Skocz do zawartości

Na peryferiach peklowania "@mamuśki" - zapasy peklownicze


Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę admina o posprzątanie w tym wątku. To za daleko już zabrnęło. Takie bicie piany nic nie wnosi do tematu, poproszę sobie dokuczać we własnym temacie.

wszystkiego smacznego
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

parzenie 3 godzinki

Może być dłużej, zależnie od wieku świni i wielkości golonki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Żeby była jasność . Co innego błąd w formule. Co innego kopanie się że 40g peklosoli  na 1 kg mięsa jest oki. Dodatkowo w nie swoim wątku. Co do opanowania Wojciechu również życzę. 

 

 

Ps 

Dobry zwyczajnie to jak ktoś wychodzić i mówi Do widzenia to się go nie obgaduje. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Piszecie o bałaganie na forum, odchodzeniu ludzi itp., lecz zobaczcie, kto z zazwyczaj bierze udział w takich przepychankach?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Zwykle było na TYM FORUM przestrzeganie prawidłowych reguł technologicznych i bardzo bym chciał by tak zostało . Reguła peklowania jest jedna -technik już  kilka :yes:  . Tabele zrobione pracowicie do wykorzystania :yes: , kalkulatory :yes: .... a nie wprowadzanie użytkowników w tzw maliny.  

Muskie - to ryba 🙃

I znowu bicie piany,a potem sie dziwicie że Szef sie wkurza.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

 

 

Jakim sposobem przy 14 dniowym peklowaniu w litrze się wyrówna stężenie praktycznie 40g/40g, a w 0,4 litra stężenie się nie wyrówna (22.8g w mięsie i 9.2g w solance).  

Tak jak Bossky napisał. W pierwszym przypadku jest 1kg miesa i 1l wody, więc w obu "ośrodkach" będzie to samo stężenie (4%) i ta sama ilość wagowa soli (40g).

W drugim przypadku w 1kg mięsa jest 22.8g soli czyli 2.28% stężenia i w 0.4l wody jest 9.2g soli czyli też 2.3%. To oznacza że stężenia są równe. 

  • 1 miesiąc temu...

W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. :facepalm:

Wędziliśmy trochę dłużej, dla mocniejszego koloru.

 

Ze względu na panujące temperatury mięsko musiało się peklować w lodówce.

Lodówka ma swoją pojemność i chciało się czy nie, musiałam na 1kg mięsa użyć 0,4 l zalewy i 40g peklosoli, by się wszystko w odpowiedniej temperaturze peklowało.

 

Po uwędzeniu smak luxus, mieliście rację z ilością peklosoli. 

 

Teraz czuć extra smak mięska.

Ania (moja starsza ratolość) która woli bardziej zielonkę do jedzenia, teraz rezerwuje sobie wędzonki i nie marudzi. To jest najlepsza ocena.

 

 

 

post-58757-0-36941300-1687215671_thumb.jpg

post-58757-0-86794100-1687215685_thumb.jpg

post-58757-0-28038500-1687215701_thumb.jpg

post-58757-0-51102800-1687215709_thumb.jpg

Peklowałam 14dni, wg. tabeli Dziadka.

Wiem, wiem. W tabeli najdłuższy czas 11-13 dni, ale ja o jeden dzień w solance miałam dłużej ze względu na pracę.

Smacznie wyglądają :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. -;) Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu.

P.s.

Zawartość soli wg uznania.

Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - ;) Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu.

P.s.

Zawartość soli wg uznania.

 

Tak trzymać, brawo :D:thumbsup: !!!

 

 

Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - ;) Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu. P.s. Zawartość soli wg uznania.

Quadro555 próbowałeś tą metodą peklować 50-100kg mięsa?

Worki to super pomysł, ale gdy jednorazowo robisz parę kg.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

@wróbel75

Myślę że 50 kg mięsa zapeklowanego w worki zajmuje mniej miejsca niż peklowane na mokro.

Nie przerabiam takich ilości jednorazowo. Brak miejsca.

P.s.

Jeszcze jedna zaleta "woreczkowej" metody to czas ociekania.

 

 

Myślę że 50 kg mięsa zapeklowanego w worki zajmuje mniej miejsca niż peklowane na mokro.

Na pewno tak.

Ale wyobraź sobie ile czasu zajmie pakowanie i jaki dodatkowy koszt to pociągnie.

 

 

Jeszcze jedna zaleta "woreczkowej" metody to czas ociekania.

A to akurat nie jest zaleta worka tylko peklowania na sucho (można to też zrobić bez worków) ;)

Moim zdaniem peklowanie w workach ma baaaardzo wiele zalet, ale przeznaczone jest dla osób które robią parę/paręnaście kilo dla siebie i najbliższej rodziny.

Ewentualnie raz popracują, zapakują w worki całego prosiaka i tylko wyciągają sobie co jakiś czas porcję do wędzenia.


[Dodano: 20 cze 2023 - 23:48]

 

 

Nie przerabiam takich ilości jednorazowo. Brak miejsca.

Wszystko przed Tobą ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

To jest doskonała metoda na "Wędliny Domowe" i domowe ilości Wróbelku, nie rozmawiamy o produkcji hurtowej na jaką wskazujesz, ale też można :D:thumbsup:.

 

 

To jest doskonała metoda na "Wędliny Domowe" i domowe ilości Wróbelku, nie rozmawiamy o produkcji hurtowej na jaką wskazujesz, ale też można :D:thumbsup:.

A od jakiego momentu domowe ilości zmieniają się w produkcję hurtową? ;)

 

 

W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. :facepalm:

 

Dlatego zwróciłem uwagę na ten fakt. :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Te 60 kg to nie tylko dla mnie.

Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów.

 

A co do peklowania.

0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach.

Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa.

 

Ps. Do wędzarni miała jeszcze iść ligawa wołowa, ale zapomniałam ją kupić. :facepalm:

Edytowane przez mamuśka

 

 

Te 60 kg to nie tylko dla mnie. Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów.

Zdziwił bym się gdybyś napisała że sama z mężem to zjadasz w tydzień :D

 

 

 

A co do peklowania. 0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach. Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa.

A spróbuj sobie może mniejszą ilość tym sposobem

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

 

Ja tak pekluję i nie narzekam na słoność

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.