krzysiek-krze Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 14 Lipca 2011 Wstyd się przyznać ale pomyliłem gramy z dekagramami :blush: Przepraszam za zamieszanie Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 14 Lipca 2011 krzysiek-krze, nie ma żadnego wstydu na błędach człowiek się uczy głowa do góry i jak by co to pytaj! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yareka Opublikowano 14 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 14 Lipca 2011 Wstyd się przyznać ale pomyliłem gramy z dekagramami :blush: Przepraszam za zamieszanie I proporcje z dysproporcjami Czyli przeciwieństwem proporcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam wszystkich zadymiaczy. Długo przygotowywałem się do zrobienia swojej pierwszej kiełbasy, czytałem forum na tematy kiełbasiane aby być teoretycznie do tematu przygotowanym. Ogromne podziękowania Dziadkowi za Jego Akademię, która jest kopalnią wiedzy wędzarniczej oraz wszystkim innym forumowiczom z których doświadczeń i wiedzy korzystałem. Po dogłębnym zbadaniu tematu jak na pierwszy raz wybrałem Kiełbasę Chłopską wg Szczepana, prosta w wykonaniu a przede wszystkim zbierająca bardzo pochlebne recenzje forumowiczów. Niestety, z powodu braku wędzarni z prawdziwego zdarzenia musiałem do tego przystosować grill. Aby nie mieć bezpośredniego źródła ciepła pod wędzonkami (zbyt wysoka temperatura) jako palenisko wykorzystałem piekarnik ustawiony poniżej komory. U góry wyciąłem otwór na doprowadzenie dymu za pomocą rury do komory grilla.Jako źródło ciepła zastosowałem brykiety węgla drzewnego umieszczone w durszlaku, które ogrzewały trociny olchowe w misce. Jak na pierwszy raz starałem się stosować do receptury (oczywiście w zmniejszonych proporcjach) oraz procesu technologicznego. Temperaturę wędzenia starałem się utrzymywać w granicach 50 st. C, poprzez zamykanie i otwieranie drzwiczek paleniska i pokrywy grilla. Proces wędzenia trwał trochę ponad 4 godziny.Mimo zastosowania deflektora dymu, aby kiełbaski były uwędzone równomiernie musiałem często zmieniać ich położenie. Jednak i tak kratki rusztu odcisnęły się na wędzonkach i gdzie nie gdzie były miejsca niedowędzone. Następnie większość sparzyłem a kilka zostawiłem tylko wędzone do suszenia, bardzo takie lubię. Kiełbaski wyszły rewelacyjnie :thumbsup:, to nie tylko moje zdanie ale wszystkich, którzy je próbowali. Nie ma to jak zrobione samodzielnie wyroby a to zasługa tego forum oraz ludzi, którzy wymieniają swoje doświadczenia i wiedzę :clap: Przebieg procesu załączam na zdjęciach. Dzięki Szczepan za super przepis. Gorąco wszystkich pozdrawiam.Wiesiekm PS. Wszystkie uwagi są mile widziane. Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zdjęcia do postu Wieśkam "Kiełbasa Chłopska" Dzięki Siara. [ Dodano: Pią 15 Lip, 2011 13:12 ]Zdjęcia. Mam nadzieję, że teraz będą dostępne http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3eee3f9b0e2e3664.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4bec3d7569e8734e.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43b038e7ef3269c4.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5cbb5e021e24af2.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fb2117bb45c9943.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c956cb0a8cc012eb.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a24d893be431705f.html Pozdrawiam,Wiesiekm Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 15 Lipca 2011 :clap: :clap: :clap: Wieśku , no co Ty chcesz od tych kiełbasek :shock: Bardzo ładnie uwędzone !!! Gratulacje Twój ''wyczyn'' :wink: jest następnym świadectwem , na to, że jak człowiek się uprze to we wszystkim uwędzi :grin: Jak już złapałeś ''bakcyla'' , to czeka Cię ''mordęga'' :lol: z budową wędzarni i robieniem wędlinek, dla bliskich , którym smakowało ! Powodzenia i radości z wyrobów ! Pozdrawiam ! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 15 Lipca 2011 :clap: :clap: Ładne i napewno bardzo smaczne kiełbaski :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 15 Lipca 2011 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiekm Opublikowano 15 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam, Dzięki Einshel i Zbig3133 za pochwały moich wyrobów, takie coś bardzo dopinguje do dalszej pracy nad doskonaleniem swoich umiejętności :lol: , dzięki Zbóju Madeju za wklejenie fotek moich kiełbasek :smile: . Co do wędzarni to pracuję nad projektem, na pewno skorzystam z rad i doświadczeń moich bardziej zaawansowanych Kolegów Zadymiaczy a szczególnie Dziadka i