Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzięki Radku, super że podałeś dawkę (16g/kg) ponieważ zastanawiałem się nad nią, a właściwie to nad słonością po upływie dość długiego czasu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-885857
Udostępnij na innych stronach

Było dwadzieścia kilka puszek 160 ml, ale została już ostatnia. Po nowym roku odnowię zapasy. 

 

100_0875 (Copy).jpg

100_0889 (Copy).jpg

100_0901 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-886942
Udostępnij na innych stronach

„Dokopałem” się do 2022 roku. Zostało mi jeszcze trochę różnych puszek. Dowiedziałem się tego, czego chciałem. Moje puszki po trzykrotnej pasteryzacji i przechowywaniu w warunkach chłodniczych, zachowują pełną świeżość (i smak) przez co najmniej dwa, trzy lata i więcej nie potrzebuję. Autoklawu nie mam i pewnie mieć nie będę, ale szybkowar to kto wie... 

 

 

100_0912 (Copy).jpg

100_0914 (Copy).jpg

100_0920 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887402
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Radek. napisał(a):

przez co najmniej dwa, trzy lata i więcej nie potrzebuję.

U mnie podobnie natomiast ja wolę robić w słoikach w puszkach bardzo rzadko.

6 godzin temu, Radek. napisał(a):

Autoklawu nie mam i pewnie mieć nie będę, ale szybkowar to kto wie... 

:thumbsup:Autoklawu również nie potrzebuję, szybkowar posiadam natomiast wygodniej dla mnie jest pasteryzować w garze z Lidla.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887405
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

wolę robić w słoikach

Robiłem w słoikach, ale wygodniejsze dla dzieci puszki. Stąd się wzięła puszkarka, ale słoików nie odstawiam w kąt, bo są idealne do krótkich serii.  

 

23 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

:thumbsup:Autoklawu również nie potrzebuję, szybkowar posiadam natomiast wygodniej dla mnie jest pasteryzować w garze z Lidla.

Ja mam jeden duży gar w którym parzę wędliny, robię sery, i pasteryzuję konserwy. Robię to na kuchence gazowej. Przyzwyczaiłem się do zdalnych termometrów. Tylko że trochę nogi bolą od pilnowania temperatury ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887647
Udostępnij na innych stronach

Talerzyk dojrzewających. 

 

100_0944 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888744
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Radek. napisał(a):

Talerzyk dojrzewających. 

Ładniusie wyroby:clap:, narobiłeś mi smaku jak Aga zwolni kuchnię to coś sobie pokroję.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888745
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ładniusie wyroby:clap:, narobiłeś mi smaku jak Aga zwolni kuchnię to coś sobie pokroję.

Mam to samo, oglądając Twoje wyroby ;)  

 

21 godzin temu, Muski napisał(a):

Radku - widać że pyszności :thumbsup:

Bardzo dziękuję. Rzeczywiście warte zachodu :yes: 

 

21 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Piękne wyroby, też chce się nauczyć...😲

Dziękuję. Warto, bo to niepowtarzalne smaki :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888903
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Jest jeden problem, trzeba mieć dojrzewalnie.

Tak, jestem tego świadom, czytam póki co i oglądam co wyczyniacie skupiając się na innych wyrobach (przepisach) których z tej strony zrobiłem już kilkanaście...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888937
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, szrekPL napisał(a):

wyrobach (przepisach) których z tej strony zrobiłem już kilkanaście...

Może już czas pochwalić się i zamieścić na stronie fotki🤔itd.  Możesz założyć swój klub.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888938
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zapuszkowałem mielonki. Jedna z aromatem Tyrolskiej, a druga autorska - Bukowiańska.

Mielonki robię z tego, co akurat mam pod ręką. Tym razem była to łopatka i boczek. Mniej więcej 60/40. Rozdrobnione na maszynce 12, sitko 6 mm. Wyszło w sumie 24 puszki.

 

Do Tyrolskiej dodałem na 1 kg :

 

peklosól – 17g

pieprz biały – 2,5g

ziele ang. starte w moźdz. - 0,5g

czosnek świeży przez praskę – 2g

aromat Tyrolskiej – 3g

skrobia – 3 %

żelatyna – 5g

gałka muszkat. - 1g

cukier trzcinowy – 5g

woda – 20%

 

Mielonka Bukowiańska na 1 kg :

 

peklosól – 17g

majeranek otarty – 1g

pieprz czarny – 2g

czosnek świeży przez praskę – 2g

kminek cały – 2g (50 % lekko roztarty w moździerzu )

gorczyca biała – 2g (50 % lekko roztarta w moździerzu )

kolendra roztarta w moździerzu – 0,5g

cukier trzcinowy - 5g

żelatyna – 5g

skrobia - 3 %

woda – 20 %

 

Będę trzykrotnie pasteryzował 60/40/30, w temp 78 - 80*C

 

 

100_0961 (Copy).jpg

100_0967 (Copy).jpg

100_0972 (Copy).jpg

100_0981 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-893383
Udostępnij na innych stronach

W dniu 11.01.2024 o 15:41, MIRKON napisał(a):

super

 

W dniu 13.01.2024 o 10:35, Woytas napisał(a):

👌 Wspaniałe.

 

Bardzo Wam dziękuję ;) Rzeczywiście jest bardzo ok :yes:

Już można jeść :thumbsup: 

 

100_0983 (Copy).jpg

100_0992 (Copy).jpg

100_1004 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895314
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Koledzy. Aromat krótko unosił się w powietrzu, bo puszka została zjedzona 😜

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895621
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Radek. napisał(a):

bo puszka została zjedzona 😜

Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... :D :D :D

Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię Radku.

Pozdrawiam Całą Rodzinkę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895679
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, Maxell napisał(a):

Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... :D

Mam tak samo, że jak coś smacznego i się rozpędzę to puszka znika ;)czasami deska😀😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895683
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Maxell napisał(a):

Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... :D :D :D

To samo zauważyłam i chciałam nawet zapytać o stan uzębienia po tym posiłku :D

Nie miałam jednak tyle - co @Maxell - odwagi :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895714
Udostępnij na innych stronach

Już pisząc tego posta, przez głowę mi przeleciało, że chyba jednak tej puszki nie zjadłem :D 

 

13 godzin temu, Maxell napisał(a):

Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... :D :D :D

Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię Radku.

Pozdrawiam Całą Rodzinkę.

No co Ty Mirku :D :D ;)

Pozdrawiamy spod samiuśkich Tater :thumbsup:

 

 

13 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Mam tak samo, że jak coś smacznego i się rozpędzę to puszka znika ;)czasami deska😀😉.

O to to. Trzeba być czujnym ;) Puszkę jak puszkę, ale Twoją deskę czasem można zjeść :D :tongue: 

 

10 godzin temu, EAnna napisał(a):

To samo zauważyłam i chciałam nawet zapytać o stan uzębienia po tym posiłku :D

Nie miałam jednak tyle - co @Maxell - odwagi :laugh:

Czemu ? Śmiało :D  Czujność iście komsomolska :laugh:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895771
Udostępnij na innych stronach

Metka cebulowa wg Pis67 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/

W końcu zabrałem się za ten specjał. Malutko zapeklowałem, bo robota tak banalna, że właściwie w każdej chwili można sobie zrobić, a zjeść trzeba w kilka dni. 

 

 

382 (Kopiowanie).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-896055
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.