Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kto woli, Dla mnie tłusta golonka to może być tylko na gorąco. Na zimno ten tłuszcz poprzerastany tkanką łączna nie jest zbyt smakowity.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-402972
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Oj marudzisz Marku  :cool: Jak lazdijajska jest dobrze sparzona to ten tłuszczyk jest bardzo delikatny, wręcz smarowny. I włąsnie przypomina to co dostajesz na gorącej ładnie wypieczonej goloneczce http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-402979
Udostępnij na innych stronach

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/06/7d24e5799e0e408a1da61cf40a8fc018.jpg Bez szycia,bez siatki!!Folia wędzarnicza i tarraaaa????????????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-403206
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Dorzucę do tematu swoje dwa grosze
A nawet więcej  :) ładne rolady Michale  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-418090
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

No to jak Wszyscy, to Todek też. :D

post-55626-0-05439900-1446977877_thumb.jpg

 

Mięso z golonek pokrojone w kostkę, zapeklowane (17g peklosoli przez 24 h), dodane przyprawy, pieprz, majeranek, gorczyca, papryka słodka i czosnek.

Wędzone w ciepłym dymie (45-55C) przez 2 dni (po 4 h).

Parzone przez 4 h w temp. 75-80C.

Smak bardzo dobry. Jak dla mnie mogła by być bardziej soczysta. Ale to może jest wina tego, że pierwszego dnia wędziłem zawinięte w gazę, a dopiero na drugi dzień zawinąłem w folię celulozową (przyszła pocztą zamówiona). Lekko twardawa, ale przy krojeniu w cieniutkie plasterki jest OK.

Podsumowując, ciekawy wyrób, do powtórzenia. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-455027
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Długo się wzbraniałem przed zrobieniem rolady samemu. Jednak co jakiś czas pojawiała się w wynikach wyszukiwania, niby przypadkowo...

No i skusiłem się. Na razie ledwo co włożyłem do wędzarni. Trzymajcie kciuki.

 

Tu fotka po "zapakowaniu" w folię celulozową i siatkę.

post-62378-0-04434600-1655528425_thumb.jpg

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-773550
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj tylko aby nie być zbyt szybko ciekawym smaku, i nie parzyć goloneczki zbyt krótko, to naprawdę ważne. Tak jak podają niektórzy ok. 4 godz. to absolutnie zdecydowanie zbyt krótko. Tak jak już kiedyś parę lat temu o tym pisałem, 8 godzin, i golonka marznie, krótsze parzenie powoduje że otrzymamy golonkę zelówkę, jak nazywają makarony, "all dente" :D , ta golonka tak ma, a jest naprawdę pyszna, więc szkoda było by ją sknocić. Powadzenia :D:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-773573
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam

Wykonałem taka wędzonkę i pokazuje co wyszło aby zapytać się gdzie leży mój błąd.

Peklowanym 24godz. wędzenie 6,5godz gotowanie 3,5godz.

Oczywiście było też prasowanie.

Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza) no i zewnętrznie wasze wyglądają bardziej spójnie. Boje się że jak przekroje to może się rozpadać.

post-75873-0-33960400-1660474991_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782359
Udostępnij na innych stronach

Skórka jak z golonki jasna taka została (w waszych wyrobach ciemniejsza)

Za wysoka temp. wędzenia.

 

 

gotowanie 3,5godz.

Nie gotujemy :facepalm:, parzymy temp 75-80C -6-8h

 

 

Boje się że jak przekroje to może się rozpadać.

Brak uplastycznienia mięsa.

 

Wzorowałem się na przepisie ale wykonałem wariacje post nr 539     "https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-27

Post nr 543   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-28

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782367
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boje się
 Wpadnij z tym towarem do mnie , mam bardzo ostry nóż i bardzo dobrą krajalnicę i nową supernalewkę z szyszek świerka i piripiri  :thumbsup:  może sie uda pokroić  ;)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782368
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod masz racje nie gotowanie a parzenie. Nie mogłem wytrzymać i po krótkim schłodzeniu musiałem spróbować. W środku wszystko gra i jest spójne. Tylko zewnętrznie tak wyglądała jak by było słabo.

Tem wędzenia 50-55 stopni

post-75873-0-88774800-1660482968_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782374
Udostępnij na innych stronach

 

 

W środku wszystko gra i jest spójne

Nie do końca gra jest za dużo kieszonek powietrznych w wyrobie w takich miejscach następuje psucie. Następnym razem należy dobrze uplastycznić mięso.

