Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:clap:

Halusiu, smacznie :thumbsup: Twoja "Babska" wygląda.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157219
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, :clap: :brawo: :clap: Przepiękna i na pewno jeszcze smaczniejsza kiełbaska.

Bardzo smaczna . :grin:

Halusiu, smacznie :thumbsup: Twoja "Babska" wygląda.

Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłusta :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157222
Udostępnij na innych stronach

Mój wyrób jest podpieczony :wink:

Bardzo ładnie "wydreptana" kiełbaska :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157232
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ponawiam pytanie, bo nie dostałem odpowiedzi.

"Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić? "

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157255
Udostępnij na innych stronach

Czy chłopska nadaje się do podsuszania? Jeśli tak to w jakich warunkach trzeba ten proces przeprowadzić?

Pewnie ,że się nadaje.Im bardziej tłusta tym lepiej się suszy.U mnie ten proces przebiega nad kuchnią i jak zapomnę ,że się suszy to potem mogę gwoździe nią wbijać :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157258
Udostępnij na innych stronach

Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłusta

Tu chyba masz racje - do Babskiej trzeba by bylo troche mniej sloninki dodac :wink:

Wyrob wspanialy :thumbsup: :clap: :clap:

Czecho
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157260
Udostępnij na innych stronach

Mój wyrób jest podpieczony :wink:

Właśnie taką lubię najbardziej :thumbsup:

 

Wyrób udany ale jak dla mnie to za tłusta :wink:

Myślę że taka powinna być,jak będzie za chuda to będzie za dużo chętnych na nią :grin:

 

Pozdrawiam i życzę smacznego.

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157265
Udostępnij na innych stronach

Udało się !!! Po raz pierwszy w życiu zrobiłem samodzielnie kiełbaskę.Wybrałem przepis Szczepana bo jest dobry dla początkujących.Kiełbasa wyszła rewelacyjna choć mój bradley dwukrotnie odmówił posłuszeństwa w trakcie wędzenia.Szczepan dzieki za fajny przepis.Pozdrowionka .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157891
Udostępnij na innych stronach

Udało się

Nie widać :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157894
Udostępnij na innych stronach

w przepisie na pierwszej stronie tego wątku jest napisane,że na 10kg 3 łyżeczki pieprzu a w tym samym przepisie ,ale w artykułach http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1134&Itemid=4

jest napisane,że sześć łyżeczek-gdzie jest błąd?której wersji się trzymacie?

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157925
Udostępnij na innych stronach

gdzie jest błąd?

Podstawowym błędem jest podawanie ilości przypraw na łyżki, łyżeczki ,garści itp.Proponuję przyjmij 1g pieprzu na kg mięsa.To jest przeciętna dawka zazwyczaj stosowana w większości przepisów.Musisz sam Sobie wypracować ilośc przypraw tylko nie na łyżeczki a na wagę i będzie dobrze.Wtedy każdy produkt będzie powtarzalny.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-157933
Udostępnij na innych stronach

Witam! Co zrobiłem źle?

 

Robiłem ściśle wg przepisu z tym, że zamiast karkówki dałem łopatkę. Wędziłem w ciepłym dymie ( około 4 godziny - temp. około 52stC ). Kiełbasa po wyciagnięciu wyglądała jakby była już podsuszana, a środek był jakby po parzeniu. Skóra jest dość twarda. Sparzyłem ja i jest troszkę lepsza, ale nadal jest twarda. Czy możliwe, że ją "przewędziłem"? Może za duża temperatura? Dodam, że w smaku jest OK.

 

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158014
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem w ciepłym dymie ( około 4 godziny - temp. około 52stC ). Kiełbasa po wyciagnięciu wyglądała jakby była już podsuszana, a środek był jakby po parzeniu. Skóra jest dość twarda. Sparzyłem ja i jest troszkę lepsza, ale nadal jest twarda. Czy możliwe, że ją "przewędziłem"? Może za duża temperatura?

Przy tej temperaturze (52*C) "objawy", o których piszesz raczej nie występują. Musiałeś coś przegapić - stawiam na dłuższy skok temperatury :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158022
Udostępnij na innych stronach

Hm... No nie wiem. Załóżmy, że podskoczyła na jakiś czas do 60st - to czy takie "objawy" mogły mieć miejsce? Szukam przyczyny.

 

Pozdrawiam!

