barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Listopada 2022 Jestem swiezak wiec nowego tematu nie bede przeciez wrzucał????Robi sie pierwsze chorizo.Pozdro! Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Listopada 2022 Robi sie pierwsze chorizo Jaka receptura ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Lopatka k.1 2200gLopatka kl.3 2750Slonina 950gKl.1 sitko 10Kl.3 i slonina sitko 3Na kgPeklosol 24g = 142 gPimenton slodki 17 g= 100gPimenton ostry 3g=18gCzosnek suchy 2,5g=15gPieprz czarny 1g=6gCukier 4g=23gWino 30g=175g Doba w lodowce pozniej do jelit, 2 doby fermantacji i do garażu. Mam tam ok 10 stopni i robie tam miesa bez wiekszych problemow od 2 lat. Edytowane 20 Listopada 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Wino Jakie dajesz wino ? Edytowane 20 Listopada 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Listopada 2022 Wino swojskie wytrawne gronowe różowe. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Listopada 2022 Robi sie pierwsze chorizo. Rozumiem, że dojrzewać chcesz w garażu. A jak zapewnisz wilgotność?Czy wcześniej robiłeś już kiełbasy fermentowane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) To moj debiut z kielbasą. Wczesniej tylko palcówka, jakies całomieśniowe, pancetta. Ale sporo przeczytalem.moze sie uda...Mam miske z woda pod mięsami. Edytowane 20 Listopada 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Listopada 2022 slonina sitko 3 Nie wiem, skąd wziąłeś przepis.Słonina na "3" zrobi smalec, który obklei mięso, uniemożliwiając prawidłowe dojrzewanie.Nie chcę być złym prorokiem...oby się udało W warunkach domowych podmrożoną słonine kroimy nożem.Powinna być rozdrabniana na kutrze. Cząsteczki tłuszczu powinny mieć kinsystencję gruboziarnistą, w żadnym wypadku tłuszcz nie powinien być rozmazany, smużący. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Listopada 2022 2 doby fermantacji Ale sporo przeczytalemTo jakich użyłeś kultur i w jakiej temperaturze i wilgotności była fermentowana? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) EAnna dzieki za cenną uwagę na przyszlosc Kielbasa bez kultur startowych.Dzisiaj dopiero bede nadziewał. Kielbasy bedą wisialy 48h w temp. Ok 23c w pojemniku z tacą z wodą. Edytowane 20 Listopada 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Listopada 2022 Kielbasy bedą wisialy 48h w temp. Ok 23c w pojemniku z tacą z wodą Zostaw gałkę farszu w otwartym garnuszku koło kiełbas.Sprawdzaj konsystencję tego farszu: po uzyskaniu sklejenia i sprężystości piłeczki pingpongowej przenieś batony do chłonego pomieszczenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Chyba udało mi się jednak nie rozmazać za bardzo słoniny...zaczynamy fermentować. Edytowane 20 Listopada 2022 przez barkos Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Listopada 2022 Nie do konca rozumiałem "sklejenie i sprężystość pileczki pingpongowej" ale dzisiaj wszystko sie wyjadniło. W zwiazku z powyzszym kielbasy trafiły do garażu. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Listopada 2022 Wyglądają zacnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Listopada 2022 "sklejenie i sprężystość pileczki pingpongowej" Przebieg fermentacji powinno się kontrolować pH-metrem albo oceniając w czasie rzeczywistym zmiany zachodzące w mięsie.Postępujące zakwaszenie (obniżanie pH) powoduje od pewnego momentu sklejenie mięsa i uzyskanie jego sprężystości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkos Opublikowano 29 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Listopada 2022 A ta kulka po kilku dniach w lodowce została właśnie zjedzona.Śmiem twierdzić, że kiełbasy wyjdą swietnie, mimo braku doświadczenia i bakterii. Wiadomo, zawsze można coś poprawić ale na pierwszy raz jest naprawdę bardzo dobrze. Cytuj Jeśli mieszkasz blisko lasu, musisz powiadomić nadleśnictwo gdy trawa będzie wypalana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.