 

 

Tem wędzenia 50-55 stopni

Jak będziesz powtarzał roladę to przez pierwsze 2h wędzenia utrzymuj temp. do 30C. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak będziesz powtarzał roladę to przez pierwsze 2h wędzenia utrzymuj temp. do 30C. 

 

Co daje utrzymywanie niskiej temperatury na początku wędzenia? Pytam z ciekawości. Dla innych wyrobów też tak zalecasz?

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak będziesz powtarzał roladę to

Mistrzem rolady lazdijajskiej jest Radek z Bukowiny Tatrzańskiej.

Dobrze byłoby, gdyby się wypowiedział.

post-42246-0-76777500-1506843617_thumb.j

Nie kwestionuję mistrzostwa @Grzewloda'a w tym temacie a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii z innymi forowiczami.

Rozumiem, że dochodzi się czasami do czegoś "krwią i potem" ale istotą forum jest bezinteresowna pomoc innym. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie kwestionuję mistrzostwa @Grzewloda'a w tym temacie a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii z innymi forowiczami.

Aniu zupełnie nie rozumie. Odpowiedziałem kol. Switala18 na wszystkie pytania łącznie z opisem co zrobił nie tak i jak należy to poprawić następnym razem żeby było dobrze, ponadto pokazałem moją roladę którą wzorowałem na przepisie.  

 

 

Rozumiem, że dochodzi się czasami do czegoś "krwią i potem" ale istotą forum jest bezinteresowna pomoc innym.

Tak też czynię. Jak widzę człowiek chce pomóc a wychodzi jak zawsze :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782602
Udostępnij na innych stronach

Grzewold zawsze chętnie czytam Twoje wypowiedzi , ale muszę tutaj przyznać EAnnie rację , w tym temacie  dałeś koledze poradę troche po " wojskowemu " .Sam zastanawiam się z jakiego powodu radzisz koledze utrzymywanie  temperatury wędzenia około 30 stopni przez 2 godziny . Przecież jeśli będzie robił  rolady o tej porze to nijak takiej temperatury nie osiągnie wędząc nad paleniskiem, nawet gdyby stosował dym z DG to tez nie jest w stanie utrzymać temperatury 30 stopni tylko wyżej. Przez dwie godziny osiagnie co najwyżej nagrzanie wyrobu do tej temperatury - zakładazjąc ze jest mistrzem i udało uzyskać temp. 30 stopni . Jeśli zaważyłeś jakis dobroczynny wpływ  tych dwóch  godzin w tem. 30 stopni na strukturę lub tez smak wyrobu to napisz proszę , chętnie skorzystam . :)

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782617
Udostępnij na innych stronach

 

 

a raczej ubóstwo w dzieleniu się niuansami technologii
Dla mnie wszystko jest zrozumiałe. Chyba że trzeba wrócić do Zosi  :facepalm:
[Dodano: 16 sie 2022 - 15:10]

 

 

dałeś koledze poradę troche po " wojskowemu "
Raczej ,masz rację krótko i zwięźle

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782646
Udostępnij na innych stronach

Muski , muszę Cię zmartwić , nie to miałem na myśli , to co napisałem sugeruje raczej ,ze porada była złożona bez uzasadnienia i wyjaśnienia owiana raczej tajemnicą z niedopowiedzeniem. Kontynuując wojskową terminologię -szeregowy radż sobie sam po tych magicznych dwóch godzinach w temperaturze 30 stopni.Sam jak pisałem wcześniej chciałbym posiąść ta tajemnicę , pisze to bez cienia drwiny.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782692
Udostępnij na innych stronach

jak pisałem wcześniej chciałbym posiąść ta tajemnicę

To nie tajemnica , to stary sposób na podwędzane salcesony  , pasztetowe . Dym wnika dość płytko ale za to intensywnie i po dobie, dwóch dojrzewania w konsumpcji czujesz wędzonkę ale nie dominat wędzenia a akcent. Nowatorska technika to dołożenie kawałka wędzonki i spełnia podobną rolę ;) . Restauracyjne sztuczki z wędzeniem potraw w specjalnym garnku poddymiając np sianem lub zrębkami kilka- kilkanaście minut i podane zaraz po tzw wędzeniu  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/page/8/#findComment-782708
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.