Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Taka sytuacja dzisiaj nastawiłem - mięsa 17,5 kg. Przyprawy proporcje 0.4l wody+ 3.6dkg peklo / kg mięsa. Czyli:

Solanki 6.8 l wody+ 63dkg peklo ( 9dkg/l)

Wszystko do pojemnika i okazało się, że zmieściła się tylko połowa solanki.co z resztą?

Czy do tej solanki w pojemniku dodać połowę peklo czyli 30 dkg?

Czy to zostawić?

Dodam, że większe kawałki nastrzykiwałem.

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Krupnioczek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/
Udostępnij na innych stronach

Trzeba wziąć taki pojemnik żeby wszystko się zmieściło.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685711
Udostępnij na innych stronach

Trzeba wziąć taki pojemnik żeby wszystko się zmieściło.

zmieściła się tylko połowa solanki

Według mnie jeśli zostawisz tak jak jest to mięso wyjdzie Ci dużo zbyt mało słone. Nie będzie też odpowiednio zapeklowane.

 

Jeśli koniecznie nie chcesz zmieniać pojemnika (lub przekładać do dwóch), tak żeby solanka zmieściła się w całości to będziesz musiał dodać trochę peklosoli. Tylko ile?

 

Z danych które podałeś (630g peklo, 17.5kg mięsa, 6.8l wody) wynika, że zasolenie układu po wyrównaniu stężeń to około 25.9g peklo / kg (mięsa + wody)

 

Piszesz, że zużyłeś połowę solanki. Dokładnie połowę?

Czyli już dostarczyłeś do układu 315g peklo.

Jeśli tak, to żeby docelowe stężenie (słoność) było takie same jak założone to musiałbyś dodać 225 g peklo

540 g peklo / 20.9 kg (mięso + woda) = około 25.9 g peklo / kg

Solanka wyjdzie Ci 160g peklo / 1 litr wody.

 

Jedyny problem jaki widzę, to czy będziesz peklował wystarczająco długo, żeby wyrównało się stężenie. Bo jeśli nie to zewnętrzne warstwy będziesz miał dużo bardziej słone niż środek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685714
Udostępnij na innych stronach

Chmmm 9% solanka to słaba ?kwestia jeszcze czasu peklowania bo nie ma tego bardzo istotnego parametru, zakładając warunki chłodnicze.

[Dodano: 27 lis 2020 - 12:29]

Wprawdzie ostatnio kilkanaście osób mnie pytało o peklowanie na dwa lub trzy dni ????bo nie mają czasu na czekanie ????

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685718
Udostępnij na innych stronach

A ja tam zawsze stosuję tak jak drzewiej bywało 100g. (10 dag) peklosoli na 1 litr wody, mieszam i zalewam w woreczkach próżniowych na ok.1kg. mięsa wlewam ok. 0,5 litra solanki. Torebkę zamykam zgrzewem. Leżakują sobie w lodówce 4-5 stopni C. Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla :D, będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana :D  :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685722
Udostępnij na innych stronach

 

 

Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana   .

 

Naprawdę. :w00t:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10231-kie%C5%82basa-z-mi%C4%99sa-peklowanego-na-mokro/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685731
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za sugestię.zlałem samą solankę do jednego pojemnika wymieszałem i rozdzieliłem na dwa pojemniki z mięsem. Tak będzie najbezpieczniej.

Co do czasu to zamierzam 9-10 dni peklować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685735
Udostępnij na innych stronach

Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla , będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana   .

 

Jak zrobisz to napisz jak ze słonością. :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:

Jeżeli chcesz zrobić wg przepisu @ Alinka to zauważ, że dama peklowała na sucho i tyle NaCl w kilogramie wyrobu na pewno nie było. 

Z drugiej strony w Sverige może tak lubieją.  :D

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685738
Udostępnij na innych stronach

Dołożę świeżego, lub nieco wymoczę. Chodziło mi o to abym bezpiecznie dowiózł pyszne polskie mięsko do Szwecji, ponieważ szykuję się do wyjazdu, a kiełbaska będzie robiona już tam, więc jeżeli nawet dołożę nieco szwedzkiego mięsiwka, to podstawa kiełbaski kabanosowej będzie z naszych polskich "blondynek", więc spokojnie damy radę, bez paniki, "czubek języka za przewodnika", będziemy smakować i testować :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685745
Udostępnij na innych stronach

Pewnie chcesz zastosować ostatnio ogladany sklad na kabanosy,ale do kabanosów nie dodaje się wody.Przy peklowaniu na mokro mięso chłonie sokankę.Ja zamiast podgardla dodał bym słoniny karkowej solonej a podgardle peklowane na mokro uwędził.Będziesz miał jeszcze mniej wody w tych niby kabanosach.Ja na smak bym się nie podjął peklowania mięsa na kabanosy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685750
Udostępnij na innych stronach

"Pasmatrim uwidim skazał ślepoj Arkadiuszu"  :D . To nie kabanosy, a "kiełbaska kabanosowa" Alinki, jak też ten zestaw przypraw i skład mięsa w osłonce kiełbasianej tak mnie zafrapowały, zobaczymy więc co będzie ? W razie czego hmmm  ...... , jednak myślę że damy radę  :D  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685754
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodziło mi o to abym bezpiecznie dowiózł pyszne polskie mięsko do Szwecji, ponieważ szykuję się do wyjazdu, a kiełbaska będzie robiona już tam,
 

