Krupnioczek Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) WitamTaka sytuacja dzisiaj nastawiłem - mięsa 17,5 kg. Przyprawy proporcje 0.4l wody+ 3.6dkg peklo / kg mięsa. Czyli: Solanki 6.8 l wody+ 63dkg peklo ( 9dkg/l)Wszystko do pojemnika i okazało się, że zmieściła się tylko połowa solanki.co z resztą?Czy do tej solanki w pojemniku dodać połowę peklo czyli 30 dkg?Czy to zostawić?Dodam, że większe kawałki nastrzykiwałem.Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 27 Listopada 2020 przez Krupnioczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Trzeba wziąć taki pojemnik żeby wszystko się zmieściło. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zrobię to poprostu na dwa pojemniki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Listopada 2020 No i troszke to slaba ta solanka ,ale nie wiem jak dlugo chcesz peklowac ? Jak na 2 tygodnie to raczej Ok. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Listopada 2020 Trzeba wziąć taki pojemnik żeby wszystko się zmieściło.zmieściła się tylko połowa solankiWedług mnie jeśli zostawisz tak jak jest to mięso wyjdzie Ci dużo zbyt mało słone. Nie będzie też odpowiednio zapeklowane. Jeśli koniecznie nie chcesz zmieniać pojemnika (lub przekładać do dwóch), tak żeby solanka zmieściła się w całości to będziesz musiał dodać trochę peklosoli. Tylko ile? Z danych które podałeś (630g peklo, 17.5kg mięsa, 6.8l wody) wynika, że zasolenie układu po wyrównaniu stężeń to około 25.9g peklo / kg (mięsa + wody) Piszesz, że zużyłeś połowę solanki. Dokładnie połowę? Czyli już dostarczyłeś do układu 315g peklo. Jeśli tak, to żeby docelowe stężenie (słoność) było takie same jak założone to musiałbyś dodać 225 g peklo540 g peklo / 20.9 kg (mięso + woda) = około 25.9 g peklo / kgSolanka wyjdzie Ci 160g peklo / 1 litr wody. Jedyny problem jaki widzę, to czy będziesz peklował wystarczająco długo, żeby wyrównało się stężenie. Bo jeśli nie to zewnętrzne warstwy będziesz miał dużo bardziej słone niż środek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Listopada 2020 Chmmm 9% solanka to słaba ?kwestia jeszcze czasu peklowania bo nie ma tego bardzo istotnego parametru, zakładając warunki chłodnicze. [Dodano: 27 lis 2020 - 12:29] Wprawdzie ostatnio kilkanaście osób mnie pytało o peklowanie na dwa lub trzy dni ????bo nie mają czasu na czekanie ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) A ja tam zawsze stosuję tak jak drzewiej bywało 100g. (10 dag) peklosoli na 1 litr wody, mieszam i zalewam w woreczkach próżniowych na ok.1kg. mięsa wlewam ok. 0,5 litra solanki. Torebkę zamykam zgrzewem. Leżakują sobie w lodówce 4-5 stopni C. Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana . Edytowane 27 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Listopada 2020 Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana . Naprawdę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10231-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-peklowanego-na-mokro/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Listopada 2020 Dzięki za sugestię.zlałem samą solankę do jednego pojemnika wymieszałem i rozdzieliłem na dwa pojemniki z mięsem. Tak będzie najbezpieczniej.Co do czasu to zamierzam 9-10 dni peklować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana . Jak zrobisz to napisz jak ze słonością. Jeżeli chcesz zrobić wg przepisu @ Alinka to zauważ, że dama peklowała na sucho i tyle NaCl w kilogramie wyrobu na pewno nie było. Z drugiej strony w Sverige może tak lubieją. Edytowane 27 Listopada 2020 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Dołożę świeżego, lub nieco wymoczę. Chodziło mi o to abym bezpiecznie dowiózł pyszne polskie mięsko do Szwecji, ponieważ szykuję się do wyjazdu, a kiełbaska będzie robiona już tam, więc jeżeli nawet dołożę nieco szwedzkiego mięsiwka, to podstawa kiełbaski kabanosowej będzie z naszych polskich "blondynek", więc spokojnie damy radę, bez paniki, "czubek języka za przewodnika", będziemy smakować i testować . Edytowane 27 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Listopada 2020 Pewnie chcesz zastosować ostatnio ogladany sklad na kabanosy,ale do kabanosów nie dodaje się wody.Przy peklowaniu na mokro mięso chłonie sokankę.Ja zamiast podgardla dodał bym słoniny karkowej solonej a podgardle peklowane na mokro uwędził.Będziesz miał jeszcze mniej wody w tych niby kabanosach.Ja na smak bym się nie podjął peklowania