@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Października 2010 Korzystałam z tego przepisu z tym że zmniejszyłam porcję na 2 kg. Proporcje adekwatne do ilości mięsa http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=445 Kabanosy w smaku bardzo smaczne. Uparłam sie na drobiowe ale następnym razem zrobię z mięsa wieprzowego bo te jednak zbyt chude. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Października 2010 Jestem pod wrażeniem jak szybko się uczysz :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2010 ale następnym razem zrobię z mięsa wieprzowego bo te jednak zbyt chude.Z gratulacjami sie powstrzymam. Dlatego że wyobrażam sobie konsystencję tych kabanosów. Smaki są podobne nas wszystkich i nie raz dziwie się że gratulujemy nie patrząc z czego zrobiony jest wyrób. KABANOSY TO WYRÓB Z MIĘSA WIEPRZOWEGO .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2010 gratulujemy nie patrząc z czego zrobiony jest wyrób Tu jeszcze nikt nikomu nie gratulował tych kabanosów tylko postępów w nauce.A tak przy okazji to @halusia@ dodaj do tej nazwy a'la i będzie z głowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2010 @halusia@, ostatnimi czasy masz duży rozmach z wyrobami :grin: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2010 KABANOSY TO WYRÓB Z MIĘSA WIEPRZOWEGOPochodzi z słowa kaban czyli po turecku wieprz Ja znam przepis na kabanosy "polskie" które robi się z koniną :shock: Kabanosy w smaku bardzo smaczne :clap: PS http://www.tvn24.pl/12692,1671376,0,1,polsko_niemiecka-wojna-o-kabanosa,wiadomosc.html Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2010 Ja znam przepis na kabanosy "polskie" które robi się z koniną :shock:Ja wprawdzie przepisu nie znam, ale pamiętam jak za komuny mój tatko szedł w Lubomku do masarni z "książką" a wracał z końskimi kabanosami, miał znajomości to i dużo przynosił Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2010 Dlatego że wyobrażam sobie konsystencję tych kabanosów.Jak wspomniałam DZIADKU są zbyt chude bo uparłam się na drobiowe , ponieważ jadam wędliny chude. Pochodzi z słowa kaban czyli po turecku wieprz To tak jest jak ''baba'' sie uprze. :grin: Następne będą WIEPRZOWE. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2010 Mięso z drobiu to same hormony wzrostu, antybiotyki itd - dobrze wiążące . Unikam jego i tylko na babci prośbę, nieraz jej coś zrobię, co tam chce. Halusiu, dobre kabanosy nie mogą być chude, czym tłuściejsze tym lepsze. Ostatnio robiłem kabanosy, ale nadziewałem maszynką bo na dwa kg nie opłacało brudzić nadziewarki .Dla mnie to wyszły kabanoso- parówki. Wszyscy się nimi zachwycali . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2010 Lubomku do masarni z "książką" a wracał z końskimi kabanosami :shock: 3:35 To w Lubomku chyba tradycja :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2010 Ja znam przepis na kabanosy "polskie" które robi się z koniną :shock: ... można prosić o przepis. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2010 . Halusiu dobre kabanosy nie mogą być chude, czym tłuściejsze tym lepsze No cóż DZIADKU, polak mądry po szkodzie. Dziękuję Wszystkim za rady, poprawię się . Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2010 @HalusiaTy nikogo nie przepraszaj bo nie Masz za co, rób tak dalej, nie słuchaj nikogo, tylko Rób to z kurczakówtakich wiejskich, zdrowych, ot tyle, pozdro PS. Wy się Wujta nie bujta. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2010 @Halusia Ty nikogo nie przepraszaj bo nie Masz za co, rób tak dalej, nie słuchaj nikogo, tylko Rób to z kurczaków takich wiejskich, zdrowych, ot tyle, pozdro ziutek sęk w tym że kabanosy z kurczaków nie spełniły moich oczekiwań. Bez względu na to jakiego będą pochodzenia i tak będą za chude. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Października 2010 Nazwa Kabanos pochodzi od kabana, ale w sklepach też używają tej nazwy i mamy "kabanosy" o różnej zawartości.Jak więc nazwać taki wyrób, może kiełbasa cienka drobiowa ?Tylko że w jelicie wieprzowym też nazywa się cienka ? Co do tłustości, to bardzo lubię takie z których po zagrzaniu z kabanosa wycieka smakowity soczek.Pycha. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Października 2010 po zagrzaniu z kabanosa To Ty jadasz je na ciepło :shock: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Października 2010 No a czemu by nie. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-127543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Października 2010 Jak więc nazwać taki wyrób, może kiełbasa cienka drobiowa ? Tylko że w jelicie wieprzowym też nazywa się cienka ? U mnie nazywają się kiełbaski drobiowe, ale w konsystencji to są bardziej frankfurterki a nie kabanosy. Kabanosów z drobiu w sklepach nie widziałem. Pozdrawiam Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-128046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Października 2010 Robiłem kabanosy z indyka, ale zawsze z dodatkiem słoniny (30% wkładu). W sklepach jest sporo kabanosów drobiowych. Wystarczy iść do tesco albo reala. Oczywiście nigdy ten wyrób nie będzie prawdziwym kabanosem ale próbować i eksperymentować trzeba. Gdyby nie to wszyscy nadal byśmy jedli surową dziczyznę.Te kabanosy z indyka wychodzą całkiem smaczne. Dodam że indyki na moje wyroby to ptaki pokaleczone (odseparowane od stada) które nie dostają antybiotyków itd. Swoją drogą kto ma do czynienie z wieprzowiną wie doskonale że tam również bez antybiotyków ani rusz... Antybiotyk są dodawane często jako stymulant wzrostu masy... Tak więc nawet najzdrowsze stada są faszerowane antybiotykami. Pozdrawim i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-128055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Maja 2024 W dniu 9.10.2010 o 19:53, @halusia@ napisał(a): ... http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=445 ... Ach te forumowe reformy ... Jaki to był przepis ... ? PS Tez mam ochotę na "drobiowe kabanki" i zastanawiam się nad przepisem: 40% boczku wieprzowego 60% fileta drobiowego ewentualnie 30% boczku 50% fileta 20% mięsa drobiowego z tłuszczem. Przyprawy jak do klasycznego kabanosa wieprzowego. Jakieś sugestie? Acha, nie używam słoniny ani podgardla. Preferuję boczek, jako składnik tłusty Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-922265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Maja 2024 Nie używał bym tłuszczu drobiowego. Kabanosy co da zasady ma być podopieczny. I tłuszcze drobiowy potrafi się wytopić ,puścić. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-922280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Maja 2024 OK, a co z peklosolą? Drób również nią peklujemy peklosolą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-922336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Maja 2024 Tłuszcz twardy. Może być podgardle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-922374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Maja 2024 (edytowane) Ja do drobiu używam peklosoli. Niby do filetu z piersi można użyć soli. Zrobiły bym sposobem Arkadiusza. Wymieszał drób z boczkiem i zmielił na jednym sitku i do jelita. Farsz na kabanosy nie powinien kleić stąd mieszanie wyrabianie ogranicza się do minimum + dobór surowca . Edytowane 4 Maja 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4626-kabanosy-drobiowe/#findComment-922379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.