arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 1 Lutego 2013 Chetnie wypróbuję 1. IIwp - 2,9 kg 2. Wątroba wp.- 2 kg 3. Podgardle wp. - 2.9kg 4. Skórki wp. 70 dkg Przyprawy: 1.Sól - 18g/kg 2.Pieprz - 0.5g/kg 3.Majeranek - 1.5g/kg 4.Cebula suszona - 3g/kg 5.Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa .Można dodać więcej to będzie bardziej smarowana. Możesz skorzystać z przepisu w moim temacie ,ale tam jest wątrobianka i mięso jest z dziczyzny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zapisane do zrobienia. Jak mielone? Grubo czy dwukrotnie na małych oczkach? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 1 Lutego 2013 Grubo czy dwukrotnie na małych oczkach? Dwukrotnie na 2 mm i blender.Możesz zrobić bez blendera. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 1 Lutego 2013 4. Skórki wp. 70 dkgJakoś skórki w wątrobiance mi nie pasują . Kiszka na pewno bardziej zwarta i może być problem ze smarownością produktu , chyba że tak ma właśnie być . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 1 Lutego 2013 5.Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa .Można dodać więcej to będzie bardziej smarowana.Arkadiuszu da to jakiś efekt , ale dla mnie to dodawanie masy rosołem. Nie podważam twoich racji , nie robiłam z tego przepisu , mnie tak po prostu wpojono . Skórki do kaszanki , salcesonu i zylcu nie do pasztetowej . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 1 Lutego 2013 Otoka- śmierdzielNie rozumiem dlaczego ciagle ktos pisze ze otoka to smierdziel? ja w Niemczech kiedys kupowalem Flomen ( mysle ze to wlasnie jest otoka) wytapialem tluszcz ktory uzywalem do smarowania chleba i bardzo mi smakowalo. Teraz nie kupuje, ale tylko dlatego ze nie ma tego od jakiegos czasu w sprzedazy. Jak mieszkalem jeszcze na Slasku to sadlo dodawalo sie do pieczenia ciast drozdzowych np. kolocza. Nie wiem czy ja mam taki spaczony smak bo mnie tam nic nie smierdzi, a moze myle otoke z jakims innym tluszczem? Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 1 Lutego 2013 Yogi chyba mylisz pojecia Sadło jest to tkanka tłuszczowa okołonerkowa, która zawiera średnio: 2,6% wody; 0,4% białka; 97,0% tłuszczu. Jak wynika ze składu chemicznego, sadło jest najlepszym surowcem do produkcji smalcu, ze względu na najwyższą zawartość tłuszczu i najwyższą wydajność przetopową. Świeże sadło powinno mieć barwę matowobiałą lub lekko różową. Dopuszczalny jest również odcień żółtawy. Sadło nie może być zanieczyszczone krwią, żółcią itp. Na przekroju mogą być widoczne cienkie pasemka naczyń krwionośnych. Zapach siadła powinien być swoisty bez obcych zapachów, które są niedopuszczalne. Otoki wieprzowe są tkanką tłuszczową wewnętrzną, otaczającą komplet jelit świń. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 1 Lutego 2013 myle otoke z jakims innym tluszczem?Otoka a sadło to dwie różne sprawy. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 1 Lutego 2013 dziekuje kolegom za oswiecenie, a wiec pomylilem tluszcze :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 1 Lutego 2013 Tłuszcz otokowy jak najbardziej nadaje sie do podrobowych jak i produkcji smalcu.Yogi w EKZ dostaniesz flumen.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 1 Lutego 2013 Temat jakoś się urwał :devil: Poniżej fotka kanapek z pasztetem smarownym bez skór , a z dodatkiem niewielkiej ilości grysiku. słoik 400 poszedł na raz dla moich następców 10 lat i 3 poza fotką musiałem dorobić dwie kanapki - chyba dobre było :tongue: Pasztecik z królika z domieszką wieprzowiny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 1 Lutego 2013 spec202, nie urwał..... a wystarczyło kulturalniej...... :rolleyes: - na co jak widać z powyższego jednak Cię stać :rolleyes: bez skór , a z dodatkiem niewielkiej ilości grysiku.ano widzisz.... są tacy co im wszelakie ziarna nieodpowiadają.... a coś tem pasztet trzymać musi :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 1 Lutego 2013 Robię pasztetową bez kaszki,bułek, skór i jest Ok. