Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Zrobiłem swoją pierwszą w życiu swojską kiełbaske. Musze przyznać że wyszła wspaniale,

ale jest trochę za mocno "ubita". Trudno było do niej wbic widelec.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego zależy "twardość" kiełbasy.

Wolałbym aby była ona lekko ( nie wiem jak to określić ) "luźnawa".

 

 

Dzieki za pomoc.

Bodzio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 138
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

od czego zależy "twardość" kiełbasy.

Od użytego materiału.Ale z tym widelcem to chyba troche przesadziłeś :question: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179388
Udostępnij na innych stronach

jest trochę za mocno "ubita". Trudno było do niej wbic widelec.

Napisz z czego robiłeś kiełbasę i wg jakiej receptury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179392
Udostępnij na innych stronach

Jakie mięsa użyte zostały do wyrobu tej kiełbasy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179393
Udostępnij na innych stronach

Wiec dałem 1,1 kg wołowiny

0,85 kg piersi z kurczaka

1 kg wieprzowiny ( chudej).

 

Starałem się nie używać tłustego mięsa z uwagi na mój cholesterol :cry:

 

Acha , kiełbasa biała, tylko ją sparzyłem.

Bodzio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179428
Udostępnij na innych stronach

Twardość wynika z użycia chudego mięsa ...

Ps. a z tym widelcem, to chyba naprawdę cię poniosło :D ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179429
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie tłustego mięsa nie ma nic wspólnego z wysokim cholesterolem

Potwierdzam z autopsji. Wysoki cholesterol ma związek z dużą podażą insuliny a to wynika ze zbyt dużej ilości spożywanych węglowodanów.

dałem 1,1 kg wołowiny

0,85 kg piersi z kurczaka

1 kg wieprzowiny ( chudej).

Wołowina jest mięsem o dużej zawartosci kleju. Przy rozdrobnieniu i dobrym wyrobieniu może farsz wiązać zbyt mocno. To po pierwsze.

Po drugie, Kiełbasa biała, szczególnie przeznaczona do grzania, powinna być dosyć tłusta. Wtedy jest dobra: smakowita i miękka.

Po trzecie, są metody zrobienia kiełbasy dość tłustej tak, aby tłuszcz nie był widoczny. Kiełbasa będzie wtedy smaczna i o delikatnej konsystencji, zaś na przekroju jednolicie różowa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179491
Udostępnij na innych stronach

Po trzecie, są metody zrobienia kiełbasy dość tłustej tak, aby tłuszcz nie był widoczny.

Możesz rozszerzyć to zdanie?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179492
Udostępnij na innych stronach

Możesz rozszerzyć to zdanie?

Trzeba tłuszcz zmielić drobno powiedzmy na sitku 5-6 i nie będzie widoczny a kiełbasa będzie tłusta.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179502
Udostępnij na innych stronach

Czytam i tak sobie myślę tego tyle :question: tamtego tyle :question: to tak :question: a to znowu inaczej :shock: ,może ktoś poda jakiś konkretny przepis na fajną swojską i kruchą kiełbasę ,z pewnością nie jedna osoba spróbuje zrobić i podzieli się swoimi spostrzeżeniami .

 

Pozdrawiam i niech stronka zapełni się przepisami na taką kruchą kiełbasę :thumbsup: :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179524
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, ja czasami "najgrubszy" tłuszcz puszczam przez najmniejsze sitko jakie mam .... też za bardzo nie lubię "kawałków" słoniny w kiełbasie, więc tak to rozwiązuję....

Ta była właśnie tak robiona :

 

http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.th.jpg

 

;) :thumbsup:

 

[ Dodano: Sro 12 Paź, 2011 20:17 ]

bogdan b, taaa.... i jelitko niech będzie chrupiące, delikatne , miękkie .... aby wydawało charakterystyczny "trzask", przy przełamywaniu :);)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179525
Udostępnij na innych stronach

Możesz rozszerzyć to zdanie?

Trzeba tłuszcz zmielić drobno powiedzmy na sitku 5-6 i nie będzie widoczny a kiełbasa będzie tłusta.

Tłuszcz twardy przepuszczam przez 2.7, a podgardle przez 6

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179543
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko.

 

Jak skrecam jelito na mniejsze kiełbaski to odkręcają mi się z powrotem.

Ktoś mógłby mi podać jakieś sposoby by się nie " rozwiązywały".

 

Dzieki

Bodzio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179633
Udostępnij na innych stronach

Na przemian, jedno pętko od siebie, drugie na siebie ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179635
Udostępnij na innych stronach

:wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179637
Udostępnij na innych stronach

Radek- nie częstuj nasze forum takim durnym odkręcaniem kiełbas. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179665
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko.

 

Jak skrecam jelito na mniejsze kiełbaski to odkręcają mi się z powrotem.

Ktoś mógłby mi podać jakieś sposoby by się nie " rozwiązywały".

do jakiej kiełbasy białej czy z przeznaczeniem do wędzenia?

 

Wolałbym aby była ona lekko ( nie wiem jak to określić ) "luźnawa".

dodatek wołowiny w ilości 33% do kiełbasy potrzebuje "troche" wody,w przeciwnym razie

zrobisz kiełbase twardą jak węgierskie salami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179668
Udostępnij na innych stronach

Marku do kiełbasy przeznaczonej do wędzenia

pierwszą i ostatnią parkę okręcam dwa razy,jeżeli opuszczam co drugą parkę,okręcam dwa razy wszystkie batony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179687
Udostępnij na innych stronach

A może po prostu ktoś stworzy krótki filmik jak się odkręca(prawidłowo), wtedy nie będzie niedomówień i pytań ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179697
Udostępnij na innych stronach

a może tak: od około 5:45

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179705
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Witam. ostatnio robiłem kiełasę i wyszła mi  "twarda" dodałem mięsa: z łopatki kręcone na 12 oczko 55kg z łopatki tłustą kręcona na 6 oczko 21kg i na makówkę z łopatki 14kg  do tego wodę ok 1o litrów wody plus przyprawy. co zrobiłem źle że kiełbasa wychodzi twarda na drugi dzień w lodówce, lecz w smaku cały czas jest dobra i w późniejszych dniach również czy podgrzaniu.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-539460
Udostępnij na innych stronach

Zrobiles na raz 100 kilogramow kielbasy i Ty sie nas amatorow pytasz co zrobiles zle.?

Z jakiego przepisu korzystales.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-539465
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.