Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chetnie wypróbuję

 

 

1. IIwp - 2,9 kg

2. Wątroba wp.- 2 kg

3. Podgardle wp. - 2.9kg

4. Skórki wp. 70 dkg

 

Przyprawy:

 

1.Sól - 18g/kg

2.Pieprz - 0.5g/kg

3.Majeranek - 1.5g/kg

4.Cebula suszona - 3g/kg

5.Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa .Można dodać więcej to będzie bardziej smarowana.

 

Możesz skorzystać z przepisu w moim temacie ,ale tam jest wątrobianka i mięso jest z dziczyzny.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265613
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Zapisane do zrobienia. Jak mielone? Grubo czy dwukrotnie na małych oczkach?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265616
Udostępnij na innych stronach

Grubo czy dwukrotnie na małych oczkach?

 

Dwukrotnie na 2 mm i blender.Możesz zrobić bez blendera.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265617
Udostępnij na innych stronach

4. Skórki wp. 70 dkg

Jakoś skórki w wątrobiance mi nie pasują .

Kiszka na pewno bardziej zwarta i może być problem ze smarownością produktu , chyba że tak ma właśnie być .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265665
Udostępnij na innych stronach

5.Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa .Można dodać więcej to będzie bardziej smarowana.

Arkadiuszu da to jakiś efekt , ale dla mnie to dodawanie masy rosołem.

Nie podważam twoich racji , nie robiłam z tego przepisu , mnie tak po prostu wpojono .

Skórki do kaszanki , salcesonu i zylcu nie do pasztetowej .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265666
Udostępnij na innych stronach

Otoka- śmierdziel

Nie rozumiem dlaczego ciagle ktos pisze ze otoka to smierdziel? ja w Niemczech kiedys kupowalem Flomen ( mysle ze to wlasnie jest otoka) wytapialem tluszcz ktory uzywalem do smarowania chleba i bardzo mi smakowalo. Teraz nie kupuje, ale tylko dlatego ze nie ma tego od jakiegos czasu w sprzedazy. Jak mieszkalem jeszcze na Slasku to sadlo dodawalo sie do pieczenia ciast drozdzowych np. kolocza. Nie wiem czy ja mam taki spaczony smak bo mnie tam nic nie smierdzi, a moze myle otoke z jakims innym tluszczem?

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265686
Udostępnij na innych stronach

Yogi chyba mylisz pojecia

 

Sadło jest to tkanka tłuszczowa okołonerkowa, która zawiera średnio: 2,6% wody; 0,4% białka; 97,0% tłuszczu. Jak wynika ze składu chemicznego, sadło jest najlepszym surowcem do produkcji smalcu, ze względu na najwyższą zawartość tłuszczu i najwyższą wydajność przetopową. Świeże sadło powinno mieć barwę matowobiałą lub lekko różową. Dopuszczalny jest również odcień żółtawy. Sadło nie może być zanieczyszczone krwią, żółcią itp. Na przekroju mogą być widoczne cienkie pasemka naczyń krwionośnych. Zapach siadła powinien być swoisty bez obcych zapachów, które są niedopuszczalne.

Otoki wieprzowe są tkanką tłuszczową wewnętrzną, otaczającą komplet jelit świń.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265688
Udostępnij na innych stronach

myle otoke z jakims innym tluszczem?

Otoka a sadło to dwie różne sprawy.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265689
Udostępnij na innych stronach

Temat jakoś się urwał :devil:

Poniżej fotka kanapek z pasztetem smarownym bez skór , a z dodatkiem niewielkiej ilości grysiku.