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Lutego 2013 chyba dobre byłoPewnie pyszne Też muszę smarowny zrobić bo pieczony z królika już się kończy.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Lutego 2013 Yogi w EKZ dostaniesz flumen.u mnie mam Kaufland, kiedys Flomen byly na okraglo w sprzedazy ale od jakiegos czasu pojawiaja sie tylko sporadycznie. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Lutego 2013 Skórki do kaszanki , salcesonu i zylcu nie do pasztetowej .Wolę to niż bułka lub kaszaJa też wolę. Otrzymujemy wtedy produkt wyłacznie mięsny, bez dodatku glutenu. Smarowność reguluje się dodatkiem rosołu - jak napisał kol. Arkadiusz. W przypadku wątrobianki robię tak samo. Należy bardzo pilnować temperatury parzenia wątroby lub nawet dodać ją surową. Otrzymana emulsja wątrobiano/mięsno/tłuszczowo/rosołowa obrobi się termicznie wystarczająco przy parzeniu calych kiszek i będzie bardzo delikatna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 2 Lutego 2013 Wg. mnie dodatek kaszki,bułki do pasztetowej ma za zadanie przedewszystkim zneutralizowac za duży dodatek tłuszczu,a skóra przez zawarty w niej kalogen wymusza dodanie dużej ilości rosołu żeby uzyskać dobrą smarowność.Osobiście nie dodaję do pasztetowej tych składników, jeżeli robię błąd proszę mi to wytłumaczyć. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 2 Lutego 2013 a ja do pasztetowej dodaje zawsze surowa watrobe. Uwazam ze surowa watroba jest lepszym emulgatorem niz parzona, nie mam problemu z podciekiem tluszczu czy podobnie. Nie dodaje nigdy bulki, grysiku bo nie lubie tego w pasztetowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Lutego 2013 Otrzymujemy wtedy produkt wyłacznie mięsny, bez dodatku glutenu. Smarowność reguluje się dodatkiem rosołu A już myślałem ,że ze mnie taki odszczepieniec co to kaszy ,buły ,grysiku i innych tym podobnych dodatków w pasztetowej nie uznaje a smarowność reguluje ilością rosołu. Robiliśmy swego czasu w spółdzielni pasztetową z kaszą manną .Do dzisiaj leży w zamrażarce i jeszcze trochę poleży nim ją zjem.Jakoś mi nie idzie. Zresztą niech każdy robi jak lubi. Ja umierał za pasztetową nie będę :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dziś świeże jelita grube przyjechały do mnie, oczyściłem i jutro lub dzień później pasztetowa na warsztat. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-289869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witamtemat kiszki bardzo smakowny i ciekawy. Tylko skąd wziąć mózg, pachwinę? W sklepach jak o to pytałem to patrzyli na mnie jak na dziwaka. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Pachwinę powninieś kupić bez problemu, Może występować w handlu jako "brzuch". Mózgi kupisz jedynie w zaprzyjaźnionej ubojni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Mózgi kupisz jedynie w zaprzyjaźnionej ubojni. My to mamy na Pomorzu szczęście.W Kościerzynie w sklepie "Lis" mózg jest dostępny codziennie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Tylko skąd wziąć mózg, Może masz koło siebie taki market jak INTERMARCHE czy jakoś tam . Mózg wieprzowy jest w ciągłej sprzedaży ............... no prawie w ciągłej Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Tylko skąd wziąć mózg, Może masz koło siebie taki market jak INTERMARCHE czy jakoś tam . Mózg wieprzowy jest w ciągłej sprzedaży ............... no prawie w ciągłej I pachwinę też wczoraj w tym markecie widziałem kliknięte z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.