Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jedni mają Alfy 32, a Inni Zelmery 8.

Jak porównać mielenie kiełbas na sitkach?

Jak dobrze dobrać sitka w Zelmerze, aby odpowiadały wielkości sit w Alfie 32, bo chyba wg niej są podawane przepisy w 16

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0laughing.gif

Biotit, maszynka 32 sitko 8 mm - maszynka 8 - sitko 8 mm.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Jak dobrze dobrać sitka w Zelmerze, aby odpowiadały wielkości sit w Alfie 32, bo chyba wg niej są podawane przepisy w 16

Czy to kolejne pytanie z gatunku socjologicznych? W przepisie stoi sitko 8mm, a nie alfa 32 czy beta 8. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Nie to kolejne pytanie z cyklu : Ile centymetrów ma linijka 20 cm ? :devil:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

aby odpowiadały wielkości sit w Alfie 32, bo chyba wg niej są podawane przepisy w 16

Skąd taki wniosek ?. :shock:

 

Biotit, fi 8, to fi 8. Różnicy tu nie ma. Jest jednak jedna między siatką do Alfy 32, a siatką do Twojego zapewne Zelmera 8. W ilości oczek (otworów), ale nie w ich wielkości. Ma to znaczenie, ale w jakości i wydajności przerobu (przemiału).

Rozumiem, że to taki Twój lapsus. :grin:

Pozdrawiam.

Podczas mielenia zelmerem 8 mięso bedzie zgniatane.Wskutek nadmiernego zgniatania komorki miesa zostają porozrywane i wystepuje z nich sok komórkowy.Efektem jest mazista konsystecja farszu kiełbasianego.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Podczas mielenia zelmerem 8 mięso bedzie zgniatane.Wskutek nadmiernego zgniatania komorki miesa zostają porozrywane

I zapewne o to chodzi Biotitowi - w związku z powyższym cytatem mięso zmielone na Alfie różni się od zmielonego Zelmerem z sitkami o takiej samej średnicy otworów.

 

P.S. Ponadto proponuję porównać ....... :cool: ...... szarpaki .

Pozdrawiam Wirus.

Dziękuje za cenne uwagi.

Po prostu mając Zelmera porównałem jakość tej samej kiełbasy mielonej 22 i się zdziwiłem , ta z 22 była "o Niebo lepsza"

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte

Po prostu mając Zelmera porównałem jakość tej samej kiełbasy mielonej 22 i się zdziwiłem , ta z 22 była "o Niebo lepsza"

A ja się dziwię, że zelmerem można mięso na kiełbasę mielić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

A ja się dziwię, że zelmerem można mięso na kiełbasę mielić. :cool:

pis'ie nie ma się czego dziwić, w końcu to domowy wyrób wędlin.

'' jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma '' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

A ja się dziwię, że zelmerem można mięso na kiełbasę mielić

Każdą maszynką można zrobić dobre kiełbasy.Gdy się zna jej instrukcję obsługi. Dawniej bez maszynek robiono kiełbasy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Każdą maszynką można zrobić dobre kiełbasy.Gdy się zna jej instrukcję obsługi.

I jeżeli nie zaniedbuje się ostrzenia sitek i noży :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Anachronizm,-być może nieświadomy autora wątku, może być również aluzją lub żartem.

Zelmer 8 to już urządzenie z innej epoki DZIADKU, ale skoro coś "kiepści", to zawsze można powrócić do krajanych, siekanych i ręcznie masowanych. Efekt można znaleźć w innych wątkach. Zgodnie z tradycją, nie oznacza wcale zgodnie z epoką. Te z innej epoki też mają swój urok, tylko surowiec i materiały pomocnicze będą wielkim problemem. Zawsze jednak można próbować. :grin:

Zelmer 8 to już urządzenie z innej epoki DZIADEKU,

Piszesz głupoty. Poczytaj i ucz się, bo każdą maszynką, można zmielić dobrze mięsa

Każdą maszynką można zrobić dobre kiełbasy.Gdy się zna jej instrukcję obsługi.

