MlKl Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 26 Maja 2021 Nie bierz mnie pod włos Kolego, tylko uważnie przeczytaj co napisałem i zastosuj się do tego. A pytać mi wolno? Która z wymienianych tutaj wersji jest prawidłowa? I dlaczego udzielający nieprawidłowych nie zostali pouczeni? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Wróbelku nie wiem z ,której tabeli korzystasz.Są różne klasyfikację,ale większość nie zawiera tłuszczu Przyjmuje się, że III wp. to mięso ścięgniste bez tłuszczu albo ze znikomą wartością.Ja się stosuję do tych bez tłuszczu .Jest jeszcze tabela z 1988 r gdzie dopuszcza się niewielką ilość tłuszczu. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 26 Maja 2021 Wróbelku są różne klasyfikację,ale większość nie zawiera tłuszczu Przyjmuje się, że III wp. to mięso ścięgniste bez tłuszczu albo ze znikomą wartością. Kurcze, to jeszcze by trzeba było dziadka poduczyć https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Jak jest tyle klasyfikacji to co ma biedny wróbelek wiedzieć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 26 Maja 2021 1,5 h dymienia i tak wygląda jak na foto. Coraz bardziej obcieka tłuszczem... Temp cały czas 48-50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) No widzisz diabeł zawsze tkwi w szczegółach.Wybierz co Ci bardziej odpowiada.Z klasyfikacją to jest tak ,że jak liczy się ilość to i klasyfikacja się zmienia.U mnie liczy się jakość i korzystam z tabel z lat 60 - siątych bo to jest smak który pamiętam.[Dodano: 26 maj 2021 - 15:57]Weź drugi termometr i sprawdź. Trochę nabiera koloru.Zejdź na 45 C.A na jakim sitku i jaką maszynką mieliłeś tłuste mięso.?Otwórz komorę i zrób zdjęcie komory wewnatrz. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Weź drugi termometr i sprawdź. Trochę nabiera koloru.Zejdź na 45 C.A na jakim sitku i jaką maszynką mieliłeś tłuste mięso.?II na sitku 4mm.Mam dwa termometry.A myślisz że za ciepło? Edytowane 26 Maja 2021 przez Matusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 26 Maja 2021 1,5 h dymienia i tak wygląda jak na foto. Coraz bardziej obcieka tłuszczem... Temp cały czas 48-50Jak zmieliłeś tłuszcz na 4 to nie ma się co dziwić. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 26 Maja 2021 @Matusz - Masz któryś z termometrów na wysokości dolnych końców wędlin? Bo dół może ci przypiekać, jest blisko grzałki. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) No nic dziwnego.Pewnie jeszcze zelnerkiem mieliłeś. .Zrobiłeś z tłuszczu smalec to jak ma nie kapać.Pewnie myślałeś, że Ci to sklei kielbasę.?Teraz już niewiele poradzimy, bo jak się poci tłuszczem to może być problem z kolorem.Zejdź na 40 - 45 C. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 26 Maja 2021 Plan na jutro mam taki:(mam tylko 3 sitka do maszynki 8,4 i 2.7)1. Zmielić I klasę sitko 8mm2. Zmielić II klasę sitko 4mm3. Zmielić III klasę sitko 2.7mm4. Do I-szej klasy dodać przyprawy i wyrobić5. Dodać II-gą klasę i wyrobić6. Dodać III-cią klasę i wyrobić do lepkości7. Nabić w jelita8. Osadzenie (ociekanie) ok 1,5-2h chcę zrobić w wędzarni z dużym przewiewem. Mam zamontowaną dmuchawę od pieca CO i bardzo mocno dmucha.9. Osuszanie- ok 45-50st przez ok 1h do uzyskania suchej powierzchni10. Zwiększenie temp. do 50-55st i puszczenie dymu11. Jak kolor będzie odpowiedni-mam nadzieję, że w końcu będzie, połowę wsadu wyciągam.12. Wyciągnięta połowa do parzenia w ok 80st do uzyskania 70st w środku14. Pozostawiona w wedzarni połowa- zwiększam temp. do 90st do uzyskania w środku 70st.Bardzo proszę o opinie, komentarze, uzupełnienie, wykasowanie lub zmienienie punktów, ktore tego wymagają.Dlatego właśnie wczoraj się pytałem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Nie zauważyłem Twojego pytania.Wszystko nie tak jeśli chodzi o mielenie.Trzeba było I i II zmielić na 8 mm a III na 4 mm oczywiście jeśli mielisz zelmerkiem. