electra Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3501 Opublikowano 25 Marca 2022 A ja znow tego kieleckiego nie trawie , ale wiadomo kazdy ma inny smak. Teraz jak juz te molochy powykupowaly male firmy to juz nic nie smakuje tak samo ...Marabou czekolada i praliny paskudne , Wedloskie torciki ptasie mleczko tak samo okropne , pamietam z czasow gdy bylo bardzo ciezko kupic to mialo smak ( nigdy na brak nie nazekalam 2 ciotki pracowaly w wedlu ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3502 Opublikowano 25 Marca 2022 ...Marabou czekolada i praliny paskudne , Wedloskie torciki ptasie mleczko tak samo okropne , pamietam z czasow gdy bylo bardzo ciezko kupic to mialo smak ( nigdy na brak nie nazekalam 2 ciotki pracowaly w wedlu ) Ojjj tak, to prawda Electro, masz całkowitą rację. Obecne wyroby Marabou, są ohydne, nawet nie przypominają w smaku tych z lat 70 - 80 tych. Kupiłem ostatnio czekoladę z orzechami, i nie dałem rady tego świństwa zjeść, spróbowałem tylko, i odłożyłem do szuflady. Smak taki sam jak mają niemieckie czekolady z Lidla . Podobnie jest w Polsce z obecnym Japońskim, "niby Wedlem", wszystko smakuje podobnie jak wyroby czekoladopodobne za czasów komuny, tragedia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3503 Opublikowano 25 Marca 2022 Kupiłem ostatnio czekoladę z orzechami, i nie dałem rady tego świństwa zjeść, A zauwazyles jakie orzechy malutkie .nie to co kiedys gdzi epolowa wystawala z czekolady Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3504 Opublikowano 25 Marca 2022 Wiec po co kupujecie majonez? przecież bardzo łatwo zrobić go samemu... a i zdrowszy niż te nawet najbardziej zachwalane i reklamowane, nie wyobrażam sobie warzywnej sałatki, czy nawet jajek lub śledzi w majonezie nie inaczej jak z własnym majonezem... spróbujcie, to nic trudnego... a i onucą nie czuć Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3505 Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) Tak, te orzechy Electro, to miazga taka jak do posypywania tortu albo lodów . Wiec po co kupujecie majonez? przecież bardzo łatwo zrobić go samemu... a i zdrowszy niż te nawet najbardziej zachwalane i reklamowane, nie wyobrażam sobie warzywnej sałatki, czy nawet jajek lub śledzi w majonezie nie inaczej jak z własnym majonezem... spróbujcie, to nic trudnego... a i onucą nie czuć Masz rację Mariuszu, też od lat robię sam, i podkreślam go smakowo tak jak akurat tego potrzebuję. Używam do tego blendera i całych jajek. Robota blenderem trwa kilkadziesiąt sekund, a majonez jest sztywny jak krem, jednym słowem wspaniały, i nadający się do wszystkiego . Osobiście używam do tego olej rzepakowy, ale to kwestia dowolnego wyboru . Edytowane 25 Marca 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3506 Opublikowano 25 Marca 2022 A ja znow tego kieleckiego nie trawie Dla mnie za kwaśny jest. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3507 Opublikowano 25 Marca 2022 Czemu nie robie sama , czasem robie jak wiem ze mi potrzeba wiecej , w domu jemy bardzo zadko , wiec musialabym wyrzucac, kupuje taki co ma najkrotszy sklad i maly sloiczek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3508 Opublikowano 25 Marca 2022 Używam do tego blendera i całych jajek. Osobiście wyznaję szkołę majonezu wyłącznie na samych żółtkach.Dlaczego? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3509 Opublikowano 25 Marca 2022 Mnie osobiście, oraz wszystkim w rodzince, bardzo smakuje taki majonezik razem z białkiem. Dokładnie taki sam, jak to Magda pokazuje na swoim filmiku z Youtuba . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3510 Opublikowano 25 Marca 2022 Osobiście wyznaję szkołę majonezu wyłącznie na samych żółtkach. Dlaczego? Ze względu na awidynę ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3511 Opublikowano 25 Marca 2022 Ze względu na awidynę ? Tak Wszystkie sosy typu emulsyjnego (na ciepło i zimno) w kuchni francuskiej robione są wyłącznie na żółtkach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3512 Opublikowano 25 Marca 2022 Ale przecież majonezy "kręcimy na sztywno", i jadamy głównie na zimno EAnno , mam więc nadzieję ze przeżyjemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3513 Opublikowano 25 Marca 2022 Ale przecież majonezy "kręcimy na sztywno", i jadamy głównie na zimno EAnno , mam więc nadzieję ze przeżyjemy ? No i o ten fakt obecności niezdezaktywowanej awidyny w majonezie ukręconym z całych jaj chodzi Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3514 Opublikowano 25 Marca 2022 Czyli bicie piany z białek do różnych potraw na sztywno, po prostu szkodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3515 Opublikowano 25 Marca 2022 Czyli bicie piany z białek do różnych potraw na sztywno, po prostu szkodzi ? Bicie to nie....zjadanie bez obróbki termicznej już tak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3516 Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) Czyli bicie piany z białek do różnych potraw na sztywno, po prostu szkodzi ? Bicie to nie....zjadanie bez obróbki termicznej już tak. No właśnie to miałem na myśli EAnno .Znam jednak takich którzy uwielbiają pić jajka na surowo, i twierdzą że to bardzo zdrowy nawyk .https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/picie-surowych-jajek-co-daje-czy-to-zdrowe-da315379-5323118 https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czy-jajka-wplywaja-na-potencje Dla panów też są zdrowe .Picie surowych jajek a potencjaJaka pozytywnie wpływają na męską potencję. Najzdrowsze są surowe jajka, które są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, a surowe ich spożycie gwarantuje, że nie ulegną one zniszczeniu w wyniku obróbki termicznej. Ponadto, zawierają one awidynę, czyli białko, które hamuje przekształcanie glukozy w glikogen, stanowiący zapasową substancję odżywczą. Należy wskazać, że gotowanie jajek – poddawanie ich obróbce termicznej – nie jest wskazane. Podczas gotowania jajek na miękko lub na twardo awidyna bowiem ulega denaturacji, przez co traci swoje właściwości i działanie hamujące na przekształcanie glukozy. Dodatkowo przepiórcze jaja są źródłem fosforu, białka i witamin z grupy B, D i E, dzięki czemu stymulują gruczoł prostaty, który jest kluczowy dla zachowania sprawności seksualnej. Ponadto, badania wykazują, że regularne spożywanie jajek poprawia jakość oraz ilość produkowanego nasienia. Warto wskazać, że jedzenie jajek poprawia również ogólny stan zdrowia, ponieważ zawarte w nich wartościowe białka pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy podkreślić również, że jajka przepiórcze są zdrowsze, aniżeli jaja kurze. Edytowane 25 Marca 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3517 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) takich którzy uwielbiają pić jajka na surowoObowiązkowo jedno tygodniowo.I żyję i to dobrze jak powiadał Kwiczoł. Edytowane 26 Marca 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3518 Opublikowano 26 Marca 2022 Następny mit i bzdety, tym razem oberwało jajko i białko :facepalm: ...... te wszystkie teorie między bajki, te badania o kant 4 liter bo wiemy jak to jest z badaniami... wynik końcowy zależy od.... dania w łapę firmy lub firm które chcą taką a nie inną opinię mieć.... chory świat, a od czasu pojawienia się internetu to raptem i znienacka na świecie pojawiło się kilka miliardów mędrców, profesorów, lekarzy, laborantów i wszystko wiedzących... naprawdę chory świat Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3519 Opublikowano 26 Marca 2022 (edytowane) Ze względu na awidynę ? Tak Czy znasz może temperaturę dezaktywakcji/rozpadu awidyny? Czy pasteryzacja w 60-61 st C wystarczy? W tej temperaturze pasteryzuje się jaja w skorupkach. Kiedyś pasteryzowałem jajka przy przygotowaniu lodów owocowych na ulepie gdzie używa się białek do kręcenia lodów dla nadania im puszystości. Edytowane 26 Marca 2022 przez Resal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3520 Opublikowano 26 Marca 2022 Dla mnie surowe bialko jest nie do przejeszenia ,nawet jak by bylo najzdrowsze na swiecie ,majonez tylko na zoltkach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3521 Opublikowano 26 Marca 2022 Już znalazłem na angielskiej wikipedii. 'A 1966 study published in Biochemical and Biophysical Research Communications found that the structure of avidin remains stable at temperatures below 70 °C (158 °F). Above 70 °C (158 °F), avidin's structure is rapidly disrupted and by 85 °C (185 °F), extensive loss of structure and loss of ability to bind biotin is found. Czyli 60-61 st C nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3522 Opublikowano 26 Marca 2022 Jak zawsze najgorszy jest brak umiaru.Sporadyczne spożywanie surowych białek jaj nie jest niebezpieczne (choć uważam, że niewskazane ze względu na to, że jeszcze inne czynniki mogą wpływać na awitaminozę).W zdrowym organizmie dopiero w wypadku długotrwałego dostarczania awidyny powstanie problem niedoboru biotyny.Można o tym poczytać np. tutaj:http://biotechnologia.wpt.uni.opole.pl/wp-content/uploads/WITAMINY-PRAWDA-I-MITY.pdf Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3523 Opublikowano 26 Marca 2022 Jak zawsze najgorszy jest brak umiaru. "Święte słowa" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3524 Opublikowano 26 Marca 2022 Następny mit i bzdety, tym razem oberwało jajko i białko :facepalm: ...... te wszystkie teorie między bajki, te badania o kant 4 liter bo wiemy jak to jest z badaniami... wynik końcowy zależy od.... dania w łapę firmy lub firm które chcą taką a nie inną opinię mieć.... chory świat, a od czasu pojawienia się internetu to raptem i znienacka na świecie pojawiło się kilka miliardów mędrców, profesorów, lekarzy, laborantów i wszystko wiedzących... naprawdę chory świat Miło się Ciebie czyta Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #3525 Opublikowano 26 Marca 2022 Miło się Ciebie czyta Też Cię lubię Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.