blackbull Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2022 Nie pogniewaj się, ale Twój przepis jest klasycznym przykładem przepisów z YT i powinien być jak najszybciej usunięty ponieważ nie ma on nic wspólnego z technologią i praktyką jaką stosujemy na naszym technologicznym forum oraz naraża ludzi na poważne skutki zdrowotne, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2022 Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) ^oraz naraża ludzi na poważne skutki zdrowotne^ - czy możesz napisać w którym momencie? Edytowane 9 Lutego 2022 przez blackbull Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) czy możesz napisać w którym momencieUwierz mi szkoda pisania. Twój wyrób nie jest w żaden sposób zabezpieczony bakteriostatycznie do tego dochodzą podstawowe błędy w jego wykonaniu które przyczyniają się do zarażenia bakteriami produktu, naprawdę nie warto dla jakiś tam lajków, łapek itp. polubień na YT narażać ludzi. Wejdź na naszą akademię filmową i zobacz jak powinno się zabezpieczać wyroby oraz jak przeprowadzać poprawnie procesy technologiczne wtedy zrozumiesz co mam na myśli. P.S. Wędliny z rodzaju dojrzewających (mięsa surowe) to wyższa szkoła jazdy pod względem ich wykonania pod kątem zabezpieczenia bezpieczeństwa sobie i innym. Edytowane 9 Lutego 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Po "nerwowym" wystąpieniu Kolegi @romk, przywróciłem temat. Ocenę merytoryczną wystawią nasi użytkownicy, co zresztą zaczęli już robić. Nazwa "domowa", "dziadka", "babci", czy "cioci", nie oznacza wędliny technologicznie poprawnej, oraz bezpiecznej. Z kolei nazwa "Wędliny domowe" nie oznacza miejsca, do którego można wrzucać wszystko, co robi się w domu.PS.Kolego @romk, chcąc coś przekazać, można to zrobić w sposób kulturalny i bez epitetów. To tak na przyszłość. Edytowane 9 Lutego 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Usunięto do kosza tematNaprawdę tak uważasz ? To i peklowanie saletrą na 3 tygodniowe jajko i wędzenie moczonym bez osuszania - bo szybciej dojdzie itp itd.,. Uważsz za dobre bo ktoś ma taką tradycję ? nieważne że bez reżimu technologii i zabezpieczeć bakteriostatycznych ? Wywalić do kosza Edytowane 9 Lutego 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lutego 2022 Waldku, tę wypowiedź usunąłem, gdyż kolekcjonuję takie "podziękowania za pracę". Nie umniejszyło to tematowi, gdyż było skierowane bezpośrednio do mnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lutego 2022 gdyż było skierowane bezpośrednio do mnie. To postąpiłbym tak samo - i wywalił . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2022 Jestem zaskoczony że mój post został wyciągnięty z kosza!!! Dodam parę słów w obronie tego przepisu. Od ponad 20 lat mieszkam w Rosji. Z niejednego ^pieca^ jadłem basturmę.Na naszym forum nie znalazłem odpowiedniego przepisu.Przestudiowałem wiele przepisów, konsultowałem się z Ormianami którzy pracuja ze mną w firmie i tak powstał ten film.Śmiem twierdzić że jest to tradycyjny (ormiański, azerbejdżanski, gruziński) przepis na basturmę stosowany od kilkuset lat. Jest oczywiste że świat nie stoi na miejscu i obecnie w dobie lodówek, przepisy idą w kierunku skrócenia poszczególnych etapów przygotowania.Wszyscy którzy próbowali moją basturmę stwierdzili że posiada tradycyjny smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2022 Wszyscy którzy próbowali moją basturmę stwierdzili że posiada tradycyjny smak. Nikt nie neguje smaku wędliny który może okazać się genialnym. est oczywiste że świat nie stoi na miejscu i obecnie w dobie lodówek, przepisy idą w kierunku skrócenia poszczególnych etapów przygotowania. Musisz wiedzieć, że podczas ściśle określonych procesów technologicznych zachodzą przemiany które potrzebują czasu i Choćbyś chciał nie da się ich skrócić. Ponadto w każdej strefie klimatycznej występują różne bakterie, dlatego w naszych warunkach mięso musi być zabezpieczone bakteriostatycznie niestety w Twoim przepisie tego brakuje dlatego uważam jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2022 Może tak . Jak sam zauważyłeś świat idzie s postępem w tym również nasz masarniczy . Zmienia się podejście do bezpieczeństwa żywności . Troche jest tak ze obecnie mamy być pewni anie ze z reguły lub zawsze mi się udawało. Ja całego filmu nie obejrzałem tylko do momentu jak dajesz przyprawy .Jaki uwagi ? - solisz zasypujesz mięso zwykła sola , ja bym użył peklosoli lub soli morskiej - solisz trzy dni jak dla mnie stanowczo za mało- solisz ile mięso przyjmie ka bym dal jednak odmierzoną ilość peklosoli aby panować nad słonością finalnego wyrobu- po trzech dniach obmywasz wodą , jeżeli już to winem a chyba najlepiej wytrzeć ręcznikiem .Wyroby tego typu jezeli juz sa zasypane sola ro raczej szczotkują a nie myją . Dalej filmu nie oglądałem trochę brak czasu . I poki co nie bede robił wyrobu tego typu . Nie zrażaj sie doskonal swoją sztukę i