nestor Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Lutego 2011 U Pis-a wyroby jak zwykle udane.Najładniejsze kiełbasy były w grubych osłonkach.Bardzo ładnie uwędzone ,wiśniowego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-148243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 22 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 22 Lutego 2011 pisu pochwal sie ile kosztował cie ten kuter (oczywiście jeżeli można wiedzieć) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-148267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 23 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 23 Lutego 2011 poproszę o przekrój kiełbasy parówkowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-148277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 12 Maja 2011 Przeczytałam wszystkie 11 stron, oprócz tego jeszcze kilka innych tematów o parówkach i ponieważ nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania pozwolę je sobie zadać:Jak długo wędzimy parówki i w jakiej temperaturze?Jeśli nie będę wędziła to jak długo parzyć i w jakiej temperaturze? Który lejek jest bardziej odpowedni do parówek:http://www.wyroby-domowe.pl/lejek-stalowy-maszynki-sredni-p-325.htmlhttp://www.wyroby-domowe.pl/lejek-stalowy-maszynki-cienki-p-324.htmlWiem, że parówki to trudny temat, ale nawet jak mi nie wyjdą to będą lepsze niż ze sklepu, z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Maja 2011 Jak długo wędzimy parówki i w jakiej temperaturze?Cytat: "Osuszanie i wędzenie Osuszanie w wędzarni z małą ilością dymu w temperaturze ok. 50-60 st C Wędzenie dymem gorącym o temp 50-65 st C. ( Siara// około 2h - do pożądanego koloru) Parzenie W wodzie o temperaturze ok. 70-72 st C. przez około 10 – 12 min" https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3642&highlight=par%F3wki+serdelki Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Maja 2011 Siara// około 2h - do porządanego koloru)i o to mi chodziło, dzięki Ktoś odpowie na resztę pytań? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 13 Maja 2011 Siara napisał/a: Siara// około 2h - do pożądanego koloru) i o to mi chodziło, dziękiWędzę parówki goracym dymem krócej, około godziny. Wg mnie powinny być tylko lekko obwędzone, o jasnym kolorze. Parzenie w temp. 72st.C przez 10 min.. Parówki w jelitach baranich. Po sparzeniu parówki polewam jeszcze zimną wodą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 13 Maja 2011 Wędzenie nie wpływa na czas parzenia.Parzysz jak wędzone.Do parówek lejek ten drugi cienki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 13 Maja 2011 Osuszanie w wędzarni z małą ilością dymu w temperaturze ok. 50-60 st C Wędzenie dymem gorącym o temp 50-65 st C. ( Siara// około 2h - do pożądanego koloru)Odnosiłem się do całości wraz z osuszeniem. Dlatego dopisałem "do pożądanego koloru". Trudno jest dokładnie przewidzieć czas wędzenia, jest on różny w zależności od wędzarni, użytego rodzaju drewna itd. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 14 Maja 2011 Bardzo dziękuje wiem już wszystko po weekendzie zakupię spzręt i działam, na początek zrobię nie wędzone bo moja wędzarka choć się buduje (jupi) to będzie gotowa dopiero za miesiąc. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-159794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 29 Maja 2011 Witam wszystkich, przeczytałem 11 stron i doszedłem do wniosku, że parówki to trudny temat ale jako nowicjusz zaraz się za nie wezmę. Jak zrobie to pozwole sobie napisać o efektach.PozdrawiamPS. Moja córka sie ucieszy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-161388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 29 Maja 2011 doszedłem do wniosku, że parówki to trudny tematłatwy nie jest ze względu na wymagania sprzętowe.... małą ilość jakoś blenderem można "zmęczyć" - ale to musi być solidne urządzenie bo te słabiaczki można załatwić w kilka chwil - u mnie jak na razie daje radę tylko stary poczciwy mikser zelmera z końcówką miksującą a nadziewanie..... szczerze odradzam jeśli nie ma się nadziewarki - przy maszynce można oszaleć Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-161390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Maja 2011 szczerze odradzam jeśli nie ma się nadziewarki - przy maszynce można oszalećTak, tak, słuchaj Abratka w trosce o własną psychikę; coś wiem na ten temat :devil: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-161400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Maja 2012 W piątek będe robić (wreszcie) parówki, chciałam kupić jelita baranie, ale drogie jak fix i ilości zbyt duże na moje potrzeby, co sądzicie o osłonkach celulozowych, czy dają gorszy efekt? Które się łatwiej nadziewa? Mam nadziewarkę i lejek do parówek. