Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, szrekPL napisał(a):

ja używam jeszcze tyrolskiej i do szynki konserwowej...

Jest jeszcze blok mięsny.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968636
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Radek. napisał(a):

z gotowców, używam lunchenona i tyrolskiej

Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ?

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968651
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, mamuśka napisał(a):

No i pozamiatał 😄.

Pokazał i schował 😜.

Proszę :D Już można jeść :thumbsup: 

 

1 godzinę temu, Todek napisał(a):

Jest jeszcze blok mięsny.:D

Otwierają się nowe możliwości :laugh: 

 

43 minuty temu, Muski napisał(a):

Możesz zrobić zdjęcie tego składu , albo podać nazwę i producenta ?

Wieczorkiem wstawię fotkę. 

 

Coś energetycznego i pozytywnego na weekend :thumbsup: 

Niedawno tak wyglądali ludzie. Komuś przeszkadzało...

 

 

 

 

100_1929 (Copy).jpg

  • Like 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968663
Udostępnij na innych stronach

51 minut temu, MariuszB napisał(a):

Moje klimaty :clap:  nawet galaretka się znalazła w przekroju 🙂 

Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła.

Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka :thumbsup: 

 

 

Mielonka warta zrobienia.

 

Boczek – 0,6 kg

Karczek – 1 kg

Golonka – 0,3 kg

 

Boczek i karczek rozdrobnione na oczku 6 mm

Golonka 2 x 4 mm

Używam maszynki 12

 

Nie trzeba kurczowo trzymać się składu mięsa. I tak przyprawy zdominują wyrób.

 

Przyprawy podaję na 1g mięsa

 

Peklosól 18g

Pieprz czarny 2g

Czosnek świeży 2,5g

Przyprawa lunchenon 10g

Skrobia ziemniaczana 3% wagi mięsa

Woda lodowata 15%

Żelatyna 2g

Płatki chili 2g (niekoniecznie, ale lubimy)

 

Parzyłem w wodzie 77 / 80*C, przez 100 minut.

Osłonki 150 mm szerokości i 95 mm średnicy.

 

Smacznego ;)

 

 

 

100_1933 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968687
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Radek. napisał(a):

Już pokrojona i zapakowana w vacum. Krojąc dalej, jest niewidoczna, ale swoje zrobiła.

Pyszna, soczysta i mięciutka mieloneczka

Ale mi narobiłeś smakach Radku. 

Mielonka wygląda bardzo smacznie.😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968743
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Ale mi narobiłeś smakach Radku

Na glutaminian i zamiennik gumy arabskiej i żelatyny.?😄

  • Upvote 3

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968758
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.11.2024 o 20:03, Radek. napisał(a):

:thumbsup: 

 

 Kiedyś daawno próbowałem odtworzyć smak i zapach tych przypraw. Było blisko

 

 

Ja bym nadal  próbował aby pominąć glutaminian,wspomagacz smaku itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968775
Udostępnij na innych stronach

Dzięki szreku i Halinko ;)

Zostało mi jeszcze kilka działek Lunch Meatu... Ale to na własne potrzeby.

Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie :)

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968799
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Radek. napisał(a):

Teraz krótko i zwięźle. Kto chce ten używa, a kto nie, to nie :)

Ja używam z tej firmy, dodaje się połowę tego co Twojej

Osobiście daję nie więcej niż 3,5g

https://allegro.pl/oferta/przyprawa-do-mielonki-lunchmeat-mielonka-100g-9111469808?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=11bc40e1-b44d-4da2-b884-1c063035963f&utm_content=6e642bada403#

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968804
Udostępnij na innych stronach

Więc pewnie posiada większe stężenie  glutaminianu i wszelkich innych polepszaczy smaku.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968805
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie unikniemy w życiu codziennym chemii, ale możemy ją ograniczyć w jakimś stopniu, ale jak to Radek napisał....

58 minut temu, Radek. napisał(a):

Kto chce ten używa, a kto nie, to nie

.... i ja się pod tym podpisuję 👍

  • Upvote 2

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968807
Udostępnij na innych stronach

No niestety takie życie. Raz do roku robię mielonkę tyrolską. Dodaję tej chemii. Smak dzieciństwa. Rocznik 70😁 

Jeszcze żyję. Od czasu do czasu kupuję konserwę Krakusa bo mam nadzieję, że smak przypomni mi młodość.

Tyle chemii co przyjmujemy w ,, żarciu " ze sklepu. 

Nawet nie wiemy co jemy , ale co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach. 

 

  • Like 2
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-968814
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.11.2024 o 02:21, quadro555 napisał(a):

co jakiś czas na forum pojawia się oszołomiony zwolennik zmniejszenia nitrytu w wyrobach

Lecz nie widzi, lub nie chce widzieć składu tego co kupuje w markecie lub innym sklepie, nie widzi antybiotyków, nie widzi tablicy Mendelejewa, ale za to widzi artykuły w necie opisujące jakie to niedobre i szkodliwe są wszelkie własne wyroby, zwłaszcza te wędzone :facepalm:

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969187
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni, kiełbasa z łopatki i boczku. 

100_1940 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969641
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, quadro555 napisał(a):

Jakąś klasyfikację stosowałeś czy tradycyjną metodą,,jak leci"?

Łopatka II. Potem wstawię przepis.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969674
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa z łopatki i boczku.

 

Skład :

Łopatka II – 2,80 kg rozdrobniona na szarpaku

Boczek – 1,40 kg rozdrobniony na fi 10 mm

Maszynka nr 12

 

Przyprawy na 1 kg mięsa

 

Peklosól - 18g/kg

Pieprz grubo mielony - 3g

Czosnek świeży - 3g

Woda około 100 ml / kg

 

Wędzona olchą i bukiem 50/50, około 3 - 3,5 h, w temp. około 60 - 65*C

Parzona (będzie) około 25 – 30 minut w wodzie 73 – 75 *C 

 

Jeszcze troszkę :) 

 

 

100_1958 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 4

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969685
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść. Jutro może być tylko lepsza :thumbsup: 

 

100_1975 (Copy).jpg

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969741
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Radek. napisał(a):

Kiełbasa z łopatki i boczku.

A jaką osłonkę zastosowałeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969778
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, EAnna napisał(a):

A jaką osłonkę zastosowałeś?

Chyba jelita.🙂

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/142/#findComment-969786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.