piurko Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Nie ma obawy, że się nastrzyknie za dużo.Mięso bez użycia chemicznych wspomagaczy i tak nadmiar odda do zalewy.Jeśli mięso przy standardowej zalewie 40% w stosunku do wagi mięsa wystaje z zalewy, oznacza że jest źle dobrane naczynie.A nawet jak coś tam wystaje, to nie trzeba się tym bardzo przejmować.Raz dziennie przeżucić mięso z dołu do góry w naczyniu i będzie poprawnie zapeklowane.To że jest poza zalewą, nie oznacza że jej nie wciąga.Schodzenie w dół, poniżej 8% stężenia zalewy, jest ryzykownym posunięciem.Odradzam.Jeśli chodzi o nastrzyk , to obaw nie mam ...Ale dość mam kombinowania z pojemnikami i butelkami , żeby mięso było zanurzone w zalewie ... Nie mam do wyboru wielu pojemników a i różne są ilości mięsa .Jeśli chodzi o wystające mięso ponad lustro zalewy to albo Miro nie masz racji... albo moje mięso było ... nie wiem jakie... bo zostało zielono-szare tam gdzie wystawało...I nie chcę grzebać i przewracać mięsa codziennie ... chcę zalać do pełna i czekać na koniec peklowania...Jeśli chodzi o stężenie i czas peklowania , to już naprawdę dla mnie się robi taki mętlik, bo jest tyle sposobów i każdy jest ponoć dobry...A że dążę do ... doskonałości ... to mam z tym problem ... Wiem tyle... że przy peklowaniu 14 dni 0,4 l + 32g peklosoli na 1 kg mięsa i parzeniu w workach próżniowych jest dla mnie minimalnie za słone ale do zaakceptowania . Jeśli "ludki" robią sposobem Szczepana 6 dni i 7% zalewa , to i ja też mogę ... pal sześć 8 dni , zrobię pierwszy raz na 6 dni i będę wiedział czy mi to pasuje czy nie ...Chciałem się dowiedzieć , czy te 7% i 6 dni będzie porównywalne na słoność do moich 32g/0.4l/1kg.... Nie mam też problemu z tym , żeby zrobić 8% zalewę i potem moczyć , żeby było mniej słone... Może uda się ustalić PEWNY albo prawie pewny punkt wyjścia ... GOTOWIEC dla mniej doświadczonych , takich jak ja ...Mimo tak wielkiej bazy wiedzy , niestety trudno jest mi zebrać to wszystko do kupy... To że jest poza zalewą, nie oznacza że jej nie wciąga.Pierwszy raz słyszę.Mięso absolutnie NIE MOŻE wystawać poza lustro zalewy. Jeśli tak się dzieje, obok mięsa wstawić do naczynia np.. butelkę z wodą lub słoik z wodą (zakręcone i wcześniej wyparzone). I kiedy "starzy wyjadacze" mają różne opinie na to samo zagadnienie , to cóż mogę powiedzieć ja.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 to cóż mogę powiedzieć ja... Po prostu poczytać w odpowiednim rozdziale forum. Tam wszystko jest, ale na pewno nie ma informacji, iż mięso może wystawać poza zalewę, czy atkiej, że nawet wtedy się pekluje. Zobacz jakikolwiek zbiór receptur. Zawsze, powtarzam zawsze, mięso peklowane przyciskane jest kratami, aby nawet na jotę nie wystawało poza solankę. Pomijam już zagrożenie bakteriologiczne, na jakie narażone jest takie mięso. Koledze cos się pokićkało. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Należy dobierać naczynie wąskie a wysoki i wtedy człowiek się dziwi ile tej peklosolanke jest nad mięsem. Jak masz szerokie i niskie to prawie zawsze "brakuje" zalewy. Nie mieszamy a może ja nie mieszam w naczyniu z mięsem i peklosolanką. Jeżeli już to raz na cykl jak robisz dwa trzy tygodnie. Ja raczej nie mieszam.Ja nie schodzę poniżej 7 % bo słonosć mi pasuje. Piszę o 7 % matematycznym to tak 8 % forumowe. Ale pilnuje temperatury a "rekord" czasowy to chyba 21 dni a może? 28 wtedy tak 2-4 stopnie. Smak jest super. Ale bez dedykowanej lodówki trudno to zrobić. Piszę 2-4 stopnie bo przy moim sposobie sterowania lodówką to i tak sukces. Niekiedy złapałem mgiełkę lodu. Ale wolę zjechać w dół niż podbić w górę temperature. Jak bym miał super sterowanie a nie mam to trzymał bym 3 stopnie przy takim 21-28 dni peklowaniu. