Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie będzie smaczniejsza ta z prawej ponieważ.... ma galaretkę którą uwielbiam 😉😁👍

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968107
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968111
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Radek. napisał(a):

I jaka jest Twoja odpowiedź ? Która Ci bardziej podchodzi ? :D ;)

 

Parzę w temp. 83 / 85 *C, przez 6 / 6,5 h.

 

 

Obie są bardzo ładne i na pewno smaczne a jako że mam zgodny charakter (do jedzenia i picia zwłaszcza) to podejrzewam że tempo znikania  było by podobne z lekką przewagą tej w większych kawałkach.☺️

Ja też od pewnego czasu robię golonki w tej temp i czasie :D(dzięki za podpowiedź raz jeszcze )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968113
Udostępnij na innych stronach

23 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

I tak są super:thumbsup:

Dzięki ;) 

 

22 godziny temu, szrekPL napisał(a):

jako że mam zgodny charakter (do jedzenia i picia zwłaszcza) to podejrzewam że tempo znikania  było by podobne

To mamy podobnie :D ;) 

 

22 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Ja też od pewnego czasu robię golonki w tej temp i czasie :D(dzięki za podpowiedź raz jeszcze )

:thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968363
Udostępnij na innych stronach

Mielonka z przyprawą Lunchenon. Batony w osłonkach poliamidowych. Wyglądają niepozornie, ale ważą po 1,20 kg ;) 

 

 

 

100_1910 (Copy).jpg

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968483
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Muszę spróbować tej przyprawy.

:thumbsup: 

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo dobra ja używam jeszcze tyrolskiej i do szynki konserwowej...☺️

Ja z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej. Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko, ale jednak nie to. No to po co się męczyć ? 

 

Mielonki sparzone i stoją na wędzarni. Gdzieś za godzinkę cała prasa idzie do lodówki ;)

Jutro będzie można jeść :thumbsup: 

 

100_1920 (Copy).jpg

  • Like 2
  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968549
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, szrekPL napisał(a):

ja używam jeszcze tyrolskiej i do szynki konserwowej...

Jest jeszcze blok mięsny.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968636
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Radek. napisał(a):

z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej

Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968651
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, mamuśka napisał(a):

No i pozamiatał 😄.

Pokazał i schował 😜.

Proszę :D Już można jeść :thumbsup: 

 

1 godzinę temu, Todek napisał(a):

Jest jeszcze blok mięsny.:D

Otwierają się nowe możliwości :laugh: 

 

43 minuty temu, Muski napisał(a):

Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ?

Wieczorkiem wstawię fotkę. 

 

Coś energetycznego i pozytywnego na weekend :thumbsup: 

Niedawno tak wyglądali ludzie. Komuś przeszkadzało...

 

 

 

 

100_1929 (Copy).jpg

  • Like 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968663
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, MariuszB napisał(a):

Moje klimaty :clap:  nawet galaretka się znalazła w przekroju 🙂 

Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła.

Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka :thumbsup: 

 

 

Mielonka warta zrobienia.

 

Boczek – 0,6 kg

Karczek – 1 kg

Golonka – 0,3 kg

 

Boczek i karczek rozdrobnione na oczku 6 mm

Golonka 2 x 4 mm

Używam maszynki 12

 

Nie trzeba kurczowo trzymać się składu mięsa. I tak przyprawy zdominują wyrób.

 

Przyprawy podaję na 1g mięsa

 

Peklosól 18g

Pieprz czarny 2g

Czosnek świeży 2,5g

Przyprawa lunchenon 10g

Skrobia ziemniaczana 3% wagi mięsa

Woda lodowata 15%

Żelatyna 2g

Płatki chili 2g (niekoniecznie, ale lubimy)

 

Parzyłem w wodzie 77 / 80*C, przez 100 minut.

Osłonki 150 mm szerokości i 95 mm średnicy.

 

Smacznego ;)

 

 

 

100_1933 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968687
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Radek. napisał(a):

Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła.

Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka

Ale mi narobiłeś smakach Radku. 

Mielonka wygląda bardzo smacznie.😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968743
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Ale mi narobiłeś smakach Radku

Na glutaminian i zamiennik gumy arabskiej i żelatyny.?😄

  • Upvote 3

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968758
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.11.2024 o 20:03, Radek. napisał(a):

:thumbsup: 

 

 Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko

 

 

Ja bym nadal  próbował aby pominąć glutaminian,wspomagacz smaku itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968775
Udostępnij na innych stronach

Dzięki szreku i Halinko ;)

Zostało mi jeszcze kilka działek Lunch Meatu... Ale to na własne potrzeby.

Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie :)

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968799
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Radek. napisał(a):

Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie :)

Ja używam z tej firmy, dodaje się połowę tego co Twojej

Osobiście daję nie więcej niż 3,5g

https://allegro.pl/oferta/przyprawa-do-mielonki-lunchmeat-mielonka-100g-9111469808?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=11bc40e1-b44d-4da2-b884-1c063035963f&utm_content=6e642bada403#

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968804
Udostępnij na innych stronach

Więc pewnie posiada większe stężenie  glutaminianu i wszelkich innych polepszaczy smaku.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968805
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie unikniemy w życiu codziennym chemii, ale możemy ją ograniczyć w jakimś stopniu, ale jak to Radek napisał....

58 minut temu, Radek. napisał(a):

Kto chce ten używa, a kto nie, to nie

.... i ja się pod tym podpisuję 👍

  • Upvote 2

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/143/#findComment-968807
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.