Skocz do zawartości

Wędzarnicza Brać rekomenduje najlepsze produkty


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Lista propozycji rekomendacyjnych:

 

1. Nadziewarka MESLA - (proszę podać szczegóły)

2. Generator dymu THW 1900 - (proszę podać szczegóły)

3. Wędzarnia Borniak Digital UWD-150 - (proszę podać szczegóły)

4. Termometr elektroniczny DT-34  firmy Termoprodukt

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termometry można skalibrować.

A jak? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście szczerze polecam termometr ThermoPro TP-08S.

Na promocji mozna kupic za 80-120 zł na AliExpress lub w Polsce za 160-220 zł.

 

Bezprzewodowy odbiornik do 90m to zdecydowana zaleta (chociaż wiadomo że przy gęstym zabudowaniu będzie o wiele mniej).

 

Lepiej wydać parę groszy więcej niż za Browina, który pada jak komar przy klaśnięciu. 

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie wytwornicy dymu Thermowind 1900 podaję link do strony producenta gdzie jest wszystko opisane. 

Link : https://thermowind.eu/pl/p/Uniwersalny-generator-dymu-THW1900/79

Użytkuję w/w wytwornicę od ponad roku i zapomniałem, o kłopotach które występowały w innych wytwornicach.

post-84535-0-07805200-1609585555_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na temat konstrukcji i budowy DG mogę co nieco powiedzieć, sam używam  innego konstrukcyjnie  sprzętu, ale ten prezentowany nam THW 1900, jest jak widać przemyślaną konstrukcją, pozbawioną wad z jakimi my zmagamy się najczęściej w  urządzeniach spotykanych i najczęściej opisywanych na forum. Przy okazji pragnę dodać że nie znam osobiście producenta tych urządzeń, ani też nie jestem przedstawicielem handlowym czy reklamowym tej firmy. Uważam jego konstrukcję i budowę za racjonalną, dobrze przemyślaną i wartą uwagi,  to wszystko :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na temat konstrukcji i budowy DG mogę co nieco powiedzieć, sam używam innego konstrukcyjnie sprzętu, ale ten prezentowany nam THW 1900, jest jak widać przemyślaną konstrukcją, pozbawioną wad z jakimi my zmagamy się najczęściej w urządzeniach spotykanych i najczęściej opisywanych na forum.

To prawda.

Zanim zdecydowałem się na zakup opisanej wytwornicy wcześniej miałem Borniaka GD-01 w którym zapalały się wiórki. DG został wysłany do serwisu gdzie wymieniono grzałkę i coś tam jeszcze, oraz zostały dokonane testy. Niestety wada ta dalej występował. Następnie zakupiłem Dymboxa i znowu rozczarowanie ( zawieszanie się wiórków ). Kilka konsultacji z kolegami co kupić żeby nie było uciążliwe w eksploatacji a zarazem nie zrujnowało finansowo. Po osobistej wizycie u Kolegi Radka, który posiada wędzarnię Thermowinda z wbudowaną konstrukcyjnie taką samą wytwornicą decyzja zapadła na zakupienie THW 1900, pomimo tego, że Radek poinformował mnie, że od czasu do czasu potrafią się zawieszać wiórki. Konstrukcja wytwornicy u Radka jest wykonana jeszcze bez generatora drgań do podawania zrębków i zsypywania się popiołu do popielnika więc zrębki mogły się zawieszać co jednak występowało rzadko. Od ponad roku zapomniałem o problemach występujących w wielu innych konstrukcjach. Nie będę się rozpisywał szerzej ponieważ w opisie producenta jest wszystko napisane.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Termometry można skalibrować.

 

Też polecam.Mam od kilku lat dwa , ale nie widzę żadnej możliwości kalibracji.Chyba ,że masz na myśli kalibrację fabryczną.Sondy nie należy wkładać do piekarnika o wysokiej temperaturze bo obudowa sondy  i izolacja kabla nie jest temeraturoodporna, ale topić w wodzie można ile dusza zapragnie nawet  o temp.100C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak się nie mylę to taką nadziewarkę Andrzejk nie raz zabierał na zloty czy różnego rodzaju spotkania i wtedy wiele osób mogło docenić jej zalety.

Dlatego nie rekomendowałbym żadnej nadziewarki "hendowatej" bo na to nie zasługuje ze względu na konstrukcję. To że uzyska więcej niż 15 głosów, jestem pewien ale czy to najważniejsze kryterium?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie rekomenduję :

 

Nadziewarka do kiełbas - model M-16, pojemność - 8 l ,     ( M-18) pojemność 9l

post-70549-0-53820800-1609762659_thumb.jpgpost-70549-0-35612600-1609762671_thumb.jpg

post-70549-0-49531900-1609762682_thumb.jpg

post-70549-0-96339900-1609762693_thumb.jpg

post-70549-0-82783400-1609762703_thumb.jpg

 

Charakterystyka nadziewarki M-16:

  • tłok z tworzywa sztucznego z uszczelką i zaworkiem odpowietrzającym

  • cztery lejki ze stali nierdzewnej o średnicy - Ø12, Ø18, Ø22, Ø32

  • nakrętka wykonana ze stali nierdzewnej

  • cylinder wykonany ze stali nierdzewnej o grubości blachy 1,5 mm oraz spód garnka 3 mm

  • listwa zębata wykonane ze stali nierdzewnej

  • dwie przekładnie ocynkowane z przekładaną korbą - wolny bieg do nabijania farszu, szybki bieg do powrotu w celu załadunku farszu do cylintdra

  • stopki wykonane ze stali nierdzewnej

  • podstawa wykonana ze stali nierdzewnej

  • korpus wykonany ze stali i z żeliwa, malowany proszkowo

  • łatwa obsługa oraz bezproblemowe mycie i czyszczenie

  • wymiary (mm): 330 x 220 x 620 (h)

  • waga: 23 kg

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ile takie cudo kosztuje ?

2300 - 2400 no od tego rabat  :D Ja wytargowałem dla WB 5% - ale może przy rekomendacji będzie więcej  :D  to i tak 2-3 razy taniej od Dicka .Jarku -miałem typu Hendi  = różnica klas  :thumbsup:. Na pokazach BBQ nasze  SiBy widzieli , a na M18-   AndrzejaK -kilkanaście osób miało okazję pracować  :D.

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kilkanaście osób miało okazję pracować

Tak ja pisałem wcześniej jakościowo klasa sama w sobie sprzęt na pokolenia. Miałem okazję w/w nadziewarką kilka razy nabijać kabanosy, nawet nie zająknęła się pomimo tego, że średnica tłoka jest dość spora. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

foto jest wersja z metalowym tłokiem

Akurat też mam z metalowym - ale to żadna różnica :thumbsup:  

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdecydowanie rekomenduję
 

Szkoda ze brak adresu internetowego, oraz danych kontaktowych (nazwisko, tel, lub Email , bo akurat potrzebuje coś (cześć zamienną)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.