Maad Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 6 Lutego 2015 Jak kto woli, Dla mnie tłusta golonka to może być tylko na gorąco. Na zimno ten tłuszcz poprzerastany tkanką łączna nie jest zbyt smakowity. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-402972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 6 Lutego 2015 Oj marudzisz Marku Jak lazdijajska jest dobrze sparzona to ten tłuszczyk jest bardzo delikatny, wręcz smarowny. I włąsnie przypomina to co dostajesz na gorącej ładnie wypieczonej goloneczce http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-402979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 6 Lutego 2015 http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/06/7d24e5799e0e408a1da61cf40a8fc018.jpg Bez szycia,bez siatki!!Folia wędzarnicza i tarraaaa???????????? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-403206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dorzucę do tematu swoje dwa grosze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dorzucę do tematu swoje dwa grosze A nawet więcej ładne rolady Michale Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 @franta,Śliczności ta Twoja roladka moje brawka i oby tak dalej Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 @franta,Śliczności ta Twoja roladka moje brawka i oby tak dalej wielkie dzięki - staram się ale jeszcze długa droga przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Dobre to mosz;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 8 Listopada 2015 No to jak Wszyscy, to Todek też. Mięso z golonek pokrojone w kostkę, zapeklowane (17g peklosoli przez 24 h), dodane przyprawy, pieprz, majeranek, gorczyca, papryka słodka i czosnek.Wędzone w ciepłym dymie (45-55C) przez 2 dni (po 4 h).Parzone przez 4 h w temp. 75-80C.Smak bardzo dobry. Jak dla mnie mogła by być bardziej soczysta. Ale to może jest wina tego, że pierwszego dnia wędziłem zawinięte w gazę, a dopiero na drugi dzień zawinąłem w folię celulozową (przyszła pocztą zamówiona). Lekko twardawa, ale przy krojeniu w cieniutkie plasterki jest OK.Podsumowując, ciekawy wyrób, do powtórzenia. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-455027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 8 Listopada 2015 Też tak miałem, w związku z tym parzę teraz 8 godzin i goloneczka jest mięciutka i pyszniutka jak "malyna" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-455029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Długo się wzbraniałem przed zrobieniem rolady samemu. Jednak co jakiś czas pojawiała się w wynikach wyszukiwania, niby przypadkowo...No i skusiłem się. Na razie ledwo co włożyłem do wędzarni. Trzymajcie kciuki. Tu fotka po "zapakowaniu" w folię celulozową i siatkę. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-773550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 18 Czerwca 2022 Pamiętaj tylko aby nie być zbyt szybko ciekawym smaku, i nie parzyć goloneczki zbyt krótko, to naprawdę ważne. Tak jak podają niektórzy ok. 4 godz. to absolutnie zdecydowanie zbyt krótko. Tak jak już kiedyś parę lat temu o tym pisałem, 8 godzin, i golonka marznie, krótsze parzenie powoduje że otrzymamy golonkę zelówkę, jak nazywają makarony, "all dente" , ta golonka tak ma, a jest naprawdę pyszna, więc szkoda było by ją sknocić. Powadzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-773573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 18 Czerwca 2022 7,5h wędzenia 60 st. C. Teraz do parzenia. Jak napisał sverige2, 8 godzin. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-773594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Witam Wykonałem taka wędzonkę i pokazuje co wyszło aby zapytać się gdzie leży mój błąd. Peklowanym 24godz. wędzenie 6,5godz gotowanie 3,5godz.Oczywiście było też prasowanie. Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza) no i zewnętrznie wasze wyglądają bardziej spójnie. Boje się że jak przekroje to może się rozpadać. Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 (edytowane) Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza)Za wysoka temp. wędzenia. gotowanie 3,5godz.Nie gotujemy , parzymy temp 75-80C -6-8h Boje się że jak przekroje to może się rozpadać.Brak uplastycznienia mięsa. Wzorowałem się na przepisie ale wykonałem wariacje post nr 539 "https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-27Post nr 543 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-28 Edytowane 14 Sierpnia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Boje się Wpadnij z tym towarem do mnie , mam bardzo ostry nóż i bardzo dobrą krajalnicę i nową supernalewkę z szyszek świerka i piripiri może sie uda pokroić Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 14 Sierpnia 2022 Grzewlod masz racje nie gotowanie a parzenie. Nie mogłem wytrzymać i po krótkim schłodzeniu musiałem spróbować. W środku wszystko gra i jest spójne. Tylko zewnętrznie tak wyglądała jak by było słabo.Tem wędzenia 50-55 stopni Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 15 Sierpnia 2022 W środku wszystko gra i jest spójne Nie do końca gra jest za dużo kieszonek powietrznych w wyrobie w takich miejscach następuje psucie. Następnym razem należy dobrze uplastycznić mięso. Tem wędzenia 50-55 stopni Jak będziesz powtarzał roladę to przez pierwsze 2h wędzenia utrzymuj temp. do 30C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Jak będziesz powtarzał roladę to przez pierwsze 2h wędzenia utrzymuj temp. do 30C. Co daje utrzymywanie niskiej temperatury na początku wędzenia? Pytam z ciekawości. Dla innych wyrobów też tak zalecasz? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Jak będziesz powtarzał roladę to Mistrzem rolady lazdijajskiej jest Radek z Bukowiny Tatrzańskiej.Dobrze byłoby, gdyby się wypowiedział.Nie kwestionuję mistrzostwa @Grzewloda'a w tym temacie a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii z innymi forowiczami.Rozumiem, że dochodzi się czasami do czegoś "krwią i potem" ale istotą forum jest bezinteresowna pomoc innym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Nie kwestionuję mistrzostwa @Grzewloda'a w tym temacie a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii z innymi forowiczami. Aniu zupełnie nie rozumie. Odpowiedziałem kol. Switala18 na wszystkie pytania łącznie z opisem co zrobił nie tak i jak należy to poprawić następnym razem żeby było dobrze, ponadto pokazałem moją roladę którą wzorowałem na przepisie. Rozumiem, że dochodzi się czasami do czegoś "krwią i potem" ale istotą forum jest bezinteresowna pomoc innym. Tak też czynię. Jak widzę człowiek chce pomóc a wychodzi jak zawsze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Grzewold zawsze chętnie czytam Twoje wypowiedzi , ale muszę tutaj przyznać EAnnie rację , w tym temacie dałeś koledze poradę troche po " wojskowemu " .Sam zastanawiam się z jakiego powodu radzisz koledze utrzymywanie temperatury wędzenia około 30 stopni przez 2 godziny . Przecież jeśli będzie robił rolady o tej porze to nijak takiej temperatury nie osiągnie wędząc nad paleniskiem, nawet gdyby stosował dym z DG to tez nie jest w stanie utrzymać temperatury 30 stopni tylko wyżej. Przez dwie godziny osiagnie co najwyżej nagrzanie wyrobu do tej temperatury - zakładazjąc ze jest mistrzem i udało uzyskać temp. 30 stopni . Jeśli zaważyłeś jakis dobroczynny wpływ tych dwóch godzin w tem. 30 stopni na strukturę lub tez smak wyrobu to napisz proszę , chętnie skorzystam . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii Dla mnie wszystko jest zrozumiałe. Chyba że trzeba wrócić do Zosi [Dodano: 16 sie 2022 - 15:10] dałeś koledze poradę troche po " wojskowemu " Raczej ,masz rację krótko i zwięźle Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Muski , muszę Cię zmartwić , nie to miałem na myśli , to co napisałem sugeruje raczej ,ze porada była złożona bez uzasadnienia i wyjaśnienia owiana raczej tajemnicą z niedopowiedzeniem. Kontynuując wojskową terminologię -szeregowy radż sobie sam po tych magicznych dwóch godzinach w temperaturze 30 stopni.Sam jak pisałem wcześniej chciałbym posiąść ta tajemnicę , pisze to bez cienia drwiny. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 16 Sierpnia 2022 (edytowane) jak pisałem wcześniej chciałbym posiąść ta tajemnicęTo nie tajemnica , to stary sposób na podwędzane salcesony , pasztetowe . Dym wnika dość płytko ale za to intensywnie i po dobie, dwóch dojrzewania w konsumpcji czujesz wędzonkę ale nie dominat wędzenia a akcent. Nowatorska technika to dołożenie kawałka wędzonki i spełnia podobną rolę . Restauracyjne sztuczki z wędzeniem potraw w specjalnym garnku poddymiając np sianem lub zrębkami kilka- kilkanaście minut i podane zaraz po tzw wędzeniu Edytowane 16 Sierpnia 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.