Todek Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3526 Opublikowano 16 Listopada 2024 15 godzin temu, szrekPL napisał(a): ja używam jeszcze tyrolskiej i do szynki konserwowej... Jest jeszcze blok mięsny. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3527 Opublikowano 16 Listopada 2024 14 godzin temu, Radek. napisał(a): z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3528 Opublikowano 16 Listopada 2024 9 godzin temu, mamuśka napisał(a): No i pozamiatał 😄. Pokazał i schował 😜. Proszę Już można jeść 1 godzinę temu, Todek napisał(a): Jest jeszcze blok mięsny. Otwierają się nowe możliwości 43 minuty temu, Muski napisał(a): Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ? Wieczorkiem wstawię fotkę. Coś energetycznego i pozytywnego na weekend Niedawno tak wyglądali ludzie. Komuś przeszkadzało... 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3529 Opublikowano 16 Listopada 2024 Moje klimaty nawet galaretka się znalazła w przekroju 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3530 Opublikowano 16 Listopada 2024 51 minut temu, MariuszB napisał(a): Moje klimaty nawet galaretka się znalazła w przekroju 🙂 Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła. Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka Mielonka warta zrobienia. Boczek – 0,6 kg Karczek – 1 kg Golonka – 0,3 kg Boczek i karczek rozdrobnione na oczku 6 mm Golonka 2 x 4 mm Używam maszynki 12 Nie trzeba kurczowo trzymać się składu mięsa. I tak przyprawy zdominują wyrób. Przyprawy podaję na 1g mięsa Peklosól 18g Pieprz czarny 2g Czosnek świeży 2,5g Przyprawa lunchenon 10g Skrobia ziemniaczana 3% wagi mięsa Woda lodowata 15% Żelatyna 2g Płatki chili 2g (niekoniecznie, ale lubimy) Parzyłem w wodzie 77 / 80*C, przez 100 minut. Osłonki 150 mm szerokości i 95 mm średnicy. Smacznego 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3531 Opublikowano 16 Listopada 2024 Bardzo smacznie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3532 Opublikowano 16 Listopada 2024 2 godziny temu, BazylWidzew napisał(a): Lunch Meat ? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3533 Opublikowano 16 Listopada 2024 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła. Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka Ale mi narobiłeś smakach Radku. Mielonka wygląda bardzo smacznie.😋 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3534 Opublikowano 16 Listopada 2024 Godzinę temu, @halusia@ napisał(a): Ale mi narobiłeś smakach Radku Na glutaminian i zamiennik gumy arabskiej i żelatyny.?😄 3 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3535 Opublikowano 16 Listopada 2024 W dniu 15.11.2024 o 20:03, Radek. napisał(a): Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko Ja bym nadal próbował aby pominąć glutaminian,wspomagacz smaku itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3536 Opublikowano 16 Listopada 2024 Dzięki szreku i Halinko Zostało mi jeszcze kilka działek Lunch Meatu... Ale to na własne potrzeby. Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3537 Opublikowano 16 Listopada 2024 (edytowane) 44 minuty temu, Radek. napisał(a): Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie Ja używam z tej firmy, dodaje się połowę tego co Twojej Osobiście daję nie więcej niż 3,5g https://allegro.pl/oferta/przyprawa-do-mielonki-lunchmeat-mielonka-100g-9111469808?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=11bc40e1-b44d-4da2-b884-1c063035963f&utm_content=6e642bada403# Edytowane 16 Listopada 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3538 Opublikowano 16 Listopada 2024 Więc pewnie posiada większe stężenie glutaminianu i wszelkich innych polepszaczy smaku. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3539 Opublikowano 16 Listopada 2024 4 minuty temu, MariuszB napisał(a): Więc pewnie posiada większe stężenie glutaminianu i wszelkich innych polepszaczy smaku. Całkiem możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3540 Opublikowano 16 Listopada 2024 Niestety nie unikniemy w życiu codziennym chemii, ale możemy ją ograniczyć w jakimś stopniu, ale jak to Radek napisał.... 58 minut temu, Radek. napisał(a): Kto chce ten używa, a kto nie, to nie .... i ja się pod tym podpisuję 👍 2 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3541 Opublikowano 17 Listopada 2024 No niestety takie życie. Raz do roku robię mielonkę tyrolską. Dodaję tej chemii. Smak dzieciństwa. Rocznik 70😁 Jeszcze żyję. Od czasu do czasu kupuję konserwę Krakusa bo mam nadzieję, że smak przypomni mi młodość. Tyle chemii co przyjmujemy w ,, żarciu " ze sklepu. Nawet nie wiemy co jemy , ale co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3542 Opublikowano 18 Listopada 2024 W dniu 17.11.2024 o 02:21, quadro555 napisał(a): co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach Lecz nie widzi, lub nie chce widzieć składu tego co kupuje w markecie lub innym sklepie, nie widzi antybiotyków, nie widzi tablicy Mendelejewa, ale za to widzi artykuły w necie opisujące jakie to niedobre i szkodliwe są wszelkie własne wyroby, zwłaszcza te wędzone 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3543 Opublikowano 20 Listopada 2024 Dzisiaj w wędzarni, kiełbasa z łopatki i boczku. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3544 Opublikowano 20 Listopada 2024 Jakąś klasyfikację stosowałeś czy tradycyjną metodą,,jak leci"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3545 Opublikowano 20 Listopada 2024 15 minut temu, quadro555 napisał(a): Jakąś klasyfikację stosowałeś czy tradycyjną metodą,,jak leci"? Łopatka II. Potem wstawię przepis. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3546 Opublikowano 20 Listopada 2024 Kiełbasa z łopatki i boczku. Skład : Łopatka II – 2,80 kg rozdrobniona na szarpaku Boczek – 1,40 kg rozdrobniony na fi 10 mm Maszynka nr 12 Przyprawy na 1 kg mięsa Peklosól - 18g/kg Pieprz grubo mielony - 3g Czosnek świeży - 3g Woda około 100 ml / kg Wędzona olchą i bukiem 50/50, około 3 - 3,5 h, w temp. około 60 - 65*C Parzona (będzie) około 25 – 30 minut w wodzie 73 – 75 *C Jeszcze troszkę 1 4 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3547 Opublikowano 20 Listopada 2024 Już można jeść. Jutro może być tylko lepsza 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3548 Opublikowano 20 Listopada 2024 6 godzin temu, Radek. napisał(a): Kiełbasa z łopatki i boczku. A jaką osłonkę zastosowałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3549 Opublikowano 20 Listopada 2024 15 minut temu, EAnna napisał(a): A jaką osłonkę zastosowałeś? Chyba jelita.🙂 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #3550 Opublikowano 20 Listopada 2024 59 minut temu, arkadiusz napisał(a): Chyba jelita.🙂 Osłonki naturalne 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.