shrek64 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Października 2011 Witam .Zrobiłem swoją pierwszą w życiu swojską kiełbaske. Musze przyznać że wyszła wspaniale,ale jest trochę za mocno "ubita". Trudno było do niej wbic widelec.Czy ktoś mógłby mi powiedzieć od czego zależy "twardość" kiełbasy.Wolałbym aby była ona lekko ( nie wiem jak to określić ) "luźnawa". Dzieki za pomoc. Cytuj Bodzio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Października 2011 od czego zależy "twardość" kiełbasy. Od użytego materiału.Ale z tym widelcem to chyba troche przesadziłeś :question: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Października 2011 Hallo!!!! Jak masz fotki przekroju to wstaw,bedzie latwiej znalezsc powod twardosci. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Października 2011 jest trochę za mocno "ubita". Trudno było do niej wbic widelec.Napisz z czego robiłeś kiełbasę i wg jakiej receptury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Października 2011 Jakie mięsa użyte zostały do wyrobu tej kiełbasy. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek64 Opublikowano 11 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Października 2011 Wiec dałem 1,1 kg wołowiny 0,85 kg piersi z kurczaka 1 kg wieprzowiny ( chudej). Starałem się nie używać tłustego mięsa z uwagi na mój cholesterol Acha , kiełbasa biała, tylko ją sparzyłem. Cytuj Bodzio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Października 2011 Twardość wynika z użycia chudego mięsa ... Ps. a z tym widelcem, to chyba naprawdę cię poniosło ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2011 Jedzenie tłustego mięsa nie ma nic wspólnego z wysokim cholesterolemPotwierdzam z autopsji. Wysoki cholesterol ma związek z dużą podażą insuliny a to wynika ze zbyt dużej ilości spożywanych węglowodanów. dałem 1,1 kg wołowiny 0,85 kg piersi z kurczaka 1 kg wieprzowiny ( chudej).Wołowina jest mięsem o dużej zawartosci kleju. Przy rozdrobnieniu i dobrym wyrobieniu może farsz wiązać zbyt mocno. To po pierwsze. Po drugie, Kiełbasa biała, szczególnie przeznaczona do grzania, powinna być dosyć tłusta. Wtedy jest dobra: smakowita i miękka. Po trzecie, są metody zrobienia kiełbasy dość tłustej tak, aby tłuszcz nie był widoczny. Kiełbasa będzie wtedy smaczna i o delikatnej konsystencji, zaś na przekroju jednolicie różowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2011 Po trzecie, są metody zrobienia kiełbasy dość tłustej tak, aby tłuszcz nie był widoczny. Możesz rozszerzyć to zdanie? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2011 Możesz rozszerzyć to zdanie? Trzeba tłuszcz zmielić drobno powiedzmy na sitku 5-6 i nie będzie widoczny a kiełbasa będzie tłusta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek64 Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2011 Dzieki wszystkim za rady, niedługo spróbuje ponownie i może wyjdzie lepiej.A z widelcem to Trooszeczkę przesadziłem :wink: Cytuj Bodzio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2011 Czytam i tak sobie myślę tego tyle :question: tamtego tyle :question: to tak :question: a to znowu inaczej :shock: ,może ktoś poda jakiś konkretny przepis na fajną swojską i kruchą kiełbasę ,z pewnością nie jedna osoba spróbuje zrobić i podzieli się swoimi spostrzeżeniami . Pozdrawiam i niech stronka zapełni się przepisami na taką kruchą kiełbasę :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2011 arkadiusz, ja czasami "najgrubszy" tłuszcz puszczam przez najmniejsze sitko jakie mam .... też za bardzo nie lubię "kawałków" słoniny w kiełbasie, więc tak to rozwiązuję....Ta była właśnie tak robiona : http://img850.imageshack.us/img850/5375/p9090216.th.jpg :thumbsup: [ Dodano: Sro 12 Paź, 2011 20:17 ]bogdan b, taaa.... i jelitko niech będzie chrupiące, delikatne , miękkie .... aby wydawało charakterystyczny "trzask", przy przełamywaniu Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2011 Możesz rozszerzyć to zdanie? Trzeba tłuszcz zmielić drobno powiedzmy na sitku 5-6 i nie będzie widoczny a kiełbasa będzie tłusta. Tłuszcz twardy przepuszczam przez 2.7, a podgardle przez 6 Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek64 Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2011 Jeszcze jedno pytanko. Jak skrecam jelito na mniejsze kiełbaski to odkręcają mi się z powrotem.Ktoś mógłby mi podać jakieś sposoby by się nie " rozwiązywały". Dzieki Cytuj Bodzio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2011 Na przemian, jedno pętko od siebie, drugie na siebie Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Października 2011 :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Października 2011 Radek- nie częstuj nasze forum takim durnym odkręcaniem kiełbas. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2011 Jeszcze jedno pytanko. Jak skrecam jelito na mniejsze kiełbaski to odkręcają mi się z powrotem. Ktoś mógłby mi podać jakieś sposoby by się nie " rozwiązywały".do jakiej kiełbasy białej czy z przeznaczeniem do wędzenia? Wolałbym aby była ona lekko ( nie wiem jak to określić ) "luźnawa".dodatek wołowiny w ilości 33% do kiełbasy potrzebuje "troche" wody,w przeciwnym razie zrobisz kiełbase twardą jak węgierskie salami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shrek64 Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Października 2011 Marku do kiełbasy przeznaczonej do wędzenia Cytuj Bodzio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Października 2011 Marku do kiełbasy przeznaczonej do wędzeniapierwszą i ostatnią parkę okręcam dwa razy,jeżeli opuszczam co drugą parkę,okręcam dwa razy wszystkie batony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Października 2011 A może po prostu ktoś stworzy krótki filmik jak się odkręca(prawidłowo), wtedy nie będzie niedomówień i pytań ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Października 2011 a może tak: od około 5:45 Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-179705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pupior Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lutego 2017 Witam. ostatnio robiłem kiełasę i wyszła mi "twarda" dodałem mięsa: z łopatki kręcone na 12 oczko 55kg z łopatki tłustą kręcona na 6 oczko 21kg i na makówkę z łopatki 14kg do tego wodę ok 1o litrów wody plus przyprawy. co zrobiłem źle że kiełbasa wychodzi twarda na drugi dzień w lodówce, lecz w smaku cały czas jest dobra i w późniejszych dniach również czy podgrzaniu.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-539460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zrobiles na raz 100 kilogramow kielbasy i Ty sie nas amatorow pytasz co zrobiles zle.?Z jakiego przepisu korzystales.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/#findComment-539465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.