Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zorientowałem się jak już wszystko zapeklowalem, oby się nic nie popsuło

A dlaczego nie wymieniłeś wody gdy się zorientowałeś? :facepalm:


[Dodano: 27 lut 2022 - 22:27]

Taka woda to chyba będzie lepsza do podlewania kwiatków niż do peklowania.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754271
Udostępnij na innych stronach

No to fakt :hmm:

Myślałem że już tak zostawiłeś :facepalm:

No to trzymam kciuki by było ok :thumbsup:


[Dodano: 28 lut 2022 - 10:56]

Dobrze sparz aby wytłuc niewidocznego wroga.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754324
Udostępnij na innych stronach

Niby w internetach podają, że taka woda kranówka może stać i pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu i nadawac się w picia, tak stała. No nic zobaczymy co z tego będzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754338
Udostępnij na innych stronach

Źródła podają, że bakteria ecoli ginie już w 60 stopniach, szynkę parze do 68, polędwicę też zaparzę do 63. Fakt, że u mnie woda jest chlorowana dosyć mocno , ale cholera wie....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754379
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nalej lepiej czystej kranówki.

 

 

 

Oczywiście wylałem, ale z nastrzyknietym mięsem nic już nie zrobie

Kolega już wymienił wodę, problem to zrobione nastrzyki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754466
Udostępnij na innych stronach

Narazie wszystko pekluje się dobrze, nic nie śmierdzi, kolor zalewy normalny, w środę wędze.

 

Natomiast kuzyn ma problem ze swoją szynką, najprawdopodobniej kupił niezbyt świeżą. Po 6 dniach zalewa zrobiła mu się obślizgła i lekko ciągnie, mięso przemył , zalewę wymienił . Zalewa była trzymana w lodowce w temperaturze 4,5 stopni, stężenie jej wynosiło tylko 6%, gość nie lubi soli i nie szło go przekonać do większego stezenia.

Teraz pytanie z seri wróżenia z fusów;) , gdyby zastosował stężenie 9% jakie mu proponowałem, mógłby nie mieć problemu z mięsem? Tzn czy większe stężenie zachamowalo by proces psucia mięsa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755744
Udostępnij na innych stronach

Tak no i przy takim stężeniu raczej 2 stopnie a nie 4,5. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755750
Udostępnij na innych stronach

Ostrzegałem, że przy takim stężeniu ryzykuje.

Sugerował się tym, że kolega z pracy również robi w tak niskim stężeniu, tylko że kolega bierze mieso bezpośrednio z ubojni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755758
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z planem odbyło się dziś wedzenie.

Pogoda była słaba natomiast kupiłem na aliexpres termometr bezprzewodowy , jest rewelacyjny. Zasieg jego wynosi conajmniej 30 metrów, sygnał przechodził przez trzy ściany domu bez problemu.

 

Dodatkowo uwędziłem a potem upiekłem w piekarniku boczek peklowany na mokro, stężenie zalewy wynosiło 7,5%. Po upieczeniu jest bardzo słony czego się spodziewałem. Następnym razem inaczej go zapekluje.

post-106356-0-24430700-1646862817_thumb.jpg

post-106356-0-40641400-1646862901_thumb.jpg

post-106356-0-25814800-1646862927_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756429
Udostępnij na innych stronach

Boczek pieczony w piekarniku do 76 stopni, smak świetny dużo lepszy niż parzony, następnym razem już całego go upiekę w wedzarni.

 

Poledwica parzona do 61 stopni, jak mnie żadna sra*** nie złapie to znaczy że bakteri nie ma i miałem szczęście ;)

post-106356-0-46790000-1646898211_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756456
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poledwica parzona do 61 stopni, jak mnie żadna sra*** nie złapie to znaczy że bakteri nie ma i miałem szczęście
 

Z tego co wiem, to na forum podaje się temp. parzenia polędwicy 60*C w środku wyrobu. Zabezpieczenie bakteriologiczne to nitryt i dym. Osobiście jadałem polędwicę tylko wędzoną i żadnej sra** nie stwierdziłem. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756459
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pogoda była słaba natomiast kupiłem na aliexpres termometr bezprzewodowy , jest rewelacyjny. Zasieg jego wynosi conajmniej 30 metrów, sygnał przechodził przez trzy ściany domu bez problemu.

 

Interesuje mnie ta rzecz. Masz jakieś namiary? Jaka cena takiego termometru?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756474
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Cześć po długiej przerwie, pewnie Was to nie interesuje ale cały czas robie szynki, polędwicę, polędwiczki, baleron i boczki. ;) Moim zdaniem już na tyle dobrze opanowałem sztukę wędzenia, że wedzonki poprostu mi wychodzą bardzo dobre, mam coraz więcej zlecen w rodzinie i znajomych.

 

1f0cb2b03d50429emed.jpg

 

cc1045c52ae2a99cmed.jpg

 

Nadszedł moment by wskoczyć na wyższy poziom i zrobić kiełbasę, tylko nie wiem jaką. Szukam przepisu by była dosyć prosta, nie wymagała kilkudniowego wędzenia, a zarazem była smaczna. Macie jakieś fajne przepisy ? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783784
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szukam przepisu by była dosyć prosta

 

Prostszej to chyba nie ma bo w zasadzie we wszystkich przepisach jest podział na klasy ; tutaj nie  ma  :D 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783789
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie muszę ogarnąć te klasy mięsa

 

No to proszę  :D  -   https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783796
Udostępnij na innych stronach

Tak jak Pisze Olga, kiełbasa "Chłopska Szczepana" to kiełbasa która uda się każdemu. Jest tak prosta, że bardziej się już chyba nie da, a smakowo, przynajmniej dla mnie, choć nie tylko, "Chłopska Szczepana" jest poza wszelką konkurencją, jeżeli ktoś lubi takie prawdziwe kiełbasy, jakie się dawnymi czasy jadało przy okazji świniobicia, najzwyczajniej rarytas dla każdego wielbiciela tradycyjnej wiejskiej kiełbasy :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783839
Udostępnij na innych stronach

Chudziak ,skomplikowane to klasyfikowanie jest. Na pierwszy raz chłopska Szczepana będzie w sam raz, w trzecim tygodniu września będę robił.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783875
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zamieszczam jeszcze raz zdjecie mojej wedzarni, ponieważ wpadłem na głupi a może mądry pomysł;) Najbardziej nie lubię podczas wędzenia osuszania wyrobów ponieważ wymaga ten proces najwięcej uwagi moim zdaniem.

Wpadłem na pomysł użycia grzałki 2KW i stosowania jej do osuszania czyli temperatura 45-50 stopni, potem bym przeszedł na wedzenie tradycyjne drewnem.

Większość z was ma te grzałki w wedzarniach ocieplonych moja składa się z tylko z deski z felcem o grubości 25mm. Czy taką grzalka da radę utrzymac 50 stopni w komorze 80x80x100 ?

post-106356-0-67677700-1664300173_thumb.jpg

post-106356-0-54685200-1664300261_thumb.jpg

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-789231
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.