Andyandego. Mam nadzieję, że już niedługo zabiorę się do dzieła. Gorąco pozdrawiam. Wiesiekm Cytuj Wszystko zaczyna się od marzeń. Pozdrawiam, Wiesiekm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 16 Lipca 2011 Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super. Może na zdjęciach nie wygląda rewelacyjnie ale w smaku naprawdę rewelacja. Dałem dużo więcej pieprzu i czosnku. Następnym razem dam więcej, lubie pikantne http://i51.tinypic.com/1z6f89j.jpg http://i54.tinypic.com/344ef87.jpg PS to pęknięcie na środku to jest przecięcie nożem :thumbsup: Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 16 Lipca 2011 O to sobie z narzeczoną poradzicie - Ona chlebak Ty do chlebka .Powodzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 16 Lipca 2011 Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super. Jak na pierwszy raz to wyrób ładny :clap: ... musisz troszkę popracować nad nadziewaniem :wink: Najważniejsze że to Twój wyrób i dobrze smakuje.... ciekawe co na to narzeczona?? :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 16 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 16 Lipca 2011 Pierwsza w życiu kiełbasa. Trochę się człowiek pomęczył ale efekty są super. Jak na pierwszy raz to wyrób ładny :clap: ... musisz troszkę popracować nad nadziewaniem :wink: Najważniejsze że to Twój wyrób i dobrze smakuje.... ciekawe co na to narzeczona?? :tongue: Z nadziewarką miałem problem - ręczna, mała, dodatkowo wybitnie słabe jelitka. Następny zakup to lejek do maszynki. Będzie lepiej. Jedyny minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha. Co do narzeczonej to pracowała ze mną Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 17 Lipca 2011 minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha.?????? Ciekawe, dlaczego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 17 Lipca 2011 Witam serdecznie.Czy ktoś może robił chłopską w słoikach?? Proszę o wrażenia. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 17 Lipca 2011 W słoikach to możemy robić konserwy a nie kiełbasy. Co najwyżej możemy stosować farsze kiełbasiane . Gotowy produkt będzie konserwą nie kiełbasą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-166996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 17 Lipca 2011 DZIADEK, przepraszam za nie stosowne wyrżenie! :blush: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-167006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 17 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 17 Lipca 2011 minus tej kiełbasy to to że jest troche sucha.?????? Ciekawe, dlaczego? Mało tłusta ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-167008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 oto jest moja kiełbasa:szynka,łopatka,boczek i trochę słoniny.Sól,pieprz,czosnek i trochę kolendry. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Na pewno smaczna Twoja kiełbasa, - a jak się nazywa?KIEŁBASA CHŁOPSKA - to nie dla tego że zrobił ją chłop, czytaj mężczyzna :grin: Kiełbasę chłopską robimy z karkówki i boczku. :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 PePe, :grin: niech tak będzie :wink: miała być Chłopska,a wyszła od chłopa :grin: a pro po kiełbasy-miałem robić chłopską ale za dużo gości miałem nie spodziewanych i dodałem to co miałem,mam nadzieje ze nikt nie obrazi się na mnie?Pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 oto jest moja kiełbasa:szynka,łopatka,boczek i trochę słoniny.Sól,pieprz,czosnek i trochę kolendry. Widzę że jeszcze długa droga przed Tobą,ale się nie przejmuj.Pomożemy. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Ok.będę pytał i czekał na dobrą podpowiedź :smile: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-172633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 I ja w końcu zrobiłem chłopską, zrobiona ściśle wg. przepisu. Kiełbasa bardzo smaczna,chociaż rodzina twierdzi że za tłusta. A ja i tak będę ja robił , kapitalna z rusztu lub ogniska (oczywiście na samej soli) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-173604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 WitamPostanowiłem też zrobić podobną kiełbaskę, tyle że zamiast karkówki mam łopatkę i boczek. Pytanie jest takie, czy mogę dziś mięso zapeklować (mieszanką 60/40% peklosó/sól- po zmieleniu), tak aby poleżało do piątku w lodówce, kiedy to mam zamiar nadziewać a w sobotę wędzić. Będzie to moje pierwsze wędzenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/10/#findComment-173619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.