Gonzo Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 23 Maja 2009 Dzięki za podpowiedź, ale nadeszła za późno.Krew rzeczywiście z Nadarzyna /a skąd wiesz :wink:/ .Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą zła.Pozdrawiam. Gonzo nie bardzo łapię. To była taka przygrywka :grin: Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" :smile: .Smacznego. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Maja 2009 Mam nadzieję i dzięki za słowa otuchy :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Maja 2009 To była taka przygrywka Nie bój żaby, kaszanka wyjdzie pierwyj sort z tym co do tej pory kupowałeś w sklepie -to będzie "kawior" .Smacznego....bo inaczej to będzie... dodał Gonzo heh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Maja 2009 Dodałem wg. 1:7.Zobaczymy co wyjdzie.Jutro degustacja.Jak próbowałem przed nabiciem nie byłą złaWszystko zależy od gustów - niektórzy dają tylko połowę przewidzianą recepturą i taka im najbardziej smakuje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Maja 2009 Podsumowując moją wczorajszą produkcję:1.Smak bardzo dobry2.Za słabo nabite jelita3.Za długo kasza pod pierzynką/3 h bo nie miałem wczesniej czasu ją wyjąć/Jest mało ścisła ,ale da się zjeść.W związku z tym mam pytanie ,który z punktow /1 lub 2/spowodował małą ścisłość.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Maja 2009 1.Smak bardzo dobryI to jest najważniejsze. Nad resztą popracujesz. Domowa kaszaneczka to jest luksus smakowy. Można kaszankę również podwędzać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Maja 2009 I to jest najważniejsze..I tu się zgadzam, ale trzeba dążyć do jak najlepszych rezultatów.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Maja 2009 Jest mało ścisłabyć może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Maja 2009 być może dałeś zbyt mało "kleistych" czyli skórek Chyba nie bo zgodnie z przepisem.Ona jest chyba słabo nabita bo bez osłonki jej konsystencja jest dobra tylko w osłonce jest miękka.Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Maja 2009 bez osłonki jej konsystencja jest dobraA co to znaczy bez osłonki jest dobra konsystencja ? Bo nie bardzo rozumię sorrki. Czyli po pieczeniu na patelmi czy schłodzeniu czy jak ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Maja 2009 Po obróbce na grilu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Maja 2009 Po obróbce na grilu No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Maja 2009 Po obróbce na grilu Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 25 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Maja 2009 Po obróbce na griluspokojnie, napisz jak to na grillu podpiekaleś. ja podejrzewam że za dużo wody dodałęś z tą suszoną krwią i jeżeli na grillu były w osłonkach (bo jak inaczej) to woda odparowała i tyle, chyba że griliowałeś na tacce alu, ale i tak woda odparowała. Może jeszcze jakiś inny wariant ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Maja 2009 Z czym porównujesz swoją kaszankę, czyżby z wyrobem sklepowym ?A skądże tylko moje batony moim zdaniem są na zimno trochę za miękkie.Tak poza tym wszystko jest ok.Następnym razem nabiję trochę mocniej i będzie super.Na 1kg kaszy dałem 1 kg krwi zgodnie z przepisem.Kaszankę na grillu robię w ten sposób ,że obsypuję ją wegetą ,obkładam cebulką i zawijam w folię aluminiową.Pozdrawiam. [ Dodano: Wto Maj 26, 2009 5:05 pm ] No to ja też już nic nie kumam.Bez osłonki na grill i konsystencja dobra :rolleyes: :question: .A w osłonce (co prawda nie pisałeś o grillowaniu w osłonce) konsystencja zła :question: No ni jak nie kumam.Kaszankę nadziewa się na 2/3 - 3/4 (jak wyjdzie) długości jelita. Pozdrawiam :wink:Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez :lol: i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam : Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Maja 2009 Witam. Grilluję w osłonce ,ale konsumuję bez i ta konsystencja jest moim zdaniem dobra.Pozdrawiam : A widzisz.Przy grillowaniu temperatura jest dużo wyższa jak przy odparzaniu i jelito bardziej się skurczyło (na pewno kaszanka jest mniejsza po grillowaniu jak przed) dlatego konsystencja jest lepsza.proponuję jeszcze raz na probę odparzyć trochę kaszaneczki, przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.Powinno się poprawić. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Maja 2009 przy czym zastosować trochę wyższą temperaturę odparzania.o nie... tu się nie zgadzam! - jesli temperatura była właściwa to jej podwyższenie stanowi odejście od prawidłowości i może powodować pękanie, jeśli już to nieco ściślejsze nadziewanie - jeśli faktycznie jelita były bardzo luźne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Maja 2009 Nie mówię o drastcznym podniesieniu temp. o 10-15 stopni ale delikatnie spróbować kilka stopni. Na pewno nie pękną.A z tym ścislejszym nadziewaniem też bym uważał.W opisanej sytuacji Arkadiusz napisał(cyt. z pamięci) Kasza pod pierzyną trzy godziny.Zauważmy, że już kasza była dostatecznie rozgotowana/napęczniała i podczas parzenia nie zwiększyła swojej objętości dlatego luźne nadzianie zrobiło swoje. Taka jest mniej więcej teoria gonza :blush: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Maja 2009 Muszę zgodzić się z obydwoma wypowiedziami a mianowicie:1.kasza za długo była parzona i była już dostatecznie napęczniała2.W związku z pkt 1 przy parzeniu już gotowej kaszanki nie powiększyła ona swej objętości.Reasumując:przy tak sparzonej kaszy można mocniej nabijać i kaszanka w parzeniu nie powinna pękać.Moim zdaniem nie należy podnosić temp. parzenia tylko mocniej nabijać.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Maja 2009 Gonzo, masz rację, zazwyczaj pozostawia się margines dla kaszy - a w tym przypadku była już mocno rozprażona Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Maja 2009 To jest normalne że na naszym forum pojawiają się cudowne przeistoczenia. krew zamieniła się w kaszę proponuję jeszcze temat jaki to rodzaj kaszy bo to jest też ważne . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Maja 2009 Witam czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Maja 2009 Każda krew (jucha ) jest do przyjęcia. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Maja 2009 W żadnym wypadku nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Maja 2009 To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości. Najdziwniejsze to że żyję. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/2/#findComment-69541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.