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 18 Maja 2012 znalazłam w sklepie w Antoniowie jelita baranie 24mm- 60 metrów za 45zł, chyba kupię, tylko na co mi 60 metrów? Ile zużyję na 10 kg mięsa? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 18 Maja 2012 Ile zużyję na 10 kg mięsa?ok 45m :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzak Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 18 Maja 2012 I do tego trzeba doliczyć straty :wink: [ Dodano: Pią 18 Maj, 2012 18:51 ]Ale w Antoniowie są też osłonki sztuczne 25 m za 5 czy 6 złot jeżeli potrzeba proszę dać znać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 18 Maja 2012 chyba kupię Zanim to zrobisz to dobrze się zastanów.Nadziewanie w baranki to nie taka prosta sprawa.Moim zdaniem lepsze będą na początek osłonki sztuczne, albo colagenowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 18 Maja 2012 Nadziewanie w baranki to nie taka prosta sprawa. Nie no bez przesady, ja tam żadnych kłopotów nie mam . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Maja 2012 madlinka napisał/a: Ile zużyję na 10 kg mięsa? ok 45mczyli te 60 m to wcale nie tak dużo jak myślałam. Ale w Antoniowie są też osłonki sztuczne 25 m za 5 czy 6 złot jeżeli potrzeba proszę dać z naćno to chętnie kupię 5zł nie majątek, a jeśli nie poradzę sobie z jelitami, to będą potrzebne. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 19 Maja 2012 jeśli nie poradzę sobie z jelitami, to będą potrzebne.Poradzisz sobie wierzę w to ,a poza tym trzeba kiedyś spróbować.Powodzenia :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-218626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 25 Maja 2012 Właśnie robię parówki tzn. pierwszy raz zmieliłam mięso, podgardle już zmieliłam wczorj i zamroziłam. Potrzebuję rady, wędzić będę jutro i zastanawiam się jak zrobić:1 zrobić parówki, napełnić jelita i osadzać całą nc aż do jutrzejszego wędzenia, czy2. robić masę parówkową przechować ją w lodówce i jutro nadzieać, osadzać i wędzić, czy3. zrobić dziś parówki i po osadzeniu przetrzymać je w lodówce do jutra?Najrozsądniejsza wydaje się być opcja 1 ale nie wiem czy się nie zepsują jakbędą tak długo wisiały po za lodówką? Będzie tam chłodno w granicach 10 stopni ale czy mogą tak długo wisieć. Proszę o fachową poradę. Najlepiej osób, które już parówki robiły. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-219630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 25 Maja 2012 Napełnij w jelita i do lodówki, nic się nie stanie. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-219633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 27 Maja 2012 No więc zrobiłam parówki http://www.naszedzieciaczki.boo.pl/images/smiles/a084.gif Praca była wyjątkowo ciężka, ale smak, no po prostu przepyszne niby jak parówka sklepowa, ale o wiele bardziej soczyste i nie czuć tak tego sklepowego tłuszczu. Robiłam z przepisu EAnny, jest naprawdę zrozumiały nawet dla laika jakim jestem ja, jedyne co zmieniłam sugerując się postami Dziadka, to nie podmrażałam mięsa, tylko podgardle było zmrożone, mięso schłodzone do 2 stopni, malaksowane z lodem plus potem zmrożone podgardle. Nie było problemu z utrzymaniem temperatury, problem był tylko z maszyną, bo mi się strasznie grzała, na szczęście moja mama ma taki sam robot jak ja i jechałam na dwa Próbowałam trochę ręcznym blenderem, ale nie dał rady. Przy nadziewaniu też był problem, bo mamy nadziewarkę domowej roboty i gdyby nie pomoc EAnny i użyczenie nadziewarki, to nie dalibyśmy rady. Dziękuje Ci kochana serdecznie. Tak się zastanawiam, może by się jakoś złożyć na kuter, choćby osoby z jednego województwa, no nie wiem, ale na domowym sprzęcie to się można zajechać. Zapraszam na parówkową fotorelację do mojego tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7629&start=75#262614 Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-219896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Maja 2012 Madlinka wierzyłem w Ciebie :clap: jak to cieszy gdy się uda :grin: .Pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2662-par%C3%B3wki-i-serdelki-dla-wnuk%C3%B3w/page/7/#findComment-219926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.