Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

witam. po kilku tygodniach czytania, czytania i jeszcze raz czytania forum, postanowiłam uwędzić moją pierwszą w życiu kiełbaskę. nigdy przedtem nawet nie nabijałam kiełbasy w jelita, nie mówiąc już o wędzeniu.no i zrobiłam kiełbasę chłopską . mój mąż zadowolony i już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień  :)


jestem nowa i nie wiem jak dodaje się zdjęcia :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406367
Udostępnij na innych stronach

 

 

mój mąż już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień

 

Wspaniale, że połknęłaś bakcyla wędzenia.

No i decyzja męża godna pochwały. Z Twojego postu wynika, że Ty będziesz robić, a On będzie się patrzył czy dobrze robisz.

No świetnie !!!!!

 

;)  :thumbsup:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406369
Udostępnij na innych stronach

 

mój mąż już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień

 

Wspaniale, że połknęłaś bakcyla wędzenia.

No i decyzja męża godna pochwały. Z Twojego postu wynika, że Ty będziesz robić, a On będzie się patrzył czy dobrze robisz.

No świetnie !!!!!

 

;)  :thumbsup:  :clap:

 

 

dyzio - ależ ona naumie nic nierobiącego pasożyta - i wersalka też odpocznie :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406382
Udostępnij na innych stronach

Oj trzeba co tydzień !!!! Oj trzeba. Smakowicie. Aż nie do wiary, że pierwszy raz.

 

:clap:  :clap:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406388
Udostępnij na innych stronach

ten pasożyt też połknął bakcyla. na początku sceptycznie podszedł do sprawy jak poinformowałam go że ma 5 dni na zrobienie wędzarni bo boczki mi się peklują :) . no i tak powstała na razie prowizoryczna wędzarnia ze starej szafy i grzałki elektrycznej. jak mąż zobaczył i poczuł  efekty, to sam zgłosił się na ochotnika do doglądania przyszłego wędzenia. jutro ma zrobić w pracy dymogenerator, projekt ja zrobiłam, a on ma tylko mi go wyspawać :tongue:


isia,

Gdybyś nie napisała, że pierwszy raz robiłaś kiełbasę, to bym nie uwierzył.

No, boczuś to tak, ale kiełbasa :thumbsup:

pierwszy raz, trema była, ale już po wszystkim nabrałam pewności. nie wiem tylko o co chodzi z tym boczkiem, jak wyciągnęłam z wędzarni był bardzo blady, ledwo koloru nabrał po 5 godz, ale po parzeniu wyciągnęłam taki właśnie ciemny??? :mellow:


Oj trzeba co tydzień !!!! Oj trzeba. Smakowicie. Aż nie do wiary, że pierwszy raz.

 

:clap:  :clap:  :clap:

póki zapał jest to co tydzień. ciekawe tylko co sąsiedzi powiedzą, bo mieszkam w szeregówce i mam mały ogródek, z którego to wczoraj dymiło na całego po wszystkich oknach w sąsiedztwie  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406390
Udostępnij na innych stronach

....to się zapytam (aby tradycji stałość) co to za szafa ?

boż smak mola przedwojennego się deczko różni od teraźniejszych?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406426
Udostępnij na innych stronach

....to się zapytam (aby tradycji stałość) co to za szafa ?

boż smak mola przedwojennego się deczko różni od teraźniejszych?

jumbo raczej mol teraźniejszy książkowy, więcej jak 20 lat nie ma. na dole szafka z drzwiczkami, wyżej regał na książki. nie drewniana, tylko z płyty. wiem,że nie powinno się w czymś takim wędzić( kleje i tp) ale temperatura nie przekraczała 55°C 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406503
Udostępnij na innych stronach

....ojojoj , to tym bardziej nie użytkuj wew ten sposób - bo krzywdę organom konsunentów zrobisz....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406505
Udostępnij na innych stronach

....ojojoj , to tym bardziej nie użytkuj wew ten sposób - bo krzywdę organom konsunentów zrobisz....

aż tak zle te wędzenie może być dla zdrowia skoro temperatura max 55? jeszcze ze dwa razy i zmobilizuję męża do budowy drewnianej wędzarni...chociaż mąż jest spawaczem gdzie robią drzwi ze stali i powiedział że może mi wyspawać małą stalowę wędzarnię

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406515
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3183-nasze-wyroby/page-43?hl=nowogard&do=findComment&comment=236186

Spójrz na Waldeman-a można wędzić nawet i w kartonie byle by zdrowo. A w szafie masz kleje, lakiery, fornir itd cała tablica Mendelejewa.

Szkoda zdrowia.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406568
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam, mam pytanko odnosnie wedzenia i tworzenia kielbasy... wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba i wszystko bylo ok. wczoraj wedzilem swoja pierwsza kielbase i nie moglem zaobserwowac efektu marszczenia sie jelit. wzialem wiec termometr i wbilem w kielbase po czym... tluszcz prysnal na okolo 1m a pozniej caly czas z niej wyciekal!!! po tej czynnosci co prawda kielbasa sie zaczela marszczyc. 

