Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A ten boczuś taki soczysty... :thumbsup: Jak długo go parzyłeś ?

Powinno być do jakiej temperatury :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106750
Udostępnij na innych stronach

Jak długo go parzyłeś ?

Parzę tak jak Dziadek pisał w "Akademii" ale dodaję czas od wyjęcia wędzonek z beczki do czasu przyjazdu do domu 20-30min. Dziadek pisał, że zaleca się gotować 15 min. i parzyć 40 min. w temp 82st.C. Ponieważ po przyjeździe do domu wędzonki są już trochę wychłodzone to ja gotuję 20 min. i parzę 60-70 min. i jest oki :smile:

 

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:04 ]

I jeszcze jedno, po czasie gotowania temp. w garnku obniżam dolewając zimną wodę :smile:

 

[ Dodano: Pią 26 Mar, 2010 22:13 ]

Jeszcze jedno dodam, jak mam wędzonki około 1kg sztuka, to parzę 50min, a jak kilkadziesiąt dag więcej to wtedy 60-70min :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106752
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję. Ja też nie zamierzam modyfikować sprawdzonych przepisów :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-106756
Udostępnij na innych stronach

Z zeszłotygodniowego wędzenia polędwiczka wp zawijana w boczek, przekrój dopiero dziś bo po sparzeniu w całości poszło do zamrażarki. Dobre :thumbsup:

 

http://img62.imageshack.us/img62/8931/obraz178k.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107920
Udostępnij na innych stronach

smarowałeś żelatyną czy nie.

Nie, żadnych dodatków klejących. Raz kiedyś dodałem żelatyny do jakiegoś wyrobu parzonego i więcej, przynajmniej na razie, nie będę dodawał żelatyny do wyrobów :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107934
Udostępnij na innych stronach

Z zeszłotygodniowego wędzenia polędwiczka wp zawijana w boczek,

Też zrobiłem coś takiego :shock: ale jeszcze leży w zamrażarce :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-107949
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przy okazji wędzenia kiełbaski zmieściło się do beczki troszkę boczku w tym jeden rolowany z polędwiczką wp. Peklowanie wg Szczepana skrócone o dwa dni, wędzenie i parzenie wg Dziadka+10 minut :smile:

 

http://img13.imageshack.us/img13/8978/obraz007zk.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113330
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Piękne!!! Ja jutro wędzę szynki, boczki i balerony. Chciałabym, żeby też były takie ładne bo smaczne ,mam nadzieję będą. Pochwalę się efektem pracy /jak będzie oczywiście czym/ a jak nie to też sie pochwale :smile:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113333
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, przepowiednie z zeszłego roku juz się sprawdziły. :grin: Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113335
Udostępnij na innych stronach

Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

:smile: :smile: :smile:

 

Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile:

 

http://img715.imageshack.us/img715/1149/obraz010am.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113437
Udostępnij na innych stronach

Maxell napisał/a:

Czas juz wymyslić dla Ciebie jakiś tytuł np. "Mistrz szyn" (nie kolejowych) lub "Maszynkista". :grin:

 

He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista"

 

Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113442
Udostępnij na innych stronach

Przekrój wczorajszego boczku rolowanego z polędwiczką :smile:

gratuluję i zazdroszczę, wygląda na rewelacyjnie sklejony na styku boczku i polędwiczki, stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113447
Udostępnij na innych stronach

He he Tutaj przydałby się jeszcze tytuł "bocz-nista"

:grin: :grin:

Piękne wyroby kolego, pełen podziw z mej strony :)

To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113448
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113449
Udostępnij na innych stronach

stosowałeś coś specjalnego czy to tylko kwestia obróbki mięsa ?

Nic specjalnego nie stosowałem, ot peklowanie na mokro, boczek zawinąłem na polędwiczkę, do siatki, ociekanie i wędzenie z osuszaniem, parzenie i jest wyrób :smile:

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:32 ]

Zbóju, jesli napisze do Twojego szefa, że jesteś niezbędny na zlocie (odpowiadasz za wędzarnie przewoźne :grin: ), to jak myslisz - uda się? :grin:

Myślę, że prawdopodobnie chyba raczej na pewno by się udało :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113450
Udostępnij na innych stronach

To zasługa koleżanek i kolegów naszego forum, poczytaj o moich wędzonkach, jak wędziłem zanim tu trafiłem. Także bądź cierpliwy, słuchaj mądrzejszych od nas i ćwicz :smile: :cool:

Tak tak , wiem . Jestem otwarty na wiedzę i cierpliwy , wiec myślę , że dam rady :P

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113464
Udostępnij na innych stronach

a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech :D jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113665
Udostępnij na innych stronach

a ja od dwóch tyg mam ślinotok :P jak oglądam te wasze wyroby... ech :D jestem właśnie w trakcie stawiania własnej Wędzarki :grin: i całe praktykowanie przede mną...."praktyka czyni mistrza" ale nie mogę się doczekać pierwszego mięcha z mojej wędzarki ;]

Spokojnie Dasz radę. Tylko nie przesadzaj z tą niecierpliwością bo to właśnie spokój Ci pomoże.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-113731
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj robiłem pierwsze takie parzenie jak Andrzej k. radził, czyli wędzone, nieparzone, zamrożone. W zamrażarce leżało od 25-go Marca. Kolor niezmieniony, a smak? nie czuję za bardzo różnicy w porównaniu do wędzono-parzonego i zamrożonego, może jakby dłużej pomlaskać :grin: to może by i można się doszukiwać innego smaku, ale dla mnie jest jak najbardziej oki :smile:

http://img686.imageshack.us/img686/5748/obraz017tu.th.jpghttp://img686.imageshack.us/img686/4325/obraz019d.th.jpg

 

Smacznego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-115019
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że wędzonka parzona zamrożona, później rozmrożona będzie bardziej wilgotna niźli rozmrożona i dopiero parzona.

 

Kempes . Jednak tylko myślisz , może popróbujesz ???????

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/6/#findComment-115052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.