Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jumbo, może sie myliłem w kwestii "szkodliwości" wywaru z peklowanego mięsa,  :facepalm:  bo nie mam tej wiedzy co doświadczeni koledzy na forum ale po zastanowieniu się, stwierdzam, że pewnie masz rację. W wywarze nie będzie więcej "chemii" (już nie mówię że szkodliwej) a nawet na pewno mniej niż w zapeklowanym peklosolą mięsie. :) .

Masz rację, wyrób, o ktorym mówiłem nie jest klasycznym salcesonem i jeśli nie pasuje do tego tematu to prosiłbym administratora o jego skasowanie lub przeniesienie. :D

dalej brniesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-473431
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Może spróbuję zrobić coś "a la" w szynkowarze.
Ten wyrób był robiony w szykowarze,teraz dopiero się przyjrzałem ,tak że spokojnie możesz też w nim zrobić.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-473434
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chodź jestem fotografem :) ale nie praktykuje fotografowania swoich wyrobów :tongue:

po prostu zapominam, ale obiecałem Kostkowi  i tu od razu ogromne dla niego podziękowania :clap: :clap:

za recepturę oraz poprowadzenie "za rączkę"  podczas bardzo dla mnie ważnej produkcji salcesonu w grudniu 2015 r. :angel:

 

Kostek ten salceson tak samo wyglądał jak ten teraz, tylko był mniej słony :)

post-51571-0-12274200-1455486231_thumb.jpg

post-51571-0-11711000-1455486273_thumb.jpg

post-51571-0-55481000-1455486291_thumb.jpg

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475939
Udostępnij na innych stronach

Przepisy są u PW 16 Iub u Arkadiusza w kąciku

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475976
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje :)

Eli55, dokładnie jak podaje ArturDor,  Arkadiusz  ma piękny i pełen super informacji

dział o podrobach, ten mój to akurat receptrura od Kostka, trochę zmodyfikowana przezemnie

zrobiłem bardzo "ekologiczny" czyli mało tłusty takie zapotrzebowanie  było :)

 

A żywiecka wg 16-stki ale też troszkę zmodyfikowana.

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-475981
Udostępnij na innych stronach

Robotku salceson wygląda dobrze,cieszę się że Ci wychodzi tak jak chciałeś :thumbsup: Z mojej strony tylko mam małe dwie sugestie,trzeba było dolać troche więcej wywaru do farszu,bo widać trochę dziurek i tłuste możesz pokroić drobniej,ale to akurat nie koniecznie.Wyroby superowe :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476027
Udostępnij na innych stronach

Robotku salceson wygląda dobrze,cieszę się że Ci wychodzi tak jak chciałeś :thumbsup: Z mojej strony tylko mam małe dwie sugestie,trzeba było dolać troche więcej wywaru do farszu,bo widać trochę dziurek i tłuste możesz pokroić drobniej,ale to akurat nie koniecznie.Wyroby superowe :)

 

Fakt !! farsz był mniej płynny, bałem się trochę więcej podlać żeby za bardzo nie rozrzedzić,

w końcu to mój trzeci samodzielnie wykonany salceson :) stosowałem 10 % rosołu w stosunku do wagi farszu

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476045
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten mój to akurat receptrura od Kostka, trochę zmodyfikowana przezemnie

Pochwalcie się Panowie tymi modyfikacjami. Mam też zapotrzebowanie na chudszy. Teściowa mnie prosiła.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476073
Udostępnij na innych stronach

stosowałem 10 % rosołu w stosunku do wagi farszu

 

Powinno być 10% w stosunku do wagi surowca z kością a nie wagi farszu.Wtedy jak pisze Kostek będzie więcej rosołku choć salceson masz zacny.Jeszcze tylko "schować" tłuszczyk  i na wystawę. :clap:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476120
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki za przydatne spostrzeżenia, zastosuję się następnym razem co do wyglądu,

bo smaku nie zmienię za nic ! taki dobry :)

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476300
Udostępnij na innych stronach

 

 

mój pierwszy salceson

 

 

 Pięknie z ogóreczkami wygląda . :D  Najważniejsze że to swój wyrób :D:thumbsup:

 

 

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-476984
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przy wyrobie salcesonu zawsze mam problem z peklowaniem mięs. Przed świętami muszę opróżnić zamrażalniki z produktów zostawionych na salceson.

I stąd moje pytania:

1. Jak peklować głowy, w całości z kością, jeżeli tak, to jakiej mocy zrobić solankę?

2. Jeżeli samo mięso okrojone z z głów, to peklować na mokro czy na sucho i ile dawać mieszanki peklującej, tak jak przy wędzonkach i kiełbasach (18 g/kg) czy inaczej?

3. Jak zapeklować pozostałe kości z resztkami mięsa po odkrojeniu większych części, jakiej mocy solanka?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482873
Udostępnij na innych stronach

. Jak peklować głowy, w całości z kością, jeżeli tak, to jakiej mocy zrobić solankę?

 

 Zgodnie ze sztuką pekluję się całe głowy.Moc solanki zależy od tego w czym to będziesz później robił.W jelitach naturalnych czy  w sztucznych osłonkach.W jelitach naturalnych ja pekluję przez sześć dni solanką 16 º Be tj.19,7 g/l a i tak później jeszcze dosalam do smaku bo musi być przesolony.Zaznaczę tylko , że nie solę skórek przed gotowaniem.W osłonkach naturalnych możesz użyć solanki 10 - 12 % bo i tak mięso straci na słoności w czasie 3,5 godzinnego parzenia .Do sztucznych osłonek salceson musi być doprawiony akurat bo później w trakcie parzenia już gotowych salcesonów nic się nie odsoli.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482888
Udostępnij na innych stronach

solanką 16 º Be tj.19,7 g/l

 

Może się mylę, ale 16 Be to chyba jest roztwór 16.3 % czyli jakieś 190 g soli na litr wody.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-482997
Udostępnij na innych stronach

 

 

czyli jakieś 190 g soli na litr wody.

 

Dobrze piszesz.To 197g/l.Przecinek z rozpędu niepotrzebnie postawiłem. :facepalm:  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-483155
Udostępnij na innych stronach

Dodam, tak bez kozery, że też robię "cwaniaki" z pomocą receptur Arkadiusza, no i co można tu więcej powiedzieć, Arkadiusz to "Profesor zwyczajny" i tyle :D :clap: :thumbsup: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-483160
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/30/#findComment-525311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.