MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3301 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Wielkie dzięki Radku, super że podałeś dawkę (16g/kg) ponieważ zastanawiałem się nad nią, a właściwie to nad słonością po upływie dość długiego czasu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-885857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3302 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Było dwadzieścia kilka puszek 160 ml, ale została już ostatnia. Po nowym roku odnowię zapasy. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-886942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3303 Opublikowano 17 Grudnia 2023 „Dokopałem” się do 2022 roku. Zostało mi jeszcze trochę różnych puszek. Dowiedziałem się tego, czego chciałem. Moje puszki po trzykrotnej pasteryzacji i przechowywaniu w warunkach chłodniczych, zachowują pełną świeżość (i smak) przez co najmniej dwa, trzy lata i więcej nie potrzebuję. Autoklawu nie mam i pewnie mieć nie będę, ale szybkowar to kto wie... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3304 Opublikowano 17 Grudnia 2023 6 godzin temu, Radek. napisał(a): przez co najmniej dwa, trzy lata i więcej nie potrzebuję. U mnie podobnie natomiast ja wolę robić w słoikach w puszkach bardzo rzadko. 6 godzin temu, Radek. napisał(a): Autoklawu nie mam i pewnie mieć nie będę, ale szybkowar to kto wie... Autoklawu również nie potrzebuję, szybkowar posiadam natomiast wygodniej dla mnie jest pasteryzować w garze z Lidla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3305 Opublikowano 18 Grudnia 2023 22 godziny temu, Grzewlod napisał(a): wolę robić w słoikach Robiłem w słoikach, ale wygodniejsze dla dzieci puszki. Stąd się wzięła puszkarka, ale słoików nie odstawiam w kąt, bo są idealne do krótkich serii. 23 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Autoklawu również nie potrzebuję, szybkowar posiadam natomiast wygodniej dla mnie jest pasteryzować w garze z Lidla. Ja mam jeden duży gar w którym parzę wędliny, robię sery, i pasteryzuję konserwy. Robię to na kuchence gazowej. Przyzwyczaiłem się do zdalnych termometrów. Tylko że trochę nogi bolą od pilnowania temperatury Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-887647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3306 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Talerzyk dojrzewających. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3307 Opublikowano 23 Grudnia 2023 2 minuty temu, Radek. napisał(a): Talerzyk dojrzewających. Ładniusie wyroby, narobiłeś mi smaku jak Aga zwolni kuchnię to coś sobie pokroję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3308 Opublikowano 23 Grudnia 2023 8 minut temu, Radek. napisał(a): Talerzyk dojrzewających Radku - widać że pyszności Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3309 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Piękne wyroby, też chce się nauczyć...😲 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3310 Opublikowano 24 Grudnia 2023 21 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ładniusie wyroby, narobiłeś mi smaku jak Aga zwolni kuchnię to coś sobie pokroję. Mam to samo, oglądając Twoje wyroby 21 godzin temu, Muski napisał(a): Radku - widać że pyszności Bardzo dziękuję. Rzeczywiście warte zachodu 21 godzin temu, szrekPL napisał(a): Piękne wyroby, też chce się nauczyć...😲 Dziękuję. Warto, bo to niepowtarzalne smaki Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3311 Opublikowano 24 Grudnia 2023 40 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Jest jeden problem, trzeba mieć dojrzewalnie. Tak, jestem tego świadom, czytam póki co i oglądam co wyczyniacie skupiając się na innych wyrobach (przepisach) których z tej strony zrobiłem już kilkanaście... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3312 Opublikowano 24 Grudnia 2023 (edytowane) 6 minut temu, szrekPL napisał(a): wyrobach (przepisach) których z tej strony zrobiłem już kilkanaście... Może już czas pochwalić się i zamieścić na stronie fotki🤔itd. Możesz założyć swój klub. Edytowane 24 Grudnia 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 24 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3313 Opublikowano 24 Grudnia 2023 W sumie racja, wstydu nie ma więc może rzeczywiście ogarnę jakieś foty i wrzucę 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-888940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3314 Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zapuszkowałem mielonki. Jedna z aromatem Tyrolskiej, a druga autorska - Bukowiańska. Mielonki robię z tego, co akurat mam pod ręką. Tym razem była to łopatka i boczek. Mniej więcej 60/40. Rozdrobnione na maszynce 12, sitko 6 mm. Wyszło w sumie 24 puszki. Do Tyrolskiej dodałem na 1 kg : peklosól – 17g pieprz biały – 2,5g ziele ang. starte w moźdz. - 0,5g czosnek świeży przez praskę – 2g aromat Tyrolskiej – 3g skrobia – 3 % żelatyna – 5g gałka muszkat. - 1g cukier trzcinowy – 5g woda – 20% Mielonka Bukowiańska na 1 kg : peklosól – 17g majeranek otarty – 1g pieprz czarny – 2g czosnek świeży przez praskę – 2g kminek cały – 2g (50 % lekko roztarty w moździerzu ) gorczyca biała – 2g (50 % lekko roztarta w moździerzu ) kolendra roztarta w moździerzu – 0,5g cukier trzcinowy - 5g żelatyna – 5g skrobia - 3 % woda – 20 % Będę trzykrotnie pasteryzował 60/40/30, w temp 78 - 80*C Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-893383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 11 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3315 Opublikowano 11 Stycznia 2024 super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-893404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3316 Opublikowano 13 Stycznia 2024 👌 Wspaniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-893839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3317 Opublikowano 18 Stycznia 2024 W dniu 11.01.2024 o 15:41, MIRKON napisał(a): super W dniu 13.01.2024 o 10:35, Woytas napisał(a): 👌 Wspaniałe. Bardzo Wam dziękuję Rzeczywiście jest bardzo ok Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3318 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Bardzo elegancko wygląda, ależ musi pachnieć...🤤😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3319 Opublikowano 18 Stycznia 2024 Godzinę temu, Radek. napisał(a): Rzeczywiście jest bardzo ok Pachnie świeżością aż u mnie czuć 😉👏 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3320 Opublikowano 19 Stycznia 2024 Dziękuję Koledzy. Aromat krótko unosił się w powietrzu, bo puszka została zjedzona 😜 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3321 Opublikowano 19 Stycznia 2024 4 godziny temu, Radek. napisał(a): bo puszka została zjedzona 😜 Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię Radku. Pozdrawiam Całą Rodzinkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3322 Opublikowano 19 Stycznia 2024 (edytowane) 29 minut temu, Maxell napisał(a): Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... Mam tak samo, że jak coś smacznego i się rozpędzę to puszka znika czasami deska😀😉. Edytowane 19 Stycznia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #3323 Opublikowano 19 Stycznia 2024 3 godziny temu, Maxell napisał(a): Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... To samo zauważyłam i chciałam nawet zapytać o stan uzębienia po tym posiłku Nie miałam jednak tyle - co @Maxell - odwagi Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3324 Opublikowano 20 Stycznia 2024 Już pisząc tego posta, przez głowę mi przeleciało, że chyba jednak tej puszki nie zjadłem 13 godzin temu, Maxell napisał(a): Faktycznie, na ostatnim zdjęciu brak jest puszki... Mam nadzieję, że nie obraziłem Cię Radku. Pozdrawiam Całą Rodzinkę. No co Ty Mirku Pozdrawiamy spod samiuśkich Tater 13 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Mam tak samo, że jak coś smacznego i się rozpędzę to puszka znika czasami deska😀😉. O to to. Trzeba być czujnym Puszkę jak puszkę, ale Twoją deskę czasem można zjeść 10 godzin temu, EAnna napisał(a): To samo zauważyłam i chciałam nawet zapytać o stan uzębienia po tym posiłku Nie miałam jednak tyle - co @Maxell - odwagi Czemu ? Śmiało Czujność iście komsomolska Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-895771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3325 Opublikowano 21 Stycznia 2024 Metka cebulowa wg Pis67 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/ W końcu zabrałem się za ten specjał. Malutko zapeklowałem, bo robota tak banalna, że właściwie w każdej chwili można sobie zrobić, a zjeść trzeba w kilka dni. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/133/#findComment-896055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.