EAnna Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 9 Marca 2009 Z opisu wcześniejszych postów to wynikało. Jakieś pudełka z wentylatorami,Wykonawcy naszych specjałów odchodzą czasami od oryginalnego przepisu i eksperymentują na własną rękę. Jeżeli wyniki tych eksperymentów są zadawalające zdarza im się zapomnieć o niektórych elementach przepisu źródłowego i udzielają porad początkującym bazując na własnym doświadczeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 9 Marca 2009 Radzio, rajstopki, pończoch czy inne kolanówki nie ma znaczenia. Są przede wszystkim po to żeby muchy nie siadały i nie składały jaj. Dodatkowo nadają ucisk na mięso. Pieluchy tetrowe – osobiści nie próbowałem tego, ale jednocześnie nie neguje, chociaż obawiał bym się nabrania zapachu „starej szmaty”, ale tak jak pisałem nie próbowałem, a z pończocho-podobnymi już robiłem i wiem że jest OK. W przypadku stosowania pieluch ucisk na mięso wywołujesz sznurkiem lub siatka wędliniarską. Co do pudelka/kartonika/szafki z małym wentylatorkiem – jest to rozwiązanie dla tych którzy nie mogą lub nie chcą ‘przystrajać” mieszkania mięsem. Proces schnięcia III etapu trwa do kilku tygodni (lub dłużej) więc i „dekoracja” mieszkania może komuś nie odpowiadać. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 9 Marca 2009 Tu jest oryginalny przepis3 etap to lodówka:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 9 Marca 2009 U mnie III etap to przekładanie lodówka / wieszak / lodówka itd.Taki TURBO III etap :grin: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 10 Marca 2009 Radzio, rajstopki, pończoch czy inne kolanówki nie ma znaczenia. Są przede wszystkim po to żeby muchy nie siadały i nie składały jaj. Ta, zwłaszcza zimą.Rajstopki i pończochy ( w warunkach domowych) są po to aby schab (inne mięsko dojrzewające) za szybko nie wyschło w swojej wierzchniej warstwie, pozwalając na wysychanie warstw węwnętrznych. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 10 Marca 2009 Ta, zwłaszcza zimą.Rajstopki i pończochy ( w warunkach domowych) są po to aby schab (inne mięsko dojrzewające) za szybko nie wyschło w swojej wierzchniej warstwie, pozwalając na wysychanie warstw węwnętrznych. I oto chodzi , i oto chodzi. U mnie pielucha tetrowa tetrowa była dosyć długo wilgotna-woda odchodziła z warstw głębszych jednocześnie wierzch nie wysychał. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 10 Marca 2009 Wykonawcy naszych specjałów odchodzą czasami od oryginalnego przepisu i eksperymentują na własną rękę.Masz rację EAnno. Ja osobiście korzystam z przepisu na stronie głównej , ale już widzę że muszę trochę "zboczyć z kursu". Etap II mi się przedłużył . Zobaczymy co z tego wyjdzie :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 10 Marca 2009 Mnie się też woda ze schabu leje, aż miło :grin: A co do odchodzenia od przepisu, to kolendrę zastąpiłem mieszanką różnych ziół. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 10 Marca 2009 Podejrzewam że nikt nie robi ŚCIŚLE jak oryginał i dlatego wszystko co robimy to tylko a”la parmezany, dlatego nie ma co mówić o odstępstwach – każdy robi tak jak mu smakuje.Mnie smak kolendry w ogóle nie podchodzi w suszonych wędlinach i całkowicie zastąpiłem ją innymi przyprawami. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 10 Marca 2009 A ja własnie skończyłem nacieranie solą z czosnkiwm i kolendrą - dwa kawałki schabu i dwa kawałki karkówki. Początek już za mną.... Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 10 Marca 2009 A ja myślałem że Ty mój krajanie popełniłeś nacieranie solą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 10 Marca 2009 Początek już za mną.... No to jest nas dwóch. Bardzo jestem ciekawy co mi z tego wyjdzie. Czas pokaże! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 10 Marca 2009 Też myślę o finale - ale jak innym wyszło ,to dlaczego nam nie wyjdzie :grin: :grin: :lol: :lol: Absolwentom ... :wink: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 10 Marca 2009 Bardzo jestem ciekawy co mi z tego wyjdzie.Będziesz niezadowolony :sad: , że tak mało tego schabu zrobiłeś. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 10 Marca 2009 ale jak innym wyszło ,to dlaczego nam nie wyjdzie I to jest pozytywne myślenie :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 10 Marca 2009 Bardzo jestem ciekawy co mi z tego wyjdzie.Będziesz niezadowolony :sad: , że tak mało tego schabu zrobiłeś. :grin: Pzdr. A ja tylko jeden, mały kawałeczek :mellow: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 10 Marca 2009 że tak mało tego schabu zrobiłeś Zrobi się następny :wink: a co :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 11 Marca 2009 No to jest nas dwóch.Teraz trzech. Wczoraj natarłam solą i przyprawami (ale nie kolendrą, bo mi nie podchodzi) dwa kawałki schabu. Tak się zarzekałam, że już surowego mięsa nie zjem ale poległam. To się nazywa łakomstwo. Robiłam ten schabik dwukrotnie, był przepyszny, wyszedł bez kłopotów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 11 Marca 2009 Witam!!! Chcę się podzielić z Wami moimi "doświadczeniami" z robienia takiego schabu a robię go dość często i od dłuższego czasu i robię go zawsze tak samo Etap pierwszy: Etap 2 wkładanie do pończoszki, sznurowanie i do "kabiny klimatyzacyjnej" Z 1-go kg obrobionego surowca pozostaje około 40-45 dkg produktu finalnego. Zyczę powodzenia (bo to nie może się nie udać) i smacznego ps robię to zawsze w pończoszco bo się ładnie obkurcza wraz a wusychaniem schabu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 11 Marca 2009 Tadzio,no, no, uformowany i zasznurowany jak na wystawę.Jakie przyprawy stosujesz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 11 Marca 2009 Witaj EAnno!!!do natarcia to oczywiste - czosnek utarty ze solą a na posypkę głownie kolendra z dodatkiem niewielkiej ilości mielonego peprzu i majeranku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 11 Marca 2009 tadzio, widzę że musiałeś ściągać karnisz, żeby zawiesić schabik ;-) robię to zawsze w pończoszco bo się ładnie obkurczaCo ciekawe - moi degustatorzy stwierdzają zawsze , że "czuć pończochę" w smaku... :rolleyes: :wink: PS. Aby zapobiec rozwinięciu tematu w niewłaściwą stronę dodam, że zawsze stosuję CZYSTĄ pończochę :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 11 Marca 2009 Co ciekawe - moi degustatorzy stwierdzają zawsze , że "czuć pończochę" w smaku... Bo pończocha ma być nowa, albo przynajmneij wyprana :tongue: @Tadzio, jak Ty to sznurujesz, aż Ci zazdroszczę takiej techniki :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 11 Marca 2009 Ciekaw jestem Podlasiak na jaką ch...rę solisz mięso i kość. Masz racje Dziadku popełnił ....... i nie tylko On :shock: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 11 Marca 2009 Ciekaw jestem Podlasiak na jaką ch...rę solisz mięso i kość. Już się poprawiam - schab bez kości to polędwica :!: :!: :!: Zasoliłem dwie polędwice i dwie karkówki ( zwane tez karkiem ) :grin: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.