EAnna Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Stycznia 2008 W minionym roku 2007 zrobiłam świadomy eksperyment z zastosowaniem soli jodowanej oraz kamiennej niejodowanej w procesie kiszenia ogórków. Ponieważ ogórki pochodziły z własnej, niewielkiej uprawy, były w tym samym gatunku, z identycznych warunków uprawowych i pierwszej świeżości, wynik jest wysoce miarodajny. Z każdego kolejnego zbioru część zasoliłam solą jodowaną, część kamienną. Otóż zalewa we wszystkich słoikach z solą jodowaną uległa zmętnieniu. Zużyłam te ogórki w pierwszej kolejności, bo dłuższe przechowywanie nie mogło wchodzic w grę. Nie ma to jak przekonać sie na własnej skórze. :grin: Dodam do powyższego, że wszystkie ogóraski zakiszone z solą kamienną mają się nadal dobrze i pięknie wyglądają z przyprawami w klarownej solance. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Soli niejodowanej nie wolno wprowadzać do sprzedaży detalicznej, stąd Wdw ma racje bo Makro nie jest dla detalistów a sprzedawana tam sól jest dla przetwórstwa,nie ma racji Wnuczek, a dla czego - wytłumaczył ładnie Andrzejk (chodzi o ten zmyślny napis z tyłu opakowania)Jeśli chcecie więc zakupić sól niejodowaną to musicie wybrać sie do hurtowni (np. Makro, Selgros czy innych spożywczych) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jeśli chcecie więc zakupić sól niejodowaną to musicie wybrać sie do hurtowniMoże zorganizujemy wycieczkę do Wieliczki ? :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Stycznia 2008 A o mnie to już zapomnieliście Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Witam fentel. Byłem w Wieliczce dwa lata temu oczywiście w kopalni i muszę powiedzieć że już tam od dawna nie kopie się soli kamiennej . Są zamontowane maszyny z zachodu i sól uzyskuje ze słonej wody która wydobywana jest z kopalni . Po obróbce jest to właśnie biała sól pozbawiona wszystkich mikroelementów czyli czysty chlorek oczywiście z dodatkami jak anty zbrylacze jodki itp . Jeżeli na wycieczkę to do Kłodawy lub do Mira Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jeżeli na wycieczkę to do Kłodawy lub do Miradooobra ....jedziemy do Mira Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Dziś mam na stanie z 12 000 kg to chyba dla każdego starczy :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Dziś mam na stanie z 12 000 kg to chyba dla każdego starczy :grin: Byłem tam wczoraj i widziałem. Całe hale napakowane różnymi workami z różnymi świństwami, w które my się raczej nie zaopatrujemy. Trudno brzmiące nazwy różnych związków chemicznych, które "wzbogacają" smak i wagę sklepowych wędlin. Ja tam wolę u Mira kupować jelita, osłonki itp. Lubię też załapać się na ceny promocyjne, tak jak wczoraj :grin: . Miro !! To badziewie w tych worach powinieneś oznakować naklejkami o treści: "nie nadaje się do produkcji wędlin domowych" :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Na szczęście nie wszystko jest aż tak szkodliwe :grin: . Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jeśli chcecie to mam trochę soli/mniej niż Miro/ na samochodzie chętnie oddam darmo :grin: :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-26653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam Mam pytanie czy jest możliwość pozbycia się zapachu jodu z soli kamiennej jodowanej jakimś domowym sposobem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-34070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 20 Maja 2008 A czy nie prościej było by pozbyć się tej soli i zakupić nową i czystą. Ja bym tak zrobił. Nie mając wiedzy nt. co i jak z nią zrobiono to i naprawienie błędu będzie problematyczne. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-34077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 20 Maja 2008 Witam frapio . Kupiłem świadomie bo akurat w zasięgu nie było niejodowanej . I tak sobie myślałem może jodek przez jakiś czas się zneutralizuje no właśnie przez jaki czas ???? Zapewne długi , na opakowaniu magazynowanie soli zalecają w szczelnym i ciemnym naczyniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-34088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Witam wszystkich i wiem ze uzywamy soli niejodowanej do wyrobow ale co zrobic jak sie skonczyla i zostala jodowana ? Czy mozna wymieszac 50/50 z peklosola .Znalazlem tylko zalecenia soli niejodowanej ale nieznalazlem niezalecen soli jodowanej do stosowania :blush: a mieso juz poporcjowane :sad: :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-48698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Grudnia 2008 Spokojnie. Nie zatrujesz się. W miesięczniku "Mięso i Wędliny" ( nie pamiętam, który rok wydania) jest artykuł o wpływie soli jodowanej na przebieg procesu peklowania. Nie ma żadnego znaczenia, czy peklujemy mieszaniną soli jodowanej+azotyn, czy niejodowanej+azotyn. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-48699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2008 dziekuje za blyskawiczna odpowiedz.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-48809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Listopada 2009 Niemcy używają soli jodowanej. Ostatnio, przeglądając ofertę swojego dostawcy soli i trocin, zobaczyłem to: http://www.raeuchergut.de/Anwendung/images/product_images/popup_images/47_0.gif i to w dodatku w różnych stężeniach: Pökelsalz jodiert NaNo² 0,4-0,5 Pökelsalz jodiert NaNo² 0,5-0,6 Pökelsalz jodiert NaNo² 0,8-0,9 i niejodowana Pökelsalz unjodiert NaNo²0,4-0,5 Pökelsalz unjodiert NaNo²0,8-0,9 Widocznie nie jest aż tak szkodliwa :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-89164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Marca 2010 Witam Potrzebuję szybko zapeklować trochę tłuszczu. Sól warzonka się skończyła. Czy strasznym błędem będzie użycie zwykłej soli kuchennej jodowanej ? Pozostałe mięsa do wyrobu mam już zapeklowane peklosolą. Pozdrawiam Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-106802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Marca 2010 Myślę że nie. Nie będziesz musiał jeździć nad morze . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-106803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Marca 2010 Serdeczne dzięki, kamień z serca :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-106809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Marca 2010 Moim skromnym zdaniem zdecydowanie gorszym, szkodliwym jest dodatek do soli antyzbrylacza. E 535 czyli żelazocyjanek potasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-106815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Sierpnia 2010 Mam pytanie czemu sól warzona nie jodowana tak,a jodowana nie?We wszystkich przepisach zalecana jest sól nie jodowana. Czymś to jest podyktowane tylko czym. Co złego powoduje jod w wyrobach, że nie wolno go stosować Jest to pytanie czysto teoretyczne, ale lubię wiedzieć dlaczego mam postępować tak a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-121054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 tu już było :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2753&highlight=jodowana Spowodu tego że sól jodowaną używa się ogólnie to produkcji żywnościi jak mam taki wybór to staram się nie kupować soli jodowanej bo i po co.A tak całkiem to nie rozumiem po co do soli dodaje się jodany przypuszczam że jako substancje przeciwzbrylajace,a tych jest kupahttp://zdrowo.info.pl/e-lista.html :shock: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-121089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Jod jak wiadomo jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi, a najbardziej skuteczną formą zapobiegania niedoborom jest stosowanie do celów kulinarnych soli jodowanej, stąd też w naszym kraju od 24 lipca 1996 r. istnieje obowiązek jodowania soli kuchennej 3-19 mg/kg soli. . Obowiązek jodowania nie dotyczy soli stosowanej do celów przemysłowych, np. przy produkcji wędlin czy też pieczywa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-121090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Obowiązek jodowania nie dotyczy soli stosowanej do celów przemysłowych, np. przy produkcji wędlin czy też pieczywa A czy jest zakaz stosowania soli jodowanej do celów przemyslowych :question: najbardziej skuteczną formą zapobiegania niedoborom Jeśli ma się niedobór jodu to jest co innego, na to ma się medycynę :grin: np. Niektóre produkty spożywcze(surowe) zawierają substancje wolotwórcze, które mogą ograniczać przyswajanie jodu z żywności, w tedy trzeba dostosować dietę. A co jest jeśli się jest uczylony lub się ma nadczynność tarczycy... co w tedy :question: :question: :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3943-s%C3%B3l-jodowana-kontra-s%C3%B3l-niejodowana/page/2/#findComment-121096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.