To nie lepiej jest zapeklować na sucho i w vacum? No i ta woda o której wspominał @ARKADIUSZ.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685755
Udostępnij na innych stronach

A ja mam w solance na mokro, no i dodatkowo w vacum, więc wiem że bezpiecznie mięsko dojedzie i z całą pewnością się nie zmarnuje :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685759
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, dowieziesz ja przywoze piersi z kaczki czy gesi świeże , lodowka do niej kilka zamrozonych wkladow obkladam mieso , jak przyjezdzam wklady jeszcze nie rozmrozone ,  , ca 24 h w drodze latem

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685808
Udostępnij na innych stronach

Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane  w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy :thumbsup::D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685816
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy za mało słone?, ja stosuję 8% solankę  (6 dni z nastrzykiem) i taki próg słoności nam odpowiada. 

 

Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane  w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy :thumbsup::D .

Jak zamykasz luźną solankę vacum?, ciekawy sposób oszczędzający miejsce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685855
Udostępnij na innych stronach

Było już o tym parokrotnie, pisał zarówno chyba Baca, jak też i ja, oraz inni koledzy, nie wiem teraz gdzie to się znajduje, ale jest gdzieś na pewno. Masz rację Woytas, to doskonały sposób peklowania, wygodny i oszczędzający wiele miejsca w lodówce :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685873
Udostępnij na innych stronach

"Pasmatrim uwidim skazał ślepoj Arkadiuszu"  :D . To nie kabanosy, a "kiełbaska kabanosowa" Alinki, jak też ten zestaw przypraw i skład mięsa w osłonce kiełbasianej tak mnie zafrapowały, zobaczymy więc co będzie ? W razie czego hmmm  ...... , jednak myślę że damy radę  :D  :thumbsup: .

Kiełbasa kabanosowa z uwagi na sposób wykonania.

Zestaw przypraw to wypadkowa wyciągnięta z kilku przepisów

dostosowana do gustów mojej rodzinki.

Skład to...m.in czyszczenie zamrażarki (polędwica)

No i przede wszystkim bez grama wody.

No ale pasmatrim i uwidim...

[Dodano: 29 lis 2020 - 00:01]

Ale ja chcę mieć już mięsko gotowe, zapeklowane Electro, na razie spokojnie sobie leży, i głowa mnie nie boli, bo peklując na mokro mam czas i nie mam stressu bo nie wiążą mnie jakieś wyliczone terminy kiedy mam to przerobić, tak jak jest to zrobione, peklowane  w woreczkach foliowych vacum, robię przecież od lat i zawsze jest cacy :thumbsup::D .

Ja myślałam że jak pekluję na sucho to mam czas i głowa mnie nie boli

ale widocznie źle myślałam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685881
Udostępnij na innych stronach

 

Ja myślałam że jak pekluję na sucho to mam czas i głowa mnie nie boli

ale widocznie źle myślałam

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685884
Udostępnij na innych stronach

A ja tam zawsze stosuję tak jak drzewiej bywało 100g. (10 dag) peklosoli na 1 litr wody, mieszam i zalewam w woreczkach próżniowych na ok.1kg. mięsa wlewam ok. 0,5 litra solanki. Torebkę zamykam zgrzewem. Leżakują sobie w lodówce 4-5 stopni C. Teraz też mam zapeklowane na mokro we czwartek 1 kg polędwicy i 1 kg. podgardla :D, będzie kiełbaska kabanosowa na mokro peklowana :D  :thumbsup: .

Sverige2 a po co dodajesz do worka wody?

Co zyskujesz na tym?

Bo ja nie zauważam żadnych korzyści, a widzę minusy takiego postępowania.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685888
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co zyskujesz na tym? Bo ja nie zauważam żadnych korzyści, a widzę minusy takiego postępowania.

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685889
Udostępnij na innych stronach

Czy i jakie są plusy lub minusy Januszu, będę wiedział kiedy kiełbaska będzie testowana i konsumowana. To jedyna obiektywna i miarodajna metoda, przynajmniej dla mnie, taki niedowiarek  jestem całe życie, "muszę sam pomacać" i się ew. "sparzyć" :D . Pozdrawiam.

 

Widzę że Alinka czyta wpis :D. Tak Alinko, to będzie kiełbaska "Kabanosowa" w Twoim stylu, bardzo mnie zafrapowała, bo lubię tego typu "kiełbachy", aczkolwiek mięsko peklowane na mokro,  o efektach i walorach smakowych pomówimy kiedy będzie gotowa :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685891
Udostępnij na innych stronach

 

 

więc jeżeli nawet dołożę nieco szwedzkiego mięsiwka, to podstawa kiełbaski kabanosowej będzie z naszych polskich "blondynek",
 

A przy zapeklowaniu na sucho to kiełbaska byłaby TYLKO z polskich "blondynek". Zaleciało logiką jak z rozporządzeń rządu o walce z wirusem . :clap:  :clap:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17797-proporcje-solanki/#findComment-685895
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.