Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Czy może ktoś się podzielić sprawdzonym przepisem na włoskie guanciale ?

Szukam porady od wyboru surowca przez obróbkę, poprawne przyprawianie, aż po dojrzewanie.

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.
Czy to efekt samego dojrzewania, a z przypraw wystarczy sól i pieprz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.
Włosi dodają fenkuł.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802460
Udostępnij na innych stronach

 w jezyku angielskim ale dosc dobra i pelna informacja - https://tasteofartisan.com/guanciale/

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802507
Udostępnij na innych stronach

Taki materiał dostałem :)

c194cc90cf7c92e4med.jpg0288a0e304eab14amed.jpg

 

Biedy chyba nie ma :)

 

Dziękuję wszystkim za porady. Mięso zasolone (wbrew przepisom Naszą kamienną) - czekamy.

Edytowane przez ANalfabeta
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802512
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki materiał dostałem

W jakiej cenie kupiłeś to wspaniałe mięsko? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802570
Udostępnij na innych stronach

Piękne pdgarle , chyba masz układy w ubojni  :thumbsup: , ale to dobrze , w moim sklepie - własciciel ma ubojnie i przetwórstwo jest dostepne , ale bardziej tłuste , ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802590
Udostępnij na innych stronach

 

 

ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. 

U nas jest tak samo.

Taką samą cenę ma tłusty boczek ze skórą i żebrami.

 Popyt zwiększają Ukraińcy: chcą bardzo tłuste "pani-dużo białego ma być".

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802593
Udostępnij na innych stronach

Boczek , co prawda b.ładny kupowałem po 21,90 ze skórą w całości około 4,5 kg ,Było warto właśnie mi się kończy .U nas w strefie ekonomicznej jest zakład przetwórczy który chyba robi wyroby pod zamówienia z Niemiec n\a ich recepturach , ma przy tym sklepik i tam jest  świeży towar. U nas zawsze byli ukraińcy , wielu zatrudniamy , ale raczej woleli słoninę , Trudno może minie ten zwariowany czas  :( .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802644
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

Płaciłem po ok. 15,70/kg
Co i tak w perspektywie roku wstecz wydaje się być kosmiczną podwyżką.

 

A źródło to sklep sieci  ZM "Wierzejki", który mam pod swoim miejscem pracy. Koło moich drzwi ich pracownik wychodzi na papieroska :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.

W jakiej formie to konsumowałeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście w formie carbonary,

I to jest najlepsze, klasyczne zastosowanie tego wyrobu.

Pięć lat temu robiłam degustację guanciale w wykonaniu @Stafana S z USA.

Znalazłam plik oceny z tej degustacji.

Podgardle ma dużą ilość tkanki łącznej, która słabo poddaje się dojrzewaniu.

Na surowo jest to żujka.

Obróbka termiczna daje chrupiący przysmak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802733
Udostępnij na innych stronach

Dla tych z Pomorza Zachodniego polecam:

 

https://agrofirma.comarch-esklep.pl/podgardle-wp-sur,3,104861,41043

 

 

Niestety nie sprzedają wysyłkowo, dostawa tylko Szczecin, Stargard i okolice. 

Towary mają dobrej jakości, z polskich świnek. Od lat kupuję i jeszcze nie było wtopy....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803504
Udostępnij na innych stronach

W "Super Stek" też mają, ze słynnych "Podlaskich Blondynek", i wysyłają, tak jak wszystkie pozostałe mięsiwka i słoninę grubą :thumbsup:. https://super-stek.pl/4wieprzowina/59-podgardle-wieprzowe.html?ssa_query=podgardle

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803571
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Po blisko roku powracam z tematem, bo bohater mi się kończy. 
Wróciłem do wielu poradników czy filmów na YT i zastanawia mnie jedno.

Oglądając wiele produktów finalnych zaczynam podejrzewać, że wiele z nich ma w sobie gruczoły 😐 
Czyżby nikt ich nie usuwał? Ja wyczyściłem je bardzo dokładnie i została mi jedynie warstwa tłuszczy z lekkim przerostem + skóra.

Podczas gdy u innych guanciale wygląda co najmniej jak boczek 😐

Zdjęcia mojego "towaru" sprzed roku macie wyżej.
Jakbyście to przygotowali?

 

PS. W jednej z restauracji pod Watykanem mógłbym ich uczyć robienia carbonary :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880768
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Jakbyście to przygotowali?

To zależy .Na sprzedaż lub z niewiedzy nikt nie usuwa przyusznicy ew. inne gruczoły choć nie jest to regułą.My polecamy usnąć wszystko

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880907
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, ANalfabeta napisał(a):

Jakbyście to przygotowali?

Usuwam wszystkie krwawe, gruczoły i ślinianki.

Kol. @chudziak uważa, że ślinianki są sterylne i można je używać/konsumować.

Jakoś nie skorzystałąm na razie z jej rady bo mam opory wewnętrzne.

Zwróciłam uwagę, że wędzone podgardle oferowane na halach mięsnych zawiera ślinianki.

Dla mnie jest to nieestetyczne chociaż przyczyną zapewne jest świadomość tego, co to jest :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880918
Udostępnij na innych stronach

Spożywa się wiele innych gruczołów więc nie rozumiem tej niechęci do ślinianek  - co innego węzły chłonne  tych należy się bezwzględnie pozbyć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881067
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.11.2023 o 18:30, chudziak napisał(a):

Spożywa się wiele innych gruczołów

Grasica i owszem , ale co jeszcze.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881728
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Wirus napisał(a):

bycze (i nie tylko) :rolleyes: jądra. 

Ten rarytas w Polsce jest jednak mało popularny.😉

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881779
Udostępnij na innych stronach

I śledziona  🙂 choć jak wątroba jest narządem to można zaliczyć i jedno i drugie do gruczołów wydzielania zewnętrznego.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881833
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.