Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widoczne na zdjęciu, przedstawione wędliny dojrzewające zostały wykonane przez kolegę Grzegorza, znanego na forum pod nickiem Grzewlod.
Miałem przyjemność zostać obdarowany tymi wyrobami i postanowiłem poddać je ocenie jako zawodowy masarz z wieloletnim doświadczeniem.

W swojej karierze miałem okazję zarówno produkować, jak i degustować wiele rodzajów wędlin dojrzewających, jednak muszę przyznać, że te wyroby wyjątkowo mnie zaskoczyły – i to pod wieloma względami.
Pozwolę je teraz wymienić i szczegółowo omówić.

 

Mistrzowska deska wędlin dojrzewających – polskie rzemiosło na najwyższym poziomie !

Ta deska wędlin to pokaz najwyższego kunsztu wędliniarskiego, który udowadnia, że polskie tradycje przetwórstwa mięsa mogą śmiało konkurować z najlepszymi włoskimi i hiszpańskimi szkołami dojrzewania.

 I. Charakterystyka ogólna

Wędliny zostały wyprodukowane w Polsce, przy użyciu metod naturalnego peklowania, dojrzewania i suszenia w kontrolowanych warunkach klimatycznych, z poszanowaniem tradycji i wiedzy technologicznej.
Deska prezentuje bogactwo kolorów, aromatów i tekstur – od delikatnych, subtelnych smaków po mocno przyprawione, intensywne dojrzewające kiełbasy.

 II. Ocena sensoryczna
Wygląd i barwa – 5/5

Kompozycja jest perfekcyjna: różnorodne rodzaje wędlin ułożone harmonijnie, w cienkich, równych plastrach.
Barwy – od różu prosciutto, przez marmurkową coppę, po ciemnoczerwone i paprykowe salami – tworzą wizualną symfonię, zachęcającą do degustacji.
Komentarz: Estetyka i kolorystyka na poziomie międzynarodowych konkursów kulinarnych.

Zapach – 5/5

Bogaty, naturalny aromat mięsa dojrzewającego, nut przypraw, lekkiego dymu i fermentacji.
Wyczuwalne niuanse charakterystyczne dla dojrzewania w polskim mikroklimacie – lekka wilgotność i głęboki aromat mięsny.
Komentarz: Zapach „żywy”, naturalny – świadczy o czystej fermentacji i braku konserwantów maskujących.

Smak – 5/5

Smak głęboki, pełny, zrównoważony między słonością, tłuszczem i przyprawami.
Wędliny łączą w sobie siłę polskiego mięsa (zwłaszcza wieprzowiny o wysokiej zawartości mioglobiny) z finezją dojrzewania charakterystyczną dla południowej Europy.
Komentarz: Każdy rodzaj wnosi coś innego – od delikatności po pikantność.

Konsystencja i tekstura – 5/5

Plastry elastyczne, ale zwarte. Widoczna równowaga mięsa i tłuszczu, tłuszcz jędrny i czysty, bez oznak utlenienia.
Komentarz: Idealne dojrzewanie – wędlina nie przesuszona ani mazista.

III. Walory technologiczne – 5/5

Proces peklowania i dojrzewania przeprowadzony perfekcyjnie.

Barwa stabilna i jednolita.

Brak objawów niedopeklowania czy rozwarstwienia farszu.

Struktura tłuszczu równomierna – świadczy o kontroli temperatury i wilgotności.
Komentarz: W polskich warunkach klimatycznych (zmienne temperatury, wyższa wilgotność) osiągnięcie takiej jakości wymaga ogromnego doświadczenia i dyscypliny technologicznej.

Ta deska to dowód, że polskie rzemiosło mięsne osiągnęło poziom światowy.
Umiejętne połączenie tradycji peklowania, naturalnego dojrzewania i precyzji krojenia sprawia, że produkt zasługuje na miano mistrzostwa smaku i technologii.
W polskim klimacie, gdzie dojrzewanie wymaga szczególnej kontroli wilgotności i temperatury, takie efekty są dowodem doświadczenia i pasji producenta.

Grzegorz, wyrazy uznania za mistrzowskie wykonanie.💪

IMG_8373[1].jpeg

IMG_8376[1].jpeg

IMG_8377[1].jpeg

  • Like 2
  • Upvote 5

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

muszę przyznać, że te wyroby wyjątkowo mnie zaskoczyły – i to pod wieloma względami.

