Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja znow tego kieleckiego nie trawie , ale wiadomo kazdy ma inny smak. :)

Teraz jak juz te molochy powykupowaly male firmy to juz nic nie smakuje tak samo ...Marabou czekolada i praliny paskudne , Wedloskie torciki ptasie mleczko tak samo okropne , pamietam z czasow gdy bylo bardzo ciezko kupic to mialo smak ( nigdy na brak nie nazekalam 2 ciotki pracowaly w wedlu )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758973
Udostępnij na innych stronach

 

...Marabou czekolada i praliny paskudne , Wedloskie torciki ptasie mleczko tak samo okropne , pamietam z czasow gdy bylo bardzo ciezko kupic to mialo smak ( nigdy na brak nie nazekalam 2 ciotki pracowaly w wedlu )

 

Ojjj tak, to prawda Electro, masz całkowitą rację. Obecne wyroby Marabou, są ohydne, nawet nie przypominają w smaku tych z lat 70 - 80 tych. Kupiłem ostatnio czekoladę z orzechami, i nie dałem rady tego świństwa zjeść, spróbowałem tylko, i odłożyłem do szuflady. Smak taki sam jak mają niemieckie czekolady z Lidla :facepalm: . Podobnie jest w Polsce z obecnym Japońskim, "niby Wedlem", wszystko smakuje podobnie jak wyroby czekoladopodobne za czasów komuny, tragedia :facepalm:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem ostatnio czekoladę z orzechami, i nie dałem rady tego świństwa zjeść,
  A zauwazyles jakie orzechy malutkie .nie to co kiedys gdzi epolowa wystawala z czekolady 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758976
Udostępnij na innych stronach

Wiec po co kupujecie majonez? przecież bardzo łatwo zrobić go samemu... a i zdrowszy niż te nawet najbardziej zachwalane i reklamowane, nie wyobrażam sobie warzywnej sałatki, czy nawet jajek lub śledzi w majonezie  nie inaczej jak z własnym majonezem... spróbujcie, to nic trudnego... a i onucą nie czuć  :D 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758977
Udostępnij na innych stronach

Tak, te orzechy Electro, to miazga taka jak do posypywania tortu albo lodów :D.


 

Wiec po co kupujecie majonez? przecież bardzo łatwo zrobić go samemu... a i zdrowszy niż te nawet najbardziej zachwalane i reklamowane, nie wyobrażam sobie warzywnej sałatki, czy nawet jajek lub śledzi w majonezie  nie inaczej jak z własnym majonezem... spróbujcie, to nic trudnego... a i onucą nie czuć  :D

 

Masz rację Mariuszu, też od lat robię sam, i podkreślam go smakowo tak jak akurat tego potrzebuję. Używam do tego blendera i całych jajek. Robota blenderem trwa kilkadziesiąt sekund, a majonez jest sztywny jak krem, jednym słowem wspaniały, i nadający się do wszystkiego :thumbsup:. Osobiście używam do tego olej rzepakowy, ale to kwestia dowolnego wyboru  :D .

 

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-758978
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja znow tego kieleckiego nie trawie

Dla mnie za kwaśny jest.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759007
Udostępnij na innych stronach

Czemu nie robie sama , czasem robie jak wiem ze mi potrzeba wiecej , w domu jemy bardzo zadko , wiec musialabym wyrzucac, kupuje  taki co ma najkrotszy sklad i maly sloiczek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Używam do tego blendera i całych jajek.

Osobiście wyznaję szkołę majonezu wyłącznie na samych żółtkach.

Dlaczego?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759027
Udostępnij na innych stronach

Mnie osobiście, oraz wszystkim w rodzince, bardzo smakuje taki majonezik razem z białkiem. Dokładnie taki sam, jak to Magda pokazuje na swoim filmiku z Youtuba :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759029
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osobiście wyznaję szkołę majonezu wyłącznie na samych żółtkach. Dlaczego?

 

Ze względu na awidynę  ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759032
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ze względu na awidynę  ?

Tak  :) 

 

Wszystkie sosy typu emulsyjnego (na ciepło i zimno) w kuchni francuskiej robione są wyłącznie na żółtkach. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759051
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale przecież majonezy "kręcimy na sztywno", i jadamy głównie na zimno EAnno :D , mam więc nadzieję ze przeżyjemy :D ?

 

No i o ten fakt obecności niezdezaktywowanej awidyny w majonezie ukręconym z całych jaj chodzi :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli bicie piany z białek do różnych potraw na sztywno, po prostu szkodzi ?

Bicie to nie....zjadanie bez obróbki termicznej już tak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759097
Udostępnij na innych stronach

 

Czyli bicie piany z białek do różnych potraw na sztywno, po prostu szkodzi ?

 

Bicie to nie....zjadanie bez obróbki termicznej już tak.

 

No właśnie to miałem na myśli EAnno :D.

