karolszymczak Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Możesz tak zrobić Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-397005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 22 Lutego 2015 witam. po kilku tygodniach czytania, czytania i jeszcze raz czytania forum, postanowiłam uwędzić moją pierwszą w życiu kiełbaskę. nigdy przedtem nawet nie nabijałam kiełbasy w jelita, nie mówiąc już o wędzeniu.no i zrobiłam kiełbasę chłopską . mój mąż zadowolony i już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień jestem nowa i nie wiem jak dodaje się zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 22 Lutego 2015 mój mąż już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień Wspaniale, że połknęłaś bakcyla wędzenia.No i decyzja męża godna pochwały. Z Twojego postu wynika, że Ty będziesz robić, a On będzie się patrzył czy dobrze robisz.No świetnie !!!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 22 Lutego 2015 jestem nowa i nie wiem jak dodaje się zdjęcia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11065-napęd-do-nadziewarki/?p=403414 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 22 Lutego 2015 mój mąż już zapowiedział, że będziemy wędzili co tydzień Wspaniale, że połknęłaś bakcyla wędzenia.No i decyzja męża godna pochwały. Z Twojego postu wynika, że Ty będziesz robić, a On będzie się patrzył czy dobrze robisz.No świetnie !!!!! dyzio - ależ ona naumie nic nierobiącego pasożyta - i wersalka też odpocznie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 22 Lutego 2015 dzięki wirus za linka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 22 Lutego 2015 Oj trzeba co tydzień !!!! Oj trzeba. Smakowicie. Aż nie do wiary, że pierwszy raz. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 22 Lutego 2015 isia,Gdybyś nie napisała, że pierwszy raz robiłaś kiełbasę, to bym nie uwierzył.No, boczuś to tak, ale kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 22 Lutego 2015 ten pasożyt też połknął bakcyla. na początku sceptycznie podszedł do sprawy jak poinformowałam go że ma 5 dni na zrobienie wędzarni bo boczki mi się peklują . no i tak powstała na razie prowizoryczna wędzarnia ze starej szafy i grzałki elektrycznej. jak mąż zobaczył i poczuł efekty, to sam zgłosił się na ochotnika do doglądania przyszłego wędzenia. jutro ma zrobić w pracy dymogenerator, projekt ja zrobiłam, a on ma tylko mi go wyspawać isia,Gdybyś nie napisała, że pierwszy raz robiłaś kiełbasę, to bym nie uwierzył.No, boczuś to tak, ale kiełbasa pierwszy raz, trema była, ale już po wszystkim nabrałam pewności. nie wiem tylko o co chodzi z tym boczkiem, jak wyciągnęłam z wędzarni był bardzo blady, ledwo koloru nabrał po 5 godz, ale po parzeniu wyciągnęłam taki właśnie ciemny??? Oj trzeba co tydzień !!!! Oj trzeba. Smakowicie. Aż nie do wiary, że pierwszy raz. póki zapał jest to co tydzień. ciekawe tylko co sąsiedzi powiedzą, bo mieszkam w szeregówce i mam mały ogródek, z którego to wczoraj dymiło na całego po wszystkich oknach w sąsiedztwie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 22 Lutego 2015 ....to się zapytam (aby tradycji stałość) co to za szafa ?boż smak mola przedwojennego się deczko różni od teraźniejszych? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 22 Lutego 2015 ....to się zapytam (aby tradycji stałość) co to za szafa ?boż smak mola przedwojennego się deczko różni od teraźniejszych?jumbo raczej mol teraźniejszy książkowy, więcej jak 20 lat nie ma. na dole szafka z drzwiczkami, wyżej regał na książki. nie drewniana, tylko z płyty. wiem,że nie powinno się w czymś takim wędzić( kleje i tp) ale temperatura nie przekraczała 55°C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 22 Lutego 2015 ....ojojoj , to tym bardziej nie użytkuj wew ten sposób - bo krzywdę organom konsunentów zrobisz.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 22 Lutego 2015 ....ojojoj , to tym bardziej nie użytkuj wew ten sposób - bo krzywdę organom konsunentów zrobisz....aż tak zle te wędzenie może być dla zdrowia skoro temperatura max 55? jeszcze ze dwa razy i zmobilizuję męża do budowy drewnianej wędzarni...chociaż mąż jest spawaczem gdzie robią drzwi ze stali i powiedział że może mi wyspawać małą stalowę wędzarnię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 23 Lutego 2015 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3183-nasze-wyroby/page-43?hl=nowogard&do=findComment&comment=236186Spójrz na Waldeman-a można wędzić nawet i w kartonie byle by zdrowo. A w szafie masz kleje, lakiery, fornir itd cała tablica Mendelejewa.Szkoda zdrowia. