Darino Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 :clap: Halusiu, smacznie :thumbsup: Twoja "Babska" wygląda. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 @halusia@, :clap: :brawo: :clap: Przepiękna i na pewno jeszcze smaczniejsza kiełbaska.Bardzo smaczna . :grin: Halusiu, smacznie :thumbsup: Twoja "Babska" wygląda. Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłusta :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Mój wyrób jest podpieczony :wink:Bardzo ładnie "wydreptana" kiełbaska Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam!Ponawiam pytanie, bo nie dostałem odpowiedzi."Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić? " Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić? Pewnie ,że się nadaje.Im bardziej tłusta tym lepiej się suszy.U mnie ten proces przebiega nad kuchnią i jak zapomnę ,że się suszy to potem mogę gwoździe nią wbijać :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzeslawFabrycki Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłustaTu chyba masz racje - do Babskiej trzeba by bylo troche mniej sloninki dodac :wink: Wyrob wspanialy :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Czecho Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Mój wyrób jest podpieczony :wink: Właśnie taką lubię najbardziej :thumbsup: Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłusta :wink: Myślę że taka powinna być,jak będzie za chuda to będzie za dużo chętnych na nią :grin: Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udało się !!! Po raz pierwszy w życiu zrobiłem samodzielnie kiełbaskę.Wybrałem przepis Szczepana bo jest dobry dla początkujących.Kiełbasa wyszła rewelacyjna choć mój bradley dwukrotnie odmówił posłuszeństwa w trakcie wędzenia.Szczepan dzieki za fajny przepis.Pozdrowionka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udało się Nie widać :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 w przepisie na pierwszej stronie tego wątku jest napisane,że na 10kg 3 łyżeczki pieprzu a w tym samym przepisie ,ale w artykułach http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1134&Itemid=4jest napisane,że sześć łyżeczek-gdzie jest błąd?której wersji się trzymacie? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 gdzie jest błąd? Podstawowym błędem jest podawanie ilości przypraw na łyżki, łyżeczki ,garści itp.Proponuję przyjmij 1g pieprzu na kg mięsa.To jest przeciętna dawka zazwyczaj stosowana w większości przepisów.Musisz sam Sobie wypracować ilośc przypraw tylko nie na łyżeczki a na wagę i będzie dobrze.Wtedy każdy produkt będzie powtarzalny. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam! Co zrobiłem źle? Robiłem ściśle wg przepisu z tym, że zamiast karkówki dałem łopatkę. Wędziłem w ciepłym dymie ( około 4 godziny - temp. około 52stC ). Kiełbasa po wyciagnięciu wyglądała jakby była już podsuszana, a środek był jakby po parzeniu. Skóra jest dość twarda. Sparzyłem ja i jest troszkę lepsza, ale nadal jest twarda. Czy możliwe, że ją "przewędziłem"? Może za duża temperatura? Dodam, że w smaku jest OK. Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Wędziłem w ciepłym dymie ( około 4 godziny - temp. około 52stC ). Kiełbasa po wyciagnięciu wyglądała jakby była już podsuszana, a środek był jakby po parzeniu. Skóra jest dość twarda. Sparzyłem ja i jest troszkę lepsza, ale nadal jest twarda. Czy możliwe, że ją "przewędziłem"? Może za duża temperatura? Przy tej temperaturze (52*C) "objawy", o których piszesz raczej nie występują. Musiałeś coś przegapić - stawiam na dłuższy skok temperatury :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kitesurf Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Hm... No nie wiem. Załóżmy, że podskoczyła na jakiś czas do 60st - to czy takie "objawy" mogły mieć miejsce? Szukam przyczyny. Pozdrawiam!Michał Cytuj Navigare necesse est, vivere non est necesse Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Robiłem ściśle wg przepisu z tym, że zamiast karkówki dałem łopatkę. Ściśle wg przepisu :question: :question: :question: To jest zasadnicza różnica :!: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rj1307 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Ja też pochwalę się swoim wyrobem, dzięki uprzejmości kolegi nestor'a miałem gdzie uwędzić. Robiona z karkówki, boczku i słoniny - jest przepyszna, a ten zapach..... :rolleyes: Niestety kiełbasa ta ma ogromną wadę - za szybko "rozeszła" się po rodzinie, zostało to co na zdjęciu :grin: Zabrakło mi jelit, więc zrobiłem tak jak kolega dietykon, czyli reszta farszu poszła do słoika. Tłuszczu malutko, galaretki sporo, smak świetny - śmiem twierdzić, że lepszy od kiełbasy :shock: Fotka "resztki" która się uchowała, galaretka już zjedzona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janu400 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8. Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach kiełbasa jest gotowa Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić. Gwarantuję dobry smak . Super przepis myślę że uda się :-)) ale mam parę pytań,z tego co czytałem u dziadka to na 10kg mięsa 0,9 litra wody a Ty podałeś 0,5 litra wody drugie pytanko to robiąc tą kiełbaskę z 5kg mięsa np.karkówki bo jak czytałem i tak będzie troszkę tłusta to czy inne składniki też zmiejszyć o połowę czyli: 0,09kg soli (peklosoli) 1,5 łyżeczek pieprzu 10 ząbków czosnku 3 łyżek majeranku 1 łyżeczki cukru czy dobrze kumam? Cytuj Pozdrawiam JanuszB http://kompasklub.pl/index.php . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Nie zamieściłem fotek bo ....jeszcze nie wiem jak to zrobić ...obiecuję poprawę :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 13 Lipca 2011 0,18kg soli (peklosoli) na 10 kg kiełbasy chłopskiejpeklosól 18g /kg na 5 kg kabanosów Hanusi hmm takie mają być dysproporcje ?? PS czy kiełbase chłopską należy peklować dwa dni wcześniej ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 13 Lipca 2011 takie mają być dysproporcje ??Gdzie Ty tu widzisz dysproporcje? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 13 Lipca 2011 PS czy kiełbase chłopską należy peklować dwa dni wcześniej Należy. peklosól 18g /kg na 5 kg kabanosów Hanusi Wszystko ok.18g/kg czyli na 5kg to 90g peksoli. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 13 Lipca 2011 takie mają być dysproporcje ??Gdzie Ty tu widzisz dysproporcje? W przepisie podane jest 18 g. Nigdzie nie jest podane że na kg Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 13 Lipca 2011 W recepturze na Kabanosy jest podane dokładnie :tongue: proszę bardzo... przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188&start=0 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 13 Lipca 2011 W recepturze na Kabanosy jest podane dokładnie :tongue: proszę bardzo... przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188&start=0 Tak ale Szczepan nie napisał :tongue: Żółtodzioby jak ja czy janu400 mogli by dać 18 g na całe 10 kg :grin: Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 13 Lipca 2011 krzysiek-krze Jak to SZCZEPAN nie napisał :rolleyes: Przepis na 10 kg mięso z karkówki 8kg boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 3 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.