Skocz do zawartości

Solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)


Rekomendowane odpowiedzi

Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra?  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480661
Udostępnij na innych stronach

Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.

Tylko czemu boisz się peklosoli?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podsumowując kilkuletnią ciszę w tym wątku chciałbym zapytać osób praktykujących używanie zwykłej soli zamiast peklosoli - ile dajecie zwykłej soli na 1 kilogram mięsa do peklowania na morko w 0,4 litra?  

 

W samej soli się nie pekluje, można zastapić część peklosoli solą np:50/50.Soli/peklosoli nie daje się na kg mięsa a na ilość wody +czas potrzebny do zapeklowania określonych kg mięsa.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480664
Udostępnij na innych stronach

Tyle samo co peklosoli czyli 34-40 g.

Tylko czemu boisz się peklosoli?

 

Nie boje się, ale zmagam się z wrzodami i Zaczynam się Starać stosować do zaleceń lekarza, które mówią, aby unikać produktów które podrażniają śluzówkę żołądka (czyli m.in. konserwowanych azotanami). Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480665
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego zakupiłem szynkowar i pomyślałem, że zmienię coś w swoim życiu i zacznę parzyć szyneczki sam... jak się jednak okazuje - nie wszystko się da przeskoczyć . 

 

Ja pisałem, że pekluje się, mając na myśli wędzonki, kiełbasy a szynkowarkę jak najbardziej możesz zrobić na samej soli, tylko przestrzegaj temperatur.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-480681
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Solenie zamiast peklowania (sól zamiast peklosoli)
  • 3 miesiące temu...

Na wstępie witam Was serdecznie,

Przeczytałem bardzo dużo wypowiedzi w temacie który mnie interesuje , lecz nie znalazłem spójnych jednoznacznych wytycznych.

Proszę Was o poradę. Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni.

Chcę go zrobić na samej soli warzonej , soląc na sucho. Jak to wykonać poprawnie?. 

Jaką ilość soli zwykłej warzonej użyć na kilogram boczku?

Ile dni przed wędzeniem go zasilić, ile dni powinien zasolony leżeć np. W lodówce ?.

 

Pozdrawiam Was serdecznie , Mateusz 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884825
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Math87 napisał(a):

Jaką ilość soli

17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884830
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, Muski napisał(a):

17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni 

Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę.   Do wędzenia używamy peklosoli i peklujemy . Doo pieczenia , duszenia , kiełbasy białej i rosołu i itd  soli i solimy. 

Math87 pisze o wędzeniu i soleniu a to wewnętrznie jest sprzeczne. Osobiście nie szedł bym w sól przy wędzeniu. Nie widzę korzyści a zagrożenia i owszem. Może niech Math87 przybliży nam co leży u podstaw że nie chce peklować a solić i  wędzić.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884832
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Pytanie czy rozmawiamy o soli czy peklosól ten przedrostek "peklo" robi bardzo dużą różnicę

Jak w temacie 🙃

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884842
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną.

Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej.

Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką.

Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884858
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Math87 napisał(a):

Chodzi mi konkretnie o zwykłą sól kuchenną.

Mam bardzo miłe doświadczenie z kiełbasą robioną na samej soli kuchennej.

Teraz chciałbym zrobić podobnie z boczkiem który będę smażył i jadł prosto z patelni ze świeżą bułką.

Mam kilka boczków i zastanawiam się jak je dobrze przygotować i ile dni trzymać zasolone w lodówce zanim pójdzie w dym. 

Choćbyś jeszcze sto razy to samo zapytał to odpowiedź będzie zawsze ta sama - do peklowania używamy PEKLOSOLI.

ps1. chcesz użyć samej soli - użyj - to Twoje zdrowie i to ty będziesz biegał do kibla a nie my - i uwierz nam, iż to bieganie to będzie najniższy wymiar kary.

ps2. a następny temat będzie - mięso śmierdzi - jak go uratować? 

Edytowane przez gluszec
literówka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884866
Udostępnij na innych stronach

Math87 zwróć uwagę na wpis Marka Z Bielska . On piszę o wyrobach na soli ale to kiełbasy.  Czyli coś jak biała solisz i  robisz , do gara, zamrażarki lub wędzarni. Tam nie na kilkudniowego solenia.  Podniesiesz kwestie solenia wyrobów dojrzewających całomięsniowych . Tylko że to inna sól a  nie warzona z Kłodawy. 😁

 Rób jak uważasz . Na stronie masz dużo materiałów, dużo opinie. Więc możesz sobie wyrobić swoją opinię i zgodnie z na zrobić. 

 

 

 

Ps. 

MarekzBielska , Dziadek, Bagno a i też Muski i inni  to wyższa liga . Tematy z którymi sobie radzą są po za zasięgiem dla wielu z nas 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884870
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem.

W takim razie nie pozostaje mi nic innego niż to co mam już przećwiczone wielokrotnie, czyli zasolenie boczku jeden dzień przed wędzeniem lub tego samego dnia. Nie zdarzyło mi się aby się zepsuł. Działo się to zawsze jak robiliśmy świniobicie gdy jeszcze chowaliśmy świnki. Świniobicie z całym wyrabianiem wyrobów i wędzonek odbywało się jednego dnia. Później biliśmy świnkę jeden dzień wcześniej kiedy to następował rozbiór a wyroby i wędzonki były robione w całości następnego dnia. Ale to tylko z tego względu aby nie trwało tak zwanego całego Bożego dnia. Tak było wygodniej.

Wszystko zawsze wychodziło wyborne z tym że do wędzarni trafiały tylko boczki, żeberka, polędwiczki i kiełbasa. Nigdy nie robiliśmy wtedy szynek, polędwic czy baleronów. Całość była robiona z jednej świnki bez żadnego dodatkowego mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884907
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Math87 napisał(a):

Chcę uwędzić boczek który później będę smażył na patelni.

Do boczków które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin. Jednak kiedy będziesz robił boczek jako wędlinę to użyj soli peklowej bez jakiś udziwnień typu mieszanka soli i soli peklowej.

7 godzin temu, Muski napisał(a):

17-22 g/kg - kwestia słonolubności . W lodówce przy soli 4-5 dni 

Zastosuj powyższa radę Waldka. Ja używam dawki 17-18g/kg. Pamiętaj, że jak poddasz boczek obróbce termicznej to woda odparuje a sól nie. Jak wykonasz kilka wyrobów to sam ustalisz sobie swój próg słoności.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-884950
Udostępnij na innych stronach

A ja jeszcze dopytam choć oczywiście gdzieś to było na forum. Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885064
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, bobok napisał(a):

Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosó

130 st C

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885066
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, bobok napisał(a):

Jaka jest maksymalna bezpieczna temperatura gdzie można obrabiać mięso w którym była użyta peklosól.

Do wyrobów, które poddajemy obróbce termicznej (powyżej 130C) używamy soli warzonki lub innej bez dodatków konserwujących. Jest to poprawne postępowanie żeby uniknąć tworzenia nitrozamin.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1905-solenie-zamiast-peklowania-s%C3%B3l-zamiast-peklosoli/page/4/#findComment-885070
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.