Agga Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 9 Października 2011 Nastrzyknij na początku tą solanką, którą będziesz peklował mięso Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 9 Października 2011 Ja bym zrobiła 4 litry zalewy dając ok 90-95gramów peklosoli na litr solanki i nastrzyk od razu choć ja z reguły robię solankę ok 8,5 % i pekluję ok 10 dni. A dlaczego wywaliłeś parę kilo mięsa bo jakoś , jeśli o tym pisałeś , umknęło mi. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 9 Października 2011 Ja bym zrobiła 4 litry zalewy dając ok 90-95gramów peklosoli na litr solanki i nastrzyk od razu choć ja z reguły robię solankę ok 8,5 % i pekluję ok 10 dni. A dlaczego wywaliłeś parę kilo mięsa bo jakoś , jeśli o tym pisałeś , umknęło mi. miękso się zepsuło...dostałam od znajomej przepis ale niestety wyglada na to był do kitu tzn.za mało było peklosoli Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 9 Października 2011 JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka. Jak dla mnie jest ciut za słone. Każdy musi spróbować i wtedy zdecydować czy ewentualnie zmienić stężenie. Robiłem z 1 nastrzykiem 60 ml, w peklowaniu 6 dni. Zapeklowało się super Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 9 Października 2011 JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka.Toż i właśnie ja również koledze podałam niższe stężenie :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 9 Października 2011 chudziak, ale właśnie chodzi o kwestię smaku Jedni są bardziej, a drudzy mniej "wyczuleni" na sól, przyprawy... Jeśli nawet zrobi solankę ciut za słoną, to zawsze może jakoś to uratować, a jak nie dosoli to wiadomo nemo19788, możesz podać ten przepis? Pewnie wszyscy chcieli by zobaczyć, cóż to ta Twoja znajoma zaproponowała? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 9 Października 2011 JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka. Jak dla mnie jest ciut za słone. Każdy musi spróbować i wtedy zdecydować czy ewentualnie zmienić stężenie. Robiłem z 1 nastrzykiem 60 ml, w peklowaniu 6 dni. Zapeklowało się super no właśnie ja nie za bardzo lubię słone natomiast mój mąż jadłby najchętniej samą sól czyli po tych 6 dniach nie będzie za bardzo słone w/g tego co napisłam [ Dodano: Nie 09 Paź, 2011 23:26 ]chudziak, ale właśnie chodzi o kwestię smaku Jedni są bardziej, a drudzy mniej "wyczuleni" na sól, przyprawy... Jeśli nawet zrobi solankę ciut za słoną, to zawsze może jakoś to uratować, a jak nie dosoli to wiadomo nemo19788, możesz podać ten przepis? Pewnie wszyscy chcieli by zobaczyć, cóż to ta Twoja znajoma zaproponowała? szczerze mówiąc pozbyłam się go tak samo szybko jak tego śmierdzącego mięsa Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 9 Października 2011 Wg mnie będzie i dlatego zmniejsz stężenie, jak Ci napisałam , kontroluj temperaturę, wygląd tudzież zapach mięsa w solance - będzie dobrze. Napisz tak jak myth sugerował jaki miałaś przepis . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 9 Października 2011 nemo19788, proponuję poczytać troszkę o peklowaniu i jego zasadach itd.... http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Tam znajdziesz i mokre i suche i mieszane i jakie tylko sobie wymarzysz.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 10 Października 2011 zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka Zgadzam się z Tobą, początkowo tez tak robiliśmy, bo było za słone, ale na forum jest też tabela Dziadka o zmniejszonej zawartości soli z której wychodzi ok oraz przedstawiony jest też sposób Szczepana. link do postu w którym jest tabela do pobrania wraz z opisem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7139&highlight=tabela+peklowania :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 10 Października 2011 Wnioskując z ostatnich postów, chyba smak w narodzie się zmienia, bo dla większości osób zaczynających przygodę z wędzeniem, "oryginalna" tabela Dziadka jest za słona. Pozwalając sobie na małą sugestię, może moderatorzy przeprowadzili by ankietę na forum, czy czasem pod tym chyba najpopularniejszym linkiem, do jakiego są wszyscy odsyłani, czyli: Tabela peklowania nie zamieścić wersji tabeli z mniejszym zasoleniem? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 10 Października 2011 Paprykarz, Myślę, że zmiana tabeli nic nie da... jak już każdy wie, mamy różne smaki. Obecnie mamy 3 tabele do wyboru. Zostawmy to tak jak jest, a każdy będzie sam decydował jak słone chce zjeść. W innym wypadku będzie to błędne koło, bo z czasem dojdzie kilka nowych osób, które pragną więcej soli i co wtedy? Znowu będziemy robić ankietę o zmianę tabeli? Pozdrawiam Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 10 Października 2011 Obecnie mamy 3 tabele do wyboruWg mnie tabela Szczepana nie proponuje - wbrew pozorom - mniejszego zasolenia, niż tabela podstawowa DZIADKA. Przy długotrwałym peklowaniu nawet wyższe (zaznaczam, to nie herezja a wynik przeliczenia).Wprawdzie stężenie solanki (u DZIADKA) jest wyższe, ale jej ilość mniejsza, co powoduje, że w procesie peklowania mniejsza ilość soli ma w ogóle szanse dostać się do mięsa.Drugą przewagą tabeli DZIADKA jest to, że na skutek większego, początkowego stężenia solanki, proces peklowania i zasalania