Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeleń - elementy rozbioru i zagospodarowania mięsa 

 

Propozycję zakupienia pierwszego jelenia dostałam już rok temu.

Wtedy stchórzyłam i zrezygnowałam z oferty. 

Bałam się, czy sobie poradzę ze skórowaniem i przeróbką/zagospodarowaniem takiego dużego zwierzęcia. 

Miałam jedynie doświadczenie z jagnięciem i sarnami, czyli maleństwami ok. 20 kg.

We wrześniu dostałam cielaka jelenia (38kg) i okazało się, że przerób poszedł nadspodziewanie sprawnie. W dodatku smak i jakość mięsa po prostu mnie zachwyciły  :thumbsup:

Dwa tygodnie temu zawitała do nas piękna, 80kg łania.

post-40040-0-45190700-1672089842_thumb.jpg  post-40040-0-45763800-1672089899_thumb.jpg

 

Plusem była mroźna pogoda, minusem - okres przedświąteczny.

Bardzo, bardzo przydał się mikołajkowy prezent Maxella, stalowy rozpierak.

Porządny, łańcuchowy wyciąg jest też - w moim przypadku - nie do przecenienia.

Ze wzgledu na rozmiary tuszy zostały od razu obcięte badyle zaś bielenie zostało wykonane z głową na dół.

Nadmienię, że strop w garażu mam na wysokości 2,8m.

post-40040-0-41134600-1672091251_thumb.jpg  post-40040-0-86688900-1672091361_thumb.jpg

 

Szybkie rozplanowanie prac, ciepła kurtka i nóż do ręki.

post-40040-0-72663900-1672091801_thumb.jpg  post-40040-0-84101300-1672091836_thumb.jpg

 

Obielona tusza w calej okazałości: (już bez głowy)

post-40040-0-38904900-1672092184_thumb.jpg

 

Odcięte łopatki i pachwina, z głowy wyłuskany móżdżek i mięśnie tzw. głowizna:

post-40040-0-85264000-1672093715_thumb.jpg  post-40040-0-47039600-1672093771_thumb.jpg

Mózg jelenia jest 2x  większy od mózgu dzika. Ten ważył 0,3kg (dziczy 0,15kg)

 

Skórowanie tak mnie rozgrzało, że kurtka była już niepotrzebna :D

Wyłuskiwanie poledwiczek (po oczyszczeniu - 0,8 kg):

post-40040-0-49226600-1672094385_thumb.jpg   post-40040-0-40397000-1672094426_thumb.jpg

 

Odsłonięcie polędwic od strony udźca.

Na tym etapie wycięłam rónież mięśnie biodrówki (aby w całości wyciąć polędwice i zmniejszyć ciężar udźców):

post-40040-0-31536600-1672095244_thumb.jpg  post-40040-0-15861300-1672095350_thumb.jpg

 

Odcięty, pozbawiony poledwic korpus leży już na stole:

post-40040-0-90954200-1672095432_thumb.jpg  post-40040-0-72460800-1672095469_thumb.jpg

 

Udźce na stole - widoczne kości biodrowe:

post-40040-0-59729900-1672095556_thumb.jpg

 

Koniec dnia pierwszego :D

cdn.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/
Udostępnij na innych stronach

Strop 2,8 m w garażu nie jest źle. Zamień kółko pod stropem na mały bloczek. Z rozpieraka odkręcić hak/wytnij/lub zostaw . Do rozpieraka przywiąż linke, linka przez bloczek do wciągniki łańcuchowego który jest zamocowany do "czegoś" np podłoża, ściany. Ten wciągnik łańcuchowy to chyba niezbyt szczęśliwe rozwiązanie może lepiej wielokrążek.

- ta mocowanie do sufitu musi być pewne. Może lepiej dać pod sufitem belkę 10x10 drewniana i podeprzeć/oprzeć przy ścianach. Nie wiem nie robiłem mocowanie

- jak wyeliminujesz wciągnik z pod sufitu, hak w rozpieraku zyskasz tak "na oko" z 50-60 cm na wysokości podnoszenia.

Ukłaniam . Jestem pod wróżenie mi by się nie chciało pomijając brak umiejętności. Ale te można nadrobić chęciami . A u mnie brak jednego i drugiego.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805283
Udostępnij na innych stronach

Łania c.d.

 

Po przespaniu kilku godzin zabrałam się za rozbiór uzupełniający i klasyfikację mięs.

Od razu czyszczę wszystko "na gotowo" aby zgromadzić wszystkie obrzynki, błony, kości i sensownie je zagospodarować.

 

Polędwice - razem 5,4 kg

  • extra - 3,6 kg    * wędzenie i carpacio
  • głowy polędwic, drobne - 1,8 kg (widoczne w misce)    * boeuf stroganow, tatar

post-40040-0-31555100-1672168105_thumb.jpg

 

 

Mięśnie udźców - razem 11,8 kg

Od lewej z góry:

  • mięśnie dwugłowe (zrazowa dolna) - 3,4 kg (2x1,7kg)    * na steki
  • mięśnie półścięgniste (ligawa) - 1,2kg (2x0,6)    * na wędzonki
  • mięśnie półbłoniaste (zrazowa górna - 3,7 kg (2x1,85)     * na steki

Na dole:

  • mięśnie czterogłowe (myszka) - 3,5 kg (2x1,75)    * kulinarne, pieczeń

post-40040-0-33997000-1672168767_thumb.jpg

 

 

Kark przecięty na pół - waga 4,3 kg

* solankowany, do obróbki sous vide w sosie demi glace (16h w temp. 83 st.C.) *

post-40040-0-89763500-1672169027_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa fi 65

Po 1. wędzeniu

post-40040-0-77737500-1672169251_thumb.jpg

 

Po 2. wędzeniu:

post-40040-0-79380000-1672169300_thumb.jpg  post-40040-0-79136400-1672169332_thumb.jpg

Kiełbasa obsycha w garażu do uzyskania 70% wydajności.

