ANalfabeta Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Cześć, Czy może ktoś się podzielić sprawdzonym przepisem na włoskie guanciale ?Szukam porady od wyboru surowca przez obróbkę, poprawne przyprawianie, aż po dojrzewanie. Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków.Czy to efekt samego dojrzewania, a z przypraw wystarczy sól i pieprz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków. Włosi dodają fenkuł. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2022 w jezyku angielskim ale dosc dobra i pelna informacja - https://tasteofartisan.com/guanciale/ Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Automatyczny tłumacz dość dobrze tłumaczy tekst . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Taki materiał dostałem Biedy chyba nie ma Dziękuję wszystkim za porady. Mięso zasolone (wbrew przepisom Naszą kamienną) - czekamy. Edytowane 11 Grudnia 2022 przez ANalfabeta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Taki materiał dostałem W jakiej cenie kupiłeś to wspaniałe mięsko? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Piękne pdgarle , chyba masz układy w ubojni , ale to dobrze , w moim sklepie - własciciel ma ubojnie i przetwórstwo jest dostepne , ale bardziej tłuste , ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2022 ostatnio cena była na poziomoie 19,90 za kg. U nas jest tak samo.Taką samą cenę ma tłusty boczek ze skórą i żebrami. Popyt zwiększają Ukraińcy: chcą bardzo tłuste "pani-dużo białego ma być". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Boczek , co prawda b.ładny kupowałem po 21,90 ze skórą w całości około 4,5 kg ,Było warto właśnie mi się kończy .U nas w strefie ekonomicznej jest zakład przetwórczy który chyba robi wyroby pod zamówienia z Niemiec n\a ich recepturach , ma przy tym sklepik i tam jest świeży towar. U nas zawsze byli ukraińcy , wielu zatrudniamy , ale raczej woleli słoninę , Trudno może minie ten zwariowany czas . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Hej, Płaciłem po ok. 15,70/kgCo i tak w perspektywie roku wstecz wydaje się być kosmiczną podwyżką. A źródło to sklep sieci ZM "Wierzejki", który mam pod swoim miejscem pracy. Koło moich drzwi ich pracownik wychodzi na papieroska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Kupiłem ostatnio kawałek oryginalnego guanciale i wyczuwałem słodkie nuty jakby cynamonu czy goździków. W jakiej formie to konsumowałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 12 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Oczywiście w formie carbonary, ale zapach mięsa na surowo czy podczas smażenia dawał mi takie skojarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Oczywiście w formie carbonary, I to jest najlepsze, klasyczne zastosowanie tego wyrobu.Pięć lat temu robiłam degustację guanciale w wykonaniu @Stafana S z USA.Znalazłam plik oceny z tej degustacji.Podgardle ma dużą ilość tkanki łącznej, która słabo poddaje się dojrzewaniu.Na surowo jest to żujka.Obróbka termiczna daje chrupiący przysmak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-802733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Dla tych z Pomorza Zachodniego polecam: https://agrofirma.comarch-esklep.pl/podgardle-wp-sur,3,104861,41043 Niestety nie sprzedają wysyłkowo, dostawa tylko Szczecin, Stargard i okolice. Towary mają dobrej jakości, z polskich świnek. Od lat kupuję i jeszcze nie było wtopy.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Dzięki, choć ja kupuję u rolnika. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Grudnia 2022 W "Super Stek" też mają, ze słynnych "Podlaskich Blondynek", i wysyłają, tak jak wszystkie pozostałe mięsiwka i słoninę grubą . https://super-stek.pl/4wieprzowina/59-podgardle-wieprzowe.html?ssa_query=podgardle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-803571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2023 Po blisko roku powracam z tematem, bo bohater mi się kończy. Wróciłem do wielu poradników czy filmów na YT i zastanawia mnie jedno. Oglądając wiele produktów finalnych zaczynam podejrzewać, że wiele z nich ma w sobie gruczoły 😐 Czyżby nikt ich nie usuwał? Ja wyczyściłem je bardzo dokładnie i została mi jedynie warstwa tłuszczy z lekkim przerostem + skóra. Podczas gdy u innych guanciale wygląda co najmniej jak boczek 😐 Zdjęcia mojego "towaru" sprzed roku macie wyżej. Jakbyście to przygotowali? PS. W jednej z restauracji pod Watykanem mógłbym ich uczyć robienia carbonary :( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Listopada 2023 11 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): Jakbyście to przygotowali? To zależy .Na sprzedaż lub z niewiedzy nikt nie usuwa przyusznicy ew. inne gruczoły choć nie jest to regułą.My polecamy usnąć wszystko Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Listopada 2023 12 godzin temu, ANalfabeta napisał(a): Jakbyście to przygotowali? Usuwam wszystkie krwawe, gruczoły i ślinianki. Kol. @chudziak uważa, że ślinianki są sterylne i można je używać/konsumować. Jakoś nie skorzystałąm na razie z jej rady bo mam opory wewnętrzne. Zwróciłam uwagę, że wędzone podgardle oferowane na halach mięsnych zawiera ślinianki. Dla mnie jest to nieestetyczne chociaż przyczyną zapewne jest świadomość tego, co to jest Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-880918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Listopada 2023 Spożywa się wiele innych gruczołów więc nie rozumiem tej niechęci do ślinianek - co innego węzły chłonne tych należy się bezwzględnie pozbyć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2023 W dniu 25.11.2023 o 18:30, chudziak napisał(a): Spożywa się wiele innych gruczołów Grasica i owszem , ale co jeszcze.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2023 1 godzinę temu, arkadiusz napisał(a): ale co jeszcze.? Np. bycze (i nie tylko) jądra. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2023 1 godzinę temu, Wirus napisał(a): bycze (i nie tylko) jądra. Ten rarytas w Polsce jest jednak mało popularny.😉 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2023 Wątroba Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2023 (edytowane) I śledziona 🙂 choć jak wątroba jest narządem to można zaliczyć i jedno i drugie do gruczołów wydzielania zewnętrznego. Edytowane 27 Listopada 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19504-guanciale/#findComment-881833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.