 

I jeżeli nie zaniedbuje się ostrzenia sitek i noży

Ucz się od EAnny. Przykro mi że zostałem Dziadekiem . Mój wnuczek mówi na mnie Dziadzia a na forum . Pozdrawiam w świetnym humorze .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

A ja się dziwię, że zelmerem można mięso na kiełbasę mielić.

Ja mam zelmera 5 i miele nią mieso na kiełbasy :wink:

 

Mi smakują. rodzinka zadowolona, znajomi zachwyceni :) Jak bede przerabiał wicej niż 10 kg miesa na raz to wtedy pomyślę nad większą, pozdrawiam :cool:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Trzy grosze.

 

Fi 8 to fi 8 tylko że 8-mka ma tych oczek abstrahując 6 a 32-jka 9.

Czemu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wszyscy użytkownicy zelmerów - co wy na to . Ja sie nie przejmuję bo posiadam maszynki nr 5 ,10 i 22 i sobie rozdrabniam mięsa na jakiej mi się podoba a szczegółowiej zależnie od jego ilości .A noże i siatki tak wyglądają po naostrzeniu na magnesówce .

Miro- wszystko zależy od obsługi maszynki - ostre noże i siatki i odpowiednie dozowanie i kawałki miesa , a nie pchanie jego na siłę tak ze nóż i siatka nie może odebrać tego, wtedy ślimak miażdży . Możemy tylko dyskutować o wydajności . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

DZIADEK, przepraszam za jedno zbędne "E". :wink: Piszę dość szybko i czasem aż za szybko, albo moje dziadkowanie też dało o sobie znać.

 

Szacuje się że 50% ludzi nie czyta instrukcji obsługi, a 80% nie rozumie tego, co tam jest napisane. :grin:

 

Używam ostrych części tnących, - tych w ręcznej Alfie 8, a i w Zelmerze 8. Nożem, tasakiem, a i toporem też dam radę. Mnie wiele nie potrzeba. Jestem skromny i mało wymagający. Nauki jednak nigdy za wiele, wszak uczymy się aż do końca tej naszej krótkiej wizyty na ziemi. :idea:

 

Ucz się od Eanny.

Przepraszam że zapytam, bo zaskoczyć mi trudno. Czego?. :shock: :grin:

Czemu ?

Miro, przecież jest różnica w wielkości (średnicy) korpusu maszynki :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

DZIADEK, ładną masz kolekcję. Też tego „żelastwa” troszkę mam. Dobrze, że przypomniałeś mi o 5. Też się nadaje, - sprawdzone. :grin:

Podczas mielenia zelmerem 8 mięso bedzie zgniatane.Wskutek nadmiernego zgniatania komorki miesa zostają porozrywane i wystepuje z nich sok komórkowy.Efektem jest mazista konsystecja farszu kiełbasianego.

No i klej mamy z glowy. :cool:

Mam dwie elektryczne 8 i 10 takie tam a i kiedys jechalem na malym zelmerku raz(pozyczonam) i jesli sitka i noze sa ostre to z zadnym miazdzeniem niemoze byc mowy .

Jednak do mielenia chyba najlepsza reczna i duza wtedy czuc pod reka jak sie mieli.

Pozdrawiam

Zelmer daje radę.

Do tradycyjnych przepisów wystarczy dobry nóż.

I wszystko gra.

Oraz smakuje :)

Pozdrawiam

Po prostu mając Zelmera porównałem jakość tej samej kiełbasy mielonej 22 i się zdziwiłem , ta z 22 była "o Niebo lepsza"

Miałeś dwie maszynki obok, podzieliłeś mięsko na pół o identycznym składzie procentowym I, II, III i mielileś na 8 i równolegle na 22 :rolleyes: Czy kiełbasę z 22 jadłeś u kogoś i była lepsza jak Twoja z 8 :question: :rolleyes: .

 

chyba najlepsza reczna i duza wtedy czuc pod reka jak sie mieli.

 

I pewnie trzeba zachować odpowiednie obroty, bo inaczej to ....... :smile: Jak w zelmerku są ostre noże i saitki to też "czuć" i słychać :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Mięso mielone w maszynce powinno być zawsze dobrze schłodzone,a maszynka nie powinna pracować na biegu jałowym,gdyż wskutek tego tępią się nożyki.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.