Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wstyd się przyznać ale pomyliłem gramy z dekagramami :( :blush:

Przepraszam za zamieszanie

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166597
Udostępnij na innych stronach

krzysiek-krze, nie ma żadnego wstydu na błędach człowiek się uczy głowa do góry i jak by co to pytaj!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166611
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zadymiaczy.

Długo przygotowywałem się do zrobienia swojej pierwszej kiełbasy, czytałem forum na tematy kiełbasiane aby być teoretycznie do tematu przygotowanym. Ogromne podziękowania Dziadkowi za Jego Akademię, która jest kopalnią wiedzy wędzarniczej oraz wszystkim innym forumowiczom z których doświadczeń i wiedzy korzystałem. Po dogłębnym zbadaniu tematu jak na pierwszy raz wybrałem Kiełbasę Chłopską wg Szczepana, prosta w wykonaniu a przede wszystkim zbierająca bardzo pochlebne recenzje forumowiczów. Niestety, z powodu braku wędzarni z prawdziwego zdarzenia musiałem do tego przystosować grill. Aby nie mieć bezpośredniego źródła ciepła pod wędzonkami (zbyt wysoka temperatura) jako palenisko wykorzystałem piekarnik ustawiony poniżej komory. U góry wyciąłem otwór na doprowadzenie dymu za pomocą rury do komory grilla.

Jako źródło ciepła zastosowałem brykiety węgla drzewnego umieszczone w durszlaku, które ogrzewały trociny olchowe w misce. Jak na pierwszy raz starałem się stosować do receptury (oczywiście w zmniejszonych proporcjach) oraz procesu technologicznego.

Temperaturę wędzenia starałem się utrzymywać w granicach 50 st. C, poprzez zamykanie i otwieranie drzwiczek paleniska i pokrywy grilla. Proces wędzenia trwał trochę ponad 4 godziny.Mimo zastosowania deflektora dymu, aby kiełbaski były uwędzone równomiernie musiałem często zmieniać ich położenie. Jednak i tak kratki rusztu odcisnęły się na wędzonkach i gdzie nie gdzie były miejsca niedowędzone.

Następnie większość sparzyłem a kilka zostawiłem tylko wędzone do suszenia, bardzo takie lubię. Kiełbaski wyszły rewelacyjnie :thumbsup:, to nie tylko moje zdanie ale wszystkich, którzy je próbowali. Nie ma to jak zrobione samodzielnie wyroby a to zasługa tego forum oraz ludzi, którzy wymieniają swoje doświadczenia i wiedzę :clap:

Przebieg procesu załączam na zdjęciach.

 

Dzięki Szczepan za super przepis.

 

Gorąco wszystkich pozdrawiam.

Wiesiekm

 

PS. Wszystkie uwagi są mile widziane.

Wszystko zaczyna się od marzeń.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166701
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: Wieśku , no co Ty chcesz od tych kiełbasek :shock: Bardzo ładnie uwędzone !!! Gratulacje :cool: Twój ''wyczyn'' :wink: jest następnym świadectwem , na to, że jak człowiek się uprze to we wszystkim uwędzi :grin: Jak już złapałeś ''bakcyla'' , to czeka Cię ''mordęga'' :lol: z budową wędzarni i robieniem wędlinek, dla bliskich , którym smakowało ! Powodzenia i radości z wyrobów ! Pozdrawiam ! :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166708
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: Ładne i napewno bardzo smaczne kiełbaski :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166710
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Dzięki Einshel i Zbig3133 za pochwały moich wyrobów, takie coś bardzo dopinguje do dalszej pracy nad doskonaleniem swoich umiejętności :lol: , dzięki Zbóju Madeju za wklejenie fotek moich kiełbasek :smile: .

Co do wędzarni to pracuję nad projektem, na pewno skorzystam z rad i doświadczeń moich bardziej zaawansowanych Kolegów Zadymiaczy a szczególnie Dziadka i Andyandego. Mam nadzieję, że już niedługo zabiorę się do dzieła.

 

Gorąco pozdrawiam.

 

Wiesiekm

Wszystko zaczyna się od marzeń.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166724
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super.

Może na zdjęciach nie wygląda rewelacyjnie ale w smaku naprawdę rewelacja.

Dałem dużo więcej pieprzu i czosnku. Następnym razem dam więcej, lubie pikantne

http://i51.tinypic.com/1z6f89j.jpg

http://i54.tinypic.com/344ef87.jpg

 

PS to pęknięcie na środku to jest przecięcie nożem :thumbsup:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166877
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super.

Jak na pierwszy raz to wyrób ładny :clap: ... musisz troszkę popracować nad nadziewaniem :wink:

Najważniejsze że to Twój wyrób i dobrze smakuje.... ciekawe co na to narzeczona?? :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166891
Udostępnij na innych stronach

 

Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super.

Jak na pierwszy raz to wyrób ładny :clap: ... musisz troszkę popracować nad nadziewaniem :wink:

Najważniejsze że to Twój wyrób i dobrze smakuje.... ciekawe co na to narzeczona?? :tongue:

Z nadziewarką miałem problem - ręczna, mała, dodatkowo wybitnie słabe jelitka.

Następny zakup to lejek do maszynki. Będzie lepiej.

Jedyny minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha.

 

Co do narzeczonej to pracowała ze mną :D

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166894
Udostępnij na innych stronach

minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha.

??????

Ciekawe, dlaczego?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166930
Udostępnij na innych stronach

W słoikach to możemy robić konserwy a nie kiełbasy. Co najwyżej możemy stosować farsze kiełbasiane . Gotowy produkt będzie konserwą nie kiełbasą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166996
Udostępnij na innych stronach

minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha.

??????

Ciekawe, dlaczego?

Mało tłusta ?

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-167008
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na pewno smaczna Twoja kiełbasa, - a jak się nazywa?

KIEŁBASA CHŁOPSKA - to nie dla tego że zrobił ją chłop, czytaj mężczyzna :grin:

Kiełbasę chłopską robimy z karkówki i boczku. :wink:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172245
Udostępnij na innych stronach

PePe, :grin: niech tak będzie :wink: miała być Chłopska,a wyszła od chłopa :grin: a pro po kiełbasy-miałem robić chłopską ale za dużo gości miałem nie spodziewanych i dodałem to co miałem,mam nadzieje ze nikt nie obrazi się na mnie?Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172394
Udostępnij na innych stronach

oto jest moja kiełbasa:szynka,łopatka,boczek i trochę słoniny.Sól,pieprz,czosnek i trochę kolendry.

Widzę że jeszcze długa droga przed Tobą,ale się nie przejmuj.Pomożemy. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172398
Udostępnij na innych stronach

I ja w końcu zrobiłem chłopską, zrobiona ściśle wg. przepisu.

Kiełbasa bardzo smaczna,chociaż rodzina twierdzi że za tłusta.

A ja i tak będę ja robił , kapitalna z rusztu lub ogniska (oczywiście na samej soli)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-173604
Udostępnij na innych stronach

Witam

Postanowiłem też zrobić podobną kiełbaskę, tyle że zamiast karkówki mam łopatkę i boczek. Pytanie jest takie, czy mogę dziś mięso zapeklować (mieszanką 60/40% peklosó/sól- po zmieleniu), tak aby poleżało do piątku w lodówce, kiedy to mam zamiar nadziewać a w sobotę wędzić. Będzie to moje pierwsze wędzenie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-173619
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.