Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie wdaje sie w dyskusje.

Ja też  nie  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-661386
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Odkopię trochę temat. W sobotę wędziłem pierwszy raz kiełbasę w niedawno zakupionym Borniaku. Wypadło na Chłopską bo ją bardzo z żoną lubimy .

Kilka pętek sparzyłem, kilka zamroziłem zaraz po wędzeniu a resztę postanowiłem upiec w wędzarni . Od sobotniego wieczoru wisiała w przewiewnym chłodnym miejscu do dziś. 

 

post-100423-0-06279300-1601281847_thumb.jpg  post-100423-0-55444900-1601281881_thumb.jpg

 

Jak dla nas super smak :) . Użycie samych zrębków ze śliwy też na wielki plus.

 

 

 

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-678737
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje  :)  Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685685
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczek i karkówkę w stosunku 50:50

Przy aż takiej zmianie to nie będzie chyba nawet a'la chłopska. Gdy trafi Ci się jeszcze tłuściejsza karkówka to możesz ją nazwać BOCZKOWA :D

A poważnie, to wszystkie wyroby które robię i wprowadzam zmiany to piszę "a'la"

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685715
Udostępnij na innych stronach

Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje  :)  Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska?

Może i będzie chłopska ale nie Szczepana. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i podzielił się wynikami.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685716
Udostępnij na innych stronach

 

Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje  :)  Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska?

Może i będzie chłopska ale nie Szczepana. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i podzielił się wynikami.

 

 

Czas wykonania tej kiełbasy to niecałe 24 godziny, prosta robota, bez żadnej klasyfikacji, raptem dwa rodzaje mięsa i to jest rewelacyjna kiełbasa chłopska  wg Szczepana. Ja też nazywam ją kiełbasą a`la, bo mniej pisania na woreczku. Staram się zachować proporcje mięsa i pozostałą procedurę wykonania  wg Szczepana, natomiast przyprawy wg Sverige 2, a póżniej  moje pomysły, czasami jest parzona, albo pieczona, nawet surowa podsuszana, a ostatnio surowa (bez wędzenia) suszona w lodówce. Ta suszona w lodówce to taka próba, bo Siostra mieszkająca w Australii nie ma jak uwędzić. Mam tylko jedno zdjęcie suszonej, to było małe pętko z którym nie bardzo wiedziałem co zrobić... Już nie mam bo zjadłem.

post-52093-0-16943400-1606503150_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685751
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Moja pierwsza kielbasa - padlo na chłopska Szczepana. Nadziewanie zelmer 8 - tragedia, jeśli chodzi o czas i wkładanie mięsa. Osadzanie 2h temp 12 stopni, osuszanie ok 1h 40-50 stopni, wedzenie do koloru ok 2 H temp 40- 50 stopni. Raczej stabilna, czasami było 35 czasami 60. Drewno buk i czereśnia. Parzenie ok 74st. 25 min. Na świeżo bardzo smaczna. 2 kg karkówki i 75 dag boczku.

post-98377-0-77529200-1607788179_thumb.jpg

post-98377-0-05243300-1607788193_thumb.jpg

post-98377-0-33918400-1607788205_thumb.jpg

post-98377-0-67904100-1607788231_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687769
Udostępnij na innych stronach

2 h osadza się w temp. pokojowej.Termometr powinien wisieć razem z kiełbasami na kiju.Po za tym ładna kiełbaska Ci wyszła. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687773
Udostępnij na innych stronach

2 h osadza się w temp. pokojowej.Termometr powinien wisieć razem z kiełbasami na kiju.Po za tym ładna kiełbaska Ci wyszła. :thumbsup:

ja mam w drzwiach nie mam problemu.czemu na kijach?nigdy TU tego nie widzialem!?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687796
Udostępnij na innych stronach

Słabo szukałeś.To ,że nie widziałeś to nie znaczy,że sonda od termometru ma nie być umieszczona na wysokości wędzonek a nie na ścianie czy w drzwiach komory.Powód jest prozaiczny.Inne umieszczenie sondy od termometru niż w punkcie centralnym komory na wysokości wędzonek powoduje zafałszowanie odczytu temperatury .Weź drugi termometr zawieś razem z wędzonkami i porównaj odczyty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687801
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy pierwszym przepalaniu bez wkładu.

W warunkach załadowanej wędzarni rozkład temperatur będzie odmienny.

Radzę zaufać doświadczonym zadymiaczom chyba, że sam, osobiście chcesz zapłacić frycowe.

To Ci zawsze wolno  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687807
Udostępnij na innych stronach

EAnna zgadzam się, ;) jeden termometr analogowy jest nie we drzwiach A na ścianie bocznej na wysokości wędzonek. Drugi elektroniczny - wysokosc sondy zależnie od wkładu;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687809
Udostępnij na innych stronach

Miałem to napisać ,ale Ania mnie ubiegła.Zapakowana wędzarnia to nie pusta wędzarniaa.Po drugie ja nikogo nie zmuszam do takiej czy innej metody.Nikt nie musi stosować się do tego co piszę.Wolny wybór. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687810
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam się staram stosować do rad Kolegów I przede wszystkim jestem wdzięczny, że mam skąd te rady czerpać
Nie ukrywam ,że zdobyłem też tutaj bardzo wiele wiedzy w zakresie wyrobów wędliniarskich w warunkach domowych  :thumbsup:   

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687816
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze mam pytanko. Posmakowala mi ta chłopska i na święta trzeba zadymic :) peklujecie mieso tak jak w przepisie tj. zmielone czy kostkę na 48h i dopiero do mielenia ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687866
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest że peklowane zmielone , ale bezpieczniej jest w kostkę na 48h  i zmielić przed nadziewaniem. Ja za radą Sib-ów od początku pekluję każde mięso na kiełbasę w kawałkach :).

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687869
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest w kostkę
Ja kroję w paski - cała długość mięśnia  grubość  ok 2 cm i szerokość jaka zmieści się do gardzieli maszynki. I takie pekluję, potem maszynka robi swoje ;)  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687871
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.