Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z opisu wcześniejszych postów to wynikało. Jakieś pudełka z wentylatorami,

Wykonawcy naszych specjałów odchodzą czasami od oryginalnego przepisu i eksperymentują na własną rękę. Jeżeli wyniki tych eksperymentów są zadawalające zdarza im się zapomnieć o niektórych elementach przepisu źródłowego i udzielają porad początkującym bazując na własnym doświadczeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60318
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Radzio, rajstopki, pończoch czy inne kolanówki nie ma znaczenia. Są przede wszystkim po to żeby muchy nie siadały i nie składały jaj. Dodatkowo nadają ucisk na mięso.

 

Pieluchy tetrowe – osobiści nie próbowałem tego, ale jednocześnie nie neguje, chociaż obawiał bym się nabrania zapachu „starej szmaty”, ale tak jak pisałem nie próbowałem, a z pończocho-podobnymi już robiłem i wiem że jest OK.

W przypadku stosowania pieluch ucisk na mięso wywołujesz sznurkiem lub siatka wędliniarską.

 

Co do pudelka/kartonika/szafki z małym wentylatorkiem – jest to rozwiązanie dla tych którzy nie mogą lub nie chcą ‘przystrajać” mieszkania mięsem. Proces schnięcia III etapu trwa do kilku tygodni (lub dłużej) więc i „dekoracja” mieszkania może komuś nie odpowiadać.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60319
Udostępnij na innych stronach

U mnie III etap to przekładanie lodówka / wieszak / lodówka itd.

Taki TURBO III etap

:grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60323
Udostępnij na innych stronach

Radzio, rajstopki, pończoch czy inne kolanówki nie ma znaczenia. Są przede wszystkim po to żeby muchy nie siadały i nie składały jaj.

Ta, zwłaszcza zimą.Rajstopki i pończochy ( w warunkach domowych) są po to aby schab (inne mięsko dojrzewające) za szybko nie wyschło w swojej wierzchniej warstwie, pozwalając na wysychanie warstw węwnętrznych.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60326
Udostępnij na innych stronach

Ta, zwłaszcza zimą.Rajstopki i pończochy ( w warunkach domowych) są po to aby schab (inne mięsko dojrzewające) za szybko nie wyschło w swojej wierzchniej warstwie, pozwalając na wysychanie warstw węwnętrznych.

I oto chodzi , i oto chodzi. U mnie pielucha tetrowa tetrowa była dosyć długo wilgotna-woda odchodziła z warstw głębszych jednocześnie wierzch nie wysychał.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60327
Udostępnij na innych stronach

Wykonawcy naszych specjałów odchodzą czasami od oryginalnego przepisu i eksperymentują na własną rękę.

Masz rację EAnno. Ja osobiście korzystam z przepisu na stronie głównej , ale już widzę że muszę trochę "zboczyć z kursu". Etap II mi się przedłużył . Zobaczymy co z tego wyjdzie :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60334
Udostępnij na innych stronach

Mnie się też woda ze schabu leje, aż miło :grin:

 

A co do odchodzenia od przepisu, to kolendrę zastąpiłem mieszanką różnych ziół. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60345
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam że nikt nie robi ŚCIŚLE jak oryginał i dlatego wszystko co robimy to tylko a”la parmezany, dlatego nie ma co mówić o odstępstwach – każdy robi tak jak mu smakuje.

Mnie smak kolendry w ogóle nie podchodzi w suszonych wędlinach i całkowicie zastąpiłem ją innymi przyprawami.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60348
Udostępnij na innych stronach

A ja własnie skończyłem nacieranie solą z czosnkiwm i kolendrą - dwa kawałki schabu i dwa kawałki karkówki. Początek już za mną....

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60401
Udostępnij na innych stronach

A ja myślałem że Ty mój krajanie popełniłeś nacieranie solą. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60404
Udostępnij na innych stronach

Też myślę o finale - ale jak innym wyszło ,to dlaczego nam nie wyjdzie :grin: :grin: :lol: :lol: Absolwentom ... :wink:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60407
Udostępnij na innych stronach

Bardzo jestem ciekawy co mi z tego wyjdzie.

Będziesz niezadowolony :sad: , że tak mało tego schabu zrobiłeś. :grin:

Pzdr.

A ja tylko jeden, mały kawałeczek :mellow:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60411
Udostępnij na innych stronach

że tak mało tego schabu zrobiłeś

Zrobi się następny :wink: a co :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60412
Udostępnij na innych stronach

No to jest nas dwóch.

Teraz trzech.

Wczoraj natarłam solą i przyprawami (ale nie kolendrą, bo mi nie podchodzi) dwa kawałki schabu.

Tak się zarzekałam, że już surowego mięsa nie zjem ale poległam. To się nazywa łakomstwo. Robiłam ten schabik dwukrotnie, był przepyszny, wyszedł bez kłopotów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60435
Udostępnij na innych stronach

Witam!!!

Chcę się podzielić z Wami moimi "doświadczeniami" z robienia takiego schabu a robię go dość często i od dłuższego czasu i robię go zawsze tak samo Etap pierwszy:

Etap 2 wkładanie do pończoszki, sznurowanie i do "kabiny klimatyzacyjnej"

Z 1-go kg obrobionego surowca pozostaje około 40-45 dkg produktu finalnego. Zyczę powodzenia (bo to nie może się nie udać) i smacznego

ps

robię to zawsze w pończoszco bo się ładnie obkurcza wraz a wusychaniem schabu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60464
Udostępnij na innych stronach

Tadzio,

no, no, uformowany i zasznurowany jak na wystawę.

Jakie przyprawy stosujesz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60470
Udostępnij na innych stronach

Witaj EAnno!!!

do natarcia to oczywiste - czosnek utarty ze solą a na posypkę głownie kolendra z dodatkiem niewielkiej ilości mielonego peprzu i majeranku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60472
Udostępnij na innych stronach

tadzio, widzę że musiałeś ściągać karnisz, żeby zawiesić schabik ;-)

 

robię to zawsze w pończoszco bo się ładnie obkurcza

Co ciekawe - moi degustatorzy stwierdzają zawsze , że "czuć pończochę" w smaku... :rolleyes: :wink:

 

PS. Aby zapobiec rozwinięciu tematu w niewłaściwą stronę dodam, że zawsze stosuję CZYSTĄ pończochę :smile:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60474
Udostępnij na innych stronach

Co ciekawe - moi degustatorzy stwierdzają zawsze , że "czuć pończochę" w smaku...

Bo pończocha ma być nowa, albo przynajmneij wyprana :tongue:

 

@Tadzio, jak Ty to sznurujesz, aż Ci zazdroszczę takiej techniki :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60487
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem Podlasiak na jaką ch...rę solisz mięso i kość.

 

Masz racje Dziadku popełnił ....... i nie tylko On :shock:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60512
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem Podlasiak na jaką ch...rę solisz mięso i kość.

Już się poprawiam - schab bez kości to polędwica :!: :!: :!: Zasoliłem dwie polędwice i dwie karkówki ( zwane tez karkiem ) :grin: :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/13/#findComment-60517
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.