laki12 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Lutego 2008 w okolicach rawicza można spokojnie wyszukać w ubojni E klase za 5,6 do 5,8 sam często kupuje i nie ma z tym większego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-29142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 7 Marca 2008 Witam Dzisiaj dzwoniłem do ubojni i poinformowano mnie że cena 1kg półtuszy w klasie U kosztuje 5,80 zł . Czy to dobra na dzisiaj cena ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 7 Marca 2008 Na dzisiaj tak. Okres przedświąteczny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 8 Marca 2008 Bierz !! bo u nas o zeta więcej no i też biorę bo co mam robić Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 8 Marca 2008 Witam JASIU . W poniedziałek jadę taką podjąłem już decyzje . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 8 Marca 2008 U nas niestety ciągle 6,70zł/1kg w klasie jak to pani określiła: "na zamówienie wybierają te chudsze" :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 8 Marca 2008 Witajcie :wink: Czy Ktoś wie gdzie można w okolicy miasta Łodzi :wink: kupić półtuszę?Pzdt. Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 8 Marca 2008 Witam BonAir . Półtusza chuda jest jednak troszkę droższa . Jest większy popyt na takie mięsko . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 8 Marca 2008 Odebrałem dzisiaj tę "chudszą" półtuszę za 6,70zł/kg. Razem 31,5kg. Podczas telefonicznego składania zamówienia poprosiłem o nacięcie półtuszy w trzech miejscach z racji tego, że nie mam siekierki do celów spożywczych :-) A oto co dostałem. 11 elementów. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło... O miejscach cięć się nie wypowiadam I druga "warstwa": Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 8 Marca 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...Tym sposobem masz półtuszę tańszą o głowę i część podgardla. Litera S oznacza najwyższą klasę mięsności powyżej 60%. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 8 Marca 2008 Tomku właśnie z powodu "fachowych" cieć kupuję półtuszę w całości ,mimo że to problem z transportem . Zamiast siekierki używam ciężkiego tasaka na razie się boję założyć piłe do kątówki jak Andrzej Przyjemnej pracy przy mięsku życzę :wink: Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 8 Marca 2008 Obok klasycznej półtuszy a więc pełnej w sprzedaży są również półtusze nie kompletne takie jak Półt. wp b/głów , półt. wp.b/głów i podgardla, półt. wp b/ szynek itd zależnie co z niej wycięto. Kupiłeś półtuszę rozebraną na części zasadnicze. Cenowo zarobileś bo 1 kg głow wp kosztuje 1 zł a podgardla 3,50- 4 zł. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Marca 2008 BonAir tym brakiem głowy się nie przejmuj, bo to nie jest wielka strata.Ale za to cięcia są fachowe przez duże CH...!Jak zobaczyłem przeciętą polędwiczkę to mnie aż ciarki przeszły.A jak nie masz siekiery do celów spożywczych to możesz użyć zwykłej tylko ją w pierw dokładnie umów i wyparz wrzątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Marca 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Która litera oznacza klasę wyższą? S? pzdr;) Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 8 Marca 2008 Tutaj jest odpowiedz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 9 Marca 2008 Dzięki Dziadku :grin: pozdrawiam Ciebie, Babcie i piękne Kurpie Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 9 Marca 2008 Dziękuję Kurpie mają się dobrze. Podziękowania należą się Zematowi .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 9 Marca 2008 Temat, na który powołuje się Dziadek swoim linkiem, jest naprawde wartościowy i mimo protestów niektórych użytkowników, powinien być kontunuowany. Wędlinki robimy swoje, wg starych, wypróbowanych i w miarę zdrowych receptur, ale jednak mięso pozyskujemy, przynajmniej w 90-ciu% w zakładach mięsnych, hurtowniach, sklepach itp. (bardzo mało osób prowadzi własny ubój) i dlatego warto wiedzieć, jak już ktoś wspomniał, co się zmienia, w jakim kierunku, a przede wszystkim, co tak naprawdę kupujemy za ciężkie pieniądze.Postępujmy zgodnie z zasadą, że lepiej wiedzieć ciut więcej, niż ciut za mało, zwłaszcza, jesli wiąże sie to z "naszą kieszenią".Jako przykład może posłużyć, choćby dzisiejsze wyjaśnienie Dziadka dot. szynki wołowej.W rozbiorze nie występuje, ale w technologii produkcji tak (przepis na szynke wołową od bardzo dawna "wisi sobie" na stronce). Drugim, takim wyrazistym przykładem jest polędwica drobiowa wędzona, czy gotowana. Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". :wink: Takie przykłady można mnozyc, zwłaszcza jesli chodzi o drób.Co do szynki wołowej wędzonej gtowanej, własnie wczoraj taka widziałem w L.Eklerc'u. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laki12 Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Marca 2008 Obserwując te wszystkie wywody gdzie i ile tzreba zapłacić za półtusze dochodze do jednego wniosku tzreba zająć się chandlem półtusza po 6,7 to szczeze aż za dużo bym na tym zarobił w tej cenie to spokojnie by było można rozebrać i jakąś kiełbase zrobić . Trzeba poważnie nad tym pomyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Marca 2008 laki12 , po pierwsze stylistyka pisma :devil: co do mięsa to zdaje się pomijasz kilka bardzo ważnych spraw pośrednich - powiem krótko: jeżeli stworzysz tu na forum doskonałą ofertę na mięso, gwarantując jakość, badania, faktury etc. oraz jakiś sensowny transport a przy tym uda Ci się zjechać ostro z ceny to zbyt masz zapewniony - tylko czy po drodze nie okaże się że wszelakie opłaty pogrążą Twój interes? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 9 Marca 2008 Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". Nie wiem czy się nie mylę, ale polędwiczki z kurczaka to te małe "farfocle" znajdujące się razem z tzw. piersią, które najczęściej odcinamy bo dyndają w dużym kawałku mięsa, jakim jest pierś (lub też tzw. filet z kurczaka). :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 9 Marca 2008 To wszystko sa mięśnie piersiowe. Polędwica zawsze należy do zespołu najdłuższego mięśnia grzbietu. Własnie cała sztuka na tym polega, że kurczaki mają bardzo słabo rozwiniętą muskulaturę grzbietu - praktycznie jej nie ma. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę. Na półtuszy tej znalazłem tylko dwie identyczne pieczątki. Niestety nie widzę ani S ani E. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 To jest pieczątka Inspekcji Weterynaryjnej, świadcząca, iz mięso zostało przebadane i dopuszczone do spożycia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Obecnie dumnie się to nazywa: "znak jakości zdrowotnej". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.