Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dostanę ładną słoninkę :clap::frantics:. Jeszcze ma ją kurier.

Nie chcę jej mrozić tylko przesypać solą, a może peklosolą? Po 10 dniach z resztą mięska pójdzie do wędzenia.

Nie wiem jaką dawkę zastosować 14g/1kg ?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973140
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

przesypać solą, a może peklosolą?

Ja przesypuję peklosolą, dawka 18g/kg, jeżeli słonina cienka to zmniejsz dawkę bo wyjdzie za słona, w sumie wszystko zależy od słonolubności, my lubimy lekko słonawą.

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973166
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

jaką dawkę zastosować 14g/1kg ?

Grubszą słoninę przesypuję solą kłodawską "z garści" i to grubej garści.

Wstawiam w pojemniku w warunki zimowe (bez mrożenia) na wiele tygodni.

Po jakichś 2 miesiącach dobrze ją opłukuję z soli, lekko wymoczę (sprawdzam słoność organoleptycznie), wysuszę i jest gotowa do wędzenia.

Tak przygotowana słonina jest mięciutka, bo wszelkie wiazania kolagenowe w tej soli popusciły. 

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973170
Udostępnij na innych stronach

Dostałam paczuszkę a w niej cudowna, gruba :frantics: słoninka ( 5 i 6 cm).

Tosz to normalnie marzenie 😄

W paczce jeszcze miałam parę pięknych wyrobów do spróbowania.

WIELKIE PODZIĘKOWANIA za takie rarytasy dla Jacka (bilu72). 😚:clap::frantics::hug:

 

mms_img-705409717.jpg.971ca2557527992ab05bcf33deeb3239.jpgmms_img213688298.jpg.509c983acf8171cc85c40d5d0fcb01bb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973186
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Aniu i Mariuszu za pomoc i rady. 😚:hug::clap:

Po szybkich przemyśleniach, będzie tak.

Ten większy płat przetnę na pół i zrobię tak jak Mariusz polecił dawkowanie. Jak uwędzę to podpiekę w wędzarni aż będzie szklista i dobrze będzie z niej kapać tłuszcz.

Ten mniejszy, a grubszy zrobię metodą Ani. Mam w domu chyba 5 kg soli kłodawskiej to starczy 😜.

51 minut temu, EAnna napisał(a):

"z garści" i to grubej garści.

Tak też zrobię 😚.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973215
Udostępnij na innych stronach

Po 2 miesiącach jak pisała EAnna powinna być szklista bez dalszej obróbki, kiedyś mój ojciec tak robił w zimowych miesiącach, nacinał do skóry klocki szerokości 10cm długości płata i sypał sól z ręki a później zawijał  i do szafki na balkon, robiła się szklista a po tym czasie to co będę opowiadał normalnie cienki plaster skropiony octem na chlebek i ...😉😁

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973221
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Ten większy płat przetnę na pół i zrobię tak jak Mariusz polecił dawkowanie. Jak uwędzę to podpiekę w wędzarni aż będzie szklista i dobrze będzie z niej kapać tłuszcz.

Tak wędzę cały czas słoninę w ten sposób a rodzina nie może się najeść, za to obdarowani próbują wyciągnąć odemnie sposób na "obróbkę" i wędzenie bo im taka nie wychodzi 😁

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973241
Udostępnij na innych stronach

:clap::clap: Słonina górą:clap::clap:

Wegetarianin czy weganin dostaje skrętu jelit, a ja oblizuję monitor.

Przed świętami idę na badania. Ciekawe czy wyjdzie zły cholesterol +++

Raz przed badaniami połowę dużego ciasta opędzlowałam. Potem krzywa na CITO, ale warte to było zachodu, bo ciasto było mniamuśne. Warte takiego poświęcenia. 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-973298
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Moje dzisiejsze wędzenie.

Pierwsze zdjęcie ostrzejsze, ale drugie słabsze - w dymie (telefon się dymu nawąchał). 😜, ale barwy wędzonek są takie jak w rzeczywistości.mms_img-705409717(1).thumb.jpg.3808e51ef7f06e3e62a1ddde8bdd655e.jpgmms_img213688298(1).thumb.jpg.fb4944766eae0decf9fc3aa0b79dc30a.jpg

Edytowane przez mamuśka
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975851
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś zdecydowała się wyrzucić, to podam Ci adres. ;)

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975858
Udostępnij na innych stronach

Dla Ciebie Szefie wyrzucam co chcesz. 😚

 

W wędzarni standardowo (dyżurnie):

- karczek

- szynka z tłuszczykiem

- szynka kulka

- boczek parzony, a potem wędzony - rolowany ( przepis Radka 😚, dziękuję)

- polędwica (część będzie parzona, a część a/la łososiowa).

 

Pierwszy raz robione:

- sopelki (piersi drobiowe). Przepis podał Szef, a autorem jest Bogumił Sztuczka, dziękuję.😚

- piersi z indyka, przepis Waldka (Muski) dziękuję 😚

- polędwiczki, tutaj Andrzej (Bagno) mi tłumaczył, dziękuję 😚

- słoninka (grubiutka). Tutaj pomoc przyszła od Jacka, Anny i Mariusza, dziękuję 😚

 

Dziękuję Wam. Zawsze służycie pomocą. 😃:clap::frantics:

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975864
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, mamuśka napisał(a):

Moje dzisiejsze wędzenie.

Wędzarnia wypełniona po szyję. 

Czuć Święta u Dorotki.😋

Edytowane przez @halusia@
  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975867
Udostępnij na innych stronach

Halinko, Tobie też dziękuję za wspaniały przepis na pasztet. 😚

W wędzarni mięsko łapało dymek, a w piekarniku piekły się pasztety z żurawiną.

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975869
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, mamuśka napisał(a):

W wędzarni mięsko łapało dymek, a w piekarniku piekły się pasztety z żurawiną.

Dorotko, podziwiam Twoje wyroby a nade wszzystko Twoją niespożytą energię :hug:

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975871
Udostępnij na innych stronach

Brawo :clap:  Konkretne podejście do zagadnienia ;)  Na jakiś czas wystarczy :thumbsup:

Sporo roboty, ale efekt wynagradza :yes:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975872
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, EAnna napisał(a):

niespożytą energię

Aniu, bo ja z tych niereformowalnych. 😉

Ustawiłam sobie na dziś budzenie na 5, a wstałam o 3, bo w głowie siedzi robota.

 

 

49 minut temu, Radek. napisał(a):

Na jakiś czas wystarczy

Połowa dostanie nogi, może więcej, to zrobi się miejsce na kiełbaskę.

Kiełbaski ja spragniona. 😜 Cukiereczki bukowiańskie mus zrobić. :clap:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19886-delicje-mamu%C5%9Bki/page/17/#findComment-975889
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.