Bagno Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Trochę to, dziwne.Pisałem w kontekście tego co, powiedział lekarz. Jednak lekarz to, nie to samo co, dietetyk. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 1 Grudnia 2008 JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK Obrocilem miesko, usunalem przy okazji spora czesc kolendry. No powiem, ze pachnie bardzo interesujaco, wyglada tez zmienia sie w dobym kierunku J Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 1 Grudnia 2008 lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić Najwięcej żelaza zawiera wątroba, w kolejności: wieprzowa, wołowa, drobiowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Najwięcej żelaza zawiera wątroba, w kolejności: wieprzowa, wołowa, drobiowa. A ja do dziś myślałem ,że surówka z .......... ..........Wielkiego Pieca :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 1 Grudnia 2008 przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzićnajbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka!Organizm "nie potrzebuje żelaza, lecz hemoglobiny do przenoszenia tlenu do tkanek i dwutlenku węgla z tkanek do płuc, potrzebuje mioglobiny do magazynowania tlenu w mięśniach. Żelazo jest ich składnikiem. Lepiej zatem będzie, gdy dostarczymy w pożywieniu (...) gotową hemoglobinę w produktach zawierających krew (np. kaszanka, krwiste salcesony) zamiast brać żelazo w zastrzykach." (cyt. z "diety optymalnej dra Jana Kwaśniewskiego) Do powyższego wpisuje się oczywiście czerwone mięso. Są organizmy, które mają trudności z przetwarzaniem żelaza dostarczonego "z zewnątrz" na hemoglobinę. Natomiast świetnie sobie radzą z przetworzeniem hemoglobiny i mioglobiny zwierzęcej na ludzką. Już w latach dwudziestych ub. wieku wykryto lekarstwo na pewien rodzaj białaczki; było to surowe, wołowe mięso. Można sobie o tym poczytać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 5 Grudnia 2008 Ponczoszki naciagniete, mieso wisi w pracowni Narazie nie pachnie zle, powiem nawet ze pachnie dobrze Jaki bedzie final dowiem sie niestety dopiero w swieta J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 7 Grudnia 2008 lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka! Ha! Patrzyłam zadziwiona, dlaczego młody tak się ślini w sklepie i uśmiecha do kaszanki Po raz kolejny przekonuję się, że zdrowe dziecko, niefaszerowane nigdy czipsami i colą, najlepiej wie, czego domaga się jego organizm... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad: A na jakim jestes etapie? Moj po pieciu dniach w lodowce (duuuzo czosnku, sol, pieprz etc) Ubralem w ponczochy zawinalem 5x i powiesilem nad kaloryferem w pracowni (kalafior grzeje lekko). Odpukac narazie nie dzieje sie nic niepokojacego... Przy pkazji jedno pytanie - po ubraniu w ponczochy i przewiazaniu miesa sznurkiem kapal z niego "so" a sama ponczocha mokra. Tak ma na tym etapie byc? Na logike tak mi sie wydaje - mieso nie mialo jak obsychac w lodowce no i lecalo luzem. Potem zostalo scisniete gosc mocno... Mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie dobrze. J Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Przy pkazji jedno pytanie - po ubraniu w ponczochy i przewiazaniu miesa sznurkiem kapal z niego "so" a sama ponczocha mokra. Tak ma na tym etapie byc? Wszystko OK, tak ma być i będzie jeszcze przez 2 max 3 dni PS Tylko odsuń od kaloryfera, to nie jest najlepsze miejsce. Przy kaloryferze seschnie z wierzchu i nie pozwoli skorupa wyschnąś środkowi. Lepiej powieś w przewiewnym miejscu o pokojowej temperaturze, na które nie świeci słońce. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad: A na jakim jestes etapie? Moj po pieciu dniach w lodowce (duuuzo czosnku, sol, pieprz etc) Ubralem w ponczochy zawinalem 5x i powiesilem nad kaloryferem w pracowni (kalafior grzeje lekko). Odpukac narazie nie dzieje sie nic niepokojacego... Mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie dobrze. J Kaloryfer + przewiew powietrza daje efekty. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad:Jaka pleśń? Jeśli biała to się nie się nie stało, wytrzyj ściereczką i susz schabik dalej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 7 Grudnia 2008 biało-zielona pleśn pojawiła się na 2-im etapie lodówkowym.Wcześniej pewnie musiała wleżć ,gdy schabik wisiał w spiżarce. Wytarłam ściereczką namoczoną w occie jabłkowym i jeszcze raz natarłam solą :mellow: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Będzie dobrze. :smile: Po dodaniu wiekszej ilości soli najwyżej trzeba będzie często popijać. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad: Pleśń na trzecim etapie? Małgoś , mój po dwóch dniach wietrzenia jest już na tyle suchy że żadna pleśń nie ma prawa wystąpić. A może w lodówce dostał wilgoci? Gdzieś na niego pokapało skroplinami? Dziwne. Oby dalej nic się nie działo. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Może coś w tej lodówie się stało...Ale mam nadzieję,że wszystko będzie ok. :???: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Małgoś raczej faktycznie to będzie lodówka, może ewentualnie podsusz jeszcze na zewnątrz? Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Małgos, nie wiem czy pomieszczenia typu spiżarki nadają się do 2 etapu wędlin a la parmezanskich.Przynajmniej dla mnie spiżarka kojaży się z małym pomieszczeniem gdzie praktycznie nie ma ruchu powietrza, chyba że dżwi otworzysz.Ja prowadze 2 etap na korytazu, tam zawsze jest ruch powietrza, nie dochodzi słońce i mam ciągły wgląd na wędliny.Wcale nie powiedziane że do zakażenia doszlo w 3 etapie czyli w lodówce, owszem, mogło coś nakapać jakieś skropliny np. z cieplej potrawy lub garnka wstawionego do lodówki.Kolejna przyczyna to położenie mięsa na gładkiej powierzchni, wtedy woda kondensuje się pod miesem, dlatego dobrze jest połozyć na papierze który odciąga wilgoć na boki.Tego typu zdażenia nie mają miejsca w lodówkach z termoobiegiem. Tak czy owak zastanów się czy czasami nie "zapuścić" nowego mięska Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 7 Grudnia 2008 dla mnie spiżarka kojaży się z małym pomieszczeniem gdzie praktycznie nie ma ruchu powietrza To zależy jaka. U mojej Babci spiżarka miała połączenie wentylacyjne z podwórkiem - dzięki czemu była zapewniona cyrkulacja powietrza. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 7 Grudnia 2008 No stracha mi Małgoś takiego zapędziła, że poleciałem sprawdzić, ale wszystko dobrze. Jutro bandaż i nad okap w kuchni. Wbrew pozorom miejsce o dużej ciepłocie, wilgotności i wymianie powietrza.Palcówka schnie równomiernie i z poważaniem. :smile: Zobaczymy jak schabik, ale jestem dobrej myśli. A warunki suszenia jak na obrazkach. Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 7 Grudnia 2008 TOSHIBA masz rację ,że mógł schab "załapać" pleśń w spiżarce.Nie miałam go gdzie indziej powiesić z uwagi na obecność psa w domu.Jakbym powiesiła wędliny w korytarzu to obawiam się,że pies dostałby fioła :grin: . Czy uważasz,że jeszcze da się ten schab uratować? Dziwny jest też fakt ,że pleśń wlazła w miejsca grubiej nacierane czosnkiem :mellow: . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Mój suszy się w kuchni , wisząc na uchwycie szafki w odległości 1m od okna. Z racji pory roku - nasłonecznienie mu nie grozi :wink: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ja dla odmiany tym razem pierwszy raz zrobiłem karkówkę. Jutro pójdzie w " skarpetki" . Już się nie mogę doczekać efektów. Na zamieszczonych we wcześniejszych postach zdjęciach wyglądała tak apetycznie, że ślinka mi do dziś leci. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Małgoś! Ty lepiej z tą pleśnią uważaj. Ja tam na serach generalnie albo lubię albo olewam ( w zależności od rodzaju sera) Ale na surowym mięsie raczej bym nie ryzykował. Może zaraz obudzą się nasi stronicowi mikrobiolodzy i coś zaradzą , ale moim zdaniem tak jak z chlebem. Be...Lepiej pakuj drugie mięsko, to parę zlociszy i czyste sumienie. :wink: Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Pleśń na serach w zasadzie jest bezpieczna, jednak zielona na mięsie, to już nie dobrze. Biała - OK, zielona - niebezpieczna dla zdrowia, czarna - śmiertelna. To tak w telegraficznym skrócie o kolorach :grin: .Co Ci mogę polecić, to odkrój, taki grubszy o 3 cm plaster niż sięga pleśń, jeszcze kilka cm dalej zetrzyj z powierzchni wszystko co jest do gołego mięsa, przemyj przekrój i jego okolice mleczanem, następnie obtocz go grubo solą i zostaw. Jeśli jeszcze coś wyjdzie, to nie ryzykuj, bo to oznacza, że pleśń weszła do całego batonu i szkoda zdrowia, bo więcej wydasz na leczenie, niż na mięcho Moim zdaniem winne są przyprawy lub/i czosnek, no albo skarbeta była zakażona od poprzedniego razu Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.