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli "ludki" robią sposobem Szczepana 6 dni i 7% zalewa , to i ja też mogę ... pal sześć 8 dni , zrobię pierwszy raz na 6 dni i będę wiedział czy mi to pasuje czy nie ...Piurko widzę ,że zaczyna Ci się już piórkować .Owszem ludki peklują metodą Szczepana , ale nie parzą w woreczkach tylko bezpośrednio w wodzie i mięso im się trochę odsala i to musisz wziąć pod uwagę. Może uda się ustalić PEWNY albo prawie pewny punkt wyjściaPewnie ,że się uda ,ale jak już pisałem metodą prób i błędów bo nikt z forum nie zna Twojego progu słoności.Możemy tylko gdybać jaką solankę zrobić albo ile czasu moczyć. Mimo tak wielkiej bazy wiedzy , niestety trudno jest mi zebrać to wszystko do kupy...Wcale nie.Trzeba opracować tylko własną metodę i tego się trzymać. I kiedy "starzy wyjadacze" mają różne opinie na to samo zagadnienie , to cóż mogę powiedzieć ja....A Ty po paru próbach opracujesz swoją metodę i będzie dobrze. To że jest poza zalewą, nie oznacza że jej nie wciągaMiro czy Ty czasem czegoś nie wciągasz.? .Przepraszam ,ale nie mogłem się powstrzymać czytając te wpisy.Tzn. że teraz peklujemy co drugi dzień.Raz na górze bez zalewy raz pod spodem w zalewie. bo zostało zielono-szare tam gdzie wystawało..Typowy objaw niedopeklowania. Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) Kurcze... chyba się to za bardzo rozwinęło - ale to chyba dobrze ... i rzeczywiście coś mi się piórkuje... Mi tylko chodziło o porównanie słoności .... myślałem że ktoś to pamięta ... ktoś, kto miał podobną sytuację jak moja... Miało być bez obrażania :wink: . I wbrew pozorom "to całe peklowanie" wcale nie jest takie proste. To przecież jeden z najważniejszych procesów obróbki mięsa, od którego w znacznej mierze zależy końcowy efekt produkcji. Każdy, nawet najbardziej wybitny fachowiec (Dziadek, Szczepan i inni) zaczynał od teorii (modyfikując i dostosowując ją z czasem do swoich potrzeb), a teorię przez dziesiatki lat wypracowywali specjaliści w tej dziedzinie........... Już sam zakup mięsa, to dla sporej grupy ludzi duży wydatek, którego nie można zaprzepaścić. Człowiek, który pierwszy raz chce zrobić sobie szynkę, baleron, czy polędwicę, musi składniki solanek dobrać sobie sam, korzystając z pomocy takich stron, jak nasza. Stąd te często powtarzające sie pytania i uwagi. Naszym zadaniem jest niesienie pomocy takim włascie skonsternowanym zadymiaczom. .......Powołując się na powyższą część cytatu , proszę o wskazówki ...Przymierzam się do kolejnego peklowania mięsa na wędzonki i do tej pory peklowanie było 10-14 dni , 0.4 l + 32g peklosoli na 1kg mięsa . Dla mnie było za mało solanki i chwilami mięso było odkryte . Wiem o sposobach na ten problem , ale chciałbym spróbować peklowania Szczepana sześciodniowego i tu mam dylematy jeśli chodzi o słoność .Parzenie wędzonek robię o zapakowaniu "próżniowym" i parzę cyrkulatorem . Jest troszkę za słone i czy lepiej dać mniej peklosoli - jakie jest minimum , czy też lepiej wymoczyć trochę przed wędzeniem ? Jeśli dawałem 32g wcześniej , to czy 70g na l/kg w sposobie Szczepana będzie ok , czy lepiej zmniejszyć i do jakiej ilości ? Arkadiuszuuuu... wiem , że nikt nie zna mojego progu słoności ...ale te 32g / kg chyba coś mówi... Dla tego kiedyś Cię pytałem , czy peklosól jest równa słoności i zawartości nitrytu innej peklosoli...pamiętasz ??? Po pierwszym razie... ... będę wiedział czy 70g na 6 dni jest równe 32g na 14 dni... i tylko myślałem , że ktoś to wie... Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Nic mi się nie pokićkało, jedynie napisałem mało precyzyjne.Nie miałem na myśli, że wystaje kawał mięsa, tylko jakiś mały fragment. Jakie jest zagrożenie bakteriologiczne przy wystającym z zalewy małym kawałku mięsa? Czy taki wystający kawałek mięsa się zapekluje?A czemu by miał się nie zapeklować?Czy granicą zapeklowaniu będzie lustro wody...nie.Mięso i zalewa dążą do wyrównania stężeń i czy mi się pokićkało czy nie, to ten wystający fragment mięsa, również będzie słony. Przepisy zalecają pełne przykrycie mięsa, że względu na utlenianie w kontakcie z tlenem i nie ciekawy wygląd. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Jeśli dawałem 32g wcześniej , to czy 70g na l/kg w sposobie Szczepana będzie ok , czy lepiej zmniejszyć i do jakiej ilości ?Nie możesz tak rozpatrywać słoności tz ilość soli w oderwaniu od układu1 ilość peklosoli 32 gram wody 0,4 litra wody 1 kg mięsa to masz stężenie32/(1000 +400 +32)= 0,02234 =2,2334 % stężenie soli w układzie2 ilość peklosoli 70 gram wody 1,0 litra wody 1 kg mięsa to masz stężenie70/(1000 +1000 +70)=0,033816 =3,3381 % stężenia soli w układzieJak zauważysz u Dziadka czy Szczepana ilość soli jest odwrotnie proporcjonalna do czasu peklowania ( krócej więcej dłużej mniej ) Nie schodz poniżej 5 % stężenia solanki .(50 g na kilogram ) Jeżeli będziesz peklował w wysokich i wąskich naczyniach (stosunek wysokości do szerokości 1,5 i więcej to 0,4 litra na 1 kg jest z nadmiarem na przykrycie mięsa ale tyle dajemy ze względu na stężenie soli w układzie ) Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 ... będę wiedział czy 70g na 6 dni jest równe 32g na 14 dni... i tylko myślałem , że ktoś to wie... Powyżej @Maciekzbrzegu wyjaśnił precyzyjnie, że peklowanie metodą Szczepana prowadzi po dłuższym czasie do zasolenia mięsa na poziomie 3,34% (przy 2,23% w metodzie DZIADKA).Zawsze ilość wagowa soli w solance przeznaczona jest do zasolenia wody + mięso.Dlatego podawanie ilości soli na kilogram mięsa z pominięciem wody jest wadliwym postawieniem problemu.W metodzie Szczepana tylko skrócenie czasu peklowania może przerwać proces zasolania.Dlatego każdy dodatkowy dzień peklowania = większa słoność.Dlatego trzymaj się czasów podanych przez Szczepana.Możesz jednak spodziewać się i tak różnic słoności, ponieważ stopień zasolenia zależeć będzie od:temperatury peklowaniakształtu mięsa (mniejsze kawałki i wąskie, długie będą bardziej słone)struktury peklowanych mięśniBiorąc pod uwagę powyższe zaleca się przed wędzeniem sprawdzenie słoności i ew. wymoczenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Miro, mam do Ciebie prośbę. Nie kontynuuj już tego tematu, gdyż tłumacząc się jeszcze bardziej zapętlasz sprawę. Zasada jest prosta i niezmienna - mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie i od tego nie odstępstwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Przeczytałem i już nic nie wiem na temat peklowania zalewowego z nastrzykiem, wydaje się, że ta metoda jest prosta i łatwa, ale takchyba nie jest. Stosując tę metodę praktycznie codziennie stwierdzam, że zawsze daję 0,92kg peklosoli bez żadnych dodatkowych śmieci, na 10litrów wody, zawsze jest od 0,5 do 07 litra solanki na 1 kg mięsa, bez względu na rodzaj elementu, polędwiczki, polędwice, szynki, boczki, karkówki pływają swobodnie w jednym baseniku, leżą tam od 7-iu do 14-tu dni teraz latem, zimą i do 20-tu, bez gmerania w solance, temperatura solanki 1,5 stopnia. Praktycznie codziennie wędzę jakieś wyroby i czy tylko wędzone czy parzone klienci raczej mówią, że są one mało słone, nie spotkałem się z opinią, że coś było za słone, nie stosuję moczenia itp.I jak czytam 0,6 - 0,7 kg peklosoli na 10 litrów wody, jakoś nie dowierzam, jedyne wytłumaczenie, to wpływ wyższej temperatury peklowania na słoność końcową wyrobu.To tyle w tym niezwykle istotnym temacie ... Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 to wpływ wyższej temperatury peklowania na słoność końcową wyrobu. Dokładnie TAK. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Stosując tę metodę praktycznie codziennie stwierdzam, że zawsze daję 0,92kg peklosoli bez żadnych dodatkowych śmieci, na 10litrów wody, zawsze jest od 0,5 do 07 litra solanki na 1 kg mięsa, bez względu na rodzaj elementu, polędwiczki, polędwice, szynki, boczki, karkówki pływają swobodnie w jednym baseniku, leżą tam od 7-iu do 14-tu dni teraz latem, zimą i do 20-tu, bez gmerania w solance, temperatura solanki 1,5 stopnia.Piotrek przeprowadź doświadczenie i zamiast 1,5 stopnia daj 5 do 6 st i powiedz co ci wyjdzie. Pozdrawiam Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Kazik55 Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Piotrek przeprowadź doświadczenie i zamiast 1,5 stopnia daj 5 do 6 st i powiedz co ci wyjdzie.Ja już wiem, co wyjdzie Nowy temat pt. "Peklowanie - sposobem - @pis-pana" Pozdrawiam Pana Piotra Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Mięsko się pekluje do 6 dni. Ale...w pierwszej dobie miałem chyba za niską temperaturę zalewy i było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni.Czy powinienem wydłużyć peklowanie o 1 dzień ?Czy nie ma to większego znaczenia ? Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni I tak zostaw Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Ale...w pierwszej dobie miałem chyba za niską temperaturę zalewy i było to ok 1* zanim ustawiłem ok 5..6 stopni.Ustawiona temperatura w chłodni to nie to samo co temperatura solanki szczególnie w pierwszym okresie peklowania.Tak zostaw. Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Nie napisałem precyzyjnie ....Jeden stopień przez pierwszą dobę miała solanka i mięso , bo wcześniej jedno i drugi schłodziłem na maxa .Temperaturę na termostacie ustawiałem do solanki nie w chłodni .Druga doba to stabilne ok 5*C solanki ... nie mierzę temp w chłodni .Czujka bezprzewodowego miernika cały czas jest w zalewie i i podglądam co jakiś czas , porównywałem z DT 34 i jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zostaw Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-637495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 2 Października 2019 Porównania słoności peklowania mokrego ... ciąg dalszy Dwukrotnie nastrzykiwałem i peklowałem mięso przez 6 dni 70g/l/kg , wcześniej peklowałem 10-14dni 32g/0,4/kg .Dwa razy peklowałem 6 dni i dwa razy moczyłem mięso w wodzie przez 30min i to w zupełności mi wystarczy jest dobrze, mam swoją słoność , chociaż pewien będę po kilku kolejnych peklowaniach . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-642173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scaut.00 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Czołem.Większość osób mówi tu i poleca sposob peklowania za.pomica tabeli dziadka. Robiłem ostatnio dwa razy peklowanie sposobem mojego kolegi: tj na 4kg mięsa ok 3litrow wody i na to 100-120g peklosoli. (Ok 25-30g na 1kg.miesa). Wędliny wychodziły super. Wczoraj zrobiłem wg przepisu Szczepana tj na 1l wody ok 70g peklosoli.Polędwica wyszła mega słona. Szynki i schabu jeszcze nie sprawdzałem. Pytanie więc - czy ja coś robię źle - bo nie wyobrażam sobie żeby zrobić zalewe wg tabeli dziadka - skoro wg Szczepana jest mniej soli A i tak za słone...Peklowanie przez 6dni w lodówce. Czy może polędwice.z racji jej srednicy robi się na innej zalewie - A gruba szynka nie będzie za słona? I najważniejsze. Czy jeśli wczoraj wedzilem i marzyłem - jest jakiś sposób żeby wędlina była mniej słona? Jakieś namaczanie etc? Edytowane 3 Listopada 2019 przez Scaut.00 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-644933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 3 Listopada 2019 (edytowane) Przy spobie Dziadka jest wskazowka ze nie stosujemy do polendwiczek i polendwic. Jak dla nie. Na 1 kg miesa 0,4 litra wody, 70 g na litr jest oki.(to jest około 8 % steżenie ) To daje 28 g na 0,4 litra. Czas peklowanie 7-10 dni z nastrzykiem temperatura +4 stopni Edytowane 3 Listopada 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-644934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scaut.00 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 3 Listopada 2019 Nieatety wyszło bardzo slone Też się dziwię bo przecież większość osób na forum nie może się mylić... 