Michał

Navigare necesse est, vivere non est necesse
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158024
Udostępnij na innych stronach

Robiłem ściśle wg przepisu z tym, że zamiast karkówki dałem łopatkę.

Ściśle wg przepisu :question: :question: :question:

To jest zasadnicza różnica :!:

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158036
Udostępnij na innych stronach

Ja też pochwalę się swoim wyrobem, dzięki uprzejmości kolegi nestor'a miałem gdzie uwędzić. Robiona z karkówki, boczku i słoniny - jest przepyszna, a

ten zapach..... :rolleyes: Niestety kiełbasa ta ma ogromną wadę - za szybko "rozeszła" się po rodzinie, zostało to co na zdjęciu :grin:

 

 

Zabrakło mi jelit, więc zrobiłem tak jak kolega dietykon, czyli reszta farszu poszła do słoika. Tłuszczu malutko, galaretki sporo, smak świetny - śmiem twierdzić, że lepszy od kiełbasy :shock:

Fotka "resztki" która się uchowała, galaretka już zjedzona.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158091
Udostępnij na innych stronach

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem fi 8.

Całość wkładamy do naczynia i dodajemy powyżej wymienione przyprawy w następujący sposób.Bieżemy pół litra wody do której wyciskamy czosnek, dodajemy cukier,sól i po dokładnym wymieszniu wlewamy do zmielonego mięsa.Po tych czynnościach wszystko razem mieszamy ok. 10 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu na 12h.Po tym czasie

mieszamy ponownie ok 10 min, aż mięso stanie się kleiste,po tej czynności napychamy w jelita.Przed wędzeniem zostawiamy ją na 2 h na powietrzu.Cas wędzenia 4h w ciepłym dymie.Przy odmowiednim kolorze parzymy kiełbase 20min w 75stC po tych czynnościach

kiełbasa jest gotowa

Wykonanie kiełbasy jest bardzo łatwe i każdy potrafi ją zrobić.

Gwarantuję dobry smak .

Super przepis myślę że uda się :-))

ale mam parę pytań,z tego co czytałem u dziadka to na 10kg mięsa 0,9 litra wody a Ty podałeś 0,5 litra wody

drugie pytanko to robiąc tą kiełbaskę z 5kg mięsa np.karkówki bo jak czytałem i tak będzie troszkę tłusta to czy inne składniki też zmiejszyć o połowę czyli:

0,09kg soli (peklosoli)

1,5 łyżeczek pieprzu

10 ząbków czosnku

3 łyżek majeranku

1 łyżeczki cukru

czy dobrze kumam?

Pozdrawiam JanuszB

 

http://kompasklub.pl/index.php

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-158106
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

0,18kg soli (peklosoli) na 10 kg kiełbasy chłopskiej

peklosól 18g /kg na 5 kg kabanosów Hanusi

 

hmm takie mają być dysproporcje ??

 

PS czy kiełbase chłopską należy peklować dwa dni wcześniej ?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166494
Udostępnij na innych stronach

takie mają być dysproporcje ??

Gdzie Ty tu widzisz dysproporcje?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166495
Udostępnij na innych stronach

PS czy kiełbase chłopską należy peklować dwa dni wcześniej

Należy.

 

peklosól 18g /kg na 5 kg kabanosów Hanusi

Wszystko ok.18g/kg czyli na 5kg to 90g peksoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166497
Udostępnij na innych stronach

takie mają być dysproporcje ??

Gdzie Ty tu widzisz dysproporcje?

W przepisie podane jest 18 g. Nigdzie nie jest podane że na kg

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166516
Udostępnij na innych stronach

W recepturze na Kabanosy jest podane dokładnie :tongue: proszę bardzo...

 

przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188&start=0

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166518
Udostępnij na innych stronach

W recepturze na Kabanosy jest podane dokładnie :tongue: proszę bardzo...

 

przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6188&start=0

Tak ale Szczepan nie napisał :tongue:

 

Żółtodzioby jak ja czy janu400 mogli by dać 18 g na całe 10 kg :grin:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166521
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze Jak to SZCZEPAN nie napisał :rolleyes:

 

Przepis na 10 kg

mięso z karkówki 8kg

boczek 2kg

0,18kg soli (peklosoli)

3 łyżeczek pieprzu

10-15 ząbków czosnku

6 łyżek majeranku

2 łyżeczki cukru

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/9/#findComment-166524
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.