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-406568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam pytanko odnosnie wedzenia i tworzenia kielbasy... wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba i wszystko bylo ok. wczoraj wedzilem swoja pierwsza kielbase i nie moglem zaobserwowac efektu marszczenia sie jelit. wzialem wiec termometr i wbilem w kielbase po czym... tluszcz prysnal na okolo 1m a pozniej caly czas z niej wyciekal!!! po tej czynnosci co prawda kielbasa sie zaczela marszczyc. I teraz pytanie do Was, czy to normalne ze az tyle tluszczu wylatuje z kielbasy? Stosunek miesa to 4kg lopatki 1 kg boczku. I czy zostawic ten tluszcz w srodku a jest go cala masa czy porobic dziurki jak ja zeby sie wytopil? Edytowane 8 Listopada 2015 przez Sloma1988 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) ę wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba Raczej "jak nie trzeba" W kiełbasie sklepowej odparowała woda i się pomarszczyła..Efekt marszczenia skórki uzyskujemy dopiero w wyniku suszenia kiełbasy.Kiełbasa wędzona, parzona lub pieczona w wędzarni, powinna być gładziutka, z napiętą, błyszczącą skórką.Jeżeli masz wbity w baton termometr, to nie ruszaj go, ponieważ wytworzone wewnątrz ciśnienie spowoduje wypływ tłuszczu, wody i osocza. Sondę termometru wyciąga się dopiero po wystudzeniu wyrobu.Poza tym powinieneś rozróżniać proces wędzenia i proces obróbki termicznej.W wyniku samego wędzenia uzyskujesz produkt pięknie nasączony dymem i zabarwiony ale surowy.Obróbka termiczna ma na celu ścięcie białek mięsa pod wpływem temperatury i bywa łączona z wędzeniem (podpiekanie po wędzeniu) ale nie jest to to samo.Najczęściej uwędzone ale surowe szynki, boczki, kiełbasy poddajemy parzeniu. Edytowane 8 Listopada 2015 przez EAnna lit Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 8 Listopada 2015 Sondę termometru wyciąga się dopiero po wystudzeniu wyrobuJa, jeśli muszę wyciągnąć sondę w czasie parzenia albo wędzenia/podpiekania, zatykam natychmiast otwór po sondzie już wcześniej przygotowanym stożkowo zatemperowanym kołeczkiem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 8 Listopada 2015 pałeczki od chińszczyzny ... nie trzeba temperować Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 8 Listopada 2015 Bardzo cenne rady Panowie, za ktore dziekuje. Jestem jeszcze "kotem" w wedzeniu takze mam prawo popelniac bledy:) jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 8 Listopada 2015 ....napisałem Ci już to wszystko wcześniej... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam pytanko odnosnie wedzenia i tworzenia kielbasy... wedzac pierwszy raz kupiona biala surowa wedzila sie ladnie, jelita sie zmarszczyly jak trzeba i wszystko bylo ok. wczoraj wedzilem swoja pierwsza kielbase i nie moglem zaobserwowac efektu marszczenia sie jelit. wzialem wiec termometr i wbilem w kielbase po czym... tluszcz prysnal na okolo 1m a pozniej caly czas z niej wyciekal!!! po tej czynnosci co prawda kielbasa sie zaczela marszczyc. I teraz pytanie do Was, czy to normalne ze az tyle tluszczu wylatuje z kielbasy? Stosunek miesa to 4kg lopatki 1 kg boczku. I czy zostawic ten tluszcz w srodku a jest go cala masa czy porobic dziurki jak ja zeby sie wytopil? Sonde termometru czystą zawsze wbijamy na samym początku procesu osadzania,za wyjątkiem wędlin homogenizowanych (aby termometr nie wypadł po wcześniejszym zaparzeniu batona),termometr wyciągamy delikatnie po zakończeniu procesu pieczeniaminimalizujemy wyciek poprzez położenie batonu w pozycji poziomej.Jeżeli pieczesz kiełbase na ostro w wysokiej temp. (fotki nie kłamią) to po co wbijać term.,jak kiełbasa już "miałczy" i się "przelewa" w batonie,jak ją złapiesz ręką to do 3 nie policzysz,podcieki masz ze zbytdługiego pieczenia...no jeżeli o mnie chodzi to ja właśnie taką lubię.Robiąc dziurki doprowadzisz do wycieku całego smaku z batonu,czyniąc kiełbase wiórowatą,z pustymi przestrzeniami,praktycznie pozbawioną walorów smakowych i organoleptycznych.Proporcję łopatki i boczku okpowodzeniap.s.kolorek kiełbaski typowy swojak no.:1! Edytowane 8 Listopada 2015 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloma1988 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 8 Listopada 2015 tez taka lubie i dziekuje za rady, nic juz nie bede nabijal. ale poki co jestem typowy teoretyk, naczytalem sie ze musi miec minimum te 68stopni i chce ten wymog spelniac. ale to zrobie sobie maly kawalek do testow najwyzej dobrze ze jest forum a w nim Wy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) . Sorry pomyłka edytorska ;-) Edytowane 8 Listopada 2015 przez panta_rei Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-455190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hokej66 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Witam,Na wstępie BARDZO dziękuję za prosty i smaczny przepis oraz wiele cennych Waszych uwag dotyczących jego realizacji.Do tej pory wędziłem tylko szynki, schab, boczek i kurczaka. Kiełbasy wydawały mi się za trudne dla mnie.A tu proszę, pierwszy raz i wyszło naprawdę fajnie.Jedna rzecz tylko nie daje mi spokoju. Wędziłem zgodnie z przepisem w temp. około 50 stopni i po tych przepisowych 4 godzinachwędzenia kiełbasa nie bardzo chciała "złapać" właściwy kolor. Była czerwona, anie jakoś jasno brązowa. Doprowadzenie do "właściwego"koloru zajęło mi jeszcze chyba z 3 godziny. Efekt był taki, że kiełbasa była mocniej podwędzonai podsuszona. Smaczna, ale nie wygląda tak jak na zdjęciu z przepisu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska Co może być tego przyczyną? Wędziłem bukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-461942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Była czerwona, anie jakoś jasno brązowa. a jakim drewnem wędziłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/36/#findComment-461944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.