mięsa przebiega szybciej w początkowej fazie.Natomiast peklowanie wg zmodyfikowanej tabela DZIADKA skutkuje już mniejszym zasoleniem w stosunku do obu powyżej omawianych sposobów. [ Dodano: Pon 10 Paź, 2011 16:47 ]P.S. osobiście stosuję jeszcze inny, tzw. stary, krakowski sposób :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Października 2011 :grin: myth :grin: masz rację,jaki problem raz zrobić i już się wie co się chce :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Października 2011 Ja już wiem co dla mnie jest za słone, jak tylko uruchomię wedzarnię to będzie dużo mniejsze stężenie solanki w których będę trzymał wędzonki :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 10 Października 2011 Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tak .Peklowałem mięso na szynki ,baleron ,boczki i polędwicę według tabeli dziadka i wnioski nasunęły mi się następujące . Polędwica wyszła lekko za słona ,ze względu na krótsze parzenie od szynek ,które były na słoność bardzo dobre, z boczkami też wyszło to samo ,surowe były lekko za słone a parzone po prostu super . Wniosek jest prosty wędzonki parzone dłużej będę robił według tabeli Dziadka tej o mocniejszej solance a wędzonki surowe lub parzone krócej według tej o mniejszym zasoleniu ale i tak każdy musi wypracować sobie własną solankę do swojego podniebienia.Bardzo dobrze że takie tabele są ,przynajmniej jest jakiś punkt odniesienia . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Października 2011 bogdan b, no właśnie o to chodzi. Dla mnie np. szynki sa za słone, więc boczki i reszta również. Więc odrobinę mniej i jest ok jak dla mnie. Zawsze do parzenia można osolić wodę, aby nie wyszło zbyt jałowe .... szczególnie boczek, który parzymy najdłużej ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 10 Października 2011 Przy tabeli pominięto moje dopiski. Przedstawiam stężenia solanek oraz czas jaki powinien wystarczyć aby elementy na wędzonki w tym cyklu były przepeklowane ..Po kilku próbach troszkę zmodyfikowane, nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htm ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie. Temperatura peklowania 4 - 8 st Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 5 min do 1 godz Czas ociekania od 12 do 24 godz Całe to peklowanie to propozycja dalej do testowania . PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. Peklując w podwyższonej temperaturze należy co 2 - 3 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa. W przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.Tabela dotyczy wędzonek parzonych . Przy polędwicy należy robić słabszą solankę 8-9 Be W przypadku korzystania z tabeli przy wędzonkach nie parzonych należy moczyć mięso w ciepłej wodzie 1-2 godz. Lub robić słabsze solanki. Przypominam że tak wam smakujące dawne wędzonki były peklowane w wyższych stężeniach solanki, ale stosowano długie ociekanie na peklowni układając je w sztafle pryzmy i moczenie 2-3 godz lub płukanie w wodzie o temp do 50 st c. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Października 2011 Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 5 min do 1 godzCzyli po prostu skosztowac kawałka zapeklowanego? Czyli że "słoność" będzie taka sama przed i po uwędzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 10 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Października 2011 Tabela dotyczy wędzonek parzonych . Przy polędwicy należy robić słabszą solankę 8-9 Be W przypadku korzystania z tabeli przy wędzonkach nie parzonych należy moczyć mięso w ciepłej wodzie 1-2 godz. Lub robić słabsze solanki. Przypominam że tak wam smakujące dawne wędzonki były peklowane w wyższych stężeniach solanki, ale stosowano długie ociekanie na peklowni układając je w sztafle pryzmy i moczenie 2-3 godz lub płukanie w wodzie o temp do 50 st c. Pozdrawiam Teraz jest wszystko jasne ,dziękuję i pozdrawiam . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Tabela określająca zawartość % solanki od 1 litra do 10 litrów. Myślę, że będzie wypełniać lukę w śród tabel o niższej zawartości solanek jak i duże stężenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Andyandy, Bardzo fajnie, że to przysłałeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Uważam, że tabela Andyandy, (z odpowiednim opisem) powinna być umieszczona na stronie głównej obok tabeli peklowania mokrego DZIADKA. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Myślę, że będzie wypełniać lukę w śród tabel o niższej zawartości solanek jak i duże stężenia. Mam pytanie odnośnie ilości mięsa do ilości wody, wiem że DZIADEK w dwóch swoich tabelach ( http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm oraz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=36698#36698 ) preferuje 0,4 litra wody / kg mięsa, SZCZEPAN podawał 1 litr / 1 kg wody ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 ) , Ty w swojej poprzedniej tabeli: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=194281#194281 również przyjąłeś 1 litr wody na 1 kg mięsa - a jak jest z tą tabelą ( również 1 litr wody / 1 kg ) ? Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 4 Grudnia 2011 Przy tym stężeniu solanki to sądzę ,że po staremu.0,4l/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.