 

 

Kabanosy:

post-40040-0-56906900-1672169568_thumb.jpg  post-40040-0-23704300-1672169600_thumb.jpg

 

 

Konserwy

post-40040-0-44157600-1672169726_thumb.jpg  post-40040-0-66066300-1672169769_thumb.jpg

 

* - poprawiony czas z 12 na 16h

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805442
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boski tatar

Już dopisałam  :laugh:  :tongue: 

Przyznasz, że mięsa są piękne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805445
Udostępnij na innych stronach

Po 1. wędzeniu   Po 2. wędzeniu:

Jakaś obróbka była pomiędzy?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakaś obróbka była pomiędzy?

Tak, parzenie z cyrkulatorem. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805459
Udostępnij na innych stronach

EAnno - serce się raduje z jakim zapałem i fachowością podchodzisz do tematu i dzielisz się z nami swoim doświadczeniem   :D  :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805468
Udostępnij na innych stronach

Pieknie obrobione wszystko , wyglada jak bys robila takie rzeczy na co dzien . Czy teraz kolejne wyzwanie to ren czy łoś?

:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805480
Udostępnij na innych stronach

electro - niestety ani ren ani łoś nie jest w Polsce zwierzyną łowną więc nic z tego . W dodatku ten pierwszy w ogóle u nas nie występuje Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805594
Udostępnij na innych stronach

Ja pierdziu. I to wszystko jedna kobieta Jak to było? Słaba płeć? Spytajcie jelenia.... Wspaniała robota

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805622
Udostępnij na innych stronach

 

 

Spytajcie jelenia....

Uśmiałam się  :laugh: 

Podstawa to wyciąg, dobry, ostry nóż, znajomość anatomii i kilku myków przekazanych w książkach/szkoleniach przez mądrych ludzi  :thumbsup: 

Cały rozbiór zrobiony nożem, tylko głowa rozłupana była siekierką ,ponieważ trepanacja czaszki - sposób podany przez naszego chirurga chudziaka - trwa dłużej.

Całe kości żebrowe dobrze się wyłamują.Wiele elementów stawowych również.

Z braku odpowiednio wysokiego gara długie kości żebrowe dopasowane zostały solidnymi nożycami  ogrodowymi.

Przy tej robocie stawiam raczej na sposób niż siłę fizyczną  :D

Przy okazji polecam anatomiczny rozbiór biodrówki, czyli wyłuskanie z miednicy w całości wspaniałych mięśni, które są naturalnymi stekami a'300g z przeznaczeniem dla solidnej budowy mężczyzn  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805632
Udostępnij na innych stronach

electro - niestety ani ren ani łoś nie jest w Polsce zwierzyną łowną więc nic z tego . W dodatku ten pierwszy w ogóle u nas nie występuje

U mnie losie laza po ulicy ,trzeba uwazac bo kolizja z takim to tragedia , reny tylko polnoc tak samo jak niedzwiedzie , sarny laza kolo bloku zjadaja mojej mamie tulipany pod oknami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-805728
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo ładna łania a skórowanie i podział tuszy jeszcze ładniejsze

Krzysztofie,

dopiero teraz zauważyłam Twój wpis  :)

Komplement z Twoich ust/klawiatury fachowca  ma zwielokrotnioną wartość  :thumbsup:

Cieszę się, że tak oceniasz moją robotę i bardzo dziękuję  :hug:

Świadomie odstąpiłam od pewnych zasad stosowanych przy rozbiorze wp. na rzecz rozbioru całkowicie anatomicznego.

Mam na myśli wyłuskiwanie w całości mięśni miednicy, mięśni długich grzbietu oraz mięśni brzuchatych.

Bardzo jestem z tego sposobu zadowolona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-806634
Udostępnij na innych stronach

 

 

Konserwy

A możesz coś więcej powiedzieć o tych konserwach. Czasami trafi mi się jakiś kawałem jeleniny :D,to może coś bym zrobił w puszki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-806691
Udostępnij na innych stronach

 

 

możesz coś więcej powiedzieć o tych konserwach
 

Konserwy przewidziane jako obiadowe lub na zimno do pieczywa.

Rezerwa strategiczna dla rodziny.

  • mięsa drobne i gulaszowe zasolić 11,5g/kg i dobrze skropić wytrawnym, czerwonym winem. Powinny kruszeć min. 2 dni)
  • mięsa powinny byc maksymalnie odtłuszczone (tłuszcz jeleni nie nadaje się)
  • Do wyparzonej puszki 300ml dajemy 250g mięsa
  • Przyprawy:
    • skórka gotowana wp (kawałek)
    • 1/2 łyżeczki żelatyny
    • czosnek granulowany
    • cebula suszona (odrobina)
    • pieprz czarny 5 szt.
    • listek laur. 1/5 szt
    • jałowiec 1 szt
  • tłuszcz gęsi lub smalec wp. 15g (najlepszy jest gesi lub kaczy)
  • Rosół mocny z jelenia do 295g puszki

Puszki gotowane bez ciśnienia 10 min, pod ciśnieniem 120 minut.

Schłodzić aż do stężenia, opisać, posmarować szwy puszek olejem mineralnym i dobrze schować :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-806706
Udostępnij na innych stronach

Ale się Aniu u Ciebie zadziało widać wprawną rękę Mistrzyni fachowo wykonany podział a wędlinki palce zlizać, wielkie brawa :clap: gratuluję apetycznych wyrobów :tongue:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19540-bielenie-rozbi%C3%B3r-i-przer%C3%B3b-jelenia/#findComment-807934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.