Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Marca 2010 Gotowce do zamrażarki :thumbsup: http://img440.imageshack.us/img440/3304/obraz158k.th.jpghttp://img440.imageshack.us/img440/3600/obraz159.th.jpghttp://img440.imageshack.us/img440/7047/obraz160e.th.jpghttp://img440.imageshack.us/img440/329/obraz161.th.jpghttp://img440.imageshack.us/img440/6335/obraz162.th.jpg http://img440.imageshack.us/img440/4064/obraz163.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Marca 2010 A ten boczuś taki soczysty... :thumbsup: Jak długo go parzyłeś ?Powinno być do jakiej temperatury :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Marca 2010 Jak długo go parzyłeś ?Parzę tak jak Dziadek pisał w "Akademii" ale dodaję czas od wyjęcia wędzonek z beczki do czasu przyjazdu do domu 20-30min. Dziadek pisał, że zaleca się gotować 15 min. i parzyć 40 min. w temp 82st.C. Ponieważ po przyjeździe do domu wędzonki są już trochę wychłodzone to ja gotuję 20 min. i parzę 60-70 min. i jest oki :smile: [ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:04 ] I jeszcze jedno, po czasie gotowania temp. w garnku obniżam dolewając zimną wodę :smile: [ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:13 ] Jeszcze jedno dodam, jak mam wędzonki około 1kg sztuka, to parzę 50min, a jak kilkadziesiąt dag więcej to wtedy 60-70min :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Marca 2010 Bardzo dziękuję. Ja też nie zamierzam modyfikować sprawdzonych przepisów :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Z zeszłotygodniowego wędzenia polędwiczka wp zawijana w boczek, przekrój dopiero dziś bo po sparzeniu w całości poszło do zamrażarki. Dobre :thumbsup: http://img62.imageshack.us/img62/8931/obraz178k.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Takiej wersji nie robiłem powiedz czy polędwiczkę smarowałeś żelatyną czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 smarowałeś żelatyną czy nie.Nie, żadnych dodatków klejących. Raz kiedyś dodałem żelatyny do jakiegoś wyrobu parzonego i więcej, przynajmniej na razie, nie będę dodawał żelatyny do wyrobów :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Z zeszłotygodniowego wędzenia polędwiczka wp zawijana w boczek, Też zrobiłem coś takiego :shock: ale jeszcze leży w zamrażarce :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Maja 2010 Przy okazji wędzenia kiełbaski zmieściło się do beczki troszkę boczku w tym jeden rolowany z polędwiczką wp. Peklowanie wg Szczepana skrócone o dwa dni, wędzenie i parzenie wg Dziadka+10 minut :smile: http://img13.imageshack.us/img13/8978/obraz007zk.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 29 Maja 2010 Zbój Madej, Piękne!!! Ja jutro wędzę szynki, boczki i balerony. Chciałabym, żeby też były takie ładne bo smaczne ,mam nadzieję będą. Pochwalę się efektem pracy /jak będzie oczywiście czym/ a jak nie to też sie pochwale :smile: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Maja 2010 Zbóju, przepowiednie z zeszłego roku juz się sprawdziły. :grin: Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 30 Maja 2010 Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin: :smile: :smile: :smile: Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile: http://img715.imageshack.us/img715/1149/obraz010am.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 30 Maja 2010 Maxell napisał/a: Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin: He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista" Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Maja 2010 Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile:gratuluję i zazdroszczę, wygląda na rewelacyjnie sklejony na styku boczku i polędwiczki, stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Maja 2010 He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista" :grin: :grin: Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Maja 2010 Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Maja 2010 stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ?Nic specjalnego nie stosowałem, ot peklowanie na mokro, boczek zawinąłem na polędwiczkę, do siatki, ociekanie i wędzenie z osuszaniem, parzenie i jest wyrób :smile: [ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:32 ] Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin:Myślę, że prawdopodobnie chyba raczej na pewno by się udało :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Maja 2010 To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: Tak tak , wiem . Jestem otwarty na wiedzę i cierpliwy , wiec myślę , że dam rady :P Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TcM-Art Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Czerwca 2010 a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Musisz te prace przy wędzarni wykonywać dwa razy szybciej,w ten sposób skrócisz ślinotok i przyspieszysz degustacje własnych wyrobów. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 3 Czerwca 2010 a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;]Spokojnie Dasz radę. Tylko nie przesadzaj z tą niecierpliwością bo to właśnie spokój Ci pomoże. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TcM-Art Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 3 Czerwca 2010 wiem, wiem :wink: pośpiech nie wskazany a cierpliwość jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Wczoraj robiłem pierwsze takie parzenie jak Andrzej k. radził, czyli wędzone, nieparzone, zamrożone. W zamrażarce leżało od 25-go Marca. Kolor niezmieniony, a smak? nie czuję za bardzo różnicy w porównaniu do wędzono-parzonego i zamrożonego, może jakby dłużej pomlaskać :grin: to może by i można się doszukiwać innego smaku, ale dla mnie jest jak najbardziej oki :smile: http://img686.imageshack.us/img686/5748/obraz017tu.th.jpghttp://img686.imageshack.us/img686/4325/obraz019d.th.jpg Smacznego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-115019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Myślę, że wędzonka parzona zamrożona, później rozmrożona będzie bardziej wilgotna niźli rozmrożona i dopiero parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-115046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Myślę, że wędzonka parzona zamrożona, później rozmrożona będzie bardziej wilgotna niźli rozmrożona i dopiero parzona. Kempes . Jednak tylko myślisz , może popróbujesz ??????? Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-115052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.