Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.Pozdrawiam.

Gonzo nie bardzo łapię.

To była taka przygrywka :grin: Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" :smile: .Smacznego.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69253
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Mam nadzieję i dzięki za słowa otuchy :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69254
Udostępnij na innych stronach

To była taka przygrywka Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" .Smacznego.

...bo inaczej to będzie... dodał Gonzo

heh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69255
Udostępnij na innych stronach

Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła

Wszystko zależy od gustów - niektórzy dają tylko połowę przewidzianą recepturą i taka im najbardziej smakuje
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69258
Udostępnij na innych stronach

Podsumowując moją wczorajszą produkcję:

1.Smak bardzo dobry

2.Za słabo nabite jelita

3.Za długo kasza pod pierzynką/3 h bo nie miałem wczesniej czasu ją wyjąć/

Jest mało ścisła ,ale da się zjeść.

W związku z tym mam pytanie ,który z punktow /1 lub 2/spowodował małą ścisłość.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69327
Udostępnij na innych stronach

1.Smak bardzo dobry

I to jest najważniejsze.

Nad resztą popracujesz. Domowa kaszaneczka to jest luksus smakowy. Można kaszankę również podwędzać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69331
Udostępnij na innych stronach

I to jest najważniejsze..

I tu się zgadzam, ale trzeba dążyć do jak najlepszych rezultatów.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69335
Udostępnij na innych stronach

Jest mało ścisła

być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69386
Udostępnij na innych stronach

być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek

Chyba nie bo zgodnie z przepisem.Ona jest chyba słabo nabita bo bez osłonki jej konsystencja jest dobra tylko w osłonce jest miękka.Pozdrawiam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69401
Udostępnij na innych stronach

bez osłonki jej konsystencja jest dobra

A co to znaczy bez osłonki jest dobra konsystencja ?

Bo nie bardzo rozumię sorrki.

Czyli po pieczeniu na patelmi czy schłodzeniu czy jak ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69411
Udostępnij na innych stronach

Po obróbce na grilu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69414
Udostępnij na innych stronach

Po obróbce na grilu

No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69423
Udostępnij na innych stronach

Po obróbce na grilu

Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69424
Udostępnij na innych stronach

Po obróbce na grilu

spokojnie, napisz jak to na grillu podpiekaleś.

ja podejrzewam że za dużo wody dodałęś z tą suszoną krwią

i jeżeli na grillu były w osłonkach (bo jak inaczej) to woda odparowała i tyle,

chyba że griliowałeś na tacce alu, ale i tak woda odparowała.

Może jeszcze jakiś inny wariant ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69430
Udostępnij na innych stronach

Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?

A skądże tylko moje batony moim zdaniem są na zimno trochę za miękkie.Tak poza tym wszystko jest ok.Następnym razem nabiję trochę mocniej i będzie super.Na 1kg kaszy dałem 1 kg krwi zgodnie z przepisem.Kaszankę na grillu robię w ten sposób ,że obsypuję ją wegetą ,obkładam cebulką i zawijam w folię aluminiową.Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Wto Maj 26, 2009 5:05 pm ]

No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita.

 

Pozdrawiam :wink:

Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez :lol: i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam :

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69513
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam :

 

A widzisz.Przy grillowaniu temperatura jest dużo wyższa jak przy odparzaniu i jelito bardziej się skurczyło (na pewno kaszanka jest mniejsza po grillowaniu jak przed) dlatego konsystencja jest lepsza.proponuję jeszcze raz na probę odparzyć trochę kaszaneczki, przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.Powinno się poprawić.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69518
Udostępnij na innych stronach

przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.

o nie... tu się nie zgadzam! - jesli temperatura była właściwa to jej podwyższenie stanowi odejście od prawidłowości i może powodować pękanie,

jeśli już to nieco ściślejsze nadziewanie - jeśli faktycznie jelita były bardzo luźne

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69523
Udostępnij na innych stronach

Nie mówię o drastcznym podniesieniu temp. o 10-15 stopni ale delikatnie spróbować kilka stopni. Na pewno nie pękną.

A z tym ścislejszym nadziewaniem też bym uważał.W opisanej sytuacji Arkadiusz napisał(cyt. z pamięci) Kasza pod pierzyną trzy godziny.Zauważmy, że już kasza była dostatecznie rozgotowana/napęczniała i podczas parzenia nie zwiększyła swojej objętości dlatego luźne nadzianie zrobiło swoje.

Taka jest mniej więcej teoria gonza :blush:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69525
Udostępnij na innych stronach

Muszę zgodzić się z obydwoma wypowiedziami a mianowicie:

1.kasza za długo była parzona i była już dostatecznie napęczniała

2.W związku z pkt 1 przy parzeniu już gotowej kaszanki nie powiększyła ona swej objętości.

Reasumując:przy tak sparzonej kaszy można mocniej nabijać i kaszanka w parzeniu nie powinna pękać.Moim zdaniem nie należy podnosić temp. parzenia tylko mocniej nabijać.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69527
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, masz rację, zazwyczaj pozostawia się margines dla kaszy - a w tym przypadku była już mocno rozprażona
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69528
Udostępnij na innych stronach

To jest normalne że na naszym forum pojawiają się cudowne przeistoczenia. krew zamieniła się w kaszę proponuję jeszcze temat jaki to rodzaj kaszy bo to jest też ważne . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69537
Udostępnij na innych stronach

To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości. Najdziwniejsze to że żyję. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69541
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.