Skocz do zawartości

Giełda cen mięsa


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Dzisiaj dzwoniłem do ubojni i poinformowano mnie że cena 1kg półtuszy w klasie U kosztuje 5,80 zł . Czy to dobra na dzisiaj cena ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30626
Udostępnij na innych stronach

Na dzisiaj tak. Okres przedświąteczny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30628
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

JASIU . W poniedziałek jadę taką podjąłem już decyzje .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30642
Udostępnij na innych stronach

U nas niestety ciągle 6,70zł/1kg w klasie jak to pani określiła: "na zamówienie wybierają te chudsze" :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30648
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

BonAir . Półtusza chuda jest jednak troszkę droższa . Jest większy popyt na takie mięsko .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30651
Udostępnij na innych stronach

Odebrałem dzisiaj tę "chudszą" półtuszę za 6,70zł/kg. Razem 31,5kg.

Podczas telefonicznego składania zamówienia poprosiłem o nacięcie półtuszy w trzech miejscach z racji tego, że nie mam siekierki do celów spożywczych :-)

 

A oto co dostałem. 11 elementów. Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...

O miejscach cięć się nie wypowiadam :(

 

 

I druga "warstwa":

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30678
Udostępnij na innych stronach

BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę.

Zapomnieli dołożyć głowę. A i mam pewne podejrzenia, że w związku z tym trochę podgardla zniknęło...

Tym sposobem masz półtuszę tańszą o głowę i część podgardla.

Litera S oznacza najwyższą klasę mięsności powyżej 60%.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30681
Udostępnij na innych stronach

Tomku właśnie z powodu "fachowych" cieć kupuję półtuszę w całości ,mimo że to problem z transportem . Zamiast siekierki używam ciężkiego tasaka na razie się boję

założyć piłe do kątówki jak Andrzej

Przyjemnej pracy przy mięsku życzę :wink:

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30684
Udostępnij na innych stronach

Obok klasycznej półtuszy a więc pełnej w sprzedaży są również półtusze nie kompletne takie jak Półt. wp b/głów , półt. wp.b/głów i podgardla, półt. wp b/ szynek itd zależnie co z niej wycięto. Kupiłeś półtuszę rozebraną na części zasadnicze. Cenowo zarobileś bo 1 kg głow wp kosztuje 1 zł a podgardla 3,50- 4 zł. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30685
Udostępnij na innych stronach

BonAir tym brakiem głowy się nie przejmuj, bo to nie jest wielka strata.

Ale za to cięcia są fachowe przez duże CH...!

Jak zobaczyłem przeciętą polędwiczkę to mnie aż ciarki przeszły.

A jak nie masz siekiery do celów spożywczych to możesz użyć zwykłej tylko ją w pierw dokładnie umów i wyparz wrzątkiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30687
Udostępnij na innych stronach

BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę.

 

 

 

Która litera oznacza klasę wyższą? S?

pzdr;)

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30690
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30691
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kurpie mają się dobrze. Podziękowania należą się Zematowi .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30720
Udostępnij na innych stronach

Temat, na który powołuje się Dziadek swoim linkiem, jest naprawde wartościowy i mimo protestów niektórych użytkowników, powinien być kontunuowany.

Wędlinki robimy swoje, wg starych, wypróbowanych i w miarę zdrowych receptur, ale jednak mięso pozyskujemy, przynajmniej w 90-ciu% w zakładach mięsnych, hurtowniach, sklepach itp. (bardzo mało osób prowadzi własny ubój) i dlatego warto wiedzieć, jak już ktoś wspomniał, co się zmienia, w jakim kierunku, a przede wszystkim, co tak naprawdę kupujemy za ciężkie pieniądze.

Postępujmy zgodnie z zasadą, że lepiej wiedzieć ciut więcej, niż ciut za mało, zwłaszcza, jesli wiąże sie to z "naszą kieszenią".

Jako przykład może posłużyć, choćby dzisiejsze wyjaśnienie Dziadka dot. szynki wołowej.

W rozbiorze nie występuje, ale w technologii produkcji tak (przepis na szynke wołową od bardzo dawna "wisi sobie" na stronce). Drugim, takim wyrazistym przykładem jest polędwica drobiowa wędzona, czy gotowana. Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę". :wink: Takie przykłady można mnozyc, zwłaszcza jesli chodzi o drób.

Co do szynki wołowej wędzonej gtowanej, własnie wczoraj taka widziałem w L.Eklerc'u.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30722
Udostępnij na innych stronach

Obserwując te wszystkie wywody gdzie i ile tzreba zapłacić za półtusze dochodze do jednego wniosku tzreba zająć się chandlem półtusza po 6,7 to szczeze aż za dużo bym na tym zarobił w tej cenie to spokojnie by było można rozebrać i jakąś kiełbase zrobić . Trzeba poważnie nad tym pomyśleć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30734
Udostępnij na innych stronach

laki12 , po pierwsze stylistyka pisma :devil:

co do mięsa to zdaje się pomijasz kilka bardzo ważnych spraw pośrednich - powiem krótko: jeżeli stworzysz tu na forum doskonałą ofertę na mięso, gwarantując jakość, badania, faktury etc. oraz jakiś sensowny transport a przy tym uda Ci się zjechać ostro z ceny to zbyt masz zapewniony - tylko czy po drodze nie okaże się że wszelakie opłaty pogrążą Twój interes?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30735
Udostępnij na innych stronach

Jesli ktoś znajdzie w tuszce kurczaka polędwicę - stawiam "maciorę".

Nie wiem czy się nie mylę, ale polędwiczki z kurczaka to te małe "farfocle" znajdujące się razem z tzw. piersią, które najczęściej odcinamy bo dyndają w dużym kawałku mięsa, jakim jest pierś (lub też tzw. filet z kurczaka). :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30790
Udostępnij na innych stronach

To wszystko sa mięśnie piersiowe. Polędwica zawsze należy do zespołu najdłuższego mięśnia grzbietu. Własnie cała sztuka na tym polega, że kurczaki mają bardzo słabo rozwiniętą muskulaturę grzbietu - praktycznie jej nie ma.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-30791
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

BonAir, Poszukaj na skórze od golonki tylnej lub szynki literki S lub E, będziesz wiedział w jakiej klasie kupiłeś półtuszę.

Na półtuszy tej znalazłem tylko dwie identyczne pieczątki.

Niestety nie widzę ani S ani E.

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32310
Udostępnij na innych stronach

To jest pieczątka Inspekcji Weterynaryjnej, świadcząca, iz mięso zostało przebadane i dopuszczone do spożycia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/6/#findComment-32314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.