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 26 Maja 2021 Bo dół może ci przypiekać, jest blisko grzałki. No widzisz, a prosiłem... Gdzie Ci będzie przypiekać przy 40 stopniach? To była moja ostatnia prośba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 26 Maja 2021 Ja już nawet nie zwracam uwagi co Miki wypisuje.Może lepiej się nie odzywaj.Szkoda , że nie zwróciłeś uwagi jak kolega podał jaki ma plan a szczególnie jak chce mielić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 26 Maja 2021 @Matusz - Masz któryś z termometrów na wysokości dolnych końców wędlin? Bo dół może ci przypiekać, jest blisko grzałki. Mam. Na tym niższym termometrze jest niższa temperatura o ok 1,5st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 26 Maja 2021 Mateusz nie słuchaj Mikiego bo on bzdury wypisuje.Pieczenie przy 45- 50 jest nieosiagalne.Jak chcesz żeby Ci pomóc to przejdź na PW. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 26 Maja 2021 A kl.III to zawiera jakiś tłuszcz.? Wróbelek udzielił odpowiedzi. Ponadto w tabelach przez Ciebie opublikowanych jest napisane, że w kl.III zawartość tłuszczu ogólnego badanego analitycznie to chyba 25% nie mogę prawidłowo odczytać bo zdjęcia są niewyraźne ale możesz mnie poprawić jak źle odczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) W tabelach ten tłuszcz o ,którym piszesz nie jest uwzględniany bo my nie liczymy ilości tłuszczu w wyrobie tylko rozpatrujemy kwestię czy do III wp.nie zawierajacej widocznego tłuszczu można dodać przyprawy.W większości przepisów na kiełbasy przyprawy dodaje się do III wp.a nie do I wp. tak jak napisałeś. Tłuszcz analityczny potrzebny mam jest jedynie do obliczenia tłuszczu w wyrobie. Wszystkie klasy zawierają tłuszcz np. I wp.choć wygląda chudo 15 % .IIa 35 % ,IIb 45% ,III wp. 25 %.Ogólnie przyjmuje się ,że dla obliczenia ogólnego tłuszczu w wyrobie należy dodać 10 % do widocznego tłuszczu aby uzyskać prawidłowy wynik.My tak nie obliczymy bo nie dysponujemy odpowiednimy szablonami.Wszystko możemy w warunkach domowych policzyć jedynie w przybliżeniu.Jeśli dzielimy już włos na czworo to słonina to też nie 100% tłuszczu. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 26 Maja 2021 III w większości przepisach kutruje się z klikudziesięcio procentowym dodatkiem wody. Ja używam ręcznego blendera lub ninjy i wychodzi mi dość rzadka masa. Ta rzadka masa później rozprowadza przyprawy w całej masie. I też używam III z minimalną ilością tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 26 Maja 2021 Kuter, bez względu na konsystencję farszu, dzięki swemu działaniu bardzo dobrze rozprowadzi przyprawy. Resztę wykona mieszałka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 26 Maja 2021 rozpatrujemy kwestię czy do III wp.nie zawierajacej widocznego tłuszczu można dodać przyprawy. Arkadiusz wszytko można idąc tym tokiem myślenia i nie ma co kopi kruszyć. Jeżeli kl. III nie ma niby widocznego tłuszczu to będą ścięgna oraz tłuszcz międzymięśniowy. Zarówno do ścięgien jak i tłuszczu przyprawy się przyklejają tak mnie uczyli nasi Mistrzowie, ja podzielam ich wiedzę ponieważ ona sprawdza się w praktyce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) Którzy to Ci nasi mistrzowie tak Ci doradzali ?.Bo jeśli chodzi o Bagno to bardzo wątpię.Nawet na filmach technologicznych na YT przyprawy dodaje się do III wp.Poza tym I wp też zawiera tłuszcz.Coś się jednak musiało zmienić w technologii .Podaj choć jeden przykład z przepisów branżowych na wyrób kiełbasy zawierajacej III wp gdzie przyprawy dodaje się do I wp..Chętnie się czegoś nowego nauczę choć