miro Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 2 Maja 2013 Do szynkowara pekluje się tak jak przy kiełbasie, czyli na sucho .... nie znam metody dla lepszego smaku na mokro ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-283328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 3 Maja 2013 A od kiedy do szynkowaru peklujemy na mokro A od zawsze jeśli chodzi o szynkę prasowana robioną z całych mięśni.Przepis jest Dziadka na szynkę prasowaną.Peklowanie na mokro. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-283346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 18 Listopada 2013 A może przyda się Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-314158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak wy to robicie że jak mam 1 kg szynkę i wg tabeli robię 0.4 litra solanki jeszcze z tegonastrzykuję 60 ml. i taka mała ilość ma zakryć całe mięso przy peklowaniu ???? Nie udało mi się to w żaden sposób próbująć różnych garczków dociskająć dopiero"dorobiwszy" solanki do niecałego litra udało mi się całą schować i prawidłowo peklować. Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak wy to robicie Brachu mi też się to nie udaje, czasami przy płaskich takich jak schab to sie udaje, ale 0,5 na litr, co innego przy większej ilości mięska. Ja w takich razach po prosty biorę termin dłuższy no i daję peklosoli 0,9kg/10 litrów wody i zalewam do przykrycia. Tak robię ja zapytałeś odpisałem, ale do pewnych rzeczy będziesz musiał dojść sam.Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 ja wkladam torebke foliowa z woda mocno zawiazana i staram sie dostosowac pojemnik do miesa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak wy to robicieBrachu mi też się to nie udaje, czasami przy płaskich takich jak schab to sie udaje, ale 0,5 na litr, co innego przy większej ilości mięska. Ja w takich razach po prosty biorę termin dłuższy no i daję peklosoli 0,9kg/10 litrów wody i zalewam do przykrycia. Tak robię ja zapytałeś odpisałem, ale do pewnych rzeczy będziesz musiał dojść sam.Pozdrawiam Dochodzę, dochodzę, dzięki za odpowiedź, właśnie, właśnie, miałem za mało słono a przecież trza było wydłużyć peklowanie Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak wy to robicie że jak mam 1 kg szynkę i wg tabeli robię 0.4 litra solanki jeszcze z tegonastrzykuję 60 ml.Bo jak robisz 0,4 litra to na nastrzyk robisz oddzielnie solankę, a jak np. zrobisz wg rogera to robisz 0,5 l na kg to i z tego robisz nastrzyk. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 PODZIĘKOWANIA !! Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Można też ułożyć mięso w naczyniu ,w którym będziemy peklować i zalać wodą.Następnie wyjąć mięso a pojemność wody zmierzyć w tym w czym ją odmierzamy do peklowania.Zrobić solankę, zalać i mamy pewność,że nam mięsko przykryje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Można też ułożyć mięso w naczyniu ,w którym będziemy peklować i zalać wodą. Następnie wyjąć mięso a pojemność wody zmierzyć w tym w czym ją odmierzamy do peklowania. Zrobić solankę, zalać i mamy pewność,że nam mięsko przykryje. Proszę nie idź ta drogą !A jak ktoś ułoży 10 kg mięsa w wannie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Miro a jak ma taka lodowke ze zmiesci wanne to czemu nie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Miro a jak ma taka lodowke ze zmiesci wanne to czemu nie Polak potrafi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 A plastikową buteleczkę po napojach ze schłodzoną wodą w środku ,można by wypełnić solankę ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 A plastikową buteleczkę po napojach ze schłodzoną wodą w środku ,można by wypełnić solankę ? Może być nawet woda zmrożona . Ja teraz tak robię , pekluję prawie 20kg mięsa w fermentorze . PET 1,5 litra wody zmrożonej , codziennie wymieniany . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-345491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fender 2 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 23 Września 2015 Podsyłam nowe dane do przyśpieszonego peklowania Mam nadzieję że nie wywoła to nowej burzy na naszym forum .Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól jak również jak się zapomnę to samą peklosól -----------------.Po wielu próbach trochę zmodyfikowałem tą tabelę. Moje próby prowadzone były by obniżyć ilość soli,. ze względu na niektóre sugestie że wyroby dla nich są za słone .Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabelihttp://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htm . ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie.Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,80 - 1,90 kg peklosoli na 10 L wody.- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.Peklowanie 2 dniStężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,70 – 1,80kg peklosoli na 10 L wodyNastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciuPeklowanie 3 dniStężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,50-1,60 kg peklosoli na 10 L wodyNastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciuPeklowanie 4 dniStężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.1,25- 1.30 kg peklosoli na 10 L wodyNastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagimięsaPeklowanie 5 dniStężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.1,15- 1,20 kg peklosoli na 10 L wody,Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsaPeklowanie 6 dniStężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.1,10- 1,15kg peklosoli na 10L wodyNastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsaPeklowanie 7 dniStężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wodyNastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsaPeklowanie 8 - 10 dniStężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 0,90 – 0,95kg peklosoli na 10 LNastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsaPeklowanie 11 - 14 dniStężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 0,80 – 0,85kg peklosoli na 10 L wodyNastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsaTemperatura peklowania 4 – 8 stPrzed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 minCzas ociekania od 12 do 24 godzDawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowaniaPRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Września 2015 @fender 2,ale o co chodzi?W jakim celu wkleiłeś post Dziadka sprzed 7,5 roku? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 23 Września 2015 Może chciał przypomniec Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Mam pytanie zasadnicze. Wędziłem niedawno szynki i peklowałem na mokro wg tabeli dziadka ale wędliny są za słone. Sądzę, że tabela peklowania na morko odnosi się nie do zapiekania szynek w wędzarni ale do zaparzania tuż po wędzeniu.W związku z tym, dobrze byłoby aby zaznaczyć we wszelkich tego typu tabelach czy stężenie r-ru solanki dedykowane jest do wędzenia z zaparzaniem czy do wędzenia z opiekaniem w wędzarni. p.s.Właściwie powinienem zadać pytanie; Czy tabela peklowania dziadka odnosi się do wędzenia z zaparzaniem? dodam, że szynki były peklowane wg czasu i stężenia z tabeli w temp 2-4stopni celsjusza pozdrawiam. Edytowane 23 Września 2015 przez poldek34 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Musisz wziac pod uwage ,ze kazdy z nas jest inaczej slonolubny. Tzn. kazdy z nas metoda prob i bledow doszedl do swojej ilosci peklosoli czy tez soli w wedlinach i ich peklowaniu. Edytowane 24 Września 2015 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 24 Września 2015 Potwierdzam to co pisze nasza Koleżanka z krainy kangurów a o d siebie dodam słoność jest rzeczą indywidualną a na efekt końcowy czyli słoność wpływ mają też parametry wędzenia i nie zawsze musisz parzyć. Jeżeli parzę to daję stężenie solanki w powiedzmy to normalne ale jeżeli podpiekam to stężenie solanki daję mniejsze czyli tak jak pisze Tzn. kazdy z nas metoda prob i bledow doszedl do swojej ilosci peklosoli czy tez soli w wedlinach i ich peklowaniu. pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 24 Września 2015 Generalnie wyroby peklowane wg przywołanej tabeli przed ociekaniem powinno się intensywnie płukać lub moczyć inaczej nawet dla słonolubnych są po prostu za słone O drugiej ważnej rzeczy wspomniał Baca peklując powinniśmy wiedzieć jak będzie wyglądała obróbka końcowa wyroby czyli czy będzie parzony czy tez podpiekany i np podsuszany ... jeśli nie wypracujemy sobie "złotego uniwersalnego środka słoności" to do wyrobów które nie będą parzone zmniejszamy dawkę o około 10% (to moje indywidualne obserwacje nie wiedza książkowa). Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 24 Września 2015 Można jeszcze dodać, że tabela dotyczy peklowania a nie zasolenia produktu. Proces produkcyjny wędzonki dokładnie wskazuje na moczenie po peklowaniu - moczy się w zimnej, bieżącej wodzie przez 3 godz, obmywa w ciepłej (30÷40°C) Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek34 Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 24 Września 2015 Roger, dziękuję za konkretną wskazówkę. tak zrobię następnym razem. p.s.Podejrzewam, że większośc z domowych wędliniarzy jednak zaparza. Ja lubię podpiekane w wędzarni. :-))Piskiak, po co moczyć ileś tam dni aby potem wypłukiwać solankę z szynki przez moczenie po peklowaniu? To chyba nieścisłość i niekonsekwencja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 24 Września 2015 Tabela Dziadka jest robiona w oparciu o stare dobre normy branżowe a to wymusza wszelkie aspekty zabezpieczenie bakteriologicznego mięsa etc dlatego solanka jest tak mocna w warunkach domowych większość z nas stosuje solankę 8-10% bez moczenia. Musisz wyrobić sobie własny "cykl produkcyjny" u mnie to przeważnie 7-10 dni od peklowania do wędzenia i pilnować higieny oraz reżimów temperaturowych potem już z górki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/9/#findComment-446746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.