 

słoik 400 poszedł na raz dla moich następców 10 lat i 3 poza fotką musiałem dorobić dwie kanapki - chyba dobre było :tongue:

Pasztecik z królika z domieszką wieprzowiny.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265750
Udostępnij na innych stronach

spec202, nie urwał..... a wystarczyło kulturalniej...... :rolleyes: - na co jak widać z powyższego jednak Cię stać :rolleyes:

 

bez skór , a z dodatkiem niewielkiej ilości grysiku.

ano widzisz.... są tacy co im wszelakie ziarna nieodpowiadają.... a coś tem pasztet trzymać musi :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265751
Udostępnij na innych stronach

Robię pasztetową bez kaszki,bułek, skór i jest Ok.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265752
Udostępnij na innych stronach

chyba dobre było

Pewnie pyszne :) Też muszę smarowny zrobić bo pieczony z królika już się kończy....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265754
Udostępnij na innych stronach

Skórki do kaszanki , salcesonu i zylcu nie do pasztetowej .

Wolę to niż bułka lub kasza

Ja też wolę.

Otrzymujemy wtedy produkt wyłacznie mięsny, bez dodatku glutenu.

Smarowność reguluje się dodatkiem rosołu - jak napisał kol. Arkadiusz.

W przypadku wątrobianki robię tak samo. Należy bardzo pilnować temperatury parzenia wątroby lub nawet dodać ją surową. Otrzymana emulsja wątrobiano/mięsno/tłuszczowo/rosołowa obrobi się termicznie wystarczająco przy parzeniu calych kiszek i będzie bardzo delikatna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265780
Udostępnij na innych stronach

Wg. mnie dodatek kaszki,bułki do pasztetowej ma za zadanie przedewszystkim zneutralizowac za duży dodatek tłuszczu,a skóra przez zawarty w niej kalogen wymusza dodanie dużej ilości rosołu żeby uzyskać dobrą smarowność.Osobiście nie dodaję do pasztetowej tych składników, jeżeli robię błąd proszę mi to wytłumaczyć.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265783
Udostępnij na innych stronach

a ja do pasztetowej dodaje zawsze surowa watrobe. Uwazam ze surowa watroba jest lepszym emulgatorem niz parzona, nie mam problemu z podciekiem tluszczu czy podobnie. Nie dodaje nigdy bulki, grysiku bo nie lubie tego w pasztetowej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265799
Udostępnij na innych stronach

Otrzymujemy wtedy produkt wyłacznie mięsny, bez dodatku glutenu.

Smarowność reguluje się dodatkiem rosołu

 

A już myślałem ,że ze mnie taki odszczepieniec co to kaszy ,buły ,grysiku i innych tym podobnych dodatków w pasztetowej nie uznaje a smarowność reguluje ilością rosołu.

Robiliśmy swego czasu w spółdzielni pasztetową z kaszą manną .Do dzisiaj leży w zamrażarce i jeszcze trochę poleży nim ją zjem.Jakoś mi nie idzie.

Zresztą niech każdy robi jak lubi. Ja umierał za pasztetową nie będę :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-265808
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Dziś świeże jelita grube przyjechały do mnie, oczyściłem i jutro lub dzień później pasztetowa na warsztat. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-289869
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam

temat kiszki bardzo smakowny i ciekawy. Tylko skąd wziąć mózg, pachwinę? W sklepach jak o to pytałem to patrzyli na mnie jak na dziwaka.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318520
Udostępnij na innych stronach

Pachwinę powninieś kupić bez problemu, Może występować w handlu jako "brzuch". Mózgi kupisz jedynie w zaprzyjaźnionej ubojni. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mózgi kupisz jedynie w zaprzyjaźnionej ubojni.

My to mamy na Pomorzu szczęście.W Kościerzynie w sklepie "Lis" mózg jest dostępny codziennie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318537
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko skąd wziąć mózg,

 

 

 Może masz koło siebie taki market jak INTERMARCHE  czy jakoś tam  . Mózg wieprzowy jest w ciągłej sprzedaży  ...............     no prawie w ciągłej :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318560
Udostępnij na innych stronach

Tylko skąd wziąć mózg,

 

Może masz koło siebie taki market jak INTERMARCHE czy jakoś tam . Mózg wieprzowy jest w ciągłej sprzedaży ............... no prawie w ciągłej :D

I pachwinę też wczoraj w tym markecie widziałem :D

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/6/#findComment-318624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.