Jump to content

Parówki i serdelki dla wnuków

EAnna

Recommended Posts

• Replies 250
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 months later...

Przeczytałam wszystkie 11 stron, oprócz tego jeszcze kilka innych tematów o parówkach i ponieważ nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania pozwolę je sobie zadać:

Jak długo wędzimy parówki i w jakiej temperaturze?

Jeśli nie będę wędziła to jak długo parzyć i w jakiej temperaturze?

Który lejek jest bardziej odpowedni do parówek:

http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-stalowy-maszynki-sredni-p-325.html

http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-stalowy-maszynki-cienki-p-324.html

Wiem, że parówki to trudny temat, ale nawet jak mi nie wyjdą to będą lepsze niż ze sklepu, z góry dziękuje za pomoc.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Jak długo wędzimy parówki i w jakiej temperaturze?

Cytat:

"Osuszanie i wędzenie

Osuszanie w wędzarni z małą ilością dymu w temperaturze ok. 50-60 st C

Wędzenie dymem gorącym o temp 50-65 st C. ( Siara// około 2h - do pożądanego koloru)

Parzenie

W wodzie o temperaturze ok. 70-72 st C. przez około 10 – 12 min"

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3642&highlight=par%F3wki+serdelki

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Siara napisał/a:

Siara// około 2h - do pożądanego koloru)

i o to mi chodziło, dzięki

Wędzę parówki goracym dymem krócej, około godziny. Wg mnie powinny być tylko lekko obwędzone, o jasnym kolorze. Parzenie w temp. 72st.C przez 10 min.. Parówki w jelitach baranich. Po sparzeniu parówki polewam jeszcze zimną wodą.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Wędzenie nie wpływa na czas parzenia.Parzysz jak wędzone.Do parówek lejek ten drugi cienki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Osuszanie w wędzarni z małą ilością dymu w temperaturze ok. 50-60 st C

Wędzenie dymem gorącym o temp 50-65 st C. ( Siara// około 2h - do pożądanego koloru)

Odnosiłem się do całości wraz z osuszeniem. Dlatego dopisałem "do pożądanego koloru". Trudno jest dokładnie przewidzieć czas wędzenia, jest on różny w zależności od wędzarni, użytego rodzaju drewna itd.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

• 2 weeks later...

Witam wszystkich, przeczytałem 11 stron i doszedłem do wniosku, że parówki to trudny temat ale jako nowicjusz zaraz się za nie wezmę. Jak zrobie to pozwole sobie napisać o efektach.

Pozdrawiam

PS. Moja córka sie ucieszy :wink:

doszedłem do wniosku, że parówki to trudny temat

łatwy nie jest ze względu na wymagania sprzętowe....

małą ilość jakoś blenderem można "zmęczyć" - ale to musi być solidne urządzenie bo te słabiaczki można załatwić w kilka chwil - u mnie jak na razie daje radę tylko stary poczciwy mikser zelmera z końcówką miksującą

a nadziewanie..... szczerze odradzam jeśli nie ma się nadziewarki - przy maszynce można oszaleć

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

szczerze odradzam jeśli nie ma się nadziewarki - przy maszynce można oszaleć

Tak, tak, słuchaj Abratka w trosce o własną psychikę; coś wiem na ten temat :devil: .

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

• 11 months later...
W piątek będe robić (wreszcie) parówki, chciałam kupić jelita baranie, ale drogie jak fix i ilości zbyt duże na moje potrzeby, co sądzicie o osłonkach celulozowych, czy dają gorszy efekt? Które się łatwiej nadziewa? Mam nadziewarkę i lejek do parówek.

chyba kupię

Zanim to zrobisz to dobrze się zastanów.Nadziewanie w baranki to nie taka prosta sprawa.Moim zdaniem lepsze będą na początek osłonki sztuczne, albo colagenowe.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Nadziewanie w baranki to nie taka prosta sprawa.

Nie no bez przesady, ja tam żadnych kłopotów nie mam .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

http://boggi-okna.pl

madlinka napisał/a:

Ile zużyję na 10 kg mięsa?

ok 45m

czyli te 60 m to wcale nie tak dużo jak myślałam.

Ale w Antoniowie są też osłonki sztuczne 25 m za 5 czy 6 złot jeżeli potrzeba proszę dać z

nać

no to chętnie kupię 5zł nie majątek, a jeśli nie poradzę sobie z jelitami, to będą potrzebne.

Właśnie robię parówki tzn. pierwszy raz zmieliłam mięso, podgardle już zmieliłam wczorj i zamroziłam. Potrzebuję rady, wędzić będę jutro i zastanawiam się jak zrobić:

1 zrobić parówki, napełnić jelita i osadzać całą nc aż do jutrzejszego wędzenia, czy

2. robić masę parówkową przechować ją w lodówce i jutro nadzieać, osadzać i wędzić, czy

3. zrobić dziś parówki i po osadzeniu przetrzymać je w lodówce do jutra?

Najrozsądniejsza wydaje się być opcja 1 ale nie wiem czy się nie zepsują jakbędą tak długo wisiały po za lodówką? Będzie tam chłodno w granicach 10 stopni ale czy mogą tak długo wisieć. Proszę o fachową poradę. Najlepiej osób, które już parówki robiły.

No więc zrobiłam parówki http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/a084.gif

Praca była wyjątkowo ciężka, ale smak, no po prostu przepyszne niby jak parówka sklepowa, ale o wiele bardziej soczyste i nie czuć tak tego sklepowego tłuszczu. Robiłam z przepisu EAnny, jest naprawdę zrozumiały nawet dla laika jakim jestem ja, jedyne co zmieniłam sugerując się postami Dziadka, to nie podmrażałam mięsa, tylko podgardle było zmrożone, mięso schłodzone do 2 stopni, malaksowane z lodem plus potem zmrożone podgardle. Nie było problemu z utrzymaniem temperatury, problem był tylko z maszyną, bo mi się strasznie grzała, na szczęście moja mama ma taki sam robot jak ja i jechałam na dwa :) Próbowałam trochę ręcznym blenderem, ale nie dał rady. Przy nadziewaniu też był problem, bo mamy nadziewarkę domowej roboty i gdyby nie pomoc EAnny i użyczenie nadziewarki, to nie dalibyśmy rady. Dziękuje Ci kochana serdecznie.

Tak się zastanawiam, może by się jakoś złożyć na kuter, choćby osoby z jednego województwa, no nie wiem, ale na domowym sprzęcie to się można zajechać.

Zapraszam na parówkową fotorelację do mojego tematu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7629&start=75#262614