3razy robiłem wg przepisu kolegi: na 4kg mięsa około 3litry wody i do tego 100-120g peklosoli. I wychodziło idealne :/ Czy jest jakiś sposób żeby teraz coś z tymi za slonymi zrobić i "oddac" z nich w jakiś sposób sól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-644935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 3 Listopada 2019 3razy robiłem wg przepisu kolegi: na 4kg mięsa około 3litry wody i do tego 100-120g peklosoli. I wychodziło idealne :/ Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jak niebezpiecznie niskie zasolenie uzyskałeś?Policzmy: Mięso - 4 kg woda - 3 l sól 100 - 120 gNa 7kg substancji zastosowałeś 100 - 120 peklosoli.Czyli, przy idealnej penetracji soli jej stężenie graniczne będzie wynosić 14g - 17g/kg (przy bardzo długim peklowaniu).Po 7 dniach peklowania w mięsie będzie znacznie niższa ilość soli, sądzę, że poniżej 10g.Jeżeli jesteś tak nisko-słono-lubny to tak rób, ale na własną odpowiedzialność.Przy niskich stężeniach solanki jej dyfuzja przebiega bardzo wolno (niższe ciśnienie osmotyczne) więc znaczne masy mięsa pozostają bez żadnego zabezpieczenia bakteriologicznego przez wiele dni.Wbrew temu, co sądzono i głoszono do niedawna, tkanka mięsna w swojej objętości nie jest sterylna.Bezpieczniej jest stosować mocniejszą solankę a następnie mięso wymoczyć, aby usunąć nadmierne zasolenie z warstw przypowierzchniowych.Proces zasalania w funkcji czasu zależy również od wielkości kawałków oraz struktury mięsa.Dlatego polędwice i polędwiczki peklujemy w solankach o niższym stężeniu, o czym napisał forowicz @Maciekzbrzegu, Czy jest jakiś sposób żeby teraz coś z tymi za slonymi zrobić Cieniutko kroić na kanapki lub zużyć do bigosu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-644950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robisum1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 2 Grudnia 2019 kochani poswiecilem kilkadziesiat minut na przeczytanie calego watku 14 podstron i powiem Wam ze jestem chyba jakis malo rozgarniety bo nadal nie wiem jaka odpowiednia technike peklowania przyjac by wyrob byl smaczny i zdrowy .Poradzcie zatem jak poprawnie zapeklować 10kg różnego miesiwa schab,szynka,boczek karkówka ?Kawałki max 1,5kg 1-Ile dac peklosoli 2-Ile dac wody 3-Jak dlugo peklowac 4-W jakiej temperaturze 5-Czy nastrzykiwać poszczegolne miesiwa w jakiej ilosci i w jakim etapie peklowania6-Schab chce zrobic ala lososiowa czy w zwiazku z tym ze nie bede go parzył a tylko podpieke w wedzarni - musze zastosowac mniejsza dawke peklosoli by nie byl za slony? Chce tez osobno zapeklowac szynke wieprzowa z koscia Jakie sugestie dacie dla tego kawalka miesa ktore pewnie bedzie wazylo z-10kgPrzedwszystkim jak dlugo peklowac ?a-jaka ilosc peklosoli b-ile wodyc-ile nastrzykow i jaka ilosc d-czy peklowac ze skora czy bez -slyszlame ze skora moze wyjsc twarda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-648154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 3 Grudnia 2019 1-Ile dac peklosoli 2-Ile dac wody Tabela Dziadka lub jeśli lubisz mniej słone Szczepana (no tutaj to już trzeba metodą prób)wody SiB-y dają od 0,4l/kg do 0,6l/kg (też gdzieś tu ostatnio czytałem)Ps. Jest jeszcze metoda peklowania na sucho 3-Jak dlugo peklowac Moim zdaniem jak najdłużej (znaczy wersja 10-14 dni) 4-W jakiej temperaturze Temp. 4'C-8'C (choć tutaj też czytam że i w mniejszych to robią) 5-Czy nastrzykiwać poszczegolne miesiwa w jakiej ilosci i w jakim etapie peklowania O tym poczytasz przy tabelach (zależnie jaki będzie czas peklowania) 6-Schab chce zrobic ala lososiowa czy w zwiazku z tym ze nie bede go parzył a tylko podpieke w wedzarni - musze zastosowac mniejsza dawke peklosoli by nie byl za slony? Tego nie robiłem więc nie pomogę (za wyjątkiem tego że wszystko czego nie parzę to zmniejszam peklosól) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/page/11/#findComment-648177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi