Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę to, dziwne.

Pisałem w kontekście tego co, powiedział lekarz. Jednak lekarz to, nie to samo co, dietetyk.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47629
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK

Obrocilem miesko, usunalem przy okazji spora czesc kolendry.

 

No powiem, ze pachnie bardzo interesujaco, wyglada tez zmienia

sie w dobym kierunku :)

 

J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47632
Udostępnij na innych stronach

lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić

Najwięcej żelaza zawiera wątroba, w kolejności: wieprzowa, wołowa, drobiowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47635
Udostępnij na innych stronach

Najwięcej żelaza zawiera wątroba, w kolejności: wieprzowa, wołowa, drobiowa.

A ja do dziś myślałem ,że surówka z ..........

..........Wielkiego Pieca :grin:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47644
Udostępnij na innych stronach

przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić

najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka!

Organizm "nie potrzebuje żelaza, lecz hemoglobiny do przenoszenia tlenu do tkanek i dwutlenku węgla z tkanek do płuc, potrzebuje mioglobiny do magazynowania tlenu w mięśniach. Żelazo jest ich składnikiem. Lepiej zatem będzie, gdy dostarczymy w pożywieniu (...) gotową hemoglobinę w produktach zawierających krew (np. kaszanka, krwiste salcesony) zamiast brać żelazo w zastrzykach." (cyt. z "diety optymalnej dra Jana Kwaśniewskiego)

Do powyższego wpisuje się oczywiście czerwone mięso. Są organizmy, które mają trudności z przetwarzaniem żelaza dostarczonego "z zewnątrz" na hemoglobinę. Natomiast świetnie sobie radzą z przetworzeniem hemoglobiny i mioglobiny zwierzęcej na ludzką. Już w latach dwudziestych ub. wieku wykryto lekarstwo na pewien rodzaj białaczki; było to surowe, wołowe mięso. Można sobie o tym poczytać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-47664
Udostępnij na innych stronach

Ponczoszki naciagniete, mieso wisi w pracowni :)

 

Narazie nie pachnie zle, powiem nawet ze pachnie dobrze ;)

Jaki bedzie final dowiem sie niestety dopiero w swieta :(

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48125
Udostępnij na innych stronach

lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.

Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka!

Ha! Patrzyłam zadziwiona, dlaczego młody tak się ślini w sklepie i uśmiecha do kaszanki :D

Po raz kolejny przekonuję się, że zdrowe dziecko, niefaszerowane nigdy czipsami i colą, najlepiej wie, czego domaga się jego organizm...

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48256
Udostępnij na innych stronach

Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad:

A na jakim jestes etapie?

 

Moj po pieciu dniach w lodowce (duuuzo czosnku, sol, pieprz etc)

Ubralem w ponczochy ;) zawinalem 5x i powiesilem nad kaloryferem

w pracowni (kalafior grzeje lekko). Odpukac narazie nie dzieje sie nic

niepokojacego...

 

Przy pkazji jedno pytanie - po ubraniu w ponczochy i przewiazaniu

miesa sznurkiem kapal z niego "so" a sama ponczocha mokra.

Tak ma na tym etapie byc? Na logike tak mi sie wydaje - mieso

nie mialo jak obsychac w lodowce no i lecalo luzem. Potem zostalo

scisniete gosc mocno... Mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie dobrze.

 

J

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48266
Udostępnij na innych stronach

Przy pkazji jedno pytanie - po ubraniu w ponczochy i przewiazaniu

miesa sznurkiem kapal z niego "so" a sama ponczocha mokra.

Tak ma na tym etapie byc?

Wszystko OK, tak ma być i będzie jeszcze przez 2 max 3 dni

 

PS

Tylko odsuń od kaloryfera, to nie jest najlepsze miejsce.

Przy kaloryferze seschnie z wierzchu i nie pozwoli skorupa wyschnąś środkowi.

Lepiej powieś w przewiewnym miejscu o pokojowej temperaturze, na które nie świeci słońce.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48267
Udostępnij na innych stronach

Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad:

A na jakim jestes etapie?

 

Moj po pieciu dniach w lodowce (duuuzo czosnku, sol, pieprz etc)

Ubralem w ponczochy ;) zawinalem 5x i powiesilem nad kaloryferem

w pracowni (kalafior grzeje lekko). Odpukac narazie nie dzieje sie nic

niepokojacego... Mam nadzieje, ze wszystko skonczy sie dobrze.

 

J

Kaloryfer + przewiew powietrza daje efekty. :grin:

idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48268
Udostępnij na innych stronach

Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad:

Jaka pleśń? Jeśli biała to się nie się nie stało, wytrzyj ściereczką i susz schabik dalej.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48269
Udostępnij na innych stronach

biało-zielona pleśn pojawiła się na 2-im etapie lodówkowym.Wcześniej pewnie musiała wleżć ,gdy schabik wisiał w spiżarce. :cry:

Wytarłam ściereczką namoczoną w occie jabłkowym i jeszcze raz natarłam solą :mellow:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48271
Udostępnij na innych stronach

Kurcze..na moim schabie pojawiła się pleśń..... :sad:

Pleśń na trzecim etapie? Małgoś , mój po dwóch dniach wietrzenia jest już na tyle suchy że żadna pleśń nie ma prawa wystąpić. A może w lodówce dostał wilgoci? Gdzieś na niego pokapało skroplinami? Dziwne. Oby dalej nic się nie działo. :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48275
Udostępnij na innych stronach

Może coś w tej lodówie się stało...

Ale mam nadzieję,że wszystko będzie ok. :???:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48277
Udostępnij na innych stronach

Małgoś raczej faktycznie to będzie lodówka, może ewentualnie podsusz jeszcze na zewnątrz?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48287
Udostępnij na innych stronach

Małgos, nie wiem czy pomieszczenia typu spiżarki nadają się do 2 etapu wędlin a la parmezanskich.

Przynajmniej dla mnie spiżarka kojaży się z małym pomieszczeniem gdzie praktycznie nie ma ruchu powietrza, chyba że dżwi otworzysz.

Ja prowadze 2 etap na korytazu, tam zawsze jest ruch powietrza, nie dochodzi słońce i mam ciągły wgląd na wędliny.

Wcale nie powiedziane że do zakażenia doszlo w 3 etapie czyli w lodówce, owszem, mogło coś nakapać jakieś skropliny np. z cieplej potrawy lub garnka wstawionego do lodówki.Kolejna przyczyna to położenie mięsa na gładkiej powierzchni, wtedy woda kondensuje się pod miesem, dlatego dobrze jest połozyć na papierze który odciąga wilgoć na boki.

Tego typu zdażenia nie mają miejsca w lodówkach z termoobiegiem.

 

Tak czy owak zastanów się czy czasami nie "zapuścić" nowego mięska

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48289
Udostępnij na innych stronach

dla mnie spiżarka kojaży się z małym pomieszczeniem gdzie praktycznie nie ma ruchu powietrza

To zależy jaka. U mojej Babci spiżarka miała połączenie wentylacyjne z podwórkiem - dzięki czemu była zapewniona cyrkulacja powietrza. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48290
Udostępnij na innych stronach

No stracha mi Małgoś takiego zapędziła, że poleciałem sprawdzić, ale wszystko dobrze.

Jutro bandaż i nad okap w kuchni. Wbrew pozorom miejsce o dużej ciepłocie, wilgotności i wymianie powietrza.Palcówka schnie równomiernie i z poważaniem. :smile: Zobaczymy jak schabik, ale jestem dobrej myśli.

A warunki suszenia jak na obrazkach.

marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48291
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA masz rację ,że mógł schab "załapać" pleśń w spiżarce.Nie miałam go gdzie indziej powiesić z uwagi na obecność psa w domu.Jakbym powiesiła wędliny w korytarzu to obawiam się,że pies dostałby fioła :grin: .

Czy uważasz,że jeszcze da się ten schab uratować? Dziwny jest też fakt ,że pleśń wlazła w miejsca grubiej nacierane czosnkiem :mellow: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48292
Udostępnij na innych stronach

Mój suszy się w kuchni , wisząc na uchwycie szafki w odległości 1m od okna. Z racji pory roku - nasłonecznienie mu nie grozi :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48293
Udostępnij na innych stronach

Ja dla odmiany tym razem pierwszy raz zrobiłem karkówkę. Jutro pójdzie w " skarpetki" . Już się nie mogę doczekać efektów. Na zamieszczonych we wcześniejszych postach zdjęciach wyglądała tak apetycznie, że ślinka mi do dziś leci. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48299
Udostępnij na innych stronach

Małgoś! Ty lepiej z tą pleśnią uważaj. Ja tam na serach generalnie albo lubię albo olewam ( w zależności od rodzaju sera) Ale na surowym mięsie raczej bym nie ryzykował. Może zaraz obudzą się nasi stronicowi mikrobiolodzy i coś zaradzą , ale moim zdaniem tak jak z chlebem. Be...Lepiej pakuj drugie mięsko, to parę zlociszy i czyste sumienie. :wink:
marcomm
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48305
Udostępnij na innych stronach

Pleśń na serach w zasadzie jest bezpieczna, jednak zielona na mięsie, to już nie dobrze. Biała - OK, zielona - niebezpieczna dla zdrowia, czarna - śmiertelna. To tak w telegraficznym skrócie o kolorach :grin: .

Co Ci mogę polecić, to odkrój, taki grubszy o 3 cm plaster niż sięga pleśń, jeszcze kilka cm dalej zetrzyj z powierzchni wszystko co jest do gołego mięsa, przemyj przekrój i jego okolice mleczanem, następnie obtocz go grubo solą i zostaw. Jeśli jeszcze coś wyjdzie, to nie ryzykuj, bo to oznacza, że pleśń weszła do całego batonu i szkoda zdrowia, bo więcej wydasz na leczenie, niż na mięcho

 

Moim zdaniem winne są przyprawy lub/i czosnek, no albo skarbeta była zakażona od poprzedniego razu

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/9/#findComment-48312
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.