Skocz do zawartości

Peklowanie mokre - tabela


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja bym zrobiła 4 litry zalewy dając ok 90-95gramów peklosoli na litr solanki i nastrzyk od razu choć ja z reguły robię solankę ok 8,5 % i pekluję ok 10 dni.

A dlaczego wywaliłeś parę kilo mięsa bo jakoś , jeśli o tym pisałeś , umknęło mi.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179124
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobiła 4 litry zalewy dając ok 90-95gramów peklosoli na litr solanki i nastrzyk od razu choć ja z reguły robię solankę ok 8,5 % i pekluję ok 10 dni.

A dlaczego wywaliłeś parę kilo mięsa bo jakoś , jeśli o tym pisałeś , umknęło mi.

miękso się zepsuło...dostałam od znajomej przepis ale niestety wyglada na to był do kitu tzn.za mało było peklosoli

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179127
Udostępnij na innych stronach

JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka. Jak dla mnie jest ciut za słone. Każdy musi spróbować i wtedy zdecydować czy ewentualnie zmienić stężenie. Robiłem z 1 nastrzykiem 60 ml, w peklowaniu 6 dni. Zapeklowało się super ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179128
Udostępnij na innych stronach

JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka.

Toż i właśnie ja również koledze podałam niższe stężenie :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179129
Udostępnij na innych stronach

chudziak, ale właśnie chodzi o kwestię smaku :) Jedni są bardziej, a drudzy mniej "wyczuleni" na sól, przyprawy... ;) Jeśli nawet zrobi solankę ciut za słoną, to zawsze może jakoś to uratować, a jak nie dosoli to wiadomo :)

nemo19788, możesz podać ten przepis? Pewnie wszyscy chcieli by zobaczyć, cóż to ta Twoja znajoma zaproponowała? :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179130
Udostępnij na innych stronach

JA szczerze mówiąc zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka. Jak dla mnie jest ciut za słone. Każdy musi spróbować i wtedy zdecydować czy ewentualnie zmienić stężenie. Robiłem z 1 nastrzykiem 60 ml, w peklowaniu 6 dni. Zapeklowało się super ;)

no właśnie ja nie za bardzo lubię słone natomiast mój mąż jadłby najchętniej samą sól czyli po tych 6 dniach nie będzie za bardzo słone w/g tego co napisłam

 

[ Dodano: Nie 09 Paź, 2011 23:26 ]

chudziak, ale właśnie chodzi o kwestię smaku :) Jedni są bardziej, a drudzy mniej "wyczuleni" na sól, przyprawy... ;) Jeśli nawet zrobi solankę ciut za słoną, to zawsze może jakoś to uratować, a jak nie dosoli to wiadomo :)

nemo19788, możesz podać ten przepis? Pewnie wszyscy chcieli by zobaczyć, cóż to ta Twoja znajoma zaproponowała? :)

 

szczerze mówiąc pozbyłam się go tak samo szybko jak tego śmierdzącego mięsa

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179131
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie będzie i dlatego zmniejsz stężenie, jak Ci napisałam , kontroluj temperaturę, wygląd tudzież zapach mięsa w solance - będzie dobrze.

Napisz tak jak myth sugerował jaki miałaś przepis .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179132
Udostępnij na innych stronach

nemo19788, proponuję poczytać troszkę o peklowaniu i jego zasadach itd....

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

Tam znajdziesz i mokre i suche i mieszane i jakie tylko sobie wymarzysz.... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179137
Udostępnij na innych stronach

zaniżam troszkę stężenie solanki wg.tabeli Dziadka

Zgadzam się z Tobą, początkowo tez tak robiliśmy, bo było za słone, ale na forum jest też tabela Dziadka o zmniejszonej zawartości soli z której wychodzi ok oraz przedstawiony jest też sposób Szczepana.

 

link do postu w którym jest tabela do pobrania wraz z opisem

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7139&highlight=tabela+peklowania

 

:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179143
Udostępnij na innych stronach

Wnioskując z ostatnich postów, chyba smak w narodzie się zmienia, bo dla większości osób zaczynających przygodę z wędzeniem, "oryginalna" tabela Dziadka jest za słona.

Pozwalając sobie na małą sugestię, może moderatorzy przeprowadzili by ankietę na forum, czy czasem pod tym chyba najpopularniejszym linkiem, do jakiego są wszyscy odsyłani, czyli:

Tabela peklowania

nie zamieścić wersji tabeli z mniejszym zasoleniem?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179160
Udostępnij na innych stronach

Paprykarz, Myślę, że zmiana tabeli nic nie da... jak już każdy wie, mamy różne smaki. Obecnie mamy 3 tabele do wyboru. Zostawmy to tak jak jest, a każdy będzie sam decydował jak słone chce zjeść. W innym wypadku będzie to błędne koło, bo z czasem dojdzie kilka nowych osób, które pragną więcej soli i co wtedy? Znowu będziemy robić ankietę o zmianę tabeli? ;)

Pozdrawiam ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179161
Udostępnij na innych stronach

Obecnie mamy 3 tabele do wyboru

Wg mnie tabela Szczepana nie proponuje - wbrew pozorom - mniejszego zasolenia, niż tabela podstawowa DZIADKA. Przy długotrwałym peklowaniu nawet wyższe (zaznaczam, to nie herezja a wynik przeliczenia).

