Tsosna Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 5 Lutego 2016 jumbo, może sie myliłem w kwestii "szkodliwości" wywaru z peklowanego mięsa, bo nie mam tej wiedzy co doświadczeni koledzy na forum ale po zastanowieniu się, stwierdzam, że pewnie masz rację. W wywarze nie będzie więcej "chemii" (już nie mówię że szkodliwej) a nawet na pewno mniej niż w zapeklowanym peklosolą mięsie. .Masz rację, wyrób, o ktorym mówiłem nie jest klasycznym salcesonem i jeśli nie pasuje do tego tematu to prosiłbym administratora o jego skasowanie lub przeniesienie. dalej brniesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-473431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 5 Lutego 2016 Dobra, nic już nie mówię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-473432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 5 Lutego 2016 Może spróbuję zrobić coś "a la" w szynkowarze. Ten wyrób był robiony w szykowarze,teraz dopiero się przyjrzałem ,tak że spokojnie możesz też w nim zrobić. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-473434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 14 Lutego 2016 Chodź jestem fotografem ale nie praktykuje fotografowania swoich wyrobów po prostu zapominam, ale obiecałem Kostkowi i tu od razu ogromne dla niego podziękowania :clap:za recepturę oraz poprowadzenie "za rączkę" podczas bardzo dla mnie ważnej produkcji salcesonu w grudniu 2015 r. Kostek ten salceson tak samo wyglądał jak ten teraz, tylko był mniej słony Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 15 Lutego 2016 No brachu pojechałeś osłonki takie jak moje Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 15 Lutego 2016 Noo Robotek kolego, rączki same składają się do oklasków . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 15 Lutego 2016 Piekne wyroby :clap: :clap: , a gdzie mam szukac przepisu na salceson? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 15 Lutego 2016 Przepisy są u PW 16 Iub u Arkadiusza w kąciku Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dziękuje Eli55, dokładnie jak podaje ArturDor, Arkadiusz ma piękny i pełen super informacjidział o podrobach, ten mój to akurat receptrura od Kostka, trochę zmodyfikowana przezemniezrobiłem bardzo "ekologiczny" czyli mało tłusty takie zapotrzebowanie było A żywiecka wg 16-stki ale też troszkę zmodyfikowana. Edytowane 15 Lutego 2016 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 15 Lutego 2016 Wyroby pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 15 Lutego 2016 Robotku salceson wygląda dobrze,cieszę się że Ci wychodzi tak jak chciałeś Z mojej strony tylko mam małe dwie sugestie,trzeba było dolać troche więcej wywaru do farszu,bo widać trochę dziurek i tłuste możesz pokroić drobniej,ale to akurat nie koniecznie.Wyroby superowe Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 15 Lutego 2016 Robotku salceson wygląda dobrze,cieszę się że Ci wychodzi tak jak chciałeś Z mojej strony tylko mam małe dwie sugestie,trzeba było dolać troche więcej wywaru do farszu,bo widać trochę dziurek i tłuste możesz pokroić drobniej,ale to akurat nie koniecznie.Wyroby superowe Fakt !! farsz był mniej płynny, bałem się trochę więcej podlać żeby za bardzo nie rozrzedzić,w końcu to mój trzeci samodzielnie wykonany salceson stosowałem 10 % rosołu w stosunku do wagi farszu Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 15 Lutego 2016 ten mój to akurat receptrura od Kostka, trochę zmodyfikowana przezemnie Pochwalcie się Panowie tymi modyfikacjami. Mam też zapotrzebowanie na chudszy. Teściowa mnie prosiła. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) stosowałem 10 % rosołu w stosunku do wagi farszu Powinno być 10% w stosunku do wagi surowca z kością a nie wagi farszu.Wtedy jak pisze Kostek będzie więcej rosołku choć salceson masz zacny.Jeszcze tylko "schować" tłuszczyk i na wystawę. Edytowane 15 Lutego 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 15 Lutego 2016 Wielkie dzięki za przydatne spostrzeżenia, zastosuję się następnym razem co do wyglądu,bo smaku nie zmienię za nic ! taki dobry Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 18 Lutego 2016 mój pierwszy salceson - wg, Arkadiusza i dzięki jego poradom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 18 Lutego 2016 mój pierwszy salceson Pięknie z ogóreczkami wygląda . Najważniejsze że to swój wyrób Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 7 Marca 2016 Przy wyrobie salcesonu zawsze mam problem z peklowaniem mięs. Przed świętami muszę opróżnić zamrażalniki z produktów zostawionych na salceson.I stąd moje pytania:1. Jak peklować głowy, w całości z kością, jeżeli tak, to jakiej mocy zrobić solankę?2. Jeżeli samo mięso okrojone z z głów, to peklować na mokro czy na sucho i ile dawać mieszanki peklującej, tak jak przy wędzonkach i kiełbasach (18 g/kg) czy inaczej?3. Jak zapeklować pozostałe kości z resztkami mięsa po odkrojeniu większych części, jakiej mocy solanka? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) . Jak peklować głowy, w całości z kością, jeżeli tak, to jakiej mocy zrobić solankę? Zgodnie ze sztuką pekluję się całe głowy.Moc solanki zależy od tego w czym to będziesz później robił.W jelitach naturalnych czy w sztucznych osłonkach.W jelitach naturalnych ja pekluję przez sześć dni solanką 16 º Be tj.19,7 g/l a i tak później jeszcze dosalam do smaku bo musi być przesolony.Zaznaczę tylko , że nie solę skórek przed gotowaniem.W osłonkach naturalnych możesz użyć solanki 10 - 12 % bo i tak mięso straci na słoności w czasie 3,5 godzinnego parzenia .Do sztucznych osłonek salceson musi być doprawiony akurat bo później w trakcie parzenia już gotowych salcesonów nic się nie odsoli. Edytowane 7 Marca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) solanką 16 º Be tj.19,7 g/l Może się mylę, ale 16 Be to chyba jest roztwór 16.3 % czyli jakieś 190 g soli na litr wody. Edytowane 7 Marca 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 8 Marca 2016 czyli jakieś 190 g soli na litr wody. Dobrze piszesz.To 197g/l.Przecinek z rozpędu niepotrzebnie postawiłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-483155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 8 Marca 2016 Dodam, tak bez kozery, że też robię "cwaniaki" z pomocą receptur Arkadiusza, no i co można tu więcej powiedzieć, Arkadiusz to "Profesor zwyczajny" i tyle !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-483160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 8 Marca 2016 Ja dawno ,dawno temu robiłam takie a"la salcesony [bez peklowania ] i pakowałam to wszystko do pojemników po maśle roślinnym.Też były smaczne. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-483163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomektomek Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 5 Listopada 2016 (edytowane) WitamKtoś ma przepis na salceson z głów wieprzowych proszę o dokładne proporcje.dziękuję i pozdrawiam Edytowane 6 Listopada 2016 przez EAnna dubel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-525307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 6 Listopada 2016 Cos nie chce sie samemu szukac? Na stornie glownej masz http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/1388-salceson-czarny-szczepanahttp://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/1195-salceson-kruszynkihttp://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony/62-salceson-wiejski no i tak dalej Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-525311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.