Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Radek. napisał(a):

Dzisiaj w wędzarni jeszcze raz Głogowska. Kiełbasa jedna z lepszych

Pięknie się prezentuje 😋

Radku chętnie bym zrobiła, gdzie mogę szukać przepisu ? 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-875714
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Super.

Dzięki. Pozdrawiam ;) 

 

5 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Pięknie się prezentuje 😋

Radku chętnie bym zrobiła, gdzie mogę szukać przepisu ? 

Dzięki Halinko ;)

Tu jest link do Fotosika z przepisem na Głogowską. Kartę produkcji podał Dziadek. https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/27202fa9a886454b . W poście 3261 opisałem jak ja ją zrobiłem. Wieczorem wędziłem, a tak wygląda dzisiaj. Smak :tongue: . Jutro będzie jeszcze lepsza.

Serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup: 

 

 

 

100_0620 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-875812
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.11.2023 o 11:37, Radek. napisał(a):

z przepisem na Głogowską.

To jest legendarna kiełbasa rzeszowsczyzny, zawsze wysoko ceniona w Małopolsce..

Dokładnie 50 lat temu, w 1973 roku, mój Śp. teść Paweł zabrał mnie do sklepu firmowego wytwórcy tej kiełbasy. Zaopatrzyliśmy sie wtedy w ten specjał w większej ilości co nie było oczywistością w tamtych latach :facepalm:

Pamięć tej kiełbasy była jednym z bodźców, który skłonił mnie do zajęcia się domowym wyrobem wędlin 😋

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-876856
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.11.2023 o 12:39, @halusia@ napisał(a):

Bardzo dziękuję Radku. ☺️

;)

 

W dniu 12.11.2023 o 06:26, Woytas napisał(a):

Bardzo smakowite

Dzięki. 

 

23 godziny temu, EAnna napisał(a):

Pamięć tej kiełbasy była jednym z bodźców, który skłonił mnie do zajęcia się domowym wyrobem wędlin 😋

Ta kiełbasa może do tego skłonić :thumbsup:

 

 

Hania upiekła pasztet. Na trochę wystarczy :)

100_0623 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877124
Udostępnij na innych stronach

Pasztet już można jeść. Do tego swojski chrzan :tongue:

W szynkowarach mielonka. Nie mogę jej nazwać Tyrolską, bo są jakieś drobne różnice. Więc niech będzie – podobna do Tyrolskiej. Nawet bardzo podobna ;)

Jutro jemy :thumbsup: 

 

 

100_0637 (Copy).jpg

100_0635 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877247
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Radek. napisał(a):

....już można jeść.....Jutro jemy...

Ale państwo sobie dogadzają :D😋

Chciałabym mieć taką żonę....męża też :frantics:

Pozdrowienia dla Hani :hug:

P.S.

Patrząc na Wasze wyroby od razu robię się głodna :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877252
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, EAnna napisał(a):

Ale państwo sobie dogadzają :D😋

Chciałabym mieć taką żonę....męża też :frantics:

Pozdrowienia dla Hani :hug:

P.S.

Patrząc na Wasze wyroby od razu robię się głodna :devil:

:D Aniu, razem z Hanią serdecznie Cię pozdrawiamy i dziękujemy za miły początek dnia :flowers: 

 

Zofintal dzięki ;) 

 

Już można jeść :tongue: 

 

 

 

 

100_0655 (Copy).jpg

100_0656 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877397
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Radek. napisał(a):

 

Już można jeść 

Ale piękny zestaw śniadaniowy Radku. 

Razem z Hanią świetnie się uzupełniacie. 😊

Pozdrawiam serdecznie. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877551
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Zofintal napisał(a):

Ooo i kolejny miód na moje podniebienie. 

:D Pozdrawiam ;) 

 

19 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Ale piękny zestaw śniadaniowy Radku. 

Razem z Hanią świetnie się uzupełniacie. 😊

Pozdrawiam serdecznie. 

Halinko dziękujemy i bardzo nam miło :D  

I tak udaje nam się od lat ;) 

Również Cię serdecznie pozdrawiamy :flowers: 

 

18 godzin temu, miko36 napisał(a):

Pyszności pozdrawiam

Bardzo dziękuję i pozdrawiam ;) 

 

 

Będzie mielonka o smaku Luncheonu :tongue: 

 

 

 

 

100_0668 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877776
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Radku gdzie kupujesz woreczki do szynkowaru? Na zdjęciu są takie długie. 

Woreczki 18 x 32 kupiłem na Allegro. Napisane że nowy większy rozmiar. Te są wygodne w użyciu. 

 

Luncheon z płatkami chili. Już można jeść ;) 

 

 

 

100_0676 (Copy).jpg

100_0681 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877966
Udostępnij na innych stronach

W sieci mrówka też jest cały regał "swojskie wyroby" jak by co.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-877983
Udostępnij na innych stronach

Mielonek na jakiś czas już mi wystarczy :)

Karczek - 1kg

Boczek - 0,5 kg

Szynka I – 0,4 kg

Zostały mi takie poremanentowe kawałki.

 

Rozdrabniałem na maszynce Zelmer, której używała moja Mama, a teraz ja używam do drobniejszych prac. Część zmieliłem na 6 mm, a część na 8 mm. Wszystkie mielonki robiłem na Zelmerze. Czas na zakup kolejnych nożyków i sitek, bo te mają powoli dość.

Przyprawy które dodałem na 1 kg :

Peklosól – 18g

Pieprz czarny – 2g

Majeranek – 1g

Czosnek – 2g

Kminek cały – 2g

Gorczyca biała – 2g

Żelatyna – 5g

Skrobia – 3%

Woda – 15 %

Farsz po przyprawieniu ważył 2,20 kg

Batony po parzeniu, będą prasowane w osłonkach poliamidowych. Mielonkę już robiłem i jest bardzo smaczna :thumbsup:

Jutro jemy ;)

 

 

 

100_0702 (Copy).jpg

100_0707 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-878247
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, miko36 napisał(a):

pyszności pozdrawiam.

Również pozdrawiam ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-879513
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni kiełbasa Krakowska. Trochę się zejdzie zanim będzie można spróbować.

Ja powiem kiedy ;)

Pozdrawiam zaglądających do mnie :thumbsup: 

 

 

 

100_0737 (Copy).jpg

100_0744 (Copy).jpg

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-882038
Udostępnij na innych stronach

spoko , czas tak zap.... , że nie warto choinki rozbierać ( niestety nie pamiętam kto to powiedział ) więc poczekamy 😁

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/131/#findComment-882123
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.