arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 31 Grudnia 2018 No niby racja tylko po co parzyć np.10h jak można by było 2 h.Moim zdaniem nie ma się pełnej kontroli nad parzonym produktem.Ja też tak parzę jeden wyrób i tak się zastanawiam czy 36 h parzenia w 66 C jest czasem optymalnym,ale eksperymentował nie będę bo wychodzi smaczny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) No niby racja tylko po co parzyć np.10h jak można by było 2 h.Moim zdaniem nie ma się pełnej kontroli nad parzonym produktem.Ja też tak parzę jeden wyrób i tak się zastanawiam czy 36 h parzenia w 66 C jest czasem optymalnym,ale eksperymentował nie będę bo wychodzi smaczny. Kontrola jest dokładnie taka sama, jak przy "gotowaniu" surowego mięsa metodą sous vide - a tam jakoś nikt się nie martwi, że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury.Bazuje się na precyzyjnym doborze temperatury i dużej tolerancji czasu parzenia - przy wędzonkach będzie dokładnie tak samo. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Stycznia 2019 że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury Co Wy macie z tym NIE przebijaniem woreczka?Po pierwsze można przebić woreczek ale trzeba uzyc membrany uszczelniającejPo drugie można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środkuWięc nie piszcie proszę więcej ze przy metodzie sous vide nie można dokonywać pomiaru temperatury wsadu online Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Stycznia 2019 można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środku Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Stycznia 2019 że woreczka nie można przebić i zbadać temperatury Co Wy macie z tym NIE przebijaniem woreczka? można wsadzić termometr Bluetooth i go zamknąć w środku Genialne w swojej prostocie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Stycznia 2019 "Temperaturę wewnątrz batonu" ( :laugh: ), parząc metodą "we worze" mierzę zwykłymi termometrami z sondą.Dotyczy głównie polędwic (szynki też da się radę)... Mam kilka sztuk termometrów w miarę wyskalowane...Wbijam w baton, woruję i parzę nawet bez bluetootha Ważne, żeby wbić od strony pętelki/pętelka/haka... dobrze wyjąć po wystudzeniu ale to nie konieczne...Boczki metodą worową zawsze mi wychodzą dobre to nic nie muszę mierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Stycznia 2019 A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach??OKMoże po Angielsku będzie łatwiej dla Ciebie https://thermometer.co.uk/thermometer-kits/928-sous-vide-thermometer-kits.html Ten sam termometr/metoda może służyć do parzenia wędzonek obtoczonych przyprawami ale w woreczku foliowymi jednocześnie można go stosować w metodzie sous videChodzi o to żeby woda nie dostała się do woreczka, nie rozcieńczała przypraw a mięso parzyło się w sosie własnym, a w metodzie sous vide dodatkowo żeby powietrze nie weszło Edytowane 5 Stycznia 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) A ja nadal nie rozumiem - czy my mowimy o parzeniu metoda sous vide czy o parzeniu normalnym tyle ze w woreczkach??O wędzonkach obtoczonej przyprawami i parzonej po procesie wędzenia. Parzenie w wodzie spowoduje zmycie mieszanki przypraw. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) "Temperaturę wewnątrz batonu" ( :laugh: ), parząc metodą "we worze" mierzę zwykłymi termometrami z sondą.Dotyczy głównie polędwic (szynki też da się radę)... Mam kilka sztuk termometrów w miarę wyskalowane...Wbijam w baton, woruję i parzę nawet bez bluetootha Ważne, żeby wbić od strony pętelki/pętelka/haka... dobrze wyjąć po wystudzeniu ale to nie konieczne...Boczki metodą worową zawsze mi wychodzą dobre to nic nie muszę mierzyć Świetnie tylko ,że to jest metodą sous vide tak samo jak zamknięcie termometru w worku.Zgubiluście jak zwykle pytanie ,które zadałem to może przypomnę.Jak zmierzyć temperaturę w wyrobie w metodzie sous vide.W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jak wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiem. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Stycznia 2019 W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jaki wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiem W metodzie SV pomiar temperatury to zbędny gadżet. Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi, by uzyskać oczekiwany efekt. Na forum spotkałem sie z tabelą długości czasu "parzenia", chyba w temacie o SV. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi Tzn jak długi np. dla jedno kg szynki i dla 3 kilogramowej szynki.Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) @arkadiusz,Tzn jak długi np. dla jedno kg szynki i dla 3 kilogramowej szynki.Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Przepisy SV dopuszczają znaczne wydłużenie czasu (nawet do 50%). Ja taką kilogramową szynke robię 24 h w 62°C. Dla 3 kg przyjąłbym, że potrzeba 2 dodatkowych godzin, by osiągnęła temperaturę obróbki SV więc zastosowałbym 26h - podejrzewam, ze te 24 też by wystarczyło.Tu link do informacji podanych przez StefanS i Piksiaka (post nr 3 tego wątku) odnośnie zależności czasu obróbki od grubości. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Pytam nie bez kozery bo może się zdarzyć że wyjmiemy za wcześnie albo będziemy parzyli niepotrzebnie długo i co wtedy.? Arkadiusz - odsylam do przeczytania tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/- tam jest wyjasnione o czasie i wplywie, i na pytanie - i co wtedy po drugie z uporem maniaka - zadaje pytanie - w jakim celu przebijac, kleic tasma woreczki ktore sa w podcisnieniu (gadget fajny) gdy mamy wszystko w temperaturach ponizej temperatur parzenia normalnego. - post 37 tego tematu - i niewatpliwie (przynajmniej z mojego punktu widzenia jestem bardziej zadowolony niz z parzenia bezposrednio w wodzie. W tej metodzie moim zdaniem nie da się przeparzyć wyrobu,ale można niepotrzebnie bez kontroli temperatury parzyć go zbyt długo a jaki wiadomo czas to pieniądz.Chyba że są opracowane jakieś tabele,ale tego nie wiemW metodzie SV pomiar temperatury to zbędny gadżet. Istotne znaczenie ma czas obróbki cieplnej, który zawsze jest długi, by uzyskać oczekiwany efekt. Na forum spotkałem sie z tabelą długości czasu "parzenia", chyba w temacie o SV. zgadzam sie calkowicie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Stefan ja to wszystko czytałem ,ale konkretnej odpowiedzi jak długo parzyć poszczególne wyroby nie znalazłem i stąd moje pytanie.Odpowiedz mi konkretnie .Woda 65 C .Ile czasu mam parzyć trzykilogramową szynkę,żeby uzyskać 65 C w środku ?To że mogę ją parzyć i 70 h to wiem ,ale interesuje mnie jaki jest minimalny czas,żeby tą temperaturę osiągnąć. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 5 Stycznia 2019 "Konkretnie", precyzyjnie to się nie da odpowiedzieć- podać dokładnego minimalnego czasu- zbyt wiele zmiennych... 410 minut.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Stycznia 2019 -tu sa dane dotyczace osiagania temperatury wewnatrz slab - plaskie kawalki, cylinder- cylindryczne, sphere- kuliste.dokladnie podany jest czas dla osiagniecia temperatury takiej samej jak temperatura parzenia (wody). Przeliczenia tych temperatur dotycza temperatury wyjsciowej 4*C (wyjete z lodowki)Nie wiem jak to ma sie dokladnie do pomiarow niemniej jesli sa podane to znaczy ze ktos to sprawdzal. Inaczej mowiac - wynika z tej tabelki ze podobny jest czas dochodzenia do temoperatury wewnatrz podobny i dla temp np 55*C jak i dla 65*C - (wspolczynnik szybkosci przenikania jest szybszy dla 65 jak dla 55) stad zblizone czasy. NIemniej nigdy nie robilem pomiarow bo tez nie jest to mi potrzebne. Zawsze robie w nizszej temperaturze. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 5 Stycznia 2019 ArkadiuszW przepisach z tej strony przy parzeniu, wędzeniu czy pieczeniu wyrobów masz podawane: .... do osiągnięcia .......temperatury w wyrobieWyroby wyrobowi nie równy, 3 kg szynka nie jest zawsze taka sama jak inna 3 kg szynka, jedna ma mniej tłuszczu inna za to ze skórą.Dlatego Stefan podał +/- czasy, także w internecie czasy są rożne.Jeżeli chcesz wiedzieć dokładnie to albo wsadź ten termometr do wyrobu albo sobie wylicz.Zapraszam do lektory poniżej. wlasciwosci_termofizyczne_zywnosci_cz1.pdf Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-619740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booohigh Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Witam wędze na zimno i zastanawiam się czy znacie jakąś glazurę do mięs żeby posmarować i oblepić przyprawami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booohigh Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 24 Stycznia 2022 O super a jak to wpłynie na trwałość produktu, bo chce sobie udziwnić polędwicę na zimno wędzoną.Jak masz jakieś przepisy na posypkę to weź wrzuć jak możesz.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 24 Stycznia 2022 ...nim coś się zepsuje to zdążysz zjeść, nawet cienko krojąc...Ale wykopane...głęboko... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Wędzonka to nie pieczeń. Każda "glazura" wg mnie tylko utrudni przenikanie dymu wędzarniczego do mięsa. Właśnie zapeklowałem polędwice i polędwiczki sarny. Ponieważ uruchomiłem niedawno własnej roboty dymogenerator do zimnego wędzenia, więc zastanawiam się, czy go nie wypróbować na tych delikatnych wyrobach. Ale to mięso moczy się w wystudzonym wywarze z przypraw, peklosolą i dodatkiem miodu, więc nie będę go już pokrywał przed wędzeniem żadną "glazurą". Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Ja polecam ci obtoczyć przyprawami które akceptujesz, już na etapie peklowania ,razem z peklosolą i peklować w woreczkach próżniowych.Idealnie do wedzenia na zimno,przyprawy nie odpadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Stycznia 2022 A ja po obtoczeniu w posypce wędzil bym w folii celulozowej. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Stycznia 2022 polędwice i polędwiczki sarny Do tak szlachetnego mięsa - tylko zimny dym obsypie smakiem dookoła Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/478-obsypka-do-w%C4%99dlin/page/3/#findComment-746759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.