I teraz pytanie do Was, czy to normalne ze az tyle tluszczu wylatuje z kielbasy? Stosunek miesa to 4kg lopatki 1 kg boczku. I czy zostawic ten tluszcz w srodku a jest go cala masa czy porobic dziurki jak ja zeby sie wytopil?

Edytowane przez Sloma1988
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455056
Udostępnij na innych stronach

ę

 

wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba

 

Raczej "jak nie trzeba"  :excl:

W kiełbasie sklepowej odparowała woda i się pomarszczyła.

.Efekt marszczenia skórki uzyskujemy dopiero w wyniku suszenia kiełbasy.

Kiełbasa wędzona, parzona lub pieczona w wędzarni, powinna być gładziutka, z napiętą, błyszczącą skórką.

Jeżeli masz wbity w baton termometr, to nie ruszaj go, ponieważ wytworzone wewnątrz ciśnienie spowoduje wypływ tłuszczu, wody  i osocza. Sondę termometru wyciąga się dopiero po wystudzeniu wyrobu.

Poza tym powinieneś rozróżniać proces wędzenia i proces obróbki termicznej.

W wyniku samego wędzenia uzyskujesz produkt pięknie nasączony dymem i zabarwiony ale surowy.

Obróbka termiczna ma na celu ścięcie białek mięsa pod wpływem temperatury i bywa łączona z wędzeniem (podpiekanie po wędzeniu) ale nie jest to to samo.

Najczęściej uwędzone ale surowe szynki, boczki, kiełbasy poddajemy parzeniu.

Edytowane przez EAnna
lit

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455090
Udostępnij na innych stronach

Sondę termometru wyciąga się dopiero po wystudzeniu wyrobu

Ja, jeśli muszę wyciągnąć sondę w czasie parzenia albo wędzenia/podpiekania, zatykam natychmiast otwór po sondzie już wcześniej przygotowanym stożkowo zatemperowanym kołeczkiem. 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455117
Udostępnij na innych stronach

pałeczki od chińszczyzny ... nie trzeba temperować ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455121
Udostępnij na innych stronach

....napisałem Ci już to wszystko wcześniej...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455148
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam pytanko odnosnie wedzenia i tworzenia kielbasy... wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba i wszystko bylo ok. wczoraj wedzilem swoja pierwsza kielbase i nie moglem zaobserwowac efektu marszczenia sie jelit. wzialem wiec termometr i wbilem w kielbase po czym... tluszcz prysnal na okolo 1m a pozniej caly czas z niej wyciekal!!! po tej czynnosci co prawda kielbasa sie zaczela marszczyc. 

I teraz pytanie do Was, czy to normalne ze az tyle tluszczu wylatuje z kielbasy? Stosunek miesa to 4kg lopatki 1 kg boczku. I czy zostawic ten tluszcz w srodku a jest go cala masa czy porobic dziurki jak ja zeby sie wytopil?

 

Sonde termometru czystą zawsze wbijamy na samym początku procesu osadzania,za wyjątkiem wędlin homogenizowanych (aby termometr nie wypadł po wcześniejszym zaparzeniu batona),termometr wyciągamy delikatnie po zakończeniu procesu pieczenia

minimalizujemy wyciek poprzez położenie batonu w pozycji poziomej.

Jeżeli pieczesz kiełbase na ostro w wysokiej temp. (fotki nie kłamią) to po co wbijać term.,jak kiełbasa już "miałczy" i się "przelewa" w batonie,jak ją złapiesz ręką to do 3 nie policzysz,podcieki masz ze zbyt

długiego pieczenia...no jeżeli o mnie chodzi to ja właśnie taką lubię.

Robiąc dziurki doprowadzisz do wycieku całego smaku z batonu,czyniąc kiełbase wiórowatą,z pustymi przestrzeniami,praktycznie pozbawioną walorów smakowych i organoleptycznych.

Proporcję łopatki i boczku ok

powodzenia

p.s.kolorek kiełbaski typowy swojak no.:1!

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455173
Udostępnij na innych stronach

tez taka lubie i dziekuje za rady, nic juz nie bede nabijal. ale poki co jestem typowy teoretyk, naczytalem sie ze musi miec minimum te 68stopni i chce ten wymog spelniac. ale to zrobie sobie maly kawalek do testow najwyzej :) dobrze ze jest forum a w nim Wy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455184
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Na wstępie BARDZO dziękuję za prosty i smaczny przepis oraz wiele cennych Waszych uwag dotyczących jego realizacji.
Do tej pory wędziłem tylko szynki, schab, boczek i kurczaka. Kiełbasy wydawały mi się za trudne dla mnie.
A tu proszę, pierwszy raz i wyszło naprawdę fajnie.

Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju. Wędziłem zgodnie z przepisem w temp. około 50 stopni i po tych przepisowych 4 godzinach
wędzenia kiełbasa nie bardzo chciała "złapać" właściwy kolor. Była czerwona, anie jakoś jasno brązowa. Doprowadzenie do "właściwego"
koloru zajęło mi jeszcze chyba z 3 godziny. Efekt był taki, że kiełbasa była mocniej podwędzona
i podsuszona. Smaczna, ale nie wygląda tak jak na zdjęciu z przepisu:

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska

 

Co może być tego przyczyną?

 

Wędziłem bukiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-461942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.