dziel sie doświadczeniem w tym błędami. Ukłaniam serdelecznie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Również uważam że to przepis "tradycyjny" którego nie należy usuwać bo wygląda ciekawie, jednak zgadzam się, i popieram absolutnie w 100% uwagi Maćka, i myślę że kolega Blackbull, po ew. ich wprowadzeniu, będzie mógł zaprezentować nam, i nie tylko, jeszcze lepszy i bardziej doskonały wyrób, jakim jest jego co by nie mówić, smakowicie wyglądająca Basturma. Tradycja, tradycją, jednak świat idzie do przodu, i należy sposobem nie niszczącym cech tradycyjnego wyrobu, zgrabnie połączyć jedno z drugim, a Basturma, jak i przyszli konsumenci na pewno tylko na tym skorzystają. Zachęcam do tego kol. Blackbulla i serdecznie Pozdrawiam . Edytowane 10 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2022 Również uważam że to przepis "tradycyjny Naprawdę tak uważasz ? To i peklowanie saletrą na 3 tygodniowe jajko i wędzenie moczonym bez osuszania - bo szybciej dojdzie itp itd., To też jest tradycja może wprowadźmy poprawki i może niech jajko pływa do połowy zanurzone itd..... . Nazwa "domowa", "dziadka", "babci", czy "cioci", nie oznacza wędliny technologicznie poprawnej, oraz bezpiecznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2022 Również uważam że to przepis "tradycyjny" którego nie należy usuwać bo wygląda ciekawie, jednak zgadzam się, i popieram absolutnie w 100% uwagi Maćka, Dokładnie. Maciek wyznaczył pewien kierunek konstruktywnej krytyki. Przepis rzeczywiście nie jest bezpieczny, ale wydaje się, że po kilku poprawkach może być ciekawy. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Jaki uwagi ? - solisz zasypujesz mięso zwykła sola , ja bym użył peklosoli lub soli morskiej - solisz trzy dni jak dla mnie stanowczo za mało- solisz ile mięso przyjmie ka bym dal jednak odmierzoną ilość peklosoli aby panować nad słonością finalnego wyrobu- po trzech dniach obmywasz wodą , jeżeli już to winem a chyba najlepiej wytrzeć ręcznikiem .Wyroby tego typu jezeli juz sa zasypane sola ro raczej szczotkują a nie myją . Dalej filmu nie oglądałem trochę brak czasu . I poki co nie bede robił wyrobu tego typu . Nie zrażaj sie doskonal swoją sztukę i dziel sie doświadczeniem w tym błędami. Ukłaniam serdelecznie Peklosól do wołowiny? Sól morska, owszem!3 dni za mało? 5 lub 7 proszę bardzo! Tu chcę zwrócić uwagę że mięso powinno być w cienkich płatach( i dlatego 3 dni )Modyfikację tradycyjnego przepisu próbował kolega BonAir w temacie - Zlotowa Basturma by Andy. Wg mnie ta próba się nie udała. Edytowane 10 Lutego 2022 przez blackbull Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2022 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/946-kaukaz-zlotowa-basturma-by-andy/page-5 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2022 Peklosól do wołowiny? A co w tym złego? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Peklosól do wołowiny? A co w tym złego? Nic . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4490-kolor-wolowiny-po-peklowaniu-suchym/ Edytowane 10 Lutego 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Mam małe doświadczenie z wołowiną, ale czy robię pastrami Tusiaczkowe czy szykuję kawałki do kiełbasy to zawsze używam 100% peklosól (zresztą wszędzie gdzie trzeba peklować używam tylko peklosoli. Nie bawię się w jakieś mieszanki soli i peklosoli). Edytowane 10 Lutego 2022 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Lutego 2022 https://wedlinydomow...-by-andy/page-5 BasturmaSkładniki:50 dag wołowiny z udźca10 dag czerwonej słodkiej papryki15 dag soli1 dag pieprzu3 duże ząbki czosnku10 dag ostrej przyprawy ormiańskiej czaman1/2 szklanki wodyW tym przepisie też jest tylko sól. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Lutego 2022 W tym przepisie też jest tylko sól. Todek, ja wskazałem tylko temat do przeczytania, tu nie chodziło o przepis który Ty przedstawiasz. Pytanie było typu :, czy można stosować peklosól do wołowiny ? Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackbull Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lutego 2022 W tym przepisie też jest tylko sól. Todek, ja wskazałem tylko temat do przeczytania, tu nie chodziło o przepis który Ty przedstawiasz. Pytanie było typu :, czy można stosować peklosól do wołowiny ? Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Zawsze jak jest mowa o wołowinie, mam przed oczyma tatara i krwisty stek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lutego 2022 Kto przeczyta, ten będzie miał odpowiedź na pytanie . Muszę w domu na spokojnie to uczynić. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) Ale tatara czy steka zjadasz praktycznie po przyzadzeniu,nigdy bym nie zjadla tatara na 2 dzien. Edytowane 10 Lutego 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18919-basturma-przepis-dziadka-erwanda-z-armenii/#findComment-750564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.