Wprawdzie stężenie solanki (u DZIADKA) jest wyższe, ale jej ilość mniejsza, co powoduje, że w procesie peklowania mniejsza ilość soli ma w ogóle szanse dostać się do mięsa.

Drugą przewagą tabeli DZIADKA jest to, że na skutek większego, początkowego stężenia solanki, proces peklowania i zasalania mięsa przebiega szybciej w początkowej fazie.

Natomiast peklowanie wg zmodyfikowanej tabela DZIADKA skutkuje już mniejszym zasoleniem w stosunku do obu powyżej omawianych sposobów.

 

[ Dodano: Pon 10 Paź, 2011 16:47 ]

P.S. osobiście stosuję jeszcze inny, tzw. stary, krakowski sposób :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179185
Udostępnij na innych stronach

Ja już wiem co dla mnie jest za słone, jak tylko uruchomię wedzarnię to będzie dużo mniejsze stężenie solanki w których będę trzymał wędzonki :):)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179200
Udostępnij na innych stronach

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tak .

Peklowałem mięso na szynki ,baleron ,boczki i polędwicę według tabeli dziadka i wnioski nasunęły mi się następujące .

 

Polędwica wyszła lekko za słona ,ze względu na krótsze parzenie od szynek ,które były na słoność bardzo dobre, z boczkami też wyszło to samo ,surowe były lekko za słone a parzone po prostu super .

 

Wniosek jest prosty wędzonki parzone dłużej będę robił według tabeli Dziadka tej o mocniejszej solance a wędzonki surowe lub parzone krócej według tej o mniejszym zasoleniu ale i tak każdy musi wypracować sobie własną solankę do swojego podniebienia.

Bardzo dobrze że takie tabele są ,przynajmniej jest jakiś punkt odniesienia .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179203
Udostępnij na innych stronach

bogdan b, no właśnie o to chodzi. Dla mnie np. szynki sa za słone, więc boczki i reszta również. Więc odrobinę mniej i jest ok jak dla mnie. Zawsze do parzenia można osolić wodę, aby nie wyszło zbyt jałowe .... szczególnie boczek, który parzymy najdłużej ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179214
Udostępnij na innych stronach

Przy tabeli pominięto moje dopiski.

Przedstawiam stężenia solanek oraz czas jaki powinien wystarczyć aby elementy na wędzonki w tym cyklu były przepeklowane ..Po kilku próbach troszkę zmodyfikowane, nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htm ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie.

 

 

Temperatura peklowania 4 - 8 st

Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 5 min do 1 godz

Czas ociekania od 12 do 24 godz

Całe to peklowanie to propozycja dalej do testowania .

 

PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. Peklując w podwyższonej temperaturze należy co 2 - 3 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa.

W przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.

Tabela dotyczy wędzonek parzonych . Przy polędwicy należy robić słabszą solankę 8-9 Be

W przypadku korzystania z tabeli przy wędzonkach nie parzonych należy moczyć mięso w ciepłej wodzie 1-2 godz. Lub robić słabsze solanki. Przypominam że tak wam smakujące dawne wędzonki były peklowane w wyższych stężeniach solanki, ale stosowano długie ociekanie na peklowni układając je w sztafle pryzmy i moczenie 2-3 godz lub płukanie w wodzie o temp do 50 st c. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179230
Udostępnij na innych stronach

Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 5 min do 1 godz

Czyli po prostu skosztowac kawałka zapeklowanego? Czyli że "słoność" będzie taka sama przed i po uwędzeniu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179232
Udostępnij na innych stronach

Tabela dotyczy wędzonek parzonych . Przy polędwicy należy robić słabszą solankę 8-9 Be

W przypadku korzystania z tabeli przy wędzonkach nie parzonych należy moczyć mięso w ciepłej wodzie 1-2 godz. Lub robić słabsze solanki. Przypominam że tak wam smakujące dawne wędzonki były peklowane w wyższych stężeniach solanki, ale stosowano długie ociekanie na peklowni układając je w sztafle pryzmy i moczenie 2-3 godz lub płukanie w wodzie o temp do 50 st c. Pozdrawiam

Teraz jest wszystko jasne ,dziękuję i pozdrawiam .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-179234
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Andyandy,

Bardzo fajnie, że to przysłałeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188817
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że będzie wypełniać lukę w śród tabel o niższej zawartości solanek jak i duże stężenia.

Mam pytanie odnośnie ilości mięsa do ilości wody, wiem że

DZIADEK w dwóch swoich tabelach ( http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm oraz https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=36698#36698 ) preferuje 0,4 litra wody / kg mięsa,

 

SZCZEPAN podawał 1 litr / 1 kg wody ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 ) ,

 

Ty w swojej poprzedniej tabeli: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=194281#194281 również przyjąłeś 1 litr wody na 1 kg mięsa - a jak jest z tą tabelą ( również 1 litr wody / 1 kg ) ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188838
Udostępnij na innych stronach

Przy tym stężeniu solanki to sądzę ,że po staremu.0,4l/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/7/#findComment-188840
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.