i tak przyprawy będę nadal dodawał do III wp. Edytowane 26 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matusz Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 26 Maja 2021 No niestety ponowna porażka.Wynik:Matusz 0-3 WędzarniaMyślę, że głównym powodem był właśnie tłuszcz, który się wytopił na wierzchu. Do momentu kiedy tego tłuszczu nie było powoli nabierało koloru, gdy się pojawił już kolor się nie poprawił. Nie pomogło nawet ocieranie ręcznikiem kuchennym.Szkoda, bo dymiło fajnie cały czas prawie 5h bez ingerencji.Duża też szkoda, że właśnie wczoraj nie zwróciliście mi uwagi na te sitka tylko toczyliście dyskusję na mniej istotny temat lub personalne potyczki. A szczegółowo napisałem co chcę robić krok po kroku właśnie dla ominięcia takich (dla Was pewnie prostych) błędów. Dziękuję za super wsparcie dla @Grzewlod i @arkadiuszProszę o zamknięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 26 Maja 2021 No niestety ponowna porażka.Wynik:Matusz 0-3 WędzarniaMyślę, że głównym powodem był właśnie tłuszcz, który się wytopił na wierzchu. Do momentu kiedy tego tłuszczu nie było powoli nabierało koloru, gdy się pojawił już kolor się nie poprawił. Nie pomogło nawet ocieranie ręcznikiem kuchennym.Szkoda, bo dymiło fajnie cały czas prawie 5h bez ingerencji.Duża też szkoda, że właśnie wczoraj nie zwróciliście mi uwagi na te sitka tylko toczyliście dyskusję na mniej istotny temat lub personalne potyczki. A szczegółowo napisałem co chcę robić krok po kroku właśnie dla ominięcia takich (dla Was pewnie prostych) błędów.Dziękuję za super wsparcie dla @Grzewlod i @arkadiuszProszę o zamknięcie tematu.Nie szukaj winy u kogoś tylko u siebie. Pytaj przed robotą. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 26 Maja 2021 Ciesz się ,że podcieków tłuszczu nie masz. Następna będzie udana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 26 Maja 2021 Duża też szkoda, że właśnie wczoraj nie zwróciliście mi uwagi na te sitka tylko toczyliście dyskusję na mniej istotny temat lub personalne potyczki. A szczegółowo napisałem co chcę robić krok po kroku właśnie dla ominięcia takich (dla Was pewnie prostych) błędów. A może po prostu nie chciałeś słuchać? Matusz, dnia 25 Maj 2021 - 20:34, napisał: Zmielić I klasę sitko 8mm Jak chcesz większe kawałki w kiełbasie to wystarczy nóż i pokroić w kostkę, następnie przepuść kilka razy przez maszynkę z samym ślimakiem aby je uplastycznić (lub lekko potraktować tłuczkiem do mięsa ale nie rozbić na schabowe) Następie mieszasz I i II aż się połączy (nie wiem czy będziesz to robił ręcznie czy masz mieszałkę, jak mieszałką to do czasu aż zobaczysz "ciągnące włoski") Jak już to będziesz miał dobrze wymieszane dodajesz III (przyprawy najpierw dobrze/wstępnie wymieszaj z III) Z tymi większymi kawałkami to nie koniecznie, poprzednio mieliłem na tych sitkach i było ok. W ogóle to na strukturze mniej mi zależy, bardziej właśnie na samym procesie wędzenia.. Matusz, dnia 25 Maj 2021 - 20:34, napisał: Osadzenie (ociekanie) ok 1,5-2h chcę zrobić w wędzarni z dużym przewiewem. Mam zamontowaną dmuchawę od pieca CO i bardzo mocno dmucha. Jak nie masz miejsca w domu to ok, tylko bez rozpalania (dobrze by było je zostawić np. na 2 krzesłach itp a w tym czasie na spokojnie rozgrzać wędzarnię). Fakt, nie zapytałem czym miażdżysz to mięso[Dodano: 26 maj 2021 - 22:22]A wracając do tych "tłuszczy" skoro I,II,III nie zawiera tłuszczu a jednocześnie I,II,III ma "ukryty" tłuszcz to do jakiej grupy zakwalifikować... tłuszcz?!Liczymy tłuszcz, nie liczymy tłuszczy i już jestem bardziej ogłupiały. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18321-pierwsze-nieudane-w%C4%99dzenie/page/11/#findComment-709082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.