Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety takie życie. Raz do roku robię mielonkę tyrolską. Dodaję tej chemii. Smak dzieciństwa. Rocznik 70😁 

Jeszcze żyję. Od czasu do czasu kupuję konserwę Krakusa bo mam nadzieję, że smak przypomni mi młodość.

Tyle chemii co przyjmujemy w ,, żarciu " ze sklepu. 

Nawet nie wiemy co jemy , ale co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach. 

 

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-968814
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.11.2024 o 02:21, quadro555 napisał(a):

co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach

Lecz nie widzi, lub nie chce widzieć składu tego co kupuje w markecie lub innym sklepie, nie widzi antybiotyków, nie widzi tablicy Mendelejewa, ale za to widzi artykuły w necie opisujące jakie to niedobre i szkodliwe są wszelkie własne wyroby, zwłaszcza te wędzone :facepalm:

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969187
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni, kiełbasa z łopatki i boczku. 

100_1940 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969641
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jakąś klasyfikację stosowałeś czy tradycyjną metodą,,jak leci"?

Łopatka II. Potem wstawię przepis.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969674
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z łopatki i boczku.

 

Skład :

Łopatka II – 2,80 kg rozdrobniona na szarpaku

Boczek – 1,40 kg rozdrobniony na fi 10 mm

Maszynka nr 12

 

Przyprawy na 1 kg mięsa

 

Peklosól - 18g/kg

Pieprz grubo mielony - 3g

Czosnek świeży - 3g

Woda około 100 ml / kg

 

Wędzona olchą i bukiem 50/50, około 3 - 3,5 h, w temp. około 60 - 65*C

Parzona (będzie) około 25 – 30 minut w wodzie 73 – 75 *C 

 

Jeszcze troszkę :) 

 

 

100_1958 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 4

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969685
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść. Jutro może być tylko lepsza :thumbsup: 

 

100_1975 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969741
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Radek. napisał(a):

Kiełbasa z łopatki i boczku.

A jaką osłonkę zastosowałeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969778
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, EAnna napisał(a):

A jaką osłonkę zastosowałeś?

Chyba jelita.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969786
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Radek. napisał(a):

Jutro może być tylko lepsza

Będzie lepsza jeśli do jutra zostanie. 😉

Ja już u siebie miałam akcje "było i się zmyło". 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969920
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Chyba jelita

Jakie φ ?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-969965
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.11.2024 o 21:38, EAnna napisał(a):

A jaką osłonkę zastosowałeś?

Jelita wieprzowe 30/32 

 

17 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Będzie lepsza jeśli do jutra zostanie. 😉

Ja już u siebie miałam akcje "było i się zmyło"

Już jest bezpieczna, ale zawsze trzeba być czujnym :D  

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970049
Udostępnij na innych stronach

Cukiereczki Bukowiańskie. Ostatni "cukierek", już daawno zjedzony :) 

 

 

100_1986 (Copy).jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970331
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Już znalazłam Radku twój przepis.

Dziękuję bardzo. 😚:clap:

:thumbsup:  Pamiętaj. 5g/kg chilli (nie papryki ostrej), załatwia co słabszych zawodników :D 

 

30 minut temu, szrekPL napisał(a):

Czy te cukiereczki nadają się na choinkę? 😉😁

A jak najbardziej :D ;) 

 

 

Już po wszystkim. Teraz czekamy, czekamy ... Ale ja do jutra nie będę czekał :D 

 

110_1994 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970397
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, Radek. napisał(a):

5g/kg chilli (nie papryki ostrej), załatwia co słabszych zawodników

Moich młodszych nie załatwi. Oni takie ostre wcinają, że ja ze Zbyszkiem popijamy mlekiem (bo tak nas pali).

Oj będzie u mnie konflikt interesów. 😜

 

Ps. Mam chili grys i chili jalapeno grys. Tak drapię się po głowie, które z nich będzie lepiej pasować do cukierków bukowiańskich? Tak myślę  potraktować je  młynkiem i dodać do cukierków bukowiańskich?

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970407
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Tak myślę  potraktować je  młynkiem i dodać do cukierków bukowiańskich?

Pierwszy raz robi się zgodnie z recepturą na zmiany przyjdzie czas po ocenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970460
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Radek. napisał(a):

Już po wszystkim. Teraz czekamy, czekamy ... Ale ja do jutra nie będę czekał :D

 

Też bym nie czekał, wyglądają smakowicie:thumbsup:

 

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

takie na ciepło 4szt i pół szklanki herbaty

 

Tak tylko z prądem:D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970495
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Piękniutkie, takie na ciepło 4szt i pół szklanki herbaty 😉😁

Mogą być :D 

 

17 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Ps. Mam chili grys i chili jalapeno grys. Tak drapię się po głowie, które z nich będzie lepiej pasować do cukierków bukowiańskich? Tak myślę  potraktować je  młynkiem i dodać do cukierków bukowiańskich?

Oczywiście można, ale ciężko będzie zapanować nad ostrością :cool: 

 

14 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Po co? Grubszy kawałek, większa niespodzianka.😁

To już za duża niespodzianka ;) 

 

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Pierwszy raz robi się zgodnie z recepturą na zmiany przyjdzie czas po ocenie.

:thumbsup:

 

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Też bym nie czekał, wyglądają smakowicie:thumbsup:

 

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Tak tylko z prądem:D

W końcu wczoraj nie spróbowaliśmy, a prąd trzeba oszczędzać ;) 

 

 

Ale dzisiaj już po degustacji. Trzepią jak zwykle :D 

 

 

110_2002 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/144/#findComment-970553
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.