spidi84 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Lutego 2016 Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Lutego 2016 Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.Tylko czemu boisz się peklosoli? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 29 Lutego 2016 Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra? W samej soli się nie pekluje, można zastapić część peklosoli solą np:50/50.Soli/peklosoli nie daje się na kg mięsa a na ilość wody +czas potrzebny do zapeklowania określonych kg mięsa. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spidi84 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 29 Lutego 2016 Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.Tylko czemu boisz się peklosoli? Nie boje się, ale zmagam się z wrzodami i Zaczynam się Starać stosować do zaleceń lekarza, które mówią, aby unikać produktów które podrażniają śluzówkę żołądka (czyli m.in. konserwowanych azotanami). Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 29 Lutego 2016 Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć . Ja pisałem, że pekluje się, mając na myśli wędzonki, kiełbasy a szynkowarkę jak najbardziej możesz zrobić na samej soli, tylko przestrzegaj temperatur. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Math87 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Na wstępie witam Was serdecznie, Przeczytałem bardzo dużo wypowiedzi w temacie który mnie interesuje , lecz nie znalazłem spójnych jednoznacznych wytycznych. Proszę Was o poradę. Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni. Chcę go zrobić na samej soli warzonej , soląc na sucho. Jak to wykonać poprawnie?. Jaką ilość soli zwykłej warzonej użyć na kilogram boczku? Ile dni przed wędzeniem go zasilić, ile dni powinien zasolony leżeć np. W lodówce ?. Pozdrawiam Was serdecznie , Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Grudnia 2023 13 minut temu, Math87 napisał(a): Jaką ilość soli 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 32 minuty temu, Muski napisał(a): 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę. Do wędzenia używamy peklosoli i peklujemy . Doo pieczenia , duszenia , kiełbasy białej i rosołu i itd soli i solimy. Math87 pisze o wędzeniu i soleniu a to wewnętrznie jest sprzeczne. Osobiście nie szedł bym w sól przy wędzeniu. Nie widzę korzyści a zagrożenia i owszem. Może niech Math87 przybliży nam co leży u podstaw że nie chce peklować a solić i wędzić. Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Grudnia 2023 20 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a): Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę Jak w temacie 🙃 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Math87 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną. Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej. Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką. Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) 30 minut temu, Math87 napisał(a): Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną. Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej. Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką. Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. Choćbyś jeszcze sto razy to samo zapytał to odpowiedź będzie zawsze ta sama - do peklowania używamy PEKLOSOLI. ps1. chcesz użyć samej soli - użyj - to Twoje zdrowie i to ty będziesz biegał do kibla a nie my - i uwierz nam, iż to bieganie to będzie najniższy wymiar kary. ps2. a następny temat będzie - mięso śmierdzi - jak go uratować? Edytowane 7 Grudnia 2023 przez gluszec literówka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Grudnia 2023 (edytowane) Math87 zwróć uwagę na wpis Marka Z Bielska . On piszę o wyrobach na soli ale to kiełbasy. Czyli coś jak biała solisz i robisz , do gara, zamrażarki lub wędzarni. Tam nie na kilkudniowego solenia. Podniesiesz kwestie solenia wyrobów dojrzewających całomięsniowych . Tylko że to inna sól a nie warzona z Kłodawy. 😁 Rób jak uważasz . Na stronie masz dużo materiałów, dużo opinie. Więc możesz sobie wyrobić swoją opinię i zgodnie z na zrobić. Ps. MarekzBielska , Dziadek, Bagno a i też Muski i inni to wyższa liga . Tematy z którymi sobie radzą są po za zasięgiem dla wielu z nas Edytowane 7 Grudnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Math87 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Rozumiem. W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż to co mam już przećwiczone wielokrotnie, czyli zasolenie boczku jeden dzień przed wędzeniem lub tego samego dnia. Nie zdarzyło mi się aby się zepsuł. Działo się to zawsze jak robiliśmy świniobicie gdy jeszcze chowaliśmy świnki. Świniobicie z całym wyrabianiem wyrobów i wędzonek odbywało się jednego dnia. Później biliśmy świnkę jeden dzień wcześniej kiedy to następował rozbiór a wyroby i wędzonki były robione w całości następnego dnia. Ale to tylko z tego względu aby nie trwało tak zwanego całego Bożego dnia. Tak było wygodniej. Wszystko zawsze wychodziło wyborne z tym że do wędzarni trafiały tylko boczki, żeberka, polędwiczki i kiełbasa. Nigdy nie robiliśmy wtedy szynek, polędwic czy baleronów. Całość była robiona z jednej świnki bez żadnego dodatkowego mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 7 Grudnia 2023 7 godzin temu, Math87 napisał(a): Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni. Do boczków które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin. Jednak kiedy będziesz robił boczek jako wędlinę to użyj soli peklowej bez jakiś udziwnień typu mieszanka soli i soli peklowej. 7 godzin temu, Muski napisał(a): 17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni Zastosuj powyższa radę Waldka. Ja używam dawki 17-18g/kg. Pamiętaj, że jak poddasz boczek obróbce termicznej to woda odparuje a sól nie. Jak wykonasz kilka wyrobów to sam ustalisz sobie swój próg słoności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Math87 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Bardzo dziękuję za porady. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Grudnia 2023 A ja jeszcze dopytam choć oczywiście gdzieś to było na forum. Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Grudnia 2023 3 minuty temu, bobok napisał(a): Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosó 130 st C Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 8 Grudnia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, bobok napisał(a): Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól. Do wyrobów, które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin. Edytowane 8 Grudnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 8 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 8 Grudnia 2023 Dzięki za odpowiedź. Wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.