Olek.P Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 27 Marca 2020 Nie wdaje sie w dyskusje. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-661385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 27 Marca 2020 Nie wdaje sie w dyskusje. Ja też nie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-661386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 27 Marca 2020 Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-661388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 28 Września 2020 Odkopię trochę temat. W sobotę wędziłem pierwszy raz kiełbasę w niedawno zakupionym Borniaku. Wypadło na Chłopską bo ją bardzo z żoną lubimy .Kilka pętek sparzyłem, kilka zamroziłem zaraz po wędzeniu a resztę postanowiłem upiec w wędzarni . Od sobotniego wieczoru wisiała w przewiewnym chłodnym miejscu do dziś. Jak dla nas super smak . Użycie samych zrębków ze śliwy też na wielki plus. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-678737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 27 Listopada 2020 Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 27 Listopada 2020 boczek i karkówkę w stosunku 50:50 Przy aż takiej zmianie to nie będzie chyba nawet a'la chłopska. Gdy trafi Ci się jeszcze tłuściejsza karkówka to możesz ją nazwać BOCZKOWA A poważnie, to wszystkie wyroby które robię i wprowadzam zmiany to piszę "a'la" Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 27 Listopada 2020 Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska?Może i będzie chłopska ale nie Szczepana. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i podzielił się wynikami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 27 Listopada 2020 Nasunęło mi się takie oto pytanko które mnie nurtuje Czy robiąc tą kiełbasę, ale zmieniając jej skład przykładowo na boczek i karkówkę w stosunku 50:50, to będzie to nadal kiełbasa chłopska, czy już a'la chłopska?Może i będzie chłopska ale nie Szczepana. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś spróbował i podzielił się wynikami. Czas wykonania tej kiełbasy to niecałe 24 godziny, prosta robota, bez żadnej klasyfikacji, raptem dwa rodzaje mięsa i to jest rewelacyjna kiełbasa chłopska wg Szczepana. Ja też nazywam ją kiełbasą a`la, bo mniej pisania na woreczku. Staram się zachować proporcje mięsa i pozostałą procedurę wykonania wg Szczepana, natomiast przyprawy wg Sverige 2, a póżniej moje pomysły, czasami jest parzona, albo pieczona, nawet surowa podsuszana, a ostatnio surowa (bez wędzenia) suszona w lodówce. Ta suszona w lodówce to taka próba, bo Siostra mieszkająca w Australii nie ma jak uwędzić. Mam tylko jedno zdjęcie suszonej, to było małe pętko z którym nie bardzo wiedziałem co zrobić... Już nie mam bo zjadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 27 Listopada 2020 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 29 Listopada 2020 Super, takie podsuszone to moje ulubione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-685929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Moja pierwsza kielbasa - padlo na chłopska Szczepana. Nadziewanie zelmer 8 - tragedia, jeśli chodzi o czas i wkładanie mięsa. Osadzanie 2h temp 12 stopni, osuszanie ok 1h 40-50 stopni, wedzenie do koloru ok 2 H temp 40- 50 stopni. Raczej stabilna, czasami było 35 czasami 60. Drewno buk i czereśnia. Parzenie ok 74st. 25 min. Na świeżo bardzo smaczna. 2 kg karkówki i 75 dag boczku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 12 Grudnia 2020 2 h osadza się w temp. pokojowej.Termometr powinien wisieć razem z kiełbasami na kiju.Po za tym ładna kiełbaska Ci wyszła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Poprawię się drugi termometr z sonda był na kijach do weryfikacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 12 Grudnia 2020 2 h osadza się w temp. pokojowej.Termometr powinien wisieć razem z kiełbasami na kiju.Po za tym ładna kiełbaska Ci wyszła. ja mam w drzwiach nie mam problemu.czemu na kijach?nigdy TU tego nie widzialem!? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 12 Grudnia 2020 nigdy TU tego nie widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Słabo szukałeś.To ,że nie widziałeś to nie znaczy,że sonda od termometru ma nie być umieszczona na wysokości wędzonek a nie na ścianie czy w drzwiach komory.Powód jest prozaiczny.Inne umieszczenie sondy od termometru niż w punkcie centralnym komory na wysokości wędzonek powoduje zafałszowanie odczytu temperatury .Weź drugi termometr zawieś razem z wędzonkami i porównaj odczyty. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Sonda na kijach, kabel wychodzi przez wyloty dymu. Temp duża przy pierwszym przepalaniu bez wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 12 Grudnia 2020 przy pierwszym przepalaniu bez wkładu. W warunkach załadowanej wędzarni rozkład temperatur będzie odmienny.Radzę zaufać doświadczonym zadymiaczom chyba, że sam, osobiście chcesz zapłacić frycowe.To Ci zawsze wolno Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 12 Grudnia 2020 EAnna zgadzam się, jeden termometr analogowy jest nie we drzwiach A na ścianie bocznej na wysokości wędzonek. Drugi elektroniczny - wysokosc sondy zależnie od wkładu;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Miałem to napisać ,ale Ania mnie ubiegła.Zapakowana wędzarnia to nie pusta wędzarniaa.Po drugie ja nikogo nie zmuszam do takiej czy innej metody.Nikt nie musi stosować się do tego co piszę.Wolny wybór. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ja tam się staram stosować do rad Kolegów I przede wszystkim jestem wdzięczny, że mam skąd te rady czerpać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ja tam się staram stosować do rad Kolegów I przede wszystkim jestem wdzięczny, że mam skąd te rady czerpać Nie ukrywam ,że zdobyłem też tutaj bardzo wiele wiedzy w zakresie wyrobów wędliniarskich w warunkach domowych Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu019 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 13 Grudnia 2020 A jeszcze mam pytanko. Posmakowala mi ta chłopska i na święta trzeba zadymic peklujecie mieso tak jak w przepisie tj. zmielone czy kostkę na 48h i dopiero do mielenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 13 Grudnia 2020 W przepisie jest że peklowane zmielone , ale bezpieczniej jest w kostkę na 48h i zmielić przed nadziewaniem. Ja za radą Sib-ów od początku pekluję każde mięso na kiełbasę w kawałkach . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 13 Grudnia 2020 jest w kostkę Ja kroję w paski - cała długość mięśnia grubość ok 2 cm i szerokość jaka zmieści się do gardzieli maszynki. I takie pekluję, potem maszynka robi swoje Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/50/#findComment-687871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.