👍Zapewne jest to efekt teorii i hobbystycznego experymentu. Innym wariantem może też być jakość nie nastawiona na zysk.😉

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047504
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Muski napisał(a):

Zapewne jest to efekt teorii i hobbystycznego experymentu. Innym wariantem może też być jakość nie nastawiona na zysk.

A jeszcze innym Wiedza i podejście do tematu.... Chylę czoła jak zawsze zresztą...:clap:

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047507
Udostępnij na innych stronach

 

21 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

deska wędlin to pokaz najwyższego kunsztu wędliniarskiego, który udowadnia, że polskie tradycje przetwórstwa mięsa mogą śmiało konkurować z najlepszymi włoskimi i hiszpańskimi szkołami dojrzewania.

Potwierdzeniem słów Szczepana niech będzie autentyczna opowieść.  "Kolega częstuje swojego dobrego znajomego  wyrobami dojrzewającymi typu salami. Dobry znajomy to osoba podróżująca po świecie i lubiąca spróbować lokalnej kuchni.  Po degustacji kilku rodzajów salami stwierdza: całe życie myślałem, że najlepsze salami produkują Włosi".

 

Grzesiu gratulacje. Wykonujesz doskonałe wędliny dojrzewające.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047539
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Innym wariantem może też być jakość nie nastawiona na zysk.😉

Waldku, aspekt ekonomiczny w tym przypadku w żaden sposób nie jest brany pod uwagę — to całkowicie odrębny temat. Prace Grzegorza oceniłem wyłącznie pod kątem technologicznym wyrobów dojrzewających i z pełnym przekonaniem mogę napisać, że mamy na forum prawdziwego eksperta w dziedzinie wędlin dojrzewających. Doskonale zdaję sobie sprawę, że zdobycie takiej wiedzy nie jest proste, zwłaszcza w naszej kulturze wędliniarskiej, w której technologia produktów dojrzewających ma bardzo ograniczony zakres. Tym bardziej podziwiam Grzegorza za determinację i drogę, którą obrał w tym kierunku.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047540
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Bagno napisał(a):

Kolega częstuje swojego dobrego znajomego  wyrobami dojrzewającymi typu salami. Dobry znajomy to osoba podróżująca po świecie i lubiąca spróbować lokalnej kuchni.  Po degustacji kilku rodzajów salami stwierdza: całe życie myślałem, że najlepsze salami produkują Włosi".

To o tobie @Bagno ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047541
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, SZCZEPAN napisał(a):

Jak widoczne na zdjęciu, przedstawione wędliny dojrzewające zostały wykonane przez kolegę Grzegorza, znanego na forum pod nickiem Grzewlod.

 

Krzysztofie, pozwolisz, że w imieniu swoim i Waldka bardzo serdecznie podziękuję za Twoją laudację, która stanowi bardzo ważną opinię w dalszej naszej zespołowej pracy.

Podkreślę, że od wielu lat z moim przyjacielem, Waldkiem, mamy zaszczyt razem tworzyć niepowtarzalne smaki. Nie ukrywam, że wędliny dojrzewające są moim wielkim konikiem, natomiast Waldek jest wielkim perfekcjonistą w produkcjach wędliniarskich. Od kilku lat razem z Waldkiem tak sobie eksperymentujemy z wszelkimi rodzajami wędlin, postępując zgodnie z technologią. Tworzymy różne "dziwne", niespotykane smaki. Zawsze dopracowujemy receptury do założonego celu. Każda wykonana przez nas wędlina jest poddana naszej surowej ocenie. Wielokrotnie podczas oceny potrafimy poddać pod merytorykę np. dodatek pół grama jakiejś przyprawy itd. Nasze żony oceniają nas żartobliwie, mówiąc, że nam się w pupkach poprzewracało. Natomiast uważamy, że sukces zawsze tkwi w szczegółach. W związku z incydentem w moim życiu, ostatnio mieliśmy chwilową przerwę, którą zapewne niebawem nadrobimy. Bardzo brakuje mi naszych wspólnych produkcji oraz spotkań przy lampce wina lub szklaneczce whisky podczas których prowadzimy testy wędlin. Krzysztofie, serdecznie dziękujemy za szczegółową i pozytywną opinię. Jest to dla nas wielkie wyróżnienie i potwierdzenie dotychczasowej pracy, a przede wszystkim dużym impulsem i dowodem na to, że kierunek naszych eksperymentów jest właściwy. Twoja nobilitacja naszych działań jest najlepszą motywacją na przyszłość w celu dalszego rozwoju.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23346-mistrzowska-deska-w%C4%99dlin-dojrzewaj%C4%85cych-grzewloda/#findComment-1047545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.