Zbój Madej Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1526 Opublikowano 3 Marca 2019 Jakoś tak mi umkło Po siedmiu dniach peklowania zmieniłem solankę.Zmieniłem dlatego, że ostatnio jak robiłem golonkę to po ośmiu dniach była mętna i dostała "zapachu", mała katastrofa znaczy była.Teraz też zaczęła robić się mętna, ale zapach solanki i smak był jak najbardziej oki, zapach mięsa też oki, ale na wypadek wszelaki solankę zmieniłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-625326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1527 Opublikowano 3 Marca 2019 Też ostatnio uwędziłem pierwszy raz golonkę tylną ,bardzo dobre polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-625345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1528 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=616460 Miałem to robić 8 Lutego, ale jakoś tak wyszło... Towar wędzony ma niesamowity zapach.Boczek surowy też nieźle pachnie. Poleży na kratce przy otwartym oknie, pakowanie próżniowe i do lodówki.Dziś wędzone podwędzam raz jeszcze, trochę poleży na kratce w spiżarni, pakowanie próżniowe i do lodówki na czas jakiś Zbójaszku, jak w środku opakowania pojawi się gaz to wyrzucaj wszystko bez rozpakowywania EAniu, żadne gazy nie wystąpiły podczas leżakowania w lodówce, znaczy oki Edytowane 13 Marca 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-626445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1529 Opublikowano 13 Marca 2019 Czy z czegoś takiego można zrobić mini dojrzewalnię w domu?Nie mam możliwości, na razie, żeby kupić większą witrynę, znaczy możliwość jest, ale nie mam gdzie postawić https://allegro.pl/oferta/lodowka-do-wina-12-butelek-33l-winiarka-camry-7669570170 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-626448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1530 Opublikowano 13 Marca 2019 Dla mnie tak sobie . Atmosfera wewnątrz będzie niestabilna , bardzo wrażliwa na minimalną zmianę czynnika np wilgotność . Pewnie można na zasadzie wszystko można ale może to być mordęga tak jak z małą tyci tyci wędzarnią. Może inni mają jakieś doświadczenie .Poszukaj używki może znajdziesz taniej Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-626452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1531 Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Oprócz faktu, że niewiele tam zmieścisz, to widzę jeden dodatkowy problem. W początkowej fazie będzie tam bardzo wilgotno ze względu na "ciasnotę". Trzeba będzie ustawiać więcej wymian powietrza ale to znowu zaburzy temperaturę. Osuszacza nie zmieścisz raczej. Kontrolera temperatury nie trzeba zmieniać bo 12 stC jest OK, natomiast higrometr by się przydał. Do późniejszej fazy dojrzewania potrzebny będzie nawilżacz (ale ten może być na zewnątrz). Wg mnie wszystko można ale będzie to trudne do stabilizacji (temp. / wilgotność). Edytowane 13 Marca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-626453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1532 Opublikowano 13 Marca 2019 Oki, dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-626455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1533 Opublikowano 29 Marca 2019 Po wyjęciu z garów. Szynki kulki i baleronik Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-627815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1534 Opublikowano 29 Marca 2019 Co tu się rozpisywać, piękne kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-627818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1535 Opublikowano 29 Marca 2019 Jak malowane . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-627839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1536 Opublikowano 30 Marca 2019 Po dymieniu, przed parzeniem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-627907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1537 Opublikowano 15 Maja 2019 Szyneczkami i boczętami zakończyłem 6-cio dniowe dreptanie przy wyrobach Zapasy są, spać spokojnie można. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1538 Opublikowano 15 Maja 2019 Wojtek wiem gdzie mieszkasz Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1539 Opublikowano 15 Maja 2019 Wojtek wiem gdzie mieszkasz Bardzo mnie to cieszy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1540 Opublikowano 15 Maja 2019 Klasa sama w sobie ???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1541 Opublikowano 15 Maja 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1542 Opublikowano 15 Maja 2019 Gdzie Zbój Madej z tamtych latCzarny MadejZ dziewczętami poszedł w światCzas zatarł ślad...I złotymi świeci nam "Boczętami"Wczesny Madej - kto to był?Zgadnijmy sami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1543 Opublikowano 15 Maja 2019 EAniu, dziękuję baaaardzo, coś pięknego Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-631521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1544 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=616460 I fotki z dzisiaj 8 mies. Nie wiem czy już się nadają. Może po kawałku na zlot zabiorę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-637510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1545 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Nie mam pojęcia co z tego będzie i czo w ogóle coś będzie To Ci powiem.Będziesz miał wędzone surowe mięso bardzo dobre do jajecznicy.Do jedzenia na surowo nie bardzo chyba ,że bardzo ,bardzo cienko pokroisz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-637514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1546 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Bo to jest przeznaczone do cienkiego krojenia, chodzi mi o smak i na sól jakie będzie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-637519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1547 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wojtek zabieraj , po wakacjach będę głodny a lodówka pusta została Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-637530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muflon129 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1548 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 super :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-637536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #1549 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Po 10-ciu latach „kariery” zadymiacza na forum przyszedł czas na pierwszą metkę Robiona na podstawie przepisu „Metka Łososiowa” z PW 16, czyli prowizorka.Miałem dodać przyprawy z przepisu wg Kostka na „Metkę Wiejską”. Odważyłem przyprawy, zmieliłem, wymieszałem, powąchałem i wsio prawie oki oprócz kolendry. Tak jakoś nie bardzo widziałem tą mieszankę z kolendrą w metce, ALE spoko, siostra i szwagier z Wrocka po powąchaniu powiedzieli, że jest oki, mam odważoną porcję na 2.9 kg mięsa, jest w słoiczku i następna metka będzie z tą przyprawą.Ja zrobiłem tak: Boczek b/k i oskórowany – 2.26 kgWołowina gulaszowa chuda – 0.64 kg p-sól – 20g/kgpieprz cz. mielony – 1.5g/kggorczyca mielona – 1g/kgpapryka słodka mielona – 1.5g/kgpieprz cayenne – 0.5g/kg Mięso peklowałem około dwa dni, zmieliłem na Zlemerku nr 8 przez siatkę 2.7mm. Wymieszałem z przyprawami i nadziałem w osłonki karmel fi 40mm.Na dworze trochę ciepławo i z tego powodu dymiłem chyba z 7 razy po około godzinie, może krócej. Nie chciałem przekraczać temp. dymienia 35st.C, ale po kilkudziesięciu minutach temp. podskakiwała pod 40st.C i trza było Borniaka wyłączać.Towar zadymiony raczej dobrze, można było bardziej się postarać, ale jest oki jak na pierwszy raz.„Kontrolerzy” jakości z Wrocka mówili, że bardzo dobra, mnie brakuje jeszcze dymu.Ze dwa kawałki do skontrolowania w Napoleonowie i ewentualnie jakieś porady Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez Maxell Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-638136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1550 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Ze dwa kawałki do skontrolowania w Napoleonowie Co najmniej trzy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/62/#findComment-638138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.