Romeciarz Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Poproszę admina o posprzątanie w tym wątku. To za daleko już zabrnęło. Takie bicie piany nic nie wnosi do tematu, poproszę sobie dokuczać we własnym temacie. Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 parzenie 3 godzinki Może być dłużej, zależnie od wieku świni i wielkości golonki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 (edytowane) Żeby była jasność . Co innego błąd w formule. Co innego kopanie się że 40g peklosoli na 1 kg mięsa jest oki. Dodatkowo w nie swoim wątku. Co do opanowania Wojciechu również życzę. Ps Dobry zwyczajnie to jak ktoś wychodzić i mówi Do widzenia to się go nie obgaduje. Edytowane 21 Kwietnia 2023 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Piszecie o bałaganie na forum, odchodzeniu ludzi itp., lecz zobaczcie, kto z zazwyczaj bierze udział w takich przepychankach? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zwykle było na TYM FORUM przestrzeganie prawidłowych reguł technologicznych i bardzo bym chciał by tak zostało . Reguła peklowania jest jedna -technik już kilka . Tabele zrobione pracowicie do wykorzystania , kalkulatory .... a nie wprowadzanie użytkowników w tzw maliny. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 (edytowane) I znowu bicie piany,a potem sie dziwicie że Szef sie wkurza. Edytowane 22 Kwietnia 2023 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Jakim sposobem przy 14 dniowym peklowaniu w litrze się wyrówna stężenie praktycznie 40g/40g, a w 0,4 litra stężenie się nie wyrówna (22.8g w mięsie i 9.2g w solance). Tak jak Bossky napisał. W pierwszym przypadku jest 1kg miesa i 1l wody, więc w obu "ośrodkach" będzie to samo stężenie (4%) i ta sama ilość wagowa soli (40g).W drugim przypadku w 1kg mięsa jest 22.8g soli czyli 2.28% stężenia i w 0.4l wody jest 9.2g soli czyli też 2.3%. To oznacza że stężenia są równe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-829286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Czerwca 2023 W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. Wędziliśmy trochę dłużej, dla mocniejszego koloru. Ze względu na panujące temperatury mięsko musiało się peklować w lodówce.Lodówka ma swoją pojemność i chciało się czy nie, musiałam na 1kg mięsa użyć 0,4 l zalewy i 40g peklosoli, by się wszystko w odpowiedniej temperaturze peklowało. Po uwędzeniu smak luxus, mieliście rację z ilością peklosoli. Teraz czuć extra smak mięska.Ania (moja starsza ratolość) która woli bardziej zielonkę do jedzenia, teraz rezerwuje sobie wędzonki i nie marudzi. To jest najlepsza ocena. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Ile dni peklowałaś ?z kalkulatora peklowania wynika ,że powinno byc to 8 lub 9dni . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Peklowałam 14dni, wg. tabeli Dziadka.Wiem, wiem. W tabeli najdłuższy czas 11-13 dni, ale ja o jeden dzień w solance miałam dłużej ze względu na pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Smacznie wyglądają Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Dziękuję Wróbelku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu. P.s.Zawartość soli wg uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu.P.s.Zawartość soli wg uznania. Tak trzymać, brawo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Ze względu na pracę, pogodę i niespodziewane wydarzenia pekluję metodą zrównoważoną. 20g/kg i do worka. - Zajmuje mniej miejsca w chłodziarce i pozwala na większą elastyczność czasu. P.s. Zawartość soli wg uznania. Quadro555 próbowałeś tą metodą peklować 50-100kg mięsa?Worki to super pomysł, ale gdy jednorazowo robisz parę kg. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Czerwca 2023 @wróbel75Myślę że 50 kg mięsa zapeklowanego w worki zajmuje mniej miejsca niż peklowane na mokro. Nie przerabiam takich ilości jednorazowo. Brak miejsca. P.s.Jeszcze jedna zaleta "woreczkowej" metody to czas ociekania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Myślę że 50 kg mięsa zapeklowanego w worki zajmuje mniej miejsca niż peklowane na mokro. Na pewno tak.Ale wyobraź sobie ile czasu zajmie pakowanie i jaki dodatkowy koszt to pociągnie. Jeszcze jedna zaleta "woreczkowej" metody to czas ociekania. A to akurat nie jest zaleta worka tylko peklowania na sucho (można to też zrobić bez worków) Moim zdaniem peklowanie w workach ma baaaardzo wiele zalet, ale przeznaczone jest dla osób które robią parę/paręnaście kilo dla siebie i najbliższej rodziny.Ewentualnie raz popracują, zapakują w worki całego prosiaka i tylko wyciągają sobie co jakiś czas porcję do wędzenia.[Dodano: 20 cze 2023 - 23:48] Nie przerabiam takich ilości jednorazowo. Brak miejsca. Wszystko przed Tobą Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Czerwca 2023 To jest doskonała metoda na "Wędliny Domowe" i domowe ilości Wróbelku, nie rozmawiamy o produkcji hurtowej na jaką wskazujesz, ale też można . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 21 Czerwca 2023 To jest doskonała metoda na "Wędliny Domowe" i domowe ilości Wróbelku, nie rozmawiamy o produkcji hurtowej na jaką wskazujesz, ale też można . A od jakiego momentu domowe ilości zmieniają się w produkcję hurtową? W ostatnią sobotę uwędzone 60 kg mięska. Dlatego zwróciłem uwagę na ten fakt. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Te 60 kg to nie tylko dla mnie.Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów. A co do peklowania.0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach.Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa. Ps. Do wędzarni miała jeszcze iść ligawa wołowa, ale zapomniałam ją kupić. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez mamuśka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Te 60 kg to nie tylko dla mnie. Połowa, jak nie więcej dostaje nogi, aż sąsiedzi się śmieją, że następnego dnia po wędzeniu do nas jest pielgrzymka samochodów. Zdziwił bym się gdybyś napisała że sama z mężem to zjadasz w tydzień A co do peklowania. 0,4 l / 1kg mięsa trochę skąpo tej zalewy. Bawiłam się z dociążaniem w pojemnikach. Macie może praktykę ile peklosoli na 0,6l wody/1 kg mięsa by uzyskać tyle samo słoności jak przy 40g peklosoli/0,4l wody/ 1 kg mięsa. A spróbuj sobie może mniejszą ilość tym sposobemhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Ja tak pekluję i nie narzekam na słoność Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Czerwca 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych/?hl=%C5%9Bci%C4%85gawka Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19822-na-peryferiach-peklowania-mamu%C5%9Bki-zapasy-peklownicze/page/3/#findComment-839997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.