mięsa na kabanosy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2020 "Pasmatrim uwidim skazał ślepoj Arkadiuszu" . To nie kabanosy, a "kiełbaska kabanosowa" Alinki, jak też ten zestaw przypraw i skład mięsa w osłonce kiełbasianej tak mnie zafrapowały, zobaczymy więc co będzie ? W razie czego hmmm ...... , jednak myślę że damy radę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2020 Chodziło mi o to abym bezpiecznie dowiózł pyszne polskie mięsko do Szwecji, ponieważ szykuję się do wyjazdu, a kiełbaska będzie robiona już tam, To nie lepiej jest zapeklować na sucho i w vacum? No i ta woda o której wspominał @ARKADIUSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Listopada 2020 A ja mam w solance na mokro, no i dodatkowo w vacum, więc wiem że bezpiecznie mięsko dojedzie i z całą pewnością się nie zmarnuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2020 (edytowane) @sverige2, dowieziesz ja przywoze piersi z kaczki czy gesi świeże , lodowka do niej kilka zamrozonych wkladow obkladam mieso , jak przyjezdzam wklady jeszcze nie rozmrozone , , ca 24 h w drodze latem Edytowane 28 Listopada 2020 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2020 Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2020 Nie wiem czy za mało słone?, ja stosuję 8% solankę (6 dni z nastrzykiem) i taki próg słoności nam odpowiada. Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy .Jak zamykasz luźną solankę vacum?, ciekawy sposób oszczędzający miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2020 Było już o tym parokrotnie, pisał zarówno chyba Baca, jak też i ja, oraz inni koledzy, nie wiem teraz gdzie to się znajduje, ale jest gdzieś na pewno. Masz rację Woytas, to doskonały sposób peklowania, wygodny i oszczędzający wiele miejsca w lodówce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 28 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2020 "Pasmatrim uwidim skazał ślepoj Arkadiuszu" . To nie kabanosy, a "kiełbaska kabanosowa" Alinki, jak też ten zestaw przypraw i skład mięsa w osłonce kiełbasianej tak mnie zafrapowały, zobaczymy więc co będzie ? W razie czego hmmm ...... , jednak myślę że damy radę .Kiełbasa kabanosowa z uwagi na sposób wykonania. Zestaw przypraw to wypadkowa wyciągnięta z kilku przepisówdostosowana do gustów mojej rodzinki. Skład to...m.in czyszczenie zamrażarki (polędwica)No i przede wszystkim bez grama wody. No ale pasmatrim i uwidim... [Dodano: 29 lis 2020 - 00:01]Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy .Ja myślałam że jak pekluję na sucho to mam czas i głowa mnie nie boliale widocznie źle myślałam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Listopada 2020 Ja myślałam że jak pekluję na sucho to mam czas i głowa mnie nie boliale widocznie źle myślałam http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Listopada 2020 A ja tam zawsze stosuję tak jak drzewiej bywało 100g. (10 dag) peklosoli na 1 litr wody, mieszam i zalewam w woreczkach próżniowych na ok.1kg. mięsa wlewam ok. 0,5 litra solanki. Torebkę zamykam zgrzewem. Leżakują sobie w lodówce 4-5 stopni C. Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana .Sverige2 a po co dodajesz do worka wody?Co zyskujesz na tym?Bo ja nie zauważam żadnych korzyści, a widzę minusy takiego postępowania. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Listopada 2020 Co zyskujesz na tym? Bo ja nie zauważam żadnych korzyści, a widzę minusy takiego postępowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Czy i jakie są plusy lub minusy Januszu, będę wiedział kiedy kiełbaska będzie testowana i konsumowana. To jedyna obiektywna i miarodajna metoda, przynajmniej dla mnie, taki niedowiarek jestem całe życie, "muszę sam pomacać" i się ew. "sparzyć" . Pozdrawiam. Widzę że Alinka czyta wpis . Tak Alinko, to będzie kiełbaska "Kabanosowa" w Twoim stylu, bardzo mnie zafrapowała, bo lubię tego typu "kiełbachy", aczkolwiek mięsko peklowane na mokro, o efektach i walorach smakowych pomówimy kiedy będzie gotowa . Edytowane 29 Listopada 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Listopada 2020 więc jeżeli nawet dołożę nieco szwedzkiego mięsiwka, to podstawa kiełbaski kabanosowej będzie z naszych polskich "blondynek", A przy zapeklowaniu na sucho to kiełbaska byłaby TYLKO z polskich "blondynek". Zaleciało logiką jak z rozporządzeń rządu o walce z wirusem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.