Znam jednak takich którzy uwielbiają pić jajka na surowo, i twierdzą że to bardzo zdrowy nawyk :D.

https://dziendobry.tvn.pl/styl-zycia/picie-surowych-jajek-co-daje-czy-to-zdrowe-da315379-5323118

 

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/czy-jajka-wplywaja-na-potencje

 

Dla panów też są zdrowe :facepalm:.

Picie surowych jajek a potencja

Jaka pozytywnie wpływają na męską potencję. Najzdrowsze są surowe jajka, które są źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych, a surowe ich spożycie gwarantuje, że nie ulegną one zniszczeniu w wyniku obróbki termicznej. Ponadto, zawierają one awidynę, czyli białko, które hamuje przekształcanie glukozy w glikogen, stanowiący zapasową substancję odżywczą. Należy wskazać, że gotowanie jajek – poddawanie ich obróbce termicznej – nie jest wskazane. Podczas gotowania jajek na miękko lub na twardo awidyna bowiem ulega denaturacji, przez co traci swoje właściwości i działanie hamujące na przekształcanie glukozy. Dodatkowo przepiórcze jaja są źródłem fosforu, białka i witamin z grupy B, D i E, dzięki czemu stymulują gruczoł prostaty, który jest kluczowy dla zachowania sprawności seksualnej. Ponadto, badania wykazują, że regularne spożywanie jajek poprawia jakość oraz ilość produkowanego nasienia. Warto wskazać, że jedzenie jajek poprawia również ogólny stan zdrowia, ponieważ zawarte w nich wartościowe białka pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy podkreślić również, że jajka przepiórcze są zdrowsze, aniżeli jaja kurze.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759098
Udostępnij na innych stronach

takich którzy uwielbiają pić jajka na surowo

Obowiązkowo jedno tygodniowo.I żyję i to dobrze jak powiadał Kwiczoł.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759140
Udostępnij na innych stronach

Następny mit i bzdety, tym razem oberwało  jajko i białko :facepalm: :facepalm: :facepalm:

...... te wszystkie teorie między bajki, te badania o kant 4 liter bo wiemy jak to jest z badaniami... wynik końcowy zależy od.... dania w łapę firmy lub firm które chcą taką a nie inną opinię mieć.... chory świat, a od czasu pojawienia się internetu to raptem i znienacka  na świecie pojawiło się kilka miliardów mędrców, profesorów, lekarzy, laborantów i wszystko wiedzących... naprawdę chory świat :facepalm:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759142
Udostępnij na innych stronach

 

Ze względu na awidynę ?

 

Tak :)

Czy znasz może temperaturę dezaktywakcji/rozpadu awidyny? Czy pasteryzacja w 60-61 st C wystarczy? W tej temperaturze pasteryzuje się jaja w skorupkach. Kiedyś pasteryzowałem jajka przy przygotowaniu lodów owocowych na ulepie gdzie używa się białek do kręcenia lodów dla nadania im puszystości.

Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759149
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie surowe bialko jest nie do przejeszenia ,nawet jak by bylo najzdrowsze na swiecie ,majonez tylko na zoltkach
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759150
Udostępnij na innych stronach

Już znalazłem na angielskiej wikipedii.

 

'A 1966 study published in Biochemical and Biophysical Research Communications found that the structure of avidin remains stable at temperatures below 70 °C (158 °F). Above 70 °C (158 °F), avidin's structure is rapidly disrupted and by 85 °C (185 °F), extensive loss of structure and loss of ability to bind biotin is found.

 

Czyli 60-61 st C nie wystarczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759163
Udostępnij na innych stronach

Jak zawsze najgorszy jest  :cool:   brak umiaru.

Sporadyczne spożywanie surowych białek jaj nie jest niebezpieczne (choć uważam, że niewskazane ze względu na to, że jeszcze inne czynniki mogą wpływać na awitaminozę).

W zdrowym organizmie dopiero w wypadku długotrwałego dostarczania awidyny powstanie problem niedoboru biotyny.

Można o tym poczytać np. tutaj:

http://biotechnologia.wpt.uni.opole.pl/wp-content/uploads/WITAMINY-PRAWDA-I-MITY.pdf

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759168
Udostępnij na innych stronach

Następny mit i bzdety, tym razem oberwało  jajko i białko :facepalm: :facepalm: :facepalm:

...... te wszystkie teorie między bajki, te badania o kant 4 liter bo wiemy jak to jest z badaniami... wynik końcowy zależy od.... dania w łapę firmy lub firm które chcą taką a nie inną opinię mieć.... chory świat, a od czasu pojawienia się internetu to raptem i znienacka  na świecie pojawiło się kilka miliardów mędrców, profesorów, lekarzy, laborantów i wszystko wiedzących... naprawdę chory świat :facepalm:

Miło się Ciebie czyta  :rolleyes:  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3743-bla-bla-bla/page/141/#findComment-759171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.