Gregtom Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Az prosza sie o grill , o bulke i ogóra malosolnego :-) Z poczatku myslalem ze to bulczanka :-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Września 2011 Dziś pierwszy raz zrobiłem kaszankę "koszerną" :wink: . Nie miałem krwi , to dałem wątrobę surową zmieloną i jedną wątrobę zaparzoną i pokrojoną w kostkę . Synalek jak nigdy zjadł jeszcze gorącą prosto z gara. A to fotka onej; http://img62.imageshack.us/img62/2056/001noz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Września 2011 Dziś pierwszy raz zrobiłem kaszankę "koszerną" :wink: .Kaszanka wygląda smacznie ... troszkę tłustawa ale może dlatego że jeszcze nie ostygła. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Września 2011 Tak - masz rację jaszcze nie za bardzo ostygła , a to białe to kasza jęczmienna , jest w niej też gryczana ale tylko trzy saszetki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Września 2011 troszkę tłustawa Bo taka ma być.A po czym tak sądzisz.Te ziarenka to kasza a nie tłuszcz.Brawo Heniu.Jutro to ona dopiero nabierze smaku. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Września 2011 Bo taka ma być.A po czym tak sądzisz.Te ziarenka to kasza a nie tłuszcz Właśnie tak się zastanawiałam ... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Września 2011 Szkoda tylko że nie miałeś krwi albo chociaż soku z buraka :lol: :lol: :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Września 2011 Dziś pierwszy raz zrobiłem kaszankę "koszerną" :wink: . Nie miałem krwi , to dałem wątrobę surową zmieloną i jedną wątrobę zaparzoną i pokrojoną w kostkę . Synalek jak nigdy zjadł jeszcze gorącą prosto z gara. A to fotka onej; Obrazek Heniu, warto mieć w zapasie suszoną Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Września 2011 Dziś pierwszy raz zrobiłem kaszankę "koszernąHenio piękny wyrób ,na pewno nie koszerny. To jest ,,Kaszanka biała'' Pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Września 2011 A to fotka onej; :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Października 2011 tak aby nie wiało nudą i coś się działo zrobiłem w ubiegłym tygodniu Kaszankę-tęgą fotki z rannego śniadanka :wink: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9046c86ebaab.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d619b0716b6b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Października 2011 Marek kaszanka wygląda pycha :thumbsup: ale na śniadanko to ty mało jadasz :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 27 Listopada 2011 Przygotowałem 8kg okrawek z obróbki półtusz w ilości 8kg i zrobię kaszankę. Jak zamykali ubojnię, zdobyłem trochę krwi, zamroziłem i mam na biedę. Płucek tym razem nie dodam, bo i skąd mam je wziąć ? A fota przedstawia krew, mrożę w woreczkach, a woreczki leżą w szczelnym plastikowym pojemniku do żywności. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 27 Listopada 2011 Płucek tym razem nie dodam, bo i skąd mam je wziąć ?zgaduję... ze sklepu??? :rolleyes: - ostatnio widziałem je nawet w jednej z sieci handlowych :rolleyes: - nie mów że w okolicy nikt nie sprzedaje płucek :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 27 Listopada 2011 Przygotowałem 8kg okrawek z obróbki półtusz w ilości 8kg i zrobię kaszankę.http://www.forum.dawnygdansk.pl/images/smiles/oco.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 27 Listopada 2011 Pewnie sprzedają ale PiS-u nie ma pewności czy nie są od "palacza" i się boi dodać Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 27 Listopada 2011 zdobyłem trochę krwi, zamroziłem i mam na biedę. Identycznie i ja przechowuję krew na " zaś " :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Kaszanka jak zwykle trochę podwędzona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zdradzę wam przepis na kaszankę jaką robię tak samo robił ją mój ojciec i dziadek.SKŁADNIKI:-kasza jęczmienna-wątroba śledziona płuca nerki-podgardle tłuste skrawki mięsa-trochę skór(daję naprawdę w małej ilości bo nie lubię zwartej kaszanki)-sadło -świeża krew -pieprz naturalny-pieprz ziołowy-majeranek -sól-osłonki kiełbaśnicePRZYGOTOWANIE:wpierw parzymy kaszę potrzebne będą specjalnie uszyte do tego celu płócienne workiwsypujemy do nich kaszę tak z ćwierć pojemności worka zawiązujemy i wkładamy do kotła z wodą (na dno musi być włożona wkładka) gotujemy na sypko po ugotowaniu wysypujemy i studzimy kasza musi być całkowicie zimna!gdy kasza się parzy przygotowujemy mięso i podroby do gotowania tzn. płuczemy do gara i gotujemy.Sadło kroimy na kawałki i smażymy żeby zrobiły się skwarki i wytopił z nich tłuszcz.Mięso po ugotowaniu także studzimy.Zabieramy się za mielenie mięso podroby i skwarki z sadła kręcimy przez siatkę 4mm. wrzucamy mięso do zimnej kaszy wlewamy tłuszcz lejemy surową krew dodajemy przyprawy i mieszamy. nabijamy do jelit parzymy później na kije studzimy i kaszanka jest gotowa do konsumpcji :thumbsup: Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Nikoś, Ironicznie troszkę zapytam, czy worek płócienny mogę zastąpić poszewką na kordłę? Taką formatu 2m/2m? Nie, żebym się czepiał... przepis wydaje się być ok, tylko wielkości nie podajesz żadnych ... Ile kaszy, ile czego ... Bo jak wezmę poszewkę na poduszkę i zasypię kaszą, i jak znajdę odpowiedni 100 kitrowy kociołek, i to jak się ugotuje, to sam przyjedziesz mi pomagać robić 50 KG kaszanki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Oryginalny sposób robienia , niestety dla mnie niewykonalny , bo jako obecnie miastowy :wink: to sadła i innych dudów :wink: jednocześnie nie zdobędę . Daje jednak do myślenia i prosimy o inne "recepty" :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja robię przeważnie z 6 kilo kaszy poszewka na poduszkę może być :wink: Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja robię przeważnie z 6 kilo kaszy To ile kaszanki Ci wychodzi z 6-ciu kilogramów kaszy i jakiej jęczmiennej używasz? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 9 Stycznia 2012 A czy kaszę można mieszać pół na pół np. z kaszą gryczaną, bo ja uwielbiam gryczaną ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 9 Stycznia 2012 tak można Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.