wróbel75 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 27 Lutego 2022 Zorientowałem się jak już wszystko zapeklowalem, oby się nic nie popsuło A dlaczego nie wymieniłeś wody gdy się zorientowałeś? [Dodano: 27 lut 2022 - 22:27]Taka woda to chyba będzie lepsza do podlewania kwiatków niż do peklowania. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Lutego 2022 Oczywiście wylałem, ale z nastrzyknietym mięsem nic już nie zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Lutego 2022 No to fakt Myślałem że już tak zostawiłeś No to trzymam kciuki by było ok [Dodano: 28 lut 2022 - 10:56]Dobrze sparz aby wytłuc niewidocznego wroga. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Lutego 2022 Niby w internetach podają, że taka woda kranówka może stać i pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu i nadawac się w picia, tak stała. No nic zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Lutego 2022 Bakterie coli na pewno bym znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 28 Lutego 2022 Źródła podają, że bakteria ecoli ginie już w 60 stopniach, szynkę parze do 68, polędwicę też zaparzę do 63. Fakt, że u mnie woda jest chlorowana dosyć mocno , ale cholera wie.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 28 Lutego 2022 Nawet woda święconą w kościołach zawiera bakterie. Szkoda zdrowia Nalej lepiej czystej kranówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 28 Lutego 2022 Nalej lepiej czystej kranówki. Oczywiście wylałem, ale z nastrzyknietym mięsem nic już nie zrobie Kolega już wymienił wodę, problem to zrobione nastrzyki. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-754466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Marca 2022 Narazie wszystko pekluje się dobrze, nic nie śmierdzi, kolor zalewy normalny, w środę wędze. Natomiast kuzyn ma problem ze swoją szynką, najprawdopodobniej kupił niezbyt świeżą. Po 6 dniach zalewa zrobiła mu się obślizgła i lekko ciągnie, mięso przemył , zalewę wymienił . Zalewa była trzymana w lodowce w temperaturze 4,5 stopni, stężenie jej wynosiło tylko 6%, gość nie lubi soli i nie szło go przekonać do większego stezenia. Teraz pytanie z seri wróżenia z fusów;) , gdyby zastosował stężenie 9% jakie mu proponowałem, mógłby nie mieć problemu z mięsem? Tzn czy większe stężenie zachamowalo by proces psucia mięsa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Marca 2022 (edytowane) Tak no i przy takim stężeniu raczej 2 stopnie a nie 4,5. Edytowane 6 Marca 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 6 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 6 Marca 2022 Ostrzegałem, że przy takim stężeniu ryzykuje.Sugerował się tym, że kolega z pracy również robi w tak niskim stężeniu, tylko że kolega bierze mieso bezpośrednio z ubojni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-755758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Marca 2022 Zgodnie z planem odbyło się dziś wedzenie. Pogoda była słaba natomiast kupiłem na aliexpres termometr bezprzewodowy , jest rewelacyjny. Zasieg jego wynosi conajmniej 30 metrów, sygnał przechodził przez trzy ściany domu bez problemu. Dodatkowo uwędziłem a potem upiekłem w piekarniku boczek peklowany na mokro, stężenie zalewy wynosiło 7,5%. Po upieczeniu jest bardzo słony czego się spodziewałem. Następnym razem inaczej go zapekluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 10 Marca 2022 Boczek pieczony w piekarniku do 76 stopni, smak świetny dużo lepszy niż parzony, następnym razem już całego go upiekę w wedzarni. Poledwica parzona do 61 stopni, jak mnie żadna sra*** nie złapie to znaczy że bakteri nie ma i miałem szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Marca 2022 Poledwica parzona do 61 stopni, jak mnie żadna sra*** nie złapie to znaczy że bakteri nie ma i miałem szczęście Z tego co wiem, to na forum podaje się temp. parzenia polędwicy 60*C w środku wyrobu. Zabezpieczenie bakteriologiczne to nitryt i dym. Osobiście jadałem polędwicę tylko wędzoną i żadnej sra** nie stwierdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 10 Marca 2022 Pogoda była słaba natomiast kupiłem na aliexpres termometr bezprzewodowy , jest rewelacyjny. Zasieg jego wynosi conajmniej 30 metrów, sygnał przechodził przez trzy ściany domu bez problemu. Interesuje mnie ta rzecz. Masz jakieś namiary? Jaka cena takiego termometru? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 10 Marca 2022 https://www.olx.pl/d/oferta/termometr-bezprzewodowy-4-sondy-grill-wedzarnia-CID99-IDNXXwh.html#eaec12045a Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 10 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Marca 2022 ThermoPro TP07C Na aliexpres z przesyłką 110zl , jak nigdy nie kupowałeś to możesz użyć kodu rabatowego i zbić cenę do 70zl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-756506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Cześć po długiej przerwie, pewnie Was to nie interesuje ale cały czas robie szynki, polędwicę, polędwiczki, baleron i boczki. Moim zdaniem już na tyle dobrze opanowałem sztukę wędzenia, że wedzonki poprostu mi wychodzą bardzo dobre, mam coraz więcej zlecen w rodzinie i znajomych. Nadszedł moment by wskoczyć na wyższy poziom i zrobić kiełbasę, tylko nie wiem jaką. Szukam przepisu by była dosyć prosta, nie wymagała kilkudniowego wędzenia, a zarazem była smaczna. Macie jakieś fajne przepisy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Szukam przepisu by była dosyć prosta Prostszej to chyba nie ma bo w zasadzie we wszystkich przepisach jest podział na klasy ; tutaj nie ma https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 No właśnie muszę ogarnąć te klasy mięsa, bo sporo przepisów przez to skreśliłem. A zaproponowana kiełbasa wygląda smakwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 No właśnie muszę ogarnąć te klasy mięsa No to proszę - https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Tak jak Pisze Olga, kiełbasa "Chłopska Szczepana" to kiełbasa która uda się każdemu. Jest tak prosta, że bardziej się już chyba nie da, a smakowo, przynajmniej dla mnie, choć nie tylko, "Chłopska Szczepana" jest poza wszelką konkurencją, jeżeli ktoś lubi takie prawdziwe kiełbasy, jakie się dawnymi czasy jadało przy okazji świniobicia, najzwyczajniej rarytas dla każdego wielbiciela tradycyjnej wiejskiej kiełbasy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 24 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Chudziak ,skomplikowane to klasyfikowanie jest. Na pierwszy raz chłopska Szczepana będzie w sam raz, w trzecim tygodniu września będę robił. Edytowane 24 Sierpnia 2022 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-783875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 27 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Września 2022 (edytowane) Zamieszczam jeszcze raz zdjecie mojej wedzarni, ponieważ wpadłem na głupi a może mądry pomysł Najbardziej nie lubię podczas wędzenia osuszania wyrobów ponieważ wymaga ten proces najwięcej uwagi moim zdaniem. Wpadłem na pomysł użycia grzałki 2KW i stosowania jej do osuszania czyli temperatura 45-50 stopni, potem bym przeszedł na wedzenie tradycyjne drewnem. Większość z was ma te grzałki w wedzarniach ocieplonych moja składa się z tylko z deski z felcem o grubości 25mm. Czy taką grzalka da radę utrzymac 50 stopni w komorze 80x80x100 ? Edytowane 27 Września 2022 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-789231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Września 2022 